Vandaag in 2000: Wereldtitel Groenendaal dankzij Nys

Zondag staat in het Duitse Sankt Wendel het wereldkampioenschap veldrijden op het programma. Favorieten zijn de huidige wereldkampioen Zdenek Stybar, Niels Albert, Keven Pauwels en Sven Nys, die elf jaar geleden een grote rol speelde tijdens het wereldkampioenschap, toen Richard Groenendaal zijn enige wereldtitel behaalde.

Het wereldkampioenschap werd in 2000 bijna in de achtertuin van Richard Groenendaal gehouden, namelijk in Sint Michielsgestel. De sponsor van Groenendaal, Rabobank, was er veel aan gelegen om wereldkampioen te worden in eigen land en had daardoor voor de wedstrijd met zijn renners afgesproken om niet achter elkaar te gaan jagen.

Groenendaal besloot daarop al vroeg in de wedstrijd ervandoor te gaan, om zich zo in een goede positie te krijgen. Hij kreeg onder andere Mario De Clercq achter zich aan en zijn ploeggenoten Adrie van der Poel en de jonge Nys, die een zeer sterk seizoen doormaakte. De Clercq, een Belg, dacht dat zijn landgenoot Nys met hem zou gaan samenwerken om achter de ontsnapte Nederlander aan te rijden. Het WK werd immers verreden met landenploegen en niet met de normale sponsorploegen.

Nys moest echter zich aan zijn teamorders houden en besloot na overleg met Van der Poel om niet achter Groenendaal aan te rijden, die inmiddels een grote voorsprong had opgebouwd. De Clercq was woest en begon zelfs in koers te schelden toen nadat Van der Poel was gelost Nys nog niet ging meerijden.

"Allez Sven, meerijden verdoeme!," riep de op dat moment tweevoudig wereldkampioen naar zijn jonge landgenoot. Nys schudde nee met zijn hoofd, waardoor Groenendaal voor een enthousiast thuispubliek naar zijn eerste en enige titel kon rijden.

Op één minuut eindige De Clercq als tweede, vlak voor Nys, die maar niet meer voor de tweede plaats sprintte. Het leed was echter al geschied; de Belgen waren furieus met De Clercq voorop, die met een hoop toneel en weinig woorden duidelijk maakte dat hij niet van de situatie gediend was.

Op het podium stonden daardoor drie geëmotioneerde veldrijders. Groenendaal kon zijn geluk niet op met zijn wereldtitel, terwijl beide Belgen moeite hadden hun tranen te bedwingen vanwege de ontstane situatie en de uitkomst daarvan.

"Ik begrijp de situatie van Mario, maar hij moet mijn situatie ook begrijpen," zei tot nu toe eenmalig wereldkampioen Nys achteraf voor de Belgische televisie. "Ik kon niet anders. Ik heb het er ook moeilijk mee en weet dat ik veel commentaar ga krijgen. Als je zoiets gezegd wordt om te doen dan moet je je eraan houden, anders ben je een lafaard. Nu ben ik voor de supporters een lafaard, maar ze moeten het maar begrijpen. Ik heb het er moeilijk mee."

Elf jaar later rijdt Nys nog steeds mee en zal weer meedoen om de titel. Zijn concurrentie is wel veranderd. Niels Albert, Zdenek Stybar en Kevin Pauwels zullen vooral de concurrenten zijn voor Nys, die op zoek gaat naar zijn tweede titel.