Road to the Oscars - FOK! voorspelt: Beste Actrice

Na onze vooruitblik op de categorie Beste Regie is het dit weekend tijd voor een voorspelling in de categorie Beste Actrice. Wie volgt Jennifer Lawrence en Meryl Streep op en krijgt het gouden beeldje overhandigd uit de handen van (waarschijnlijk) Matthew McConaughey?

In de categorie Beste Actrice vinden we de volgende genomineerden:

Marion Cotillard, Two Days, One Night
Felicity Jones, The Theory of Everything
Julianne Moore, Still Alice
Rosamund Pike, Gone Girl
Reese Witherspoon, Wild

Ook in deze categorie vinden we een aantal zwaargewichten die niet voor het eerst en mogelijk ook niet voor het laatst zijn genomineerd. Hoewel er een duidelijke frontrunner lijkt te zijn, kunnen een aantal redactieleden het toch niet laten hun mening te geven.

Redactielid dekatophetspek speelt het op safe maar zou zelf zijn stem anders toewijzen. Maar de persoon aan wie hij het beeldje het meest gunt, is niet eens genomineerd!

Voorspelling: Julianne Moore (Still Alice)
Zou moeten winnen: Rosamund Pike (Gone Girl) (eigenlijk Scarlett Johansson in Under the Skin)

Julianne Moore Still Alice

Films waarin de hoofdrolfiguur een ongeneeslijke ziekte heeft, hebben het tot nu toe altijd goed gedaan bij de Academy Awards. Bij deze editie van de begeerde filmprijs zal dat dus een strijd gaan worden tussen Felicity Jones, die in de Stephen Hawking-film The Theory of Everything te zien is als de vrouw van de aan ALS lijdende wetenschapper, en Julianne Moore, die de rol van een professor met vroege Alzheimer vertolkt in het zeer sterke drama Still AliceStill Alice is geregisseerd door de New Yorkse cineast Richard Glatzer, die zelf in 2011 te horen kreeg dat hij aan de ongeneeslijke ziekte ALS lijdt. Julianne Moore liep al viermaal het populaire gouden beeldje mis, maar met de indrukwekkende rol in Still Alice maakt de actrice naar mijn mening de meeste kans om met de Oscar naar huis te mogen gaan. Bij gebrek aan de helaas niet genomineerde Scarlett Johansson, die eigenlijk deze filmprijs had behoren te krijgen voor haar indrukwekkende aandeel aan de bovennatuurlijke thriller Under the Skin, zouden de juryleden van de Academy Awards ook wel eens verrassend uit de hoek weten te komen met de toewijzing van de Oscar aan Rosamund Pike voor haar voortreffelijke acteerwerk in David Finchers ijzingwekkende thriller Gone Girl.

Roberto_BOZ ziet het toch iets anders, alhoewel hij ook denkt dat het beeldje al vergeven is.

Voorspelling: Julianne Moore (Still Alice)
Zou moeten winnen: Felicity Jones (The Theory of Everything)

Felicity Jones in The Theory of Everything

Zoals redactielid dekatophetspek ook al aangeeft, zijn hoofdpersonen die lijden aan een ongeneeslijke of moeilijk uit te leggen ziekte altijd erg populair onder de jury van de Academy. Tel hier het feit bij op dat Julianne Moore reeds meerdere malen misgreep en ze had het beeldje eigenlijk gewonnen voordat de film ook maar überhaupt ergens vertoond werd. De Academy deed dit eerder en is hier natuurlijk niet vies van. Uiteraard zet Moore een ijzersterke rol neer en is de hoofdprijs haar gegund. Maar de jury moet niet het jonge talent Felicity Jones vergeten. Het mooie aan haar vertolking van de vrouw van Stephen Hawking is dat ze in haar rol begint als een schuchter jong meisje dat nog onbekend is in de wereld, welke uitgroeit tot een ontzettend sterke vrouw die voor een groot aantal moeilijke keuzes komt te staan. Tevens laat ze geweldig doorschemeren dat ze een soort gevangene is in de wereld van de alsmaar bekender wordende Hawking. Aan het begin van de film verwacht je dit niet, maar na twee uur kijken laat ze een onwisbare indruk achter.

Redactielid daan1601 is het met Roberto_BOZ eens:

Voorspelling: Julianne Moore (Still Alice)
Zou moeten winnen: Felicity Jones (The Theory of Everything)

Jones heeft met haar rol als Jane Hawking mij weten te betoveren. Ik kende haar jammer genoeg alleen van haar verschrikkelijke rol als Catherine Morland in Northanger Abbey, dus ik was wat skeptisch toen ik haar naam op de poster zag. Maar wat heeft ze die mening weten om te draaien met deze rol. Ze speelt de rol met zo'n overtuiging die ik zelden zag in een biopic. Moore heeft daarbij al een aantal awards in ontvangst mogen nemen voor haar rol in Still Alice. Ook gaan alle bronnen die het meestal bij het juiste eind hebben er vanuit dat zij het gouden beeldje mee naar huis mag nemen.

Al met al durft de redactie wel te stellen dat Julianne Moore de prijs gaat winnen. Ze zijn het in deze categorie echter niet helemaal eens met de Academy. 

Na dit weekend bespreken we de categorie Beste Acteur!