FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 oktober 2016

Steeds meer animo voor donkere nacht

Steeds meer bedrijven en gemeentes melden zich aan voor de Nacht van de Nacht, een initiatief van natuur- en milieufederaties om 's nachts minder verlichting aan te laten. Zaterdag 29 oktober is de twaalfde editie. Volgens de organisatie is Nederland een van de meest verlichte landen ter wereld. Vorig jaar kwamen er 40.000 mensen op de nachtelijke activiteiten af.

Dit jaar zijn er 160 gemeenten en bedrijven die van zaterdag op zondag de hele nacht hun lichten uitdoen. Ook het aantal activiteiten is flink toegenomen, van 350 vorig jaar tot ruim vierhonderd nu. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, wandelclubs en sterrenwachten organiseren rondleidingen, wandelingen, vaar- en huifkartochten in het donker. Ook doen veel grote monumenten, zoals de Domtoren, de lichten uit.

Steeds meer animo voor donkere nacht
Steeds meer animo voor donkere nacht (Foto: ANP)

OekraÔne wil langer doorpraten over verdrag

Oekraïne hoopt dat ook na 1 november nog kan worden doorgepraat over het associatieverdrag met de EU dat in april tijdens een referendum werd verworpen. Maar het Nederlandse parlement wil voor dinsdag uitsluitsel van het kabinet. Met een slotoffensief wordt naarstig gezocht naar een oplossing.

"1 november is geen deadline voor Oekraïne of Europa. Voor mij is het vinden van een goede oplossing belangrijk, niet het stellen van een deadline", zei de Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken woensdag. Hij overlegt niet alleen met Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maar gaat ook langs bij enkele oppositiepartijen (onder meer CDA en D66) om die ervan te overtuigen het verdrag niet te laten vallen.

Achter de schermen voert Koenders druk overleg met oppositiepartijen. Gezocht wordt naar een oplossing waar deze partijen mee kunnen leven. Als dit inhoudelijk deel geregeld is, wordt het makkelijker om een 'paar weken' uitstel te vragen, aldus een betrokkene. Vrijdag wordt er in de ministerraad over de kwestie gesproken.

Uitweg
Niet alleen Klimkin is naar Den Haag gekomen, ook zijn staatssecretaris Olena Zerkal is hierheen gereisd. Zij probeerde dinsdag de Kamer al te overtuigen het verdrag niet te blokkeren. Volgens haar kan Nederland bij het verdrag een verklaring opnemen waarin zijn bezwaren worden uitgelegd.

Koenders riep de oppositie na een ontmoeting met Klimkin op mee te werken aan het vinden van een uitweg uit het probleem. "Ik hoop dat de politieke partijen ons zullen steunen bij het vinden van een oplossing." Het kabinet streeft ernaar om het verdrag nog steeds te ratificeren, zei hij.

Oekraïne wil langer doorpraten over verdrag
Oekraïne wil langer doorpraten over verdrag (Foto: ANP)

Uma Thurman mag dochter niet meenemen naar EU

De ex-verloofde van Uma Thurman verbiedt de actrice hun vierjarige dochter Luna mee te nemen voor filmopnames in Europa. Haar ex Arpad Busson heeft hierover een rechtszaak aangespannen, meldt TMZ.

Uma Thurman is volgens bronnen van TMZ onaangenaam verrast door de juridische stappen van de bankier, want het is de bedoeling dat ze over twee dagen vertrekt. Arpad eist dat hun dochtertje in New York blijft als zij aan het werk gaat. Een rechter moet hier nu uitspraak over doen.

Uma Thurman en haar ex-verloofde Arpad Busson bakkeleien al langer met elkaar over een bezoekregeling. Hij wil zijn dochter vaker zien, maar zij vindt dat hij dit niet verdient. Deze zaak dient over enkele maanden bij de rechtbank.

Uma en Arpad waren samen van 2007 tot 2009, toen het stel de bruiloft afblies. In 2011 probeerden ze het nog een keer. Al snel was Thurman zwanger en in 2012 beviel ze van Luna. De twee verloofden zich opnieuw. Maar het hield wederom geen stand en in april 2014 zetten ze een punt achter hun relatie.

Uma Thurman mag dochter niet meenemen naar EU
Uma Thurman mag dochter niet meenemen naar EU (Foto: BuzzE)

'Snapchat wil 4 miljard ophalen met beursgang'

De mobiele app Snapchat, waarmee gebruikers elkaar fotoberichtjes kunnen zenden die na enkele seconden weer verdwijnen, wil zo'n 4 miljard dollar ophalen met een gang naar de beurs. Dat zeiden ingewijden woensdag tegen persbureau Bloomberg.

De beursgang zou Snapchat, dat zijn formele bedrijfsnaam onlangs overigens wijzigde in Snap Inc., een waardering geven van 25 miljard dollar tot 35 miljard dollar, aldus de bronnen. Er is nog geen definitieve beslissing genomen over de omvang van de beursgang, benadrukten ze. Een woordvoerder wilde niet reageren.

'Snapchat wil 4 miljard ophalen met beursgang'
'Snapchat wil 4 miljard ophalen met beursgang' (Foto: BuzzT)

Van de Ven heeft spijt van nee tegen De Lift

Actrice Monique van de Ven heeft er spijt van dat ze in 1983 nee zei tegen de hoofdrol in horrorfilm De Lift van regisseur Dick Maas. Dat bekende ze woensdagavond voor de jubileumvertoning van hitfilm Amsterdamned van Maas op het gelijknamige festival in Amsterdam. In die film uit 1988 speelde de actrice wél de hoofdrol.

"Het was stom om nee te zeggen tegen De lift", stelde Van de Ven. "Maar gelukkig gaf Dick me een herkansing." Een scène waarin de actrice moest roken weigerde ze echter te spelen omdat ze toen net zelf gestopt was met roken. "Dat was de enige stunt waar ze voor paste", bromde Maas. "Nu eet ze aan de keukentafel een bak nootjes; het ziet er niet uit."

Hoofdrolspeler Huub Stapel was overigens niet bij de vertoning aanwezig omdat hij woensdagochtend moest spelen in de voorstelling Intouchables.

Tijdens de vertoning werd er regelmatig geapplaudisseerd, onder meer voor de iconische speedbootachtervolging over de Amsterdamse grachten. Maas, Van de Ven en zo'n 25 andere cast- en crewleden die aanwezig waren in bioscoop Kriterion kregen na afloop een minutenlange ovatie. De regisseur genoot zichtbaar van alle lof, maar vond zelf dat het 'toch een beetje ouwe film is geworden'.

Maas is beschermheer van het nieuwe horrorfilmfestival, dat jaarlijks moet gaan plaatsvinden. In bioscoop Kriterion worden de komende drie dagen de nieuwste horror-, fantasy- en sf-films vertoond. Ook is er een retrospectief te zien van de Britse regisseur Nicolas Roeg (Don't Look Now). De organisator van het evenement is Jan Doense, vroeger de directeur van het Weekend of Terror en het Imagine-festival.

Van de Ven heeft spijt van nee tegen De Lift
Van de Ven heeft spijt van nee tegen De Lift (Foto: BuzzE)

Manchester United recht rug in stadsderby tijdens League Cup

Manchester United heeft de bittere nasmaak van afgelopen weekend enigszins kunnen wegspoelen tegen Manchester City. Juan Mata besliste de tegenvallende derby in de League Cup met 1-0.

Na de forse nederlaag bij zijn ex-werkgever Chelsea (4-0), komt José Mourinho nu al onder grote druk in Manchester. En dus liet de Portugees, ondanks dat het de relatief onbelangrijke League Cup betrof, grote namen starten in de derby. De Gea, Valencia, Blind, Herera, Pogba, Ibrahimovic én Rashford hadden een basisplek.

Josep Guardiola, met City gedeeld koploper in de Champions League, nam het midweekse duel beduidend minder serieus. Ondanks dat de Citizens hun laatste vijf duels niet wonnen, stelde de Spanjaard onder meer Caballero, Aleix García, Pablo Maffeo, Fernando en Jesús Navas op. De Bruyne had een kuitblessure, David Silva, Raheem Sterling en Sergio Agüero kregen rust.

Toch kon United, waar Memphis Depay negentig minuten op de bank zat, het thuispubliek in de eerste helft niet verwennen. De derby had weinig weg van een kraker, beide ploegen waren slordig in balbezit en voor de doelen gebeurde nauwelijks wat. Toch had City al na één minuut op voorsprong kunnen komen. Kelechi Iheanacho kreeg zijn hoofd niet goed tegen een pegelharde voorzet van Jesús Navas.

Toen de eerste helft op z'n eind liep kwam United er ook een aantal keer gevaarlijk uit. Zlatan Ibrahimovic stuurde met een mooie pass Marcus Rashford weg maar die stuitte in het zestienmetergebied op Nicolas Otamendi. Even daarvoor had de Zweed het geprobeerd met een geplaatst schot, maar dat ging over de goal van Caballero. De tweede keeper van City wierp zich enkele minuten later goed voor een gevaarlijke voorzet van Paul Pogba en Marcos Rojo zette aan de overkant goed blok bij een uitbraak van Iheanacho.

In de tweede helft was United de bovenliggende partij. Pogba tikte de bal vier minuten nadat beide teams weer uit de kleedkamer waren gekomen op de paal. Aangever was Zlatan, net als bij de 1-0, vijf minuten daarna. Ander Herrera leek iets met zijn voorzet in de zestien te willen doen, maar kwam er niet aan waardoor Juan Mata de bal panklaar in de voeten kreeg en langs Caballero schoof.

Na dik een uur had Zlatan de wedstrijd kunnen beslissen, maar hij miste een honderd procent-kans na een goede voorzet van Rashford. City, waar in de slotfase nog Sergio Agüero in de ploeg kwam, probeerde af en toe wel wat, maar maakte met de veredelde B-ploeg nooit serieus kans op een goed eindresultaat in de bleue derby. Dat het League Cup-seizoen er voor de Sky Blues alweer op zit zal Guardiola weinig pijn doen, terwijl deze zege voor United en Mourinho een mooie opsteker is.

Binnenkort update Galaxy Note 7

Gebruikers van een Galaxy Note 7 die hun toestel in het buitenland hebben gekocht ontvangen 31 oktober een software-update die ervoor zorgt dat hun toestel tot maximaal 60 procent kan worden opgeladen. Dat meldt Samsung. Het bedrijf spreekt van een extra veiligheidsmaatregel.

Volgens CNET gaat de update naar alle Europese Galaxy Note 7 phablets. Eigenaren kunnen het toestel inruilen voor een Galaxy S7 of S7 edge, waarbij ze het prijsverschil krijgen terugbetaald. Ook kunnen mensen het volledige aankoopbedrag terugkrijgen. Inmiddels zouden twee op de drie Galaxy Note 7's zijn vervangen. Samsung hoopt dat de update mensen die weigeren afstand te doen van hun toestel er alsnog toe beweegt hun Galaxy Note 7 in te leveren.

De Galaxy Note 7 is niet geleverd aan Nederlandse consumenten. Wie er toch een heeft, wordt geadviseerd de telefoon niet meer te gebruiken, een back-up te maken van de gegevens, het toestel uit te schakelen en contact op te nemen met de klantenservice van Samsung.

De Galaxy Note 7 kwam medio augustus op de markt. Al snel doken verhalen op over smartphones die spontaan in brand vlogen of ontploften. Met de vervanging van de batterij dacht Samsung het euvel te hebben verholpen, maar ook daarna bleken de toestellen nog brandgevaarlijk. Daarom haalde Samsung het toestel helemaal van de markt.

Binnenkort update Galaxy Note 7
Binnenkort update Galaxy Note 7 (Foto: BuzzT)

Draadloze oordopjes Apple komen later

De draadloze oordopjes die Apple samen met de iPhone 7 presenteerde worden deze maand toch niet geleverd. Dat heeft een woordvoerster van Apple woensdag gezegd tegen persbureau Bloomberg. Wat de oorzaak van de vertraging is en wanneer de koptelefoon dan wel wordt geleverd, is niet bekend.

De iPhone 7 is niet meer voorzien van een standaardkoptelefoonaansluiting. In plaats daarvan werden de draadloze oordoppen, de AirPods, geïntroduceerd. Apple noemde het destijds de start van een nieuwe 'draadloze toekomst' voor Apple. Die toekomst laat dus nog even op zich wachten. "We gaan geen producten leveren voordat ze klaar zijn en we hebben meer tijd nodig voordat de oordopjes klaar zijn voor onze klanten", laat de woordvoerster van Apple weten.

Draadloze oordopjes Apple komen later
Draadloze oordopjes Apple komen later (Foto: BuzzT)

Zes kanshebbers op NS Publieksprijs

'As in tas' van Jelle Brandt Corstius, 'De Amerikaanse prinses' van Annejet van der Zijl, 'De verwarde cavia' van Paulien Cornelisse, 'Gij nu' van Griet Op de Beeck, 'Neem een geit' van Claudia de Breij en 'Pogingen iets van het leven te maken' van Hendrik Groen zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016.

Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) laten weten. Tot en met woensdag 23 november kan het publiek stemmen op één van deze boeken of zelf nog een andere, oorspronkelijk Nederlandse favoriet aandragen.

Dat wordt niet alles bepalend. Er is een 'kernjury' geïnstalleerd. De stemmen van de kernjury, bestaande uit 275 jaarlijks wisselende leden, en die van het algemene publiek bepalen samen welk boek met de NS Publieksprijs 2016 wordt bekroond, een sculptuur van Jeroen Henneman en een geldbedrag van 7500 euro.

Vorig jaar stemden 74.000 mensen.

Zes kanshebbers op NS Publieksprijs
Zes kanshebbers op NS Publieksprijs (Foto: BuzzE)

Vijf mensen onwel bij werk aan Merwedebrug

De werkzaamheden aan de bouw van een steiger onder de Merwedebrug in de A27 zijn voorlopig stilgelegd, nadat vijf mensen dinsdag onwel waren geraakt. Dat bevestigde Rijkswaterstaat woensdag na berichtgeving door RTV Rijnmond.

De vijf steigerbouwers voelden zich dinsdag aan het eind van de middag niet lekker en klaagden over pijn in de keel en een verdoofd gevoel in hun tong. Zij werden medisch onderzocht en naar huis gestuurd. Het werk werd meteen stilgelegd. De Inspectie SZW doet onderzoek.

Volgens Rijkswaterstaat worden de resultaten van het medisch onderzoek spoedig verwacht. De bouw van de steiger, noodzakelijk om de brugdelen te kunnen versterken vanwege haarscheurtjes, ligt tot die tijd stil.

Rijkswaterstaat meldt dat nog niet duidelijk is of de vertraging invloed heeft op de herstelwerkzaamheden, die volgens de planning tot eind november zullen duren.

De stalen draagbalken van de 55 jaar oude brug over de Merwede vertonen tekenen van mogelijke overbelasting en moeten worden verstevigd. Tot die tijd is de brug afgesloten voor alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton.

Vijf mensen onwel bij werk aan Merwedebrug
Vijf mensen onwel bij werk aan Merwedebrug (Foto: ANP)

Autobouwer Tesla verrast met winst

Tesla heeft in het derde kwartaal voor het eerst sinds tijden zwarte cijfers geschreven. Daarmee doorbrak de producent van elektrische auto's een lange reeks van acht kwartaalverliezen op rij.

De winst van Tesla bedroeg 22 miljoen dollar, omgerekend ruim 20 miljoen euro. Een jaar geleden zetten het bedrijf nog een verlies van bijna 230 miljoen dollar in de boeken. De omzet van het concern kwam meer dan twee keer zo hoog uit op bijna 2,3 miljard dollar. Tesla meldde eerder deze maand al dat het afgelopen kwartaal flink meer wagens aan de man had weten te brengen. Het bedrijf van ondernemer Elon Musk leverde 24.500 bolides af, zo'n 70 procent meer dan een kwartaal eerder.

Tesla zet de laatste tijd echter alles op alles om de vraag naar zijn Models S en Model X te doen aantrekken. De autobouwer wil graag indruk maken op investeerders. In de tweede helft van volgend jaar brengt het bedrijf het kleinere en minder dure Model 3 op de markt. Voor het zover is zou Tesla graag nog extra kapitaal ophalen.

Tesla rekent er nog steeds op dat er in de tweede helft van het jaar 50.000 auto's worden afgeleverd. De onderneming denkt in het laatste kwartaal van dit jaar dus nog ietsje meer auto's te kunnen verkopen dan afgelopen kwartaal.

Autobouwer Tesla verrast met winst
Autobouwer Tesla verrast met winst (Foto: ANP)

Broodnodige overwinning De Boer door late treffer Icardi

Frank de Boer zit na de eerste zege in vijf Serie A-duels weer wat lekkerder bij Internazionale. Mauro Icardi was tegen Torino met twee goals de grote man. Het werd 2-1. 

De clubleiding van Inter sprak woensdag het vertrouwen uit in de trainer: als tegen Torino een zege zou uitblijven zou dat de Nederlander niet per se de kop kosten. Tegen de nummer vijf van de ranglijst zag het er na dik een halfuur goed uit voor De Boer. Icardi, toch alweer een maand zonder doelpunt in de Serie A, zette Inter in de 35ste minuut op voorsprong. Joe Hart kwam van zijn lijn bij een goed steekballetje van Antonio Candreva, maar de Brit greep mis waardoor de oplettende Icardi kon profiteren.

Na rust sloeg de spits van Torino toe. Belotti wilde natuurlijk in het spoor van Icardi (zeven goals) blijven en deed dat door na dik een uur zijn zesde van het seizoen te maken. De Italiaan profiteerde van een botsing tussen Inter-verdedigers Ansaldi en Murillo en klopte keeper Handanovic. Inter kreeg daarna nog grote kansen via Candreva en Brozovic, die vanaf een meter of twee een kopkans voor open doel miste.

Door de missers stevende Inter af op het vijfde puntenverlies op rij (in de Serie A), maar Icardi liet met een hard schot Joe Hart kansloos en bezorgde Inter én De Boer de opsteker waarnaar ze al zo lang op zoek zijn (2-1).

Uitslagen tweede ronde KNVB Beker 26/10/2016

Op woensdagavond wordt het tweede deel van de tweede ronde van de KNVB Beker. De avond begon met een Kozakken Boys tegen Ajax. Om 20.00 uur en 20.45 uur zijn er nog meer wedstrijden. Dit bericht zal een update krijgen zodra deze wedstrijden gespeeld zijn. 

Kozakken Boys 1-6 Ajax
 25' Cassiera 0-1
 29' El Ghazi 0-2
 33' Cassiera 0-3
 41' Cerny 0-4
 51' Clement 0-5
 85' Ignacio 1-5
 89' Clement 1-6
Bijzonderheid: Pelle Clement scoort tweemaal bij zijn debuut in het eerste elftal van Ajax.

Donny van de Beek, Jairo Riedewald, Abdelhak Nourii en Vaclav Cerny vieren een doelpunt van Pelle Clement. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Donny van de Beek, Jairo Riedewald, Abdelhak Nourii en Vaclav Cerny vieren een doelpunt van Pelle Clement. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

20.00 uur
AZ 1-0 FC Emmen
 64' Mühren 1-0

FC Utrecht 1-0 FC Groningen
 90+1' Barazite 1-0

Heracles Almelo 5-0 UNA
 3' Armenteros 1-0
 51' Armenteros 2-0
 52' Kuwas 3-0
 63' Pelupessy 4-0
 83' Darry 5-0

IJsselmeervogels 3-1 Kon.HFC
 21' Grot 1-0
 24' Akla 2-0
 34' Noordmans 2-1
 88' Grot 3-1

Vitesse 4-1 RKC Waalwijk
 19' Yuning 1-0
 53' Langedijk 1-1
 60' Baker 2-1
 69' Nakamba 3-1
 90+2' Nathan 4-1 

20.45 uur
Feyenoord 4-0 Excelsior
 48' Elia 1-0
 50' Botteghin 2-0
 75' Toornstra 3-0
 84 Vejinovic 4-0

FaerŲer Eilanden onder 17 schrijft geschiedenis met plaatsing volgende ronde

Kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder 17 jaar staan we niet iedere dag bij stil en al helemaal niet het team van de Faröer Eilanden. Toch is er vandaag iets gebeurd dat het vermelden waard is. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een nationaal voetbalteam van de Faröer Eilanden zich geplaatst voor de volgende ronde van een UEFA-toernooi. 

Het team moest deze week afreizen naar Zwitserland voor de kwalificatieronde voor het EK onder 17 volgend jaar in Kroatië. Na een 2-0 stunt tegen Tsjechië en een 3-0 nederlaag tegen Zwitserland, bleek een 2-2 woensdag tegen Luxemburg goed voor een tweede plaats in de groep. 

De eilandbewoners eindigden achter groepswinnaar Zwitserland, dat zeven punten haalde. Faröer en Tsjechië hadden beiden vier punten, maar op basis van het onderlinge resultaat is Faröer tweede geworden en eindigde Tsjechië als derde. Door deze tweede plaats plaatst het team zich voor de Eliteronde, dat in het voorjaar van 2017 gespeeld zal worden. 

Ook Oranje onder 17 haalde de Eliteronde. Het team won in de kwalificatieronde van Hongarije (4-0), Denemarken (2-0) en Liechtenstein (9-0). De Eliteronde bestaat uit 32 landen. De landen worden verdeeld in acht groepen van vier. De groepswinnaars en de zeven beste nummers twee plaatsen zich voor de echte eindronde in Kroatië. 

Andrť Hazes jr. vader geworden

André Hazes is vader geworden. Zijn vriendin Monique beviel van hun zoon, die Andreas Martinus Hazes heet. Zijn roepnaam is André.

"Alle clichés zijn waar, we zijn dolgelukkig, zijn ontzettend trots en kunnen ons nu al geen leven meer voorstellen zonder ons kleine wonder. Moeder en zoon maken het goed", laten ze via het management weten aan Shownieuws.

Dré Hazes en zijn vriendin Monique maakten in mei bekend dat ze een zoontje verwachtten. Woensdagavond verscheen ook een foto op Instagram, waarbij André Hazes jr. schrijft: "Het moment dat je dat kleine ventje voor het eerst vast hebt, weet je dat je je eigen leven zou geven voor hem. Hoe kan zo'n klein jochie mij zoveel kippenvel geven. Mij laten huilen hoe ik nog nooit gehuild hebt. Jij bent mijn wonder, mijn leven."

André prijst zijn Monique. "Ik heb zoveel bewondering en respect voor de manier waarop jij dit hebt ondergaan. Je was sterk, kalm en een moeder zoals een moeder op dit soort momenten hoort te zijn. Je gaf alles voor je kind. Diepe, diepe buiging. Ik ben trots dat wij dit kleine monster op de wereld mochten brengen."

André Hazes jr. vader geworden
André Hazes jr. vader geworden (Foto: BuzzE)

Twee aardbevingen in Centraal-ItaliŽ

Centraal-Italië is woensdagavond door twee aardbevingen getroffen, waarvan de tweede flink krachtiger was dan de eerste. De eerste beving had een kracht van 5,4 de tweede 6,4, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. De bevingen vonden plaats op zo'n 70 kilometer van de stad Perugia, maar allebei werden ze in Rome gevoeld, zo'n 100 kilometer verderop.

Over eventuele schade of slachtoffers is nog niets bekend. Beide bevingen vonden plaats op zo'n 10 kilometer diepte, betrekkelijk dicht bij het oppervlak voor een aardbeving.

Hetzelfde gebied werd in augustus ook getroffen. Toen kwamen bijna driehonderd mensen om het leven. Die beving had een kracht van 6,2 en vond plaats op zo'n 5 kilometer diepte.

Twee aardbevingen in Centraal-Italië
Twee aardbevingen in Centraal-Italië (Foto: ANP)

Ondernemers tegen Europese winstbelasting

Ondernemend Nederland ziet niets in plannen voor uniforme Europese belastingregels voor grote bedrijven. Ons land moet zelf blijven bepalen hoe bedrijfswinsten worden belast, aldus VNO-NCW woensdag in een reactie op een voorstel van die strekking uit Brussel.

Als het aan verantwoordelijk EU-commissaris Pierre Moscovici ligt, wordt centraal vastgelegd welke aftrekposten zijn toegestaan voor bedrijven met meer dan 750 miljoen euro omzet per jaar. Alleen de tarieven mogen de lidstaten nog zelf bepalen. Op deze manier moet belastingontwijking door multinationals worden voorkomen.

VNO-NCW vreest dat dit ten koste gaat van de concurrentiepositie van ons land. Landen buiten de EU kunnen hun belastingstelsel namelijk verder blijven moderniseren, terwijl Nederland daarvoor altijd afhankelijk zal zijn van instemming van de overige EU-lidstaten.

Ondernemers tegen Europese winstbelasting
Ondernemers tegen Europese winstbelasting (Foto: ANP)

Advocaten Making a Murderer naar Nederland

Making a Murderer-advocaten Dean Strang en Jerry Buting komen naar Nederland. Op 20 maart staan ze in theater De Meervaart in Amsterdam om te praten over hun rol in de spraakmakende rechtszaak in de Netflix-documentaire.

Strang en Buting gaan in op het proces rond de tot levenslang veroordeelde Steven Avery, die eerder achttien jaar onterecht vastzat, en op het Amerikaanse rechtssysteem in het algemeen. Bezoekers krijgen ook de kans om vragen te stellen. Kaarten zijn vanaf donderdag te koop.

Making a Murderer verscheen vorig jaar december op Netflix en was direct een grote hit. Inmiddels is een tweede seizoen aangekondigd. In de documentaire is het verhaal te zien van Avery die in 2007, twee jaar na zijn vrijlating, wordt beschuldigd van de moord op Teresa Halbach. Volgens Avery is hij er door de plaatselijke politie ingeluisd. Strang en Buting stonden hem bij in het proces dat volgde.

Advocaten Making a Murderer naar Nederland
Advocaten Making a Murderer naar Nederland (Foto: BuzzE)

Simpsons-schrijver Kevin Curran overleden

Komedieschrijver Kevin Curran is dinsdag overleden. De Amerikaan was de afgelopen vijftien jaar verbonden aan de succesvolle animatieserie The Simpsons. Hij overleed in zijn woning na een lang ziekbed, meldt Variety. Curran is 59 jaar geworden.

In zijn tijd bij The Simpsons won Curran met zijn team drie keer een Emmy. Die prijs won Curran in de jaren tachtig ook driemaal, toen als onderdeel van het schrijversteam van Late Night with David Letterman. Curran was in de jaren negentig als schrijver betrokken bij de sitcom Married With Children, waarin hij ook de stem van Buck the Dog deed.

Simpsons-schrijver Kevin Curran overleden
Simpsons-schrijver Kevin Curran overleden (Foto: BuzzE)

EU en Gazprom werken aan aardgasakkoord

Gazprom, de Russische aardgasgigant, krijgt van de Europese Commissie de gelegenheid maatregelen te nemen die de vrije doorstroom en doorverkoop van gas in Centraal- en Oost-Europa garandeert. Dat blijkt uit een mededeling van EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag na afloop van overleg met Gazprom in Brussel.

Volgens Gazprom-topman Alexander Medvedv kan de commissie binnenkort een voorstel tegemoetzien dat een einde kan maken aan het conflict met de commissie over vermeend machtsmisbruik door de energiereus in acht EU-landen, waaronder Polen en de Baltische staten. Brussel doet al vijf jaar onderzoek naar concurrentievervalsing en dreigt met een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet.

Volgens Vestager moeten de oneerlijke eisen die Gazprom contractueel aan zijn klanten stelt 'voor eens en altijd verdwijnen'. Ook de gasprijzen in de regio moeten omlaag. Gazprom kan zich verder niet beroepen op rechten op de infrastructuur.

Het dossier ligt politiek gevoelig, vooral nu de betrekkingen tussen de EU en Rusland gespannen zijn.

EU en Gazprom werken aan aardgasakkoord
EU en Gazprom werken aan aardgasakkoord (Foto: ANP)

Motie van afkeuring om 'voltooid leven'

De SGP heeft woensdag samen met de ChristenUnie een motie van afkeuring ingediend vanwege het voornemen van het kabinet om stervenshulp mogelijk te maken aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid.

"Er dreigt een belangrijke wissel omgezet te worden", verklaarde SGP-leider Kees van der Staaij waarom hij voor het eerst in achttien jaar Kamerlidmaatschap het "uitzonderlijk instrument" gebruikte.

De christelijke partijen zijn fel tegen het voornemen van het kabinet, hoewel er nog geen wetsvoorstel ligt. Met de motie van afkeuring veroordelen zij het beleid van het kabinet. De motie is vooral symbolisch. Er is geen meerderheid voor.

Volgens Van der Staaij moet de oplossing voor de worsteling met het leven van oudere mensen niet worden gezocht in stervenshulp. Veel mensen hebben volgens hem te kampen met grote eenzaamheid. Dat betekent volgens de SGP'er een opdracht voor de samenleving om liefdevol te zijn.

Motie van afkeuring om 'voltooid leven'
Motie van afkeuring om 'voltooid leven' (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #66 Woensdag gehaktdag

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Gehaktballen masterclass

   

De beste gehaktbal van Nederland?

   

Duitse gehaktballen

   

Gefrituurde gehaktballetjes

   

Gehaktballetjes in pindasaus

   

Kipgehaktballetjes

   

Köfte, lamsgehaktballetjes


   


   


'Bernhard was Juliana ook in eigen huis niet trouw'

Prins Bernhard heeft zijn vrouw koningin Juliana vele malen bedrogen en ook binnenshuis wist hij zijn avances en handtastelijkheden niet te laten. Dat schrijft Jolande Withuis in haar biografie 'Juliana - Vorstin in een mannenwereld' die donderdagmiddag in Amsterdam wordt gepresenteerd.

Ze meldt daarin dat de gouvernante haar deur op paleis Soestdijk op slot deed om de prins van het lijf te houden en dat haar opvolgster door hem werd belaagd. Een zestienjarige logee werd door de prins betast en gezoend. Withuis schrijft ook dat een lid van Juliana's toneelclub in het paleis werd aangerand. De prins was 'de baas in huis' en gedroeg zich als een feodaal vorst.

Withuis denkt dat Juliana van het wangedrag heeft geweten. Voor zijn seksuele escapades met volwassen vriendinnen sloot ze haar ogen, maar aangezien in haar omgeving verder wel iedereen oplette, kan het moeilijk geheel aan haar voorbij zijn gegaan, aldus Withuis in haar boek, waaraan ze zes jaar heeft gewerkt.

Ze schetst een zwart beeld van het koninklijk huwelijk dat al in de Tweede Wereldoorlog spaak liep, toen de prins in Londen verbleef en zijn vrouw in Canada. Daarna hebben de twee vooral gescheiden levens geleid, en Juliana overwoog tot tweemaal toe een scheiding, aldus Withuis. De politiek stak daar een stokje voor. Voor haar is het opmerkelijk dat Juliana de prins ondanks alles op belangrijke momenten bleef steunen, zoals bij het Lockheed-omkoopschandaal, in de valse hoop dat hij haar weer lief zou hebben.

Withuis stelt dat Juliana zich niet altijd aan de spelregels heeft gehouden die gelden voor een staatshoofd. Ze heeft in haar drang om zichzelf te kunnen zijn, steken laten vallen door in een sekte terecht te komen. Juliana wilde naar eigen zeggen vooral 'gewoon' zijn. Maar de vorstin was dat van kinds af aan juist niet en de voortdurende zoektocht naar gewoonheid leidde tot ontsporingen toen begin jaren vijftig op paleis Soestdijk gebedsgenezeres Greet Hofmans werd binnengehaald.

De koningin vroeg Hofmans om 'doorgevingen van boven', ook voor haar werk. Withuis meent dat Juliana in die tijd zeker hulp nodig had, maar degene van wie de koningin steun verwachtte gaf het haar niet: prins Bernhard werkte haar juist tegen en behandelde haar honds.

'Bernhard was Juliana ook in eigen huis niet trouw'
'Bernhard was Juliana ook in eigen huis niet trouw' (Foto: ANP)

Microsoft kondigt 'Surface-pc' van 4000 euro aan

Vandaag werd er tijdens een Windows 10- en Surface-evenement van Microsoft een aantal nieuwe hebbedingetjes gepresenteerd, waaronder de Surface Studio. Deze all-in-one pc beschikt onder andere over het dunste scherm ter wereld en heeft allerlei innovatieve foefjes aan boord.

Behalve een aantal demonstraties van Microsofts AR-headset de HoLoLens, en enkele aankondigingen op het gebied van virtual reality en 'mixed reality', stond tijdens het Microsoft-feestje in New York de nieuwste telg in de Surface-productlijn centraal. De Surface Studio is een pc met een uniek uiterlijk en een aantal bijzondere features. Zo kan het apparaat als gewone pc gebruikt worden, of getransformeerd worden naar de 'studio-modus', waarmee het een soort tekentafel wordt. Het 28 inch-scherm van de Surface Studio is 12,5mm dik, waarmee het volgens Microsoft het dunste scherm van het moment is. Verder is het scherm touch-enabled en beschikt het over een resolutie van 4500x3000, (192 DPI).

Naast de Surface Pen kan het scherm ook aangestuurd worden met Surface Dial, een nieuw input-apparaat waarmee gebruikers kunnen draaien om door applicaties te scrollen. De Surface Dial wordt op het scherm geplaatst wanneer deze in de platgelegde studio-modus staat. Verder zit er onder de motorkap een Core i5 of i7 van de Skylake-generatie, heeft hij 32GB aan DDR4-geheugen aan boord, een SSD van 2TB en wordt geleverd met een GTX980M- of GTX965M-GPU. De behuizing is geheel van aluminium, terwijl het scherm van Gorilla-glass gemaakt is. Alle hardware van de all-in-one zitten in de kleine voet van het scherm. Verder zijn er standaard Microsoft-foefjes zoals Cortana, Microsoft Hello en heeft het apparaat ingebouwde ondersteuning voor draadloze Xbox One-controllers.

Microsoft lijkt met de Surface Studio een directe concurrent te introduceren van iMac-computers. Het prijzige paradepaardje is in drie varianten vanaf 15 december leverbaar, pre-orders kunnen vanaf volgende week geplaatst worden. Voor alle specificaties kun je hier kijken.

Rusland overhandigt MH17-informatie

Het Russische Openbaar Ministerie heeft een pakket informatie over de ramp met vlucht MH17 overhandigd aan de Nederlandse ambassade in Moskou. Dat maakte minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie woensdag bekend tijdens een debat over het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de MH17.

Het materiaal werd kort voor het begin van het Kamerdebat overgedragen, aldus de minister. Hij zei niet te weten wat precies door de Russen is overgedragen. De informatie gaat naar het Joint Investigation Team (JIT), het internationale team dat strafrechtelijk onderzoek doet.

Op 26 september meldde het Russische ministerie van Defensie toch radarbeelden te bezitten die zijn gemaakt ten tijde van het neerschieten van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Die beelden zijn tot dusver nog niet aan Nederland gegeven. Of de radarbeelden tussen het overhandigde materiaal zitten, is volgens Van der Steur niet bekend.

Rusland overhandigt MH17-informatie
Rusland overhandigt MH17-informatie (Foto: ANP)

Londen telt de meeste rijken

Londen is de stad met de grootste particuliere rijkdom binnen zijn grenzen. De Britse hoofdstad telt liefst 357.000 miljonairs en 62 miljardairs. Gezamenlijk is deze groep rijken goed voor omgerekend 24,7 biljoen euro aan privébezit.

De marktonderzoeker New World Wealth in Johannesburg publiceerde woensdag zijn jaarlijkse overzicht van steden met de meeste particuliere rijkdom. Nederlandse steden staan niet in de top.

New York staat op de tweede plaats. In de Amerikaanse metropool leven 336.000 miljonairs en 65 miljardairs, die met z'n allen 23,7 biljoen op tafel kunnen leggen. Tokio is goede derde, met 272.000 miljonairs en veertien miljardairs. De rijken van Tokio zijn goed voor 20,1 biljoen. San Francisco staat vierde, gevolgd door twee Chinese steden, Beijing en Shanghai. De top tien wordt gecomplementeerd door Los Angeles, Hongkong, Singapore en Chicago.

Over de hele wereld verspreid zijn er ruim 13 miljoen miljonairs en 1940 miljardairs, blijkt uit de telling.

Londen telt de meeste rijken
Londen telt de meeste rijken (Foto: ANP)

'BelgiŽ laks met belasten zwart geld'

Veel Belgen die hun zwarte geld alsnog bij de fiscus hebben aangegeven, hebben daar geen of nauwelijks belasting over betaald. De Belgische belastinginspectie heeft daarom vorige week de grootste fraudeklacht in de Belgische geschiedenis ingediend bij het Openbaar Ministerie, meldt de krant De Tijd woensdag.

De inspectie denkt dat met de zogenoemde inkeerregeling veel zwart geld is 'witgewassen'. Het gaat om ruim 61.000 dossiers uit de periode 2004-2015, waarmee ruim 36 miljard euro is gemoeid.

In veel gevallen werd wel belasting geheven op de rente die het kapitaal opbracht en ook werden boetes opgelegd. Maar belasting op het zwarte geld zelf bleef in veel gevallen achterwege. De inspectie wil nu dat justitie grootschalig onderzoek gaat doen en een poging doet naheffingen te laten opleggen. Maar daarvoor is veel te weinig capaciteit, aldus de krant.

'België laks met belasten zwart geld'
'België laks met belasten zwart geld' (Foto: ANP)

PlayStation Plus-titels voor november bekend

Sony heeft de PS Plus-titels voor november bekendgemaakt en dit keer vinden we voor PlayStation 4 de avonturengame Everybody's Gone to the Rapture en The Deadly Tower of Monsters.

Everybody's Gone to the Rapture is een avonturengame van de Britse indiestudio The Chinese Room. De game werd goed ontvangen toen het in augustus vorig jaar uitkwam voor PS4, onder andere de sfeer en de graphics konden op veel lof rekenen. The Deadly Tower of Monsters is een top-down arcade shooter, gemaakt door Alus Games.

PlayStation 3-bezitters worden getrakteerd op de rallygame DiRT 3 en Halloween-RPG Costume Quest 2. Tenslotte zijn er nog twee cross-buy-titels, namelijk Letter Quest Remastered (PS Vita en PS4) en Pumped BMX+ (PS4, PS3 en PS Vita).

KNVB gaat in gesprek met verontruste clubs

De voetbalbond KNVB praat op korte termijn met vertegenwoordigers van amateurclubs die per brief hun zorg hebben uitgesproken over de aanstaande veranderingen in het jeugdvoetbal ."Een aantal clubs heeft maandag per e-mail gezegd dat ze zich overvallen voelt door de plannen", bevestigde een woordvoerder van de KNVB woensdag. "Het is een signaal dat we serieus nemen en we gaan zeker een gesprek organiseren."

De brief is ondertekend door 35 amateurclubs. Zij zijn verontwaardigd omdat de KNVB eerst het plan presenteerde en pas daarna bijeenkomsten organiseerde om een en ander toe te lichten. De bond wil de opzet van het jeugdvoetbal veranderen. Een van de aanpassingen is dat er door de jeugd voortaan op kleine veldjes zal worden gespeeld, een idee uit het plan 'Winnaars van morgen' dat het voetbal in Nederland naar een hoger plan moet tillen. Clubs zijn onder meer bang dat het aantal vrijwilligers tekortschiet.

"Er zijn 3200 voetbalverenigingen in Nederland. Daar kunnen we onmogelijk allemaal langsgaan", aldus een woordvoerder. "Nadat we het plan gepresenteerd hebben heeft de ledenraad, die al die clubs vertegenwoordigt, het omarmd. Er zijn tachtig bijeenkomsten georganiseerd waar iedereen welkom was en is met vragen en bedenkingen. De clubs die nu deze mail hebben gestuurd willen graag nog een inhoudelijke constructieve bijeenkomst. Daar werken wij graag aan mee."

KNVB gaat in gesprek met verontruste clubs
KNVB gaat in gesprek met verontruste clubs (Foto: ANP)

'Klimaattop legt kiem voor CO2-daling'

Met een veertiental initiatieven is op de Nationale Klimaattop in Rotterdam woensdag de kiem gelegd voor verdere vermindering van de CO2-uitstoot, aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Volgens een onderzoek van bureau Ecofys zullen de afspraken ertoe leiden dat in 2030 de uitstoot van kooldioxide met 17,6 megaton wordt teruggedrongen, wat overeenkomt met de CO2-uitstoot van 2,2 miljoen huishoudens.

Een belangrijke bijdrage komt van een kleine honderd gemeenten, een aantal provincies en milieuorganisaties die wijken willen ontwikkelen waar geen gas meer wordt gebruikt. Een andere grote bijdrage moet komen van afspraken tussen overheid en bedrijven over energiebesparing.

Aan de top namen meer dan 1700 vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en milieuorganisaties deel. "We hebben vandaag laten zien dat als we met zijn allen onze krachten bundelen, we heel veel kunnen bereiken. Het komt er nu op aan om door te pakken, de afspraken daadwerkelijk te gaan uitvoeren en de CO2-uitstoot drastisch te beperken", verklaarde staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

Kritiek
Voorafgaand aan de top was er nog kritiek van het bedrijfsleven op het Nederlandse energiebeleid. Dat is volgens zo'n veertig bedrijven waaronder Shell, Schiphol en Rabobank, te versnipperd en te veel gericht op de korte termijn. Ze pleiten onder meer voor het opstellen van een klimaatwet en een aparte minister voor economie, klimaat en energie.

De bijeenkomst in de voormalige Van Nellefabriek was een nationaal vervolg op de historische klimaattop eind vorig jaar in Parijs. Toen is door bijna tweehonderd landen afgesproken om door reductie van de CO2-uitstoot de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius te beperken.

'Klimaattop legt kiem voor CO2-daling'
'Klimaattop legt kiem voor CO2-daling' (Foto: ANP)

Hudson Mohawke werkt mee aan Watch Dogs 2

Ubisoft kondigt vandaag de samenwerking met producer Hudson Mohawke aan om de originele soundtrack te componeren voor Watch Dogs 2.

Hudson produceert al muziek sinds zijn tienerjaren en werkt nu voor artiesten als Kanye West, Drake, John Legend, Travis Scott, Future, Lil Wayne, Young Thug, Pusha T, Tinashe, Frank Ocean en Björk. Qua stijl is de Watch Dogs 2 soundtrack kenmerkend voor de muziek van Hudson Mohawke. De muziek fuseert electronics met hip hop, maar met een knipoog naar Hudsons liefde voor Tomita, John Carpenter en Vangelis.

"Werken aan deze soundtrack was een spannende en verfrissende kans voor mij, vooral omdat ik ook gepassioneerd ben over de thema’s in de game", aldus Hudson Mohawke. "Toen Ubisoft mij benaderde voor een samenwerking om de sound van de game te ontwikkelen, wist ik dat ik een palet aan geluiden van een aantal sci-fi soundtracks wilde gebruiken in een combinatie met mijn eigen stijl. Het is een leerzame ervaring geweest, en op sommige punten ook erg uitdagend, maar vooral erg belonend op het gebied van mijn eigen creativiteit. Dit biedt mij de kans om een nieuw publiek te bereiken met mijn muziek zonder het te bestempelen als een specifiek genre."

De eerste track, 'Shanghaied' genaamd, is hier te streamen:
Spotify
Apple Music
Bleep
Google Play

De officiële soundtrack van Watch Dogs 2 verschijnt wereldwijd op 11 november. De game is wereldwijd verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One op 15 november en voor pc op 29 november.

Watch Dogs 2

Afspraken over verminderen geweld in het ov

NS, stads- en streekvervoerders, bonden en overheden hebben een actieplan vastgesteld tegen geweld in het openbaar vervoer. Er is onder meer afgesproken het aantal incidenten terug te dringen. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde dat woensdag na berichtgeving door De Telegraaf.

De krant noemt een percentage van 20 procent waarmee het aantal incidenten in 2018 moet zijn verminderd. Een pakket aan maatregelen moet daaraan bijdragen, waaronder het beter delen van kennis en extra controleurs (boa's) in het ov.

Afspraken over verminderen geweld in het ov
Afspraken over verminderen geweld in het ov (Foto: ANP)

Meldpunt studenten met toeslagproblemen

De Landelijke Studentenvakbond start een meldpunt voor jongeren die problemen hebben met huurtoeslag. Omdat de wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is aangescherpt komen studentenkamers niet meer in aanmerking voor individuele huisnummers. Dat kan gevolgen hebben voor toeslagen.

Een studentenkamer die voorheen nummer 2D had, wordt voortaan geregistreerd op nummer 2. "Door bewoners van een onzelfstandige woonruimte samen te voegen tot een grote eenheid met één adres, kunnen bij Belastingdienst/Toeslagen onterechte huishoudsamenstellingen ontstaan", aldus de LSVb .

"Om huurtoeslag te krijgen is het belangrijk dat het inkomen van de bewoners niet te hoog is. Met het inkomen van je huisgenoten geregistreerd op hetzelfde adres als jouw adres, kan het lijken alsof je te veel verdient om in aanmerking te komen voor huurtoeslag." De LSVb is samen met Kences, de koepel van huisvestingscorporaties, in gesprek met de Belastingdienst.

Meldpunt studenten met toeslagproblemen
Meldpunt studenten met toeslagproblemen (Foto: ANP)

Spanje twijfelt over tanken Russische vloot

Het is toch niet zeker of een Russische vloot oorlogsschepen kan bijtanken in een Spaanse enclave in het noorden van Afrika. Na internationale kritiek liet Spanje woensdag weten de beslissing om het bijtanken toe te staan nog eens tegen het licht te houden.

De vloot onder aanvoering van het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov gleed de afgelopen week onder andere door Het Kanaal richting de Middellandse Zee en uiteindelijk Syrië. Het is de bedoeling dat daar wordt meegedaan aan de strijd tegen onder andere IS. De vloot zou woensdag in de Spaanse enclave Ceuta aankomen.

Tegenstanders noemen het hypocriet van Spanje dat het de Russen brandstof laat innemen maar ook verklaringen ondertekent waarin het land van oorlogsmisdaden in Syrië wordt beschuldigd.

Spanje twijfelt over tanken Russische vloot
Spanje twijfelt over tanken Russische vloot (Foto: ANP)

Ster Donald Trump op Walk of Fame vernield

De ster van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump op de Hollywood Walk of Fame is woensdag in de vroege ochtenduren totaal vernield. Op de website van Deadline staat een video van een man die de ster met een pikhouweel en moker te lijf gaat.

De man droeg veiligheidskleding en had het trottoir afgezet, waarmee hij de indruk wekte dat hij in opdracht van de gemeente werkte. De man die zichzelf Jamie Otis noemde, vertelde Deadline dat hij de ster verwijderde om te kunnen veilen. De opbrengst van de veiling zou moeten gaan naar vrouwelijke slachtoffers van Trumps seksuele escapades in de afgelopen decennia.

Het incident had plaats om 5.45 uur. Toen de politie om 6.15 arriveerde was de man al verdwenen.

Trump werd in 2007 geëerd met een ster op de Hollywood Walk Of Fame die destijds bestond uit 2327 sterren met de namen van beroemdheden. Trump had de ster onder meer te danken aan de tv-serie The Apprentice waarin jongeren een baan konden winnen bij de zakenman.

Ster Donald Trump op Walk of Fame vernield
Ster Donald Trump op Walk of Fame vernield (Foto: BuzzE)

Rihanna's vermiste danseres is terecht

Rihanna's voormalige achtergronddanseres Shirlene Quigley, die sinds zaterdagnacht vermist was, is weer terecht. Ze staat onder medische behandeling, maar het gaat goed met haar. Dit meldt TMZ.

Shirlene is volgens de Amerikaanse politie gevonden in de buurt van New Jersey. Shirlene werd maandag als vermist opgegeven. Ze was afgelopen weekend voor het laatst gezien toen ze in New York op een bus stapte.

Ze danste volgens ook bij optredens van onder meer Jamie Foxx, Beyoncé en Missy Elliott. Via sociale media riepen Rihanna en Missy Elliott hun fans op naar de vermiste danseres uit te kijken.

Rihanna's vermiste danseres is terecht
Rihanna's vermiste danseres is terecht (Foto: BuzzE)

Vindicat-slachtoffer doet alsnog aangifte

De jongen die bij de introductieperiode van de Groningse studentenvereniging Vindicat zwaargewond raakte omdat een andere jongen op zijn hoofd ging staan, heeft alsnog aangifte gedaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten. Het onderzoek loopt nog. Wanneer het tot een mogelijke strafzaak komt, kan een woordvoerder nu nog niet aangeven.

Het slachtoffer liep daarbij afgelopen augustus een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping, maar zag in eerste instantie af van aangifte. Begin oktober liet het OM desondanks weten toch een strafrechtelijk onderzoek te starten, vanwege "de ernst en de impact van het incident".

Het bestuur van de Groningse studentenvereniging deed enkele dagen daarna ook aangifte.

Vindicat-slachtoffer doet alsnog aangifte
Vindicat-slachtoffer doet alsnog aangifte (Foto: ANP)

Hoop op ondertekening CETA nog levend

De EU geeft de hoop niet op dat het goed komt met het vrijhandelsakkoord met Canada. "Het is niet van belang wanneer het verdrag wordt ondertekend, het is belangrijk dát het wordt getekend", zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. "Maar ik heb goede hoop dat er in de loop van woensdag een akkoord komt tussen de Belgische en de Waalse regering."

Het CETA-verdrag tussen de EU en Canada zou donderdag in Brussel moeten worden bezegeld. Maar doordat de Waalse regering dwarsligt, dreigt dat feest niet door te gaan.

De Waalse premier Paul Magnette en de federale vicepremier Didier Reynders kwamen woensdagmorgen opnieuw bijeen om een oplossing te zoeken. Na drie uur onderhandelen werd de bijeenkomst tot woensdagmiddag opgeschort.

Magnette heeft met name bezwaar tegen de aparte arbitragerechtbanken die geschillen tussen landen en bedrijven moeten beslechten. Zonder toestemming van de Walen kan België het verdrag niet tekenen, en daarmee de EU niet.

EU-president Donald Tusk zei in Straatsburg te hopen dat 'België zich bewijst als kampioen consensusbouwer'. "Alleen de Belgen kunnen beslissen over het Belgische standpunt. Een top met Canada is donderdag nog steeds mogelijk."

Tusk wees erop dat de Europeanen in toenemende mate bezorgd zijn of de handelsverdragen wel in hun belang zijn. "Ik vrees dat we geen vrijhandelsverdragen meer kunnen sluiten als we niet bewijzen dat wij heel serieus zijn over de bescherming van de Europese consumenten, werknemers en bedrijven."

Hoop op ondertekening CETA nog levend
Hoop op ondertekening CETA nog levend (Foto: ANP)

Vakantiegangers gestrand door noodweer

Enkele honderden Nederlandse toeristen zijn sinds dinsdag gestrand op de Canarische eilanden Lanzarote en Fuerteventura. Door aanhoudend noodweer op Lanzarote is een TUI-vlucht vol vakantiegangers die op weg was naar dat eiland niet verder dan Fuerteventura gekomen.

Volgens TUI gaat het om 173 passagiers. Hun toestel vertrok dinsdag vanaf Schiphol met bestemming Lanzarote maar door het slechte weer daar moesten ze de nacht in een hotel op het naburige eiland doorbrengen. Op Lanzarote zitten ongeveer net zoveel Nederlanders vast die met hetzelfde toestel weer naar Nederland zouden vliegen.

Woensdagmiddag kregen de Nederlanders te horen dat de weersomstandigheden het nog steeds niet toelaten om te vliegen en dat ze nog een nacht in hotels moeten doorbrengen. "Het is heel uitzonderlijk dat dit zo lang duurt", aldus een woordvoerster van TUI. "Het gaat om storm, onweer en slecht zicht. Het is buitengewoon vervelend voor de reizigers maar de veiligheid gaat nu eenmaal boven alles."

Vakantiegangers gestrand door noodweer
Vakantiegangers gestrand door noodweer (Foto: ANP)

Pokťmon GO boost verkoop Nintendo 3DS

Nintendo heeft de financiele resultaten van 1 april tot en met 30 september 2016 bekendgemaakt, waarin positieve en negatieve dingen te vinden zijn.

Zo is de verkoop van Nintendo Wii U sterk gedaald (1.1 miljoen eenheden vorig jaar, 560.000 dit jaar) door een gebrek aan stimulerende software (vorig jaar lanceerden Super Mario Maker en Splatoon) en ook de amiibo-verkoop is gedaald (3.8 miljoen amiibo en 1.7 miljoen amiibo-kaarten). Aan de andere kant heeft de populariteit van Pokémon GO gezorgd voor een boost in de verkoop van Nintendo 3DS (2.7 miljoen) en de Pokémon-games voor dit systeem.

Dit zou niet genoeg zijn om winst te boeken, maar dankzij de verkoop van de Seattle Mariners kwam er toch een nettowinst uit van omgerekend 33.6 miljoen euro. Ook heeft de CEO van Nintendo de eerste verwachtingen uitgesproken over de verkoop van Nintendo Switch. Switch moet dit fiscale jaar (dat eindigt in maart 2017) twee miljoen keer worden verkocht. Als je nagaat dat Switch ergens in maart pas lanceert, zou dat een knap begin zijn voor de console.

Nintendo2

'Jay Z aast op muziekrechten Prince'

Jay Z heeft een bod uitgebracht op nog niet uitgebrachte muziek van Prince. De rapper heeft er volgens TMZ 40 miljoen dollar voor over.

Jay Z heeft een aantal weken terug contact gehad met Prince' zus Tyka en haar echtgenoot Maurice Phillips over een eventuele koop. Hij vloog hen er zelfs voor over naar New York. De deal is echter nog niet rond omdat Tyka niet alleen mag beslissen over de erfenis van de in april overleden zanger.

Eerder deze maand stelde Billboard nog op basis van advocaten rond het nalatenschap van Prince dat de vraagprijs van zijn muziek rond de 35 miljoen dollar ligt. In een kluis in de studio van Prince zou duizenden uren aan muziek uit de afgelopen decennia liggen, een deel daarvan heeft de muzikant nooit met de wereld gedeeld.

Het is niet helemaal duidelijk wie nu precies de rechten heeft over het werk, omdat de zanger onder contract heeft gestaan van verschillende labels, maar ook zelfstandig heeft gewerkt.

'Jay Z aast op muziekrechten Prince'
'Jay Z aast op muziekrechten Prince' (Foto: BuzzE)

Toyota roept 36.000 auto's terug in Nederland

De Japanse autobouwer Toyota roept in Nederland ruim 36.000 voertuigen uit voorzorg terug naar de garage wegens mogelijk gevaarlijke airbags. Het gaat vooral om auto's van de modellen Yaris en Auris, zo meldde Toyota woensdag.

Naast de Yaris en de Auris moeten ook een aantal auto's van de types Corolla en Hilux worden gerepareerd. Het gaat om wagens die tussen 2006 en 2011 zijn geproduceerd en auto's die tussen 2011 tot 2014 van de lopende band rolden. De eigenaren worden persoonlijk op de hoogte gesteld.

Door problemen bij airbagleverancier Takata zijn wereldwijd al zo'n 100 miljoen wagens van verschillende merken teruggeroepen. Een defect aan het airbag-opblaassysteem waardoor metaaldeeltjes door de auto kunnen worden gelanceerd, heeft al meerdere slachtoffers gemaakt.

Toyota roept 36.000 auto's terug in Nederland
Toyota roept 36.000 auto's terug in Nederland (Foto: ANP)

Europese ruimtevaart moet meer opleveren

Europese satellieten en ruimteprogramma's zijn al onmisbaar voor bijvoorbeeld luchtvaart, mobiele telefonie, weerberichten en navigatiesystemen in auto's. Maar het bedrijfsleven en overheden kunnen er veel meer uithalen, stellen de Europese Commissie en het Europese ruimtevaartagentschap ESA in de woensdag gepresenteerde Ruimtestrategie voor Europa.

Het beschikbaar stellen van gegevens uit ruimteprogramma's als Copernicus en Galileo via bedrijfsplatforms moet zakelijke kansen en veel banen opleveren. Innovatieve ondernemingen kunnen daarmee nieuwe diensten en producten ontwikkelen, zoals besturingssystemen voor drones en zelfrijdende auto's.

Ook op het gebied van infrastructuur, transport, defensie, landbouw, klimaat en rampenbestrijding is van alles mogelijk. EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) roept bedrijven, beginnende ondernemers en investeerders op die kansen te grijpen.

Europese ruimtevaart moet meer opleveren
Europese ruimtevaart moet meer opleveren (Foto: ANP)

EU-parlement: minder foute vetten in snacks

De hoeveelheid industriële 'foute' vetten in snacks als pizza's, friet of magnetronpopcorn moet omlaag. Het Europees parlement wil een wettelijke limiet. Het stemde woensdag in Straatsburg in met een voorstel dat het aantal doden als gevolg van overmatige consumptie van zogeheten transvetzuren in de EU moet terugdringen.

"Die vetten maken veel Europeanen te dik, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg. De Europese Commissie en de levensmiddelenindustrie moeten daarom aan de slag", zei europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). "Aparte vet-etiketten werken niet en geven te veel rompslomp. Een wettelijke bovengrens is veel effectiever voor de volksgezondheid, en ook voor de voedingsmiddelensector."

Een op de zeven sterfgevallen in de EU is gerelateerd aan de risico's die zijn verbonden aan het eten van transvetten.

EU-parlement: minder foute vetten in snacks
EU-parlement: minder foute vetten in snacks (Foto: ANP)

Kim Kardashian duikt op bij concert Kanye

Kim Kardashian is voor het eerst in weken weer buiten de deur gespot. De realityster, die begin deze maand slachtoffer werd van een gewelddadige overval in Parijs, woonde dinsdagavond een concert van haar man Kanye West in The Forum in Inglewood bij, blijkt uit foto's die de Daily Mail heeft gepubliceerd.

Kim was volgens de Britse tabloid verre van zichzelf. Waar ze normaal glamoureus verschijnt, meed ze dit keer de schijnwerpers en verliet de concerthal na afloop stiekem door de achteringang. Ook had ze weinig aan haar uiterlijk gedaan getuige haar haast make-uploze gezicht.

Hollywood Life meldde dinsdag al dat er een grote kans was dat Kim naar Kanye's concert zou komen. Een ingewijde stelde tegenover de site dat de rapper haar had gesmeekt om erbij te zijn. "Het betekent veel voor hem. Niet alleen omdat er veel andere beroemdheden komen maar ook omdat hij graag wil dat Kim het huis uit gaat."

Kim had zich sinds de overval opgesloten in haar huis. Vorige week liet haar zus Kourtney nog weten dat het nog steeds niet goed met haar ging.

Kim Kardashian duikt op bij concert Kanye
Kim Kardashian duikt op bij concert Kanye (Foto: BuzzE)

Nederland zakt op gelijkheidsindex

Nederland is drie plaatsen gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index 2016, ofwel gelijkheidslijst. Deze wordt opgesteld door het World Economic Forum (WEF). De index geeft inzicht in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in 144 landen. Nederland staat nu zestiende en dat is onder landen als Rwanda, Burundi en Nicaragua.

Bij het samenstellen van de lijst wordt gekeken naar economische participatie, toegang tot onderwijs, politieke invloed en gezondheidszorg/levensverwachting. "Nederland heeft geen progressie geboekt op het gebied van arbeidsparticipatie en inkomensgelijkheid. Ook wereldwijd bezien valt de vooruitgang tegen", aldus de samenstellers.

Bij de beoordeling wordt niet naar de individuele gevallen of redenen gekeken. Zo kan het zijn dat meer vrouwen zelf kiezen voor het huismoederschap.

Nederland zakt op gelijkheidsindex
Nederland zakt op gelijkheidsindex (Foto: ANP)

World of Warcraft: Patch 7.1 is live

Legion is al een tijdje uit als nieuwste expansion voor World of Warcraft. Het lijkt er op dat Blizzard weer een goede expansion heeft afgeleverd want het grote deel van de community is positief en nu is het tijd voor de eerste grote patch.

Met patch 7.1 kunnen spelers weer een hoop nieuwe dingen doen in World of Warcraft. Zo komt Karazhan terug. De populaire raid uit The Burning Crusade wordt een 5 man dungeon. Blizzard doet het dit keer alleen anders door er een hele grote mythic dungeon van te maken. Je bent lang bezig met Karazhan en het voelt meer aan als een 5 mans raid.

Ook komt er een nieuwe raid uit met Trial of Valor raid. Dit is een kleine raid en heeft maar 3 bazen met Odyn, Guarm en Helya, Deze raid zal een einde geven aan de Stormheim storyline. Trial of Valor gaat echt pas over twee weken open.

Het verhaal in Suramar gaat ook verder in deze patch en zal weer een hoop spektakel met zich mee brengen. Daarnaast komen er ook wat nieuwe World Quests en zijn er uiteraard de bekende class changes.

Geen aankondiging over Legacy-servers op Blizzcon

De wens voor Legacy-servers voor World of Warcraft is na het sluiten van Nostalrius nog altijd aanwezig. Met de aanstaande Blizzcon (4 en 5 november) was er genoeg speculatie over een eventuele aankondiging van Blizzard.

Blizzard heeft nu alvast verklapt dat er geen aankondiging is op Blizzcon. Via een post op de forums van de game wordt gemeldt dat de focus voorlopig ligt op het verzorgen van een constante stroom content voor Legion. Een interessante tijd ligt voor ons, aangezien de leden van Nostalrius eerder al riepen dat als Blizzard niets aankondigde op Blizzcon, dat zij actie zouden ondernemen.

Hoewel er dus nog geen plannen worden aangekondigd, is Blizzard nog wel aan het discussiëren over de mogelijkheden.

 

IS-beesten schieten 33 burgers dood

Terroristen van Islamitische Staat hebben in de Afghaanse provincie Ghor 33 burgers ontvoerd en daarna doodgeschoten. Volgens de gouverneur van het onveilige gebied in het centraal-westelijke deel het land wilden de extremisten bijna duizend schapen stelen. De bewoners van de buurt verzetten zich daartegen gewapenderhand met hulp van veiligheidsfunctionarissen. Twee van de ongeveer honderd IS-strijders kwamen om.

Op de terugtocht namen de militanten, die begin dit jaar van de Taliban overliepen naar IS, wraak door een groep onschuldige mensen mee te nemen en te vermoorden. Tot dusver was de terreurorganisatie die het kalifaat nastreeft vooral actief in het oosten van Afghanistan, in de buurt van de grens met Pakistan. Deskundigen schatten dat IS ongeveer duizend man heeft in Afghanistan. In Ghor waren ze nog niet eerder gesignaleerd.

IS-strijders schieten 33 burgers dood
IS-strijders schieten 33 burgers dood (Foto: ANP)

Rutte: geen bewijs voor compensatie koning

Er is geen bewijs gevonden waaruit blijkt dat koning Willem-Alexander en zijn voorgangers compensatie hebben gekregen voor de vermogensbelasting die zij moesten betalen of dat hier geheime afspraken over zijn gemaakt. Dat schrijft premier Mark Rutte woensdag aan de Tweede Kamer.

Rutte liet onderzoek doen naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws dat in de jaren zeventig in het diepste geheim afspraken werden gemaakt over compensatie. De compensatie zou zijn verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

De Tweede Kamer had opheldering gevraagd. De premier liet eerder al weten dat koning Willem-Alexander en prinses Beatrix naar eigen zeggen zelf niet op de hoogte waren van een compensatieregeling.

RTL Nieuws had inzage gekregen in documenten in het Nationaal Archief en stelde dat koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.

Rutte: geen bewijs voor compensatie koning
Rutte: geen bewijs voor compensatie koning (Foto: ANP)

'Zorgverzekeraar moet premiestijging te lijf'

Volgens de Consumentenbond hebben zorgverzekeraars ruim 3,3 miljard euro aan 'overtollige' reserves, hoewel ze minder winst maken. De bond wil niet dat zorgverzekeraars "onnodig blijven oppotten" en dat ze "er alles aan doen om de premiestijging te beperken".

"Uit de cijfers over 2015 van de grote vier verzekeraars CZ, VGZ, Achmea en Menzis blijkt de totale winst meer dan gehalveerd ten opzichte van 2014. Vooral Menzis en CZ lijken nauwelijks geld over te houden. Maar toch konden de vier in 2015 307 miljoen in de reservepot stoppen", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

De 3,3 miljard aan reserves is voor het grootste deel in handen van Achmea (1,4 miljard) en voor het minst in die van Menzis (205 miljoen), zegt de bond. De Consumentenbond wil dat zorgverzekeraars er "alles aan doen om de premiestijging te beperken en ook duidelijk verantwoorden. Waar zitten de kostenstijgingen, welke reserves zijn er, en wat wordt er gedaan om de premie voor 2017 te dempen?"

'Zorgverzekeraar moet premiestijging te lijf'
'Zorgverzekeraar moet premiestijging te lijf' (Foto: ANP)

800kg wiet levert oud-voetballer negen jaar cel op

Oud-profvoetballer Marcelo Pletsch was vorig jaar van plan om wel heel erg stoned te worden. De Braziliaans-Duitse voormalig verdediger werd door de militaire politie in zijn geboorteland gepakt met een kleine achthonderd kilogram wiet in zijn auto. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dus werd hij opgepakt voor drugssmokkel. 

Inmiddels heeft de rechter in Curitiba uitspraak gedaan: Pletsch moet negen jaar en twee maanden in het gevang zitten. Hij blijft zelf volhouden onschuldig te zijn en denkt over hoger beroep, maar volgens een van zijn advocaten zal dat weinig zoden aan de dijk zetten. "Het is erg onwaarschijnlijk dat de straf aangepast wordt", laat hij weten. Volgens de Braziliaanse wet moet Pletsch sowieso 40 procent van zijn straf uitzitten: tot juni 2019. Daarna bestaat de mogelijkheid dat hij zich nog dertig maanden elke maand moet melden.

Pletsch kwam in 1999 naar Europa en was zes jaar lang een belangrijke speler bij Borussia Mönchengladbach, waarvan vier seizoen in de Bundesliga. Vervolgens speelde hij een seizoen in de Bundesliga bij Kaiserslautern, waarna Pletsch via clubs in Griekenland, Cyprus en Servië weer terugkeerde naar Brazilië, om daar zijn loopbaan af te sluiten. 

Pletsch tijdens zijn seizoen bij Kaiserslautern (Foto: Getty)

Haas F1 overweegt andere fabrikant remmen

Haas debuteerde dit jaar sterk in de Formule 1 met een aantal puntenfinishes, maar even zo vaak vielen de bolides van het Amerikaanse team uit met remproblemen. In de afgelopen Grand Prix van de Verenigde Staten was het coureur Esteban Gutierrez die zijn Brembo's het zag begeven.

De Italiaanse fabrikant heeft meteen een onderzoek ingesteld: "Uit een eerste analyse van onze technici in Austin lijkt het met de remschijf te maken te hebben. Brembo zal samen met het team zoeken naar de oorzaak die de problemen heeft veroorzaakt."

Haas lijkt ondertussen klaar te zijn met de problemen en wil zo snel mogelijk materiaal van Carbone Industries testen.  Dit kan op zijn vroegst pas na de Grand Prix van Mexico. Teambaas Gunther Steiner: "We zullen verschillende materialen testen. We moeten iets doen, omdat we niet kunnen accepteren dat ze stuk blijven gaan. Esteban lag in een goede positie toen de remmen het begaven. Brembo helpt ons waar het kan om de oorzaak te vinden, maar wij kunnen zelf ook niet stil blijven zitten."

'Disney toch weer geÔnteresseerd in Twitter'

The Walt Disney Company heeft toch weer interesse in een overname van Twitter. Er is zelfs al een prijs overeengekomen. Dat meldt althans Betaville op basis van bronnen.

Overigens geeft Betaville zelf aan dat het om een gerucht gaat, dat niet via de reguliere journalistieke kanalen is gecheckt.

Eerder werd nog gemeld dat Disney vanwege cyberpesten had besloten Twitter niet te kopen. Het bedrijf zou bang zijn dat de grove taal en de beledigingen slecht zouden uitpakken voor het gezinsvriendelijke imago van Disney. Daarnaast lijdt Twitter nog altijd verlies. Toch wordt de waarde geschat op 12 miljard dollar, omgerekend bijna 11 miljard euro, wat zelfs voor een gigant als Disney een groot bedrag zou zijn.

Ook Salesforce en Googles moederbedrijf Alphabet waren geïnteresseerd in Twitter, maar hebben eveneens afgezien van koop.

'Disney toch weer geïnteresseerd in Twitter'
'Disney toch weer geïnteresseerd in Twitter' (Foto: BuzzT)

Langer onderzoek kinderbescherming naar Pitt

De kinderbescherming van de gemeente Los Angeles zegt meer tijd nodig te hebben om het onderzoek naar Brad Pitt af te ronden. Dat melden verschillende Amerikaanse media dinsdag.

In verband met de echtscheiding van Angelina Jolie en Brad Pitt doet de kinderbescherming onderzoek om vast te stellen of Pitt op een verantwoordelijke manier voor zijn kinderen kan zorgen. Pitt zou zijn zoon Maddox verbaal nogal hard hebben aangepakt tijdens een ruzie.

De kinderbescherming zegt nu nog een aantal weken extra nodig te hebben om met vrienden en familieleden van Pitt te praten over zijn vaderschap.

Sinds de breuk met Jolie is Pitt in therapie, af en toe samen met Jolie en de kinderen. Ook ging hij akkoord met een alcohol- en drugstest, nadat Jolie hem beschuldigde van overmatig drinken en het regelmatig roken van marihuana.

Langer onderzoek kinderbescherming naar Pitt
Langer onderzoek kinderbescherming naar Pitt (Foto: BuzzE)

Michael Jackson postuum aangeklaagd

Zeven jaar na zijn dood wordt Michael Jackson weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik van een minderjarig meisje. Dat meldt The Wrap op basis van documenten van de rechtbank.

De anonieme aanklacht tegen Jackson werd dinsdag bij de rechtbank in Los Angeles ingediend. Het slachtoffer, wiens naam door de rechtbank niet is vrijgegeven, beweert te zijn misbruikt door Jackson toen ze tussen 1986 en 1989, respectievelijk 12- en 15-jaar oud was.

Daarnaast beweert de advocaat van het slachtoffer dat Jackson een reeks aan malafide bedrijven aanstuurde om jonge potentiële slachtoffertjes op te sporen. Het slachtoffer eist een schadevergoeding uit de erfenis van de zanger, die op 25 juni 2009 op 50-jarige leeftijd overleed.

"Absolute onzin", reageert Howard Weitzman, de advocaat van de familie van Jackson. "Deze mensen zijn uit op geld en komen met een verhaal op de proppen over iets dat zogenaamd bijna dertig jaar geleden zou hebben plaatsgevonden. Het is verzonnen.", aldus Weitzman. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de aanklacht behandelt.

Michael Jackson postuum aangeklaagd
Michael Jackson postuum aangeklaagd (Foto: BuzzE)

Deel Designer Outlet Roermond ontruimd

De hulpdiensten hebben woensdagochtend een deel van het Designer Outlet Center DOC in Roermond ontruimd wegens een groot gaslek. Dat ontstond rond 9.30 uur tijdens bouwwerkzaamheden.

Volgens een woordvoerder van het DOC worden zo'n 120 mensen elders in het grote winkelcentrum opgevangen. Het is er nog niet druk, zo vroeg in de ochtend.

De werkzaamheden aan de nieuwbouw bij het DOC waar het lek ontstond, zijn stilgelegd. Vele tientallen bouwvakkers moesten het terrein verlaten.

Nog nooit zoveel studenten op universiteit

Er hebben in Nederland nog nooit zoveel studenten op een universiteit gezeten als in dit lopende studiejaar. Het totaal aantal ingeschreven studenten is gestegen met 2,5 procent tot een totaal van zo'n 265.000.

Dat zegt de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). De instroom van eerstejaars bachelorstudenten in universitaire opleidingen ging dit studiejaar met circa 8 procent omhoog tot een kleine 52.000 studenten. Er is een fikse toestroom van buitenlandse studenten, maar ook gewoon vanuit het vwo. Het aantal eerstejaars-bachelorstudenten groeide in alle onderwijssectoren.

De universiteiten zijn blij met het almaar groeiende aantal buitenlanders onder hun klanten. "De international classroom zorgt voor een rijke leeromgeving. Internationale studenten dragen bij aan een ambitieuzer studieklimaat. Bovendien vormt het voor studenten een goede voorbereiding op de internationale arbeidsmarkt."

Voorzitter Jan Sinnige van studentenbelangenbehartiger ISO is opgetogen, maar waarschuwt tegelijk: ,,Het is een goede zaak dat scholieren weer vaker de weg vinden naar de universiteit. Nu hebben de universiteiten wel de verantwoordelijkheid om te zorgen dat al die studenten terecht kunnen en les krijgen van topniveau docenten."

Nog nooit zoveel studenten op universiteit
Nog nooit zoveel studenten op universiteit (Foto: ANP)

Hoekstra: "Zivkovic kun je honderd keer wat vertellen"

Richairo Zivkovic oogst enerzijds lof met zijn kwaliteiten, maar de spits gaat ook gebukt onder zware kritiek van mensen die hem al hebben afgeschreven. Sinds Ajax zich met Zivkovic versterkte in de zomer van 2014, heeft de jonge spits moeite om zich te manifesteren. Na een veelbelovend eerste seizoen bij de Groningers, kon hij de verwachtingen vooralsnog niet waarmaken in Amsterdam. Dit seizoen speelt het talent op huurbasis bij FC Utrecht.

Zijn oude trainer Peter Hoekstra ziet veel potentie in Zivkovic, maar dan moet er volgens hem wel iets veranderen. "Ik heb vaak gezegd dat hij het anders aan moest pakken. Maar weet je wat het is? Richairo is hartstikke eigenwijs. Zulke jongens kun je honderd keer iets vertellen, maar ze moeten zelf het licht zien. Voordat je zover bent, maak je alleen wel heel wat uitglijders", zegt hij tegen Dagblad van het Noorden.

Robert Maaskant, die Zivkovic eveneens onder zijn hoede had, vindt dat de 20-jarige spits de tijd moet krijgen. "Als het over Richairo ging, dacht ik vaak: weten jullie eigenlijk wel hoe jong hij nog steeds is? Natuurlijk pakten zijn keuzes vaak niet goed uit. Richairo is er ook helemaal zelf verantwoordelijk voor dat hij het zo lastig heeft gehad. Maar ik begrijp er niets van dat hij al werd afgeschreven."

"Hij heeft ook ruimte nodig. Die krijg je bij Ajax niet. Als alles goed gaat, (speelt hij over vier jaar) bij een goede club in een mooie buitenlandse competitie", voegt de coach daar aan toe. Ook Hoekstra is hoopvol. "Hij is er alleen nog lang niet en moet in zijn vaardigheden blijven investeren. Ik hoop echt dat Richairo de bodem nu heeft gezien."

VVD: geen minimumleeftijd levenseinde

De VVD wil geen leeftijdsgrens voor euthanasie in het kader van de op dit moment besproken levenseinderegeling. In dit plan moet het voor mensen 'met een voltooid leven' mogelijk worden om te kiezen voor een vrijwillig levenseinde.

Volgens VVD-fractielid Arno Rutte is zo'n leeftijdsgrens ongepast, omdat ouderen bij het bereiken van die leeftijd dan het idee zouden krijgen dat hun leven 'voltooid' is.

De Tweede Kamer debateert vandaag voor het eerst over de door het kabinet voorgestelde wijzigingen in de levenseinderegeling, die nog wel verder moeten worden uitgewerkt. Op dit moment is euthanasie alleen mogelijk bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden, maar het zou nu dus ook toegestaan moeten gaan worden voor mensen die niet ziek zijn, maar wel 'klaar met leven'.

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat niet onwelwillend tegen het plan, maar ziet wel dat de randvoorwaarden nog zeer duidelijk moeten worden ingevuld. Zo heeft de SP bijvoorbeeld moeite met het woord 'stervenshulpverlener' die moet bekijken of iemand op andere wijze geholpen kan worden. Het woord zou in een bepaalde richting sturen.

D66-kamerlid Pia Dijkstra is bijzonder te spreken over het plan, en denkt dat het juridisch prima mogelijk moet zijn. De SGP is mordicus tegen het plan, omdat zij sowieso tegen zelfbeschikking is op dit gebied, maar ook omdat betwist wordt of de dood wel juridisch in te kaderen valt. In het verkiezingsprogramma van ouderenpartij 50Plus valt te lezen dat ook die partij voorstander is van de verruiming van de wet in het geval van 'voltooid leven'.

Update 1.4 klaar voor The Division

Gratis Update 1.4, de meest ingrijpende update voor Tom Clancy’s The Division tot nu toe, is nu beschikbaar voor Xbox One, PC en PlayStation 4. Samen met de community zijn er op alle vlakken stappen gezet om de end-game ervaring van Tom Clancy’s The Division interessanter, en vooral, leuker te maken.

Verbeteringen in Update 1.4:

  • Niveau-opschaling: Vier extra wereldniveaus, naast de bestaande missieniveaus.
  • Time to kill: Om je het gevoel te geven dat je krachtig bent als je de game hebt uitgespeeld, kun je vijanden nu sneller doden en richten ze minder schade aan.
  • Wijzigingen uitrustingsscore: Uitrustingsscores zijn versimpeld, 229 is nu de hoogste uitrustingsscore die je kunt behalen en je huidige score wordt geschaald.
  • Nieuwe balans uitrustingssets en wapentypes: Alle items zijn opnieuw gebalanceerd, zodat je meer variatie hebt bij het maken van je personage.
  • Introductie van veldbekwaamheid: Alle XP die je verdient na niveau 30 gaat naar een nieuwe voortgangsmeter. Als deze vol is, krijg je een Veldbekwaamheidsreserve met willekeurige items op basis van je uitrustingsscore en wat Phoenix-credits.
  • Introductie van het spelersprofiel: Hiermee kun je de gameplaystatistieken van elke speler bekijken, de status van de server direct opzoeken en je profiel delen op sociale media.

Tom Clancy’s The Division is reeds verkrijgbaar voor Xbox One, PC en PlayStation 4.

The Division patch 1.4 (Foto: Ubisoft)

OM: geen schadeclaim voor klagers over Wilders

Het Openbaar Ministerie vindt dat veertig mensen die een schadeclaim hebben ingediend na de 'minder-minder-'uitspraak van Geert Wilders niet ontvankelijk zijn. De veertig benadeelden eisen een geldbedrag van de politicus, maar het OM vindt dat ze niet voldoen aan de voorwaarden voor schadevergoeding.

De rechtbank in het Wilders-proces had het OM gevraagd om er een standpunt over in te nemen, nog voor de inhoudelijke behandeling van de zaak maandag begint. Dat is nu gebeurd. De rechtbank zal die mening tijdens de behandeling meenemen en er uiteindelijk een uitspraak over doen. Op 21 november is er een dag uitgetrokken waarop de benadeelde partijen hun zegje mogen doen. Ook het OM zal dan zijn standpunt toelichten.

Een woordvoerder van het OM kon woensdag niet zeggen aan welke wettelijke voorwaarden de veertig niet voldoen om schadevergoeding te krijgen in het strafproces. "Maar dat is in dit geval voor iedereen gelijk."

OM: geen schadeclaim voor klagers over Wilders
OM: geen schadeclaim voor klagers over Wilders (Foto: ANP)

Dode worstelaar raakt olympisch zilver toch niet kwijt

Worstelaar Besik Kudukhov hoeft zijn olympische zilveren medaille van de Spelen van 2012 niet in te leveren. Of beter gezegd: zijn familie mag de medaille houden, want Kudukhov is inmiddels overleden. Dit jaar bleek bij hertesten dat de Rus tijdens de Spelen in Londen aan de verboden middelen zat, wat normaal gesproken betekent dat de medaille ingeleverd moet worden.

Kudukhov verloor in Londen in de finale van Toghrul Asgarov uit Azerbeidzjan en moest genoegen nemen met zilver. Ruim een jaar later, in december 2013, kwam de viervoudig wereldkampioen op 27-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk in het zuiden van Rusland.

De positieve test van Kudukhov zou betekenen dat de Indiër Yogeshwar Dutt zijn bronzen medaille in mag leveren voor een zilveren exemplaar, maar hij liet eerder al weten dat helemaal niet te willen. "Menselijkheid is belangrijk en als het zilver in het bezit van zijn familie blijft, zal hun eer nog intact kunnen blijven", aldus Dutt.

Volgens de Russische worstelbond wordt de zaak tegen Kudukhov helemaal gestopt, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft dat nog niet bevestigd. Zo zou het wellicht nog mogelijk kunnen zijn dat Kudukhov wel uit de officiële uitslag geschrapt wordt, wat gezien zijn dopinggebruik niet geheel vreemd zou zijn. Wie dan het brons zou krijgen is niet duidelijk, maar het lijkt tussen een Bulgaar en een Noord-Koreaan te gaan. 

Onderzoek naar Arriva-machinisten Noorden

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt het opleidings- en ervaringsniveau van Arriva-machinisten in de noordelijke provincies. Aanleiding zijn de al langer bestaande zorgen over de veiligheid op het spoor in die regio, zo is op te maken uit antwoorden van staatssecretaris Sharon Dijksma op Kamervragen .

De Vakbond Voor Rijdend Personeel (VVMC) stuurde vorige maand een brandbrief aan vervoerder Arriva. Daarin werd de zorg geuit over de veiligheid op het spoor. Arriva huurt vaak uitzendmachinisten in om het tekort aan personeel op te vangen, maar volgens vakbondsbestuurder Wim Eilert krijgen deze uitzendkrachten te weinig tijd om een baanvak goed te leren kennen.

Volgens Arriva draait dit onderzoek om één incident. Daarbij miste een machinist in Uithuizermeeden een rood sein. Deze ingehuurde machinist is door Arriva op non-actief gezet.

Dijksma wacht het onderzoek af voordat ze eventuele maatregelen neemt.

Onderzoek naar Arriva-machinisten Noorden
Onderzoek naar Arriva-machinisten Noorden (Foto: ANP)

Live-action voor Call of Duty: Infinite Warfare

Activision kan ook niet achterblijven als het gaat om live-action trailers, dus ook Call of Duty: Infinite Warfare krijgt zo'n trailer.

Staat de wereld op z’n kop? Screw it, we gaan de ruimte in! In deze door Peter Berg geregisseerde trailer volg je een groep gamers, inclusief Michael Phelps en Danny McBride, die aan de frustraties op aarde ontsnappen. Zie hoe ze door het hele zonnestelsel heen deelnemen aan intenste luchtgevechten, zero-G combat en klassieke actie in dit nieuwe deel van de Call of Duty-franchise.

Call of Duty: Infinite Warfare komt 4 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Als je de game pre-ordert, ontvang je op dag 1 de Terminal Multiplayer bonusmap en het ‘Zombies in Spaceland’ Pack. Je krijgt Call of Duty: Modern Warfare Remastered bij sommige edities van Call of Duty: Infinite Warfare.

Opnieuw brandjes in Jungle van Calais

De ontruiming van het migrantenkamp de 'jungle' bij Calais is de derde dag ingegaan. Die begon in alle vroegte opnieuw met rituele verbranding van tenten en hutjes. Ook explodeerden enkele gasflessen. Een gemeenteambtenaar zei tegen France Info dat één persoon lichtgewond is geraakt. "De operatie gaat door en we proberen de lege onderkomens zo snel mogelijk op te ruimen om te voorkomen dat ze worden aangestoken."

Dinsdagavond laat zei Fabienne Buccio, de prefect van het departement Pas-de-Calais, dat de migranten herhaaldelijk gevraagd is geen brand te stichten. "Ze doen het toch. Het hoort bij de traditie. De brandweer blijft in de buurt om de veiligheid te bewaken en verspreiding van vuur te voorkomen."

Tot dusver zijn ruim vierduizend bewoners van de 'jungle' overgebracht naar opvangcentra elders in Frankrijk. Er resten nog iets meer dan tweeduizend achterblijvers.

Opnieuw brandjes in Jungle van Calais
Opnieuw brandjes in Jungle van Calais (Foto: ANP)

Meer samenwerking met Iran op watergebied

Nederland gaat op watergebied nauwer samenwerken met Iran. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) woensdag laten weken. Zij is deze week op handelsmissie in Iran.

De samenwerking richt zich op watermanagement, havenontwikkeling en maritieme logistiek. Schultz heeft hiervoor een intentieverklaring getekend met de Iraanse minister van Energie.

"De samenwerking tussen regeringen maakt het makkelijker voor Nederlandse bedrijven om de Iraanse markt op te gaan, ook omdat de orders vaak van publieke opdrachtgevers zijn", laat Schultz weten. Een aantal Nederlandse bedrijven heeft al contracten gesloten tijdens de handelsmissie.

Het kabinet zet volop in op betere handel met Iran. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) was er eerder dit jaar al op handelsmissie. Iran sloot vorig jaar een nucleaire deal met de grootmachten. De sancties tegen het land worden sindsdien geleidelijk opgeheven.

Meer samenwerking met Iran op watergebied
Meer samenwerking met Iran op watergebied (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Mexico

Header

Het einde van een bewogen Formule 1-seizoen komt inmiddels in een rap tempo naderbij. Komend weekend staat alweer de negentiende race van het jaar op het menu, wanneer de Grand Prix van Mexico plaatsvindt. De race zal worden verreden op het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico City. Het circuit is 4,304 kilometer lang, telt 17 bochten en er zullen 71 ronden verreden moeten worden. In totaal wordt het de zeventiende keer dat er een Mexicaanse GP verreden wordt, al keerde de Formule 1 er vorig seizoen pas voor het eerst sinds 1993 weer terug.

Het circuit is vernoemd naar de tragisch verongelukte Mexicaanse racebroers Ricardo en Pedro Rodríguez. De oudste van de twee, Pedro, reed in de jaren zestig en zeventig in de Formule 1. Hij kwam uit voor historische teams als BRM, Cooper, Lotus en Ferrari. Pedro won tweemaal en pakte zeven podia. Hij kwam in 1971 in een vlammenzee om het leven tijdens een sportscar-race. Zijn jongere broer Ricardo stierf negen jaar eerder op 20-jarige leeftijd. Ricardo reed slechts zes races in de koningsklasse en werd tot aan zijn fatale crash in Mexico gezien als een groot talent. Zo groot zelfs dat Ricardo zichzelf met 19 jaar en 208 dagen lange tijd de jongste man ooit op de eerste startrij mocht noemen. Pas 55 jaar na dato wist onze eigen Max Verstappen Ricardo's record tijdens de GP van België in 2016 te verbreken.

Het circuit zelf heeft door de jaren heen de nodige transformaties ondergaan, al kan men de originele vorm nog steeds herkennen in het circuit van nu. Oudere racefans zullen echter weemoedig terugdenken aan de karakteristieke slingers van weleer, die door de renovatie door architect Hermann Tilke veel hoekiger en langzamer zijn geworden. Tevens is de ooit zo spectaculaire Peraltada-bocht tijdens de vernieuwingsdrift gesneuveld. De bocht leek in diens gloriejaren sterk op Monza's Parabolica, maar dan met meer banking. De wagens scheurden er op hoge snelheid doorheen alvorens ze het 1,2 kilometer lange rechte stuk op raasden. Tegenwoordig pakken de wagens nadat ze onder de tribunes door het stadiondeel uitkomen, nog net even het laatste stuk van de vroegere Peraltada mee.

Het circuit heeft in zijn huidige vorm twee gezichten. Het eerste deel begint met een lang recht stuk en kent weinig bochten. Motorvermogen is hier dus cruciaal. Het tweede deel van de baan is aanmerkelijk langzamer en bochtiger. Hier zal men vooral op zoek gaan naar veel neerwaartse druk en een juiste balans. Max Verstappen zal het met zijn Red Bull vooral moeten hebben van het tweede deel van de baan, waarin de uitstekende wegligging van zijn wagen het verschil zal moeten maken. Afgelopen weekend in Amerika sprak Red Bull vooraf de hoop uit Mercedes onder druk te kunnen zetten. Dat lukte echter maar ten dele. Doordat motorvermogen op het powercircuit van Mexico nóg belangrijker is dan in Amerika, lijkt de kans dat Red Bull Mercedes aan zal kunnen vallen minimaal. Op voorhand lijkt Mercedes dus andermaal de grote favoriet en zal Red Bull zich op moeten maken voor een pittige strijd met Ferrari.

Kopje

Circuit

FIA Grand Prix van Mexico Informatie

Banden:

Banden

Kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 Hamilton
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 Hamilton
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 Rosberg
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 Rosberg
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 Rosberg
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 Ricciardo
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 Rosberg
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 Hamilton
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 -
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 -
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -

Kopje

 Stand Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 331
2 Lewis Hamilton Mercedes 305
3 Daniel Ricciardo Red Bull 227
4 Sebastian Vettel Ferrari 177
5 Kimi Räikkönen Ferrari 170
6 Max Verstappen Red Bull 165
7 Sergio Perez Force India 84
8 Valtteri Bottas Williams 81
9 Nico Hülkenberg Force India 54
10 Fernando Alonso McLaren 52
11 Felipe Massa Williams 49
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 38
13 Romain Grosjean Haas 29
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 21
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0

Stand Constructeurs:

# Team Punten
1 Mercedes 636**
2 Red Bull 400
3 Ferrari 347
4 Force India 138
5 Williams 130
6 McLaren 74
7 Toro Rosso 55
8 Haas 29
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

** Constructeurkampioen

Kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 28 Oktober Vrije training 1 17:00 - 18:30
  Vrije training 2 21:00 - 22:30
Zaterdag 29 Oktober Vrije training 3 17:00 - 18:00
  Kwalificatie 20:00 - 21:00
Zondag 30 Oktober Race 20:00

Kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 28 Oktober Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 29 Oktober Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 30 Oktober Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

Kopje

Weer

Het actuele weer in Mexico City

Blizzcon 2016 - FOK! Games toernooigids voor esports

Van 4 tot 5 november is het weer zo ver, want dan begint Blizzcon 2016, waarbij we alle nieuwtjes rondom blizzard-games krijgen in Anaheim en via streams over de hele wereld. Ook is Blizzcon het spetterende eindslot van het esports-seizoen voor alle Blizzardgames met een competitief onderdeel: World of Warcraft, Starcraft, Overwatch, Heroes of the Storm en Hearthstone. Net zoals vorig jaar hebben Noppie2000 en Puddington een handige toernooigids voor jullie samengesteld waarin je kun zien hoe het toernooi gespeeld wordt, wat de opzet is, wat er gewonnen kan worden en uiteraard wanneer je moet kijken. 

'Nintendo Switch draait geen Skyrim'

De games die wij in de aankondigingstrailer van vorige week zagen draaien op Nintendo Switch waren slechts bedoeld om aan te geven hoe het werkt. Opmerkzame fans hadden reeds gezien dat de beelden later waren toegevoegd.

Dickhiskhan, één van de acteurs, zei dat de beelden midden september waren opgenomen met dummies. Later zijn er gameplaybeelden overheen gemonteerd, zoals je hier kunt zien. Als je goed kijkt, dan zie je dat het beeld van het scherm aan de rechterkant een kleine overlap heeft met de mouw van de gamer.

Nintendo Switch - Oeps

Nintendo heeft aan het eind van de trailer duidelijk aangekondigd dat de gamebeelden, graphics en kenmerken van de Switch voor de release nog kunnen veranderen, maar veel fans voelen zich op het verkeerde been gezet. In een reactie aan Eurogamer laat Nintendo weten dat de trailer slechts tot doel had het publiek te tonen hoe Nintendo Switch werkt. Wederom wordt ons verzekerd dat er later meer informatie volgt.

Nintendo Switch - Disclaimer

Eerlijk is eerlijk: denken dat een draagbare spelcomputer 60 frames per seconde in 1080p kan produceren terwijl Xbox One daar nog moeite mee heeft, is ook erg optimistisch gedacht. De werkelijke kracht en prestaties van Nintendo Switch kunnen we pas bepalen na een review en niet na de volgende persconferentie.

Veel banen door nieuwe Mini in Born

De Nederlandse autofabriek VDL Nedcar gaat in het Limburgse Born de nieuwe Mini Countryman maken. Dat levert veel extra banen op.

De productie van de Countryman zorgt voor 1200 extra banen, aldus de onderneming woensdag. Momenteel werken er zo'n 4000 mensen bij VDL Nedcar. Toen VDL eind 2012 Nedcar overnam, waren dat er nog zo'n 1500.

In Born maakt VDL Nedcar al sinds 2014 de gewone Mini's en sinds eind 2015 de Mini Cabrio voor de BMW Group. Nog dit jaar komt daar de productie van het derde model bij.

Nedcar heeft een capaciteit voor de productie van maximaal 200.000 auto's per jaar. De Mini Countryman zal alleen in Born worden geproduceerd; in de toekomst ook in een plug-in hybride versie.

Veel banen door nieuwe Mini in Born
Veel banen door nieuwe Mini in Born (Foto: ANP)

Miss IJsland stopt na opmerking over gewicht

Arna Ýr Jónsdóttir, Miss IJsland 2015, is opgestapt uit de verkiezing van Miss Grand International. Dat weet New York Daily News.

De 20-jarige miss kreeg van de organisatie een opmerking over haar gewicht en een dwingend advies te diëten. "Eet geen ontbijt meer, alleen salades voor de lunch en drink water. Doe dit tot de wedstrijd begint", kreeg het model naar haar hoofd geslingerd.

"Ja ik ben wat breder dan de andere meiden maar dat komt omdat ik jarenlang op nationaal niveau atletiek beoefende", verklaart Jónsdóttir.

De miss vond de opmerking en het voorgestelde dieet ongepast en bedankte voor de eer. Ze schreef een brief aan de organisator waarin ze haar vertrek aankondigde. "Je neemt me hoe ik ben of niet. Voor mijn land IJsland ben ik mooi genoeg", aldus het model. De organisatie van Miss Grand International wilde niet reageren op het vertrek van Jónsdóttir.

Miss IJsland stopt na opmerking over gewicht
Miss IJsland stopt na opmerking over gewicht (Foto: BuzzE)

Evolve nokt ermee

De asymmetrische shooter Evolve geeft het op. In juli was Turtle Rock Studios nog overgestapt naar een free-to-playmodel, maar dat heeft het tij niet kunnen keren. Voorlopig draaien de servers nog, maar ook die stekker gaat er een keer uit.

De laatste boodschap die Turtle Rock Studios aan de Evolve-fans wil meegeven staat hier. Het is een laatste boodschap omdat er vanuit Turtle Rock Studios niet meer aan Evolve wordt gewerkt.
Evolve werd met veel bombarie in 2015 gelanceerd. Al vrij snel haakten gamers af om verschillende redenen. Een andere asymmetrische AAA-game uit 2015 die in 2016 werd geannuleerd is Fable Legends. Misschien moet het grote publiek nog aan het concept wennen, of misschien waren de games gewoon niet goed genoeg.

 

Goro Majima's verhaal in Yakuza 0

Goro Majima is een bekende in de Yakuza-serie, maar we zien in Yakuza 0 hoe zijn leven was voordat hij de bijnaam 'Mad Dog' kreeg.

We ontmoeten Majima als een onteerd lid van de Tojo Clan. Hij runt de Grand Cabaret in Sotenbori in Osaka als normale burger. Zijn bazen hebben aangewezen als manager om een enorm geldbedrag te verdienen om zo zijn status in de clan weer in ere te herstellen. Majima is er goed in en al snel maakt hij naam in het clubleven. Zijn bazen zijn niet blij nu het lijkt alsof zijn straf eigenlijk veel te makkelijk is en sturen hem op een opdracht om voor het eerst te moorden.

In deze freeroam-wereld speel je verschillende yakuza-leden, zoals Goro Majima en de hoofdrolspeler van andere delen in de reeks: Kazuma Kyriu. In de wereld van Yakuza 0 draait alles om geld, en je kunt in de game op duizenden manieren geld pakken, verdienen of uitgeven. Als gangster kun je geld uit de zakken van andere bendeleden kloppen, of het 'eerlijk' verdienen met de zogenaamde Telephone Clubs, Disco Halls, en Pocket Circuit autoraces.

Yakuza 0 komt 24 januari 2017 uit op PlayStation 4.

Bedrijven willen minister klimaat en energie

Een groep van veertig grote bedrijven als Shell, Schiphol en Eneco vindt dat er een speciale minister voor economie, klimaat en energie moeten komen. Ook moet er een nationale investeringsbank komen die de ontwikkeling van grote energieprojecten op land en op zee mogelijk maakt.

Dat stellen de ondernemingen woensdag in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Zij scharen zich daarmee achter de Klimaatwet van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Jesse Klaver. De bedrijven willen dat het aanstaande kabinet de langetermijndoelen van het Klimaatakkoord van Parijs wettelijk vastlegt om de opwarming van de aarde af te remmen.

Bedrijven willen minister klimaat en energie
Bedrijven willen minister klimaat en energie (Foto: ANP)

Andrť van Duin klaar met gekkigheid

André van Duin heeft al zijn hele carrière de lach aan zijn kont hangen, maar als het aan de komiek ligt neemt men hem nu ook wat serieuzer. Al die gekkigheid hoeft van hem niet meer.

"Diep in mijn hart ben ik het liefst iemand die gewoon doet", vertelt André woensdag in nrc.next. "Ik heb veel succes gehad met gek doen en daar ben ik dankbaar voor. Maar nu ik wat ouder word, ben ik daar ook wel een beetje klaar mee. Al die flauwekul, het moet niet zielig worden."

Volgens de 69-jarige André komt het door zijn grote oeuvre dat mensen hem steeds associëren met humor. "Hoe langer je in het vak zit, des te sneller gaan mensen om je lachen", zegt hij. "Zelfs als ik gewoon doe, moeten ze vaak lachen vanwege een flashback van dingen die ze eerder van me gezien hebben. Voor mij is het niet zo moeilijk om met een strak gezicht een mooi liedje te zingen."

André liet zich afgelopen seizoen in Heel Holland Bakt van een serieuze kant zien, iets wat hij eerder ook al in het theater deed in The Sunshine Boys. Volgende week verschijnt het album Van Duin zingt Sonneveld, met liedjes die bekend werden door Wim Sonneveld.

André van Duin klaar met gekkigheid
André van Duin klaar met gekkigheid (Foto: BuzzE)

The Tomorrow Children voortaan gratis te spelen

The Tomorrow Children is nu gratis te spelen. Dat laten Sony Interactive Entertainment en Q-Games op de PlayStation Blog weten.

Het spel was sinds augustus uitgekomen als 'early access'. Het was altijd al de bedoeling om free-to-play te worden, en dat is dus sinds gisteren het geval. Er komen natuurlijk nog wel betaalde content. Niet geheel toevallig is er nu een Frontier Pack, waarmee je extra ingame items koopt. PlayStation Plus-leden krijge nog een exclusief kostuum erbij.

Om de release van de free-to-play versie te vieren krijgt iedereen een Halloween-kostuum. Deze actie geld vanaf vandaag tot en met 2 november.

The Tomorrow Children

Ontploffing China door illegale explosieven

De grote explosie in de Chinese stad Xinmin die maandag aan veertien mensen het leven heeft gekost, is veroorzaakt door de illegale productie en opslag van explosieven. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua woensdag bevestigd. Bij de explosie raakten ook 147 mensen gewond en werden tientallen woningen en een ziekenhuis zwaar beschadigd.

"Drie verdachten zijn dinsdag opgepakt. Allen hebben schuld bekend", laat Xinhua weten. Ook de eigenaar van de vijf huizen waar de explosie plaatsvond, is opgepakt door de politie. Het is onduidelijk wat voor explosieven de oorzaak waren van de ontploffing. In de regio rond Xinmin vindt veel mijnbouw plaats, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van explosieven.

Treinen NS rijden jaar eerder op groene stroom

Alle elektrische treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf 1 januari op groene stroom opgewekt met windenergie. Dat is een jaar eerder dan gepland. "Hiermee zijn we het eerste land ter wereld. Onze 9 miljoen klanten in Nederland kunnen dan elke dag reizen zonder schadelijke CO2-uitstoot", aldus interim president-directeur van de NS Roger van Boxtel.

Samen met onder meer KLM en producent van elektrische auto's Tesla discussieert Van Boxtel woensdag op de Nationale Klimaattop over mobiliteit in 2050.

De NS is ook begonnen met een project om bij vijftien grote werkgevers de mobiliteit van hun medewerkers te verduurzamen. De medewerkers worden actief gestimuleerd minder met de auto en meer met de fiets, trein of elektrisch vervoer te reizen. Op de klimaattop zal een nieuwe groep bedrijven zich aansluiten bij het project Anders Reizen. De NS werkt hierbij samen met het ministerie van Infrastructuur & Milieu, werkgeversorganisatie VNO-NCW en milieuorganisatie Natuur & Milieu.

"Autoritten op fossiele brandstof zijn nu nog de norm maar moeten de uitzondering worden. Binnenkort nemen we in Nederland hopelijk afscheid van de kolencentrales; Over een paar jaar kijken we met dezelfde verbazing terug op het tijdperk van de benzinemotor", verwacht Van Boxtel.

De Nationale Klimaattop is het Nederlandse vervolg op de internationale Klimaattop vorig jaar in Parijs. Daar sloten 195 landen een klimaatakkoord waarin is afgesproken om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden. Het Nederlandse vervolg is een initiatief staatssecretaris Sharon Dijksma. De bijeenkomst heeft plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Treinen NS rijden jaar eerder op groene stroom
Treinen NS rijden jaar eerder op groene stroom (Foto: ANP)

Deze costuums zijn racistisch, onthoud dat met Halloween!

Nu de wereld langzaam ontdaan wordt van de kwade blanke medemens die het lef heeft een mening te hebben is het de beurt aan andere zaken die keihard moeten worden aangepakt.

Dat je racist bent als je je kind verkleedt als Zwarte Piet is inmiddels door de strotten van Nederland geduwd met dank aan Quincy, Sylvana, Prem, Erik 'je bent een domme kankerlul als je pro Piet bent' van Muiswinkel en RTL, maar wat je nog niet wist is dat deze twaalf kostuums ook zwaar racistsich zijn.

Denk daar even aan bij Halloween, carnaval en kinderfeestjes ajb en verkleed je kinderen gewoon als cactus, boom of baksteen voortaan.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

De afgelopen nacht zijn er op diverse plekken mistbanken ontstaan. Vooral in het noordoosten kan de mist vrij dicht zijn, in de rest van het land is het momenteel bewolkt en nevelig. Vandaag afwisselend zonnige perioden en wolkenvelden, waar er mist aanwezig is lost deze helaas maar langzaam op. Vanmiddag wordt de bewolking van het westen uit dikker en kan er af en toe wat motregen vallen. Het wordt zo'n 11 graden in het noordoosten tot 14 graden in het zuidwesten. De wind draait langzaam naar zuidwest en is matig tot vrij krachtig op het IJsselmeer. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:25
Zon onder: 18:24
Zonkracht: 1 / 1
 
 Paddenstoel (Foto: qltel)
Paddenstoel (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1814 Oprichting van de Corps de Maréchaussée (Koninklijke Marechaussee) door Willem I.
1955 Uitroepen van de Republiek Vietnam (Zuid-Vietnam).
1963 De AVRO zendt voor het eerst het tv-spelletje Wie van de Drie uit.
2002 Russische militairen bestormen het Dubrovka-theater in Moskou, waar Tsjetsjeense terroristen 922 mensen drie dagen lang gegijzeld houden. 50 gijzelnemers en 150 gijzelaars sterven.
2007 Apple Inc. brengt Mac OS X 10.5 Leopard uit.
Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.