FOK!toen: De beste albums van 1967 (deel 1)

7. Moby Grape - Moby Grape

De maand juni van het jaar 1967 werd gedomineerd door The Beatles met hun meesterwerk Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Ook verscheen de eerste elpee van David Bowie en maakte Leonard Nimoy zijn plaatdebuut met Leonard Nimoy Presents Mr. Spock's Music from Outer Space. Juni 1967 was ook de maand waarin we kennis konden maken met het fijne debuutalbum van de uit San Francisco afkomstige band Moby Grape.

Moby Grape - Moby Grape
Moby Grape - Moby Grape

Moby Grape is een band die eind 1966 wordt opgericht door gitarist Jerry Miller (ex-The Frantics), gitarist Peter Lewis (ex-The Cornells), bassist Bob Mosley, gitarist Skip Spence (ex-Jefferson Airplane) en drummer Don Stevenson (ex-The Frantics). Miller en Stevenson hadden in 1965 een ontmoeting gehad met Jerry Garcia en waren daarna verkast naar San Francisco. Net als Buffalo Springfield was ook Moby Grape een band met drie gitaristen, die tezamen voor een zeer uniek geluid zorgden.

In maart 1967 begonnen de opnames voor de eerste elpee van Moby Grape in de CBS Studio's in Hollywood. In de daaropvolgende zes weken zouden in totaal veertien nummers opgenomen waarvan dertien op het titelloze debuutalbum van Moby Grape terecht zouden komen. Toen de plaat op 6 juni 1967 in de platenwinkels verscheen ontstond er al snel ophef over het feit dat Don Stevenson zijn middelvinger opsteekt. Op her-uitgaves van de plaat zou dat weggepoetst worden.

Moby Grape - Moby Grape (her-uitgave)
Moby Grape - Moby Grape (her-uitgave)

Ook de rode vlag die achter Skip Spence hangt was de platenmaatschappij een doorn in het oog. Stel je toch eens voor dat men eens zou gaan denken dat deze band wel eens communistisch zou kunnen zijn. Op latere persingen van de plaat is de bewuste vlag dan ook zwart gemaakt. Het zou tot 1984 duren voordat de her-uitgave op Edsel Records kon pronken in de hoes zoals hij was gemaakt. Als promotiestunt werden op 6 juni 1967 ook vijf verschillende singles van Moby Grape uitgebracht, met daarop in totaal tien tracks van de elpee. Hiervan zouden alleen 'Omaha' en 'Hey Grandma' de hitlijsten weten te beklimmen.

Zowel '8:05' als 'Naked, If I Want To' zouden ook worden opgenomen door voormalig Led Zeppelin-zanger Robert Plant. In de tijd voorafgaande aan Led Zeppelin maakte Plant deel uit van de band Band Of Joy met wie hij tussen 1967 en 1968 het nummer 'Hey Grandma' een aantal keren vertolkte. Ook The Move nam 'Hey Grandma' op voor hun debuutalbum.

Kant A:
01 Hey Grandma
02 Mr. Blues
03 Fall On You
04 8:05
05 Come In The Morning
06 Omaha
07 Naked, If I Want To

Kant B:
01 Someday
02 Ain't No Use
03 Sitting By The Window
04 Changes
05 Lazy Me
06 Indifference