Vier games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Anime en manga zijn niet weg te denken uit Japan, dus het is niet raar dat er af en toe een serie ook populair wordt in het Westen. Games van Naruto en Dragon Ball zien we vaak zat, maar er komt ook geregeld wat uit van One Piece. De manga/anime-fanaten zullen de piratenavonturen van Luffy en co meteen herkennen is One Piece Treasure Cruise dat uitgekomen is voor iOS en Android, want het volgt het verhaal van de serie. Voor mensen die het niet kennen is het meteen een kennismaking met de vreemdste piratenbende die er bestaat. Het is zeker te volgen als je het niet kent, al zul je minder blij zijn met personages die je verdient op je tocht omdat je ze gewoonweg niet kent.

One Piece Treasure Cruise

One Piece Treasure Cruise begint met een kleine Luffy, die piraat wil worden. Je gaat allerlei missies in waar je in waves vijanden verslaat, met natuurlijk in de laatste wave een eindbaas, meestal een bekende schurk uit de serie. Elke missie kost een aantal punten stamina, die natuurlijk opraken, zodat je moet wachten tot die meter weer is aangevuld. Nu had Bandai Namco enorm kunnen cashen door de enige mogelijkheid te geven stamina bij te kopen, wat wel kan, maar door missies te doen krijg je ervaringspunten. Krijg je een level erbij, dan krijg je een volle stamina-meter en kun je door. Volg je alleen de verhaalmissies, zonder te grinden in oudere of bonusmissies, dan gaat het erg lang goed zonder te hoeven wachten. Verlies je een paar keer, dan wordt het wel wachten en natuurlijk, naarmate je verder komt, wordt het lastiger.

De bedoeling is een team samen te stellen van allerlei typen vechters. Elke vechter heeft een basiskleur, bijvoorbeeld rood. Een rode vechter is extra sterk tegen een groene vechter, maar kan dan weer minder tegen iemand die de basiskleur blauw heeft. Zo zijn er vijf kleuren, die strategisch ingezet kunnen worden. Met de personages in je team maak je combo’s door op tijd te tappen op de tegenstander op het scherm. Soms laat een tegenstander een kaart van zichzelf achter, zodat hij een teamgenoot kan worden. Je kunt hem na een missie ook ‘opofferen’ en zo de personages waar je wel mee speelt upgraden, of zelfs laten evolueren tot een betere versie van die vechter. Dat kost dan weer geld, dat je krijgt door missies te doen. Het lijkt net Pokémon, qua vechtsysteem en evolutie, alleen dan in een One Piece-wereld en natuurlijk met goed getimede taps in plaats van de juiste aanval uit een lijstje kiezen.

One Piece Treasure Cruise

Ik was eerst sceptisch over One Piece Treasure Cruise, zeker als je al meteen bij het opstarten geconfronteerd wordt met de mogelijkheid ingame valuta te kopen om verder te geraken. Toch kom je met gratis spelen zonder al te veel problemen aan goede hoofdpersonages en upgrades, al heb je soms wat geduld nodig als je in latere missies vaker verlies. De stamina-meter is namelijk je grootste vijand, eentje die je probeert te verleiden tot aankoop van de valuta om zo meteen verder te kunnen. Een vrij groot nadeel is dat de game na elke noemenswaardige actie in het spel een internetverbinding vereist om zichzelf in de clud op te slaan.

Heb je een fatsoenlijke internetverbinding, en dan nog geduld voor die stamina-meter of geen problemen met microtransacties, dan is One Piece Treasure Cruise een leuk spelletje voor tussendoor. Ben je One Piece-fanaat, dan ben je dit waarschijnlijk al aan het spelen. Ben je nieuw, en sta je open voor een hele zooi aparte personages in een piratenwereld, dan is het spel gratis om te proberen. De stamina-meter voor mij is weer gevuld na het schrijven van deze review, dus ik ga weer verder spelen met Luffy en de zijnen.