Froome winnaar Tour de France, Greipel wint slotrit

Chris Froome is de winnaar geworden van de 102e editie van de Tour de France. De gele leiderstrui van de Brit van Sky kwam in de slotetappe naar Parijs niet meer in gevaar, mede doordat de regen ervoor zorgde dat de organisatie besloot de tijdsverschillen op te nemen na de eerste doorkomst op de Champs-Élysées.

De slotrit werd gewonnen André Greipel, die in de sprint de Fransman Bryan Coquard maar net voor wist te blijven. Alexander Kristoff kwam in de sprint te vroeg op kop en werd slechts derde, voor Edvald Boasson Hagen en Arnaud Demare. Voor de Duitser Greipel was het alweer de vierde ritzege in deze Tour de France.

Kenneth Vanbilsen, Florian Vachon en Nelson Oliveira kregen een voorgift van dertig seconden. Rohan Dennis sloot n de voorlaatste ronde aan bij dat groepje, waarna Vanbilsen en de Australiër het in de slotronde probeerde. Zij werden echter op vier kilometer van de streep ingelopen, waarna de massasprint volgde.

Voor de slotrit stonden de winnaars van alle truien, behoudens nog eventuele uitvallers, vast. Buiten de gele trui van Froome werd Peter Sagan winnaar van de groene sprinters trui. Froome werd eveneens de winnaar van de bolletjestrui, het bergklassement van de Tour. De witte trui van het jongerenklassement was voor de Colombiaan Nairo Quintana, die tweede werd in het eindklassement op 1.12 van Froome. De derde plaats ging naar Alejandro Valverde, de ploeggenoot van Quintana bij Movistar.

Robert Gesink werd de beste Nederlander in de Tour. De renner van LottoNL-Jumbo liet na enkele jaren van pech, blessures en persoonlijke tegenslag, zien dat hij ook weer een goed klassement kan rijden in een grote ronde. Hij eindigde op ruim tien minuten van Froome op plaats zes en stond daarmee vlak achter Vincenzo Nibali en Alberto Contador. Bauke Mollema eindigde direct achter Gesink als zevende. Het verschil met Gesink was echter wel aanzienlijk; 4,5 minuut.