James Bond special - Trivia (1971 - 1974)

1973 Live and Let Die

Live and Let Die 1

Nadat Sean Connery het, op dat moment astronomische bedrag van 5 miljoen dollar had afgeslagen werd de rol van 007 aan Roger Moore aangeboden. Moore werd hiermee de derde officiële Bond-acteur.

In 1962, bij het begin van de Bond-reeks, vroeg men Roger Moore ook al voor de rol van James Bond, maar de acteur zat op dat moment nog vast aan de succesvolle serie The Saint.

De film was gebaseerd op het tweede Bond-boek van Fleming uit 1954. De werktitel voor het schrijfsel was The Undertaker's Wind. Gedeelten uit het boek werden later gebruikt in de films For Your Eyes Only en Licence to Kill.

Roger Moore's James Bond week op bepaalde punten behoorlijk af van de rol zoals Sean Connery hem speelde. Zo drinkt 007 opeens whiskey en rookt hij sigaren in plaats van sigaretten. Ook zien we Moore geen hoed dragen.

Live and Let Die is de eerste Bond-film die zich afspeelt in een fictief land.

Live and Let Die 3

Nadat Connery bekendgemaakt had dat hij niet terug zou keren in de rol van James Bond waren er nogal wat acteurs in de running voor de rol. Zo stonden onder meer Julian Glover, John Gavin, Jeremy Brett, Simon Oates, John Ronane, Michael McStay, Michael Billington, Burt Reynolds, Paul Newman en Robert Redford op het verlanglijstje van de producers. Mede door Connery viel de keuze uiteindelijk op de Brit Roger Moore.

In Live and Let Die zijn voor het eerst de woorden SHIT en FUCK te horen!

Live and Let Die is de enige Bond-film met een bovennatuurlijk thema.

Paul McCartney was de eerste artiest van wie een Bond-thema werd genomineerd voor een Oscar. Het liedje 'Live and Let Die' zou de tweede plaats bereiken in de Amerikaanse hitlijsten. In Nederland zou de single op de 27e plaats in de Top 40 blijven hangen.

Stuntman Ross Kananga voerde de stunt met de krokodillen uit. De producers van de film waren hier zo van onder de indruk dat ze de schurk in Live and Let Die naar hem vernoemden.

Dit is de eerste film waarin 'Q' niet voorkomt.

Live and Let Die 2

Body Count: 11

Live and Let Die werd ook uitgebracht onder de volgende titels:

Argentinië:
Vivir y dejar morir
Brazilië:
Com 007 Viva e Deixe Morrer
Canada / Frankrijk:
Vivre et laisser mourir
Denemarken:
Lev og lad dø
Finland:
Elä ja anna toisten kuolla
Italië:
Agente 007, vivi e lascia morire
Japan:
They're The Ones Who Will Die
Noorwegen:
Å leve og la dø
Portugal:
007 - Vive e Deixa Morrer
Spanje:
Viu i deixa morir
Vive y deja morir
Tsjechoslowakije:
Zít a nechat zemrít
West Duitsland:
James Bond 007 - Leben und sterben lassen
Zweden:
Leva och låta dö

Live and Let Die 4