Van Rouwendaal zwemt naar WK-zilver 400 vrij

Zwemster Inge Dekker heeft zich op het WK in Kazan nog niet geplaatst voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De Nederlandse kwam in de halve finales tot 58,05 seconden, waarmee ze de achtste plek deelde met de Canadese Noemi Thomas.

De twee moeten later op zondag een swim-off zwemmen met als inzet een plek in de finale. Sarah Sjöström verpulverde ondertussen het wereldrecord dat sinds de olympische finale van 2012 met 55,98 op naam stond van de Amerikaanse Dana Vollmer. De Zweedse kwam tot 55,74 seconden. Met 57,04 bleef Jeanette Ottesen uit Denemarken nog het dichtst bij Sjöström.

Update 17.37 uur

Sharon van Rouwendaal heeft op de 400 meter vrije slag voor een kleine verrassing gezorgd door het zilver te pakken. Achter de ongenaakbare Katie Ledecky (3:59,13) pakte Van Rouwendaal al vroeg de tweede plek en die stond ze niet meer af. Na 4:03,02 minuten tikte ze weer aan, vlak voor de sterk opkomende Australische Jessica Ashwood (4:03,34). Lauren Boyle uit Nieuw-Zeeland leek op weg naar brons, maar viel in de slotmeters nog terug achter Ashwood en Jazmin Carlin. Het is de tweede WK-medaille in het zwembad voor Van Rouwendaal, die in 2011 al brons won op de 200 meter rugslag.