Het tragische levensverhaal van Justin Fashanu

Vandaag zou Justin Fashanu 50 jaar oud zijn geworden. Velen van jullie zullen hem niet kennen maar het verhaal van deze man is één van de meest tragische uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Zijn voetbalcarrière begon veelbelovend. Op zeventienjarige leeftijd tekent hij eind 1978 zijn eerste profcontract bij Norwich City. Een paar weken later maakt hij zijn debuut en scoort vanaf dan regelmatig voor zijn club. En vaak ook nog bijzonder mooie doelpunten. In 1980 scoort hij zelfs het Doelpunt van het jaar in Engeland.

 

Fashanu's Doelpunt van het jaar:

 

Zijn talent blijft niet onopgemerkt en in de zomer van 1981 haalt Notthingham Forest onder leiding van de befaamde Brian Clough hem als vervanger voor Trevor Francis. Hiermee wordt hij de eerste zwarte voetballer die meer dan één miljoen pond verdiend. Waar deze overstap de definitieve doorbraak had moeten worden blijkt het een breekpunt in zijn carrière. Al snel komen namelijk de geruchten op gang dat Fashanu op mannen valt. Hij wordt regelmatig gespot in gayclubs en zijn trainer is daar niet van gediend.

Als Clough de geaardheid van de jonge voetballer ontdekt zet hij hem zelfs even uit de selectie. Ook levert hij regelmatig commentaar op zijn geaardheid, hij noemt hem zelfs "vuile flikker". Bovendien dringt hij er bij hem op aan te stoppen met diens bezoeken aan de gayclubs. Dit alles zorgt ervoor dat het toptalent al zijn zelfvertrouwen kwijtraakt.

Een jaar na zijn komst wordt hij alweer verhuurd omdat hij zijn niveau bij Forest niet meer haalt. Fashanu vertrekt naar Southampton waar hij weer loskomt en goed gaat spelen. De Saints kunnen hem echter niet betalen en zo wordt hij na een half jaar alweer verkocht. Rivaal Notts County koopt hem voor maar 150.000 pond van Notthingham Forest.

Bij County scoort hij twintig keer in zestig wedstrijden en na drie seizoenen haalt Brighton & Hove Albion hem voor 115.000 pond binnen. Daar slaat het noodlot toe. Hij krijgt een zware knieblessure die het einde lijkt te betekenen van zijn loopbaan. Hij vertrekt naar de Verenigde Staten voor de behandeling en wonder boven wonder kan hij uiteindelijk zelfs weer spelen.

Na een paar clubs in Noord-Amerika keert hij in oktober 1989 terug naar Engeland om voor Manchester City te gaan spelen. Een maand later vertrekt hij alweer naar West Ham United. Waarna hij in maart naar Leyton Orient overstapt en hij maakt het seizoen uiteindelijk af bij Southall als speler/coach. In de zomer gaat hij weer naar Noord-Amerika om daar bij enkele clubs te gaan spelen.

Op 22 oktober 1990 komt hij eindelijk publiekelijk uit de kast. In een verhaal in The Sun vertelt hij over geaardheid. In een groot interview met als sensationele titel "£1m Football Star: I AM GAY" vertelt hij onder andere over een relatie met een Engels conservatief parlementslid. Hij krijgt een flinke som geld voor zijn bekentenis, al zou hij later vertellen dat hij van vele anderen meer geld geboden kreeg om in de kast te blijven. Een week later verschijnt er in de The Voice een interview met zijn jongere broer, John Fashanu, waarin die zijn afkeer over de geaardheid van zijn oudere broer uitspreekt.

Justin zou later vertellen dat zijn teamgenoten hem over het algemeen wel accepteerden, maar dat hij regelmatig het mikpunt van grappen van zijn medespelers was. Na zijn publieke bekentenis durft geen enkele club hem meer een contract aan te bieden. Slechts een handvol kleine clubs komen met aanbiedingen. En zo speelt hij uiteindelijk nog tot 1997 in de onderste Engelse regionen en in uithoeken van de wereld als Wellington en Adelaide. Na zijn actieve loopbaan wordt Fashanu trainer in de Verenigde Staten.

In maart 1998 neemt zijn leven wederom een dramatische wending. Hij wordt ervan beschuldigd van een 17-jarige jongen dronken gevoerd te hebben en daarna misbruikt. Op 3 april verhoort de politie hem thuis. Diezelfde dag vertrekt hij nog naar Engeland. Als het verhaal daar bekend wordt gaat al snel het gerucht in de befaamde bladen dat Fashanu op de vlucht was omdat er een arrestatiebevel tegen hem zou zijn uitgevaardigd. Volgens Justin werd hij gechanteerd door de 17-jarige jongen.

Op 3 mei wordt hij gevonden in een lege garage waar hij zich na een bezoek aan een gaysauna om het leven heeft gebracht door zich op te hangen. In een afscheidsbrief ontkent hij nogmaals de jonge jongen misbruikt te hebben. In september van dat jaar wordt bekend dat de Amerikaanse politie het onderzoek al gestaakt had wegens gebrek aan bewijs en dat er nooit sprake was van een arrestatiebevel.

Zo kwam er een einde aan het leven van een veelbelovende speler die als eerste prominente voetballer eerlijk uitkwam voor zijn geaardheid. Iets wat nog altijd een groot taboe is de huidige voetbalwereld.