Blizzcon 2016 - FOK! Games toernooigids voor esports

3. Overwatch

 

Je had het kunnen verwachten: het heeft meer dan 20 miljoen spelers op alle platforms, het concept is ontzettend simpel en heeft pakweg vijf maanden na release nu al een eSports-scene: Overwatch maakt dit jaar zijn debuut als eSport op Blizzcon. Net zoals veel Blizzard-games kan een Overwatch-potje spannend zijn tot aan het laatste moment, waar een goed getimede death blossom van Reaper of een Resurrection van Mercy het verschil kan maken.

Overwatchbanner

Hoe is de opzet?

In tegenstelling tot de andere eSports op Blizzcon bestaan de teams voor Overwatch niet uit spelers van professionele teams, maar uit landenteams om zo het internationale thema van Overwatch te behouden. Overwatch is ook de enige eSport op Blizzcon waarbij het publiek aandeel heeft in de samenstelling van de teams: spelers die hoog presteren in competitive play of die beroemd zijn in de Overwatch­-community van hun land werden genomineerd door Blizzard, waar spelers vervolgens op konden stemmen. De vier spelers met de meeste stemmen werden uitgekozen om hun land te vertegenwoordigen, en degene met de meeste stemmen van de vier werd aangewezen als captain. De captain mocht vervolgens nog twee spelers kiezen om zijn team compleet te maken.

Vervolgens worden er kwalificatiewedstrijden gespeeld die afgewerkt werden in september.  Landen werden onderverdeeld in groepen van drie (voor de regio Amerika en Azië), waarbij de groepswinnaar doorgaat naar de volgende ronde, of groepen van vijf (Europa), waarbij de beste twee teams doorgaan naar de volgende ronde. Vervolgens werd er een knockout-fase gespeeld waarbij de winnaars van die rondes zich kwalificeerden voor de eindstrijd in Anaheim. De enige uitzondering hierop is Azië: omdat hier drie groepen waren zijn de groepswinnaars gekwalificeerd voor Blizzcon zonder dat er playoffs aan te pas moeten komen.

Op Blizzcon worden de landen ingedeeld in groepen van vier, die allemaal één keer tegen elkaar spelen in een best-of-three. De twee beste landen gaan door naar de volgende ronde.

Wie doen er mee?

Een aantal landen waren door hun geografische ligging en serverlocaties van Blizzard al automatisch gekwalificeerd voor Blizzcon. Dit waren de volgende landen:

- Verenigde Staten

- Canada

- Brazilië

- China

- Zuid-Korea

- Australië

- Nieuw-Zeeland

 Voor de Amerika-regio mag Chili zich melden in Anaheim, nadat het de vloer aanveegde met Colombia in de playoffs. In Europa kwalificeerden zich Duitsland, Frankrijk, Zweden, Rusland en Spanje voor Blizzcon. Ook Finland mag door, ten koste van team Benelux.

Bij de Aziatische landen ging Taiwan door ten koste van Vietnam en Indonesië, Singapore rekende af met Maleisië en de Filippijnen, en Thailand kroonde zich als winnaar in een groep met Japan en Hong Kong.

Wat staat er op het spel?

Omdat Overwatch zijn eerste jaar als eSport ingaat, is de Overwatch World Cup een demonstratietoernooi waar geen prijzenpot aan verbonden is. De spelers krijgen wel een vergoeding van 3000 dollar voor hun deelname en een gratis verzorgde trip naar Blizzcon. En uiteraard eeuwige roem als de eerste winnaar van het Overwatch-wereldkampioenschap, mocht je winnen.

Wie gaat er winnen?

Topfavoriet is China. Vijf spelers van China (Roy, Linkin, YjjPP, Nai8 en Tresor) spelen allemaal bij IG.Fire van organisatie Invictus Gaming.  Hoewel de zesde speler Lee niet bij dat team zit speelt hij voor IG.Ice, een team dat zich voornamelijk richt op streams maar dat ook onder Invictus Gaming valt. Naast dat er van een slechte chemie geen sprake zal zijn bij China, wordt IG.Fire ook tot de top van de Aziatische Overwatch­-teams gerekend. Al dit is genoeg voor de andere teams om China te vrezen.

Dat wil niet zeggen dat de andere landen kansloos zijn. Zowel Finland als Zweden zijn met een heel sterk team op de proppen gekomen, en dat was te zien in de kwalificatie: er werd niet één keer een map verloren. Zweden heeft met TviQ, chipshajen en captain iddqd een aantal krachtpatsers in huis en ook Finland mag zich rijk rekenen met onder andere LiNkzr enTaimou, waarvan de laatste beroemd en berucht is vanwege zijn skills met Widowmaker en McCree.

Underdog is de Verenigde Staten. De VS hebben zeker een sterk team, maar het ontbreekt hen aan flexibiliteit doordat vrijwel alle spelers offense spelen, met slechts één full-time healer (Adam).  De verwachting is dat ster de rol van tweede healer op zich gaat nemen, maar omdat hij voornamelijk streamt en niet professioneel speelt fluisteren boze tongen dat hij de zwakste schakel zal zijn in het team.  Desondanks heeft ster meerdere malen bewezen zijn mannetje te kunnen staan tegen professionele spelers.

Wanneer moet ik kijken?

De eerste ronde in de groepswedstrijd in alle groepen wordt op 29 oktober gespeeld en begint om 21:15 uur. De tweede ronde in de groepswedstrijd wordt gespeeld op 30 oktober en begint een uur eerder doordat de klok wordt teruggezet in verband met de wintertijd, om 20:15 uur. De derde ronde van wedstrijden wordt gespeeld op 31 oktober, om 20:15 uur. Mocht er in een groep een gelijke stand zijn tussen twee landen, dan wordt er op die dag ook een tiebreaker gespeeld.

De kwartfinales en halve finales worden op 4 november gespeeld: de kwartfinales beginnen om 20:15 uur zoals de groepswedstrijden, de halve finale wordt gespeeld vanaf 2:15 uur. De wedstrijd om de derde plaats en de finale worden gespeeld op 5 november: het gevecht om het brons begint om 18:00 uur, de finale wordt gespeeld vanaf 19:30 uur.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via het twitch-kanaal van Overwatch. 

Groep A

Plek Land Winst Gelijk Verlies
1 Spanje* 3 0 0
2 Zweden *  2 0 1
3 Canada  1 0 2
4 Brazilië 0 0 3


Datum Wedstrijd Uitslag
29 oktober Zweden - Brazilië 2 - 0 
29 oktober Spanje - Canada  2 - 1 
30 oktober Zweden - Canada  2 - 0 
30 oktober Spanje - Brazilië  2 - 0 
31 oktober Zweden - Spanje  1 - 2 
31 oktober Canada - Brazilië  2 - 0 

Groep B

Plek Land Winst Gelijk Verlies
1 Rusland*  3 0 0
2 Verenigde Staten*  2 0 1
3 Duitsland 1 0 2
4 Chili  0 0 3

 

Datum Wedstrijd Uitslag
29 oktober Verenigde Staten - Chili  2 - 0 
29 oktober Rusland - Duitsland  2 - 0 
30 oktober Verenigde Staten - Duitsland  2 - 0
30 oktober Rusland - Chili  2 - 0 
31 oktober Verenigde Staten - Rusland  1 - 2 
31 oktober Duitsland - Chili  2 - 0 

Groep C

Plek Land Winst Gelijk Verlies
1 Zuid-Korea * 3 0 0
2 Finland * 2 0 1
3 Australië  1 0 2
4 Taiwan 0 0 3


Datum Wedstrijd Uitslag
29 oktober Zuid-Korea - Australië 2 - 0 
29 oktober Finland - Taiwan  2 - 1 
30 oktober Zuid-Korea - Taiwan  2 - 0 
30 oktober Finland - Australië  2 - 0 
31 oktober Zuid-Korea - Finland  2 - 0 
31 oktober Taiwan - Australië 0 - 2 

Groep D

Plek Land Winst Gelijk Verlies
1 China*  4 0 1
2 Frankrijk  3 0 2
3 Thailand 2 0 3
4 Singapore  0 0 3


Datum Wedstrijd Uitslag
29 oktober China - Thailand 2 - 1 
29 oktober Frankrijk - Singapore  2 - 0 
30 oktober China - Singapore  2 - 0 
30 oktober Frankrijk - Thailand  1 - 2 
31 oktober China - Frankrijk  1 - 2 
31 oktober Singapore - Thailand  0 - 2 


Tiebrakers Groep D

Datum Wedstrijd Uitslag
31 oktober China - Thailand 1 - 0
31 oktober China - Frankrijk 1 - 0
31 oktober Thailand - Frankrijk 0 - 1

Kwartfinale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Rusland - Frankrijk 2 - 1 
4 november Spanje - Finland 1 - 2
4 november Zuid-Korea - Verenigde Staten 2 - 0
4 november China - Zweden 0 - 2 

Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Rusland - Finland 2 - 0
4 november Zuid-Korea - Zweden 2 - 0 

Derde plaats

Datum Wedstrijd Uitslag
5 november  Finland- Zweden  
1 - 2

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
5 november Rusland - Zuid-Korea  0 - 4