[EK] Special: Griekenland

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Portugal.

Griekenland
Griekenland won vier jaar terug verrassend het Europees Kampioenschap van 2004 in Portugal. De Grieken mogen zich dus komende editie de titelverdediger noemen. Griekenland is samen met Zweden, Spanje en Rusland ingedeeld in Groep D.

EK-Geschiedenis
Griekenland heeft een relatief korte EK-geschiedenis. Slechts driemaal wist het land zich tot het eindtoernooi te knokken. Tweemaal deed men uiteindelijk mee, in 1964 trok Griekenland zich terug uit het EK-eindtoernooi. In 1980 deden de Grieken voor het eerst mee aan het eindtoernooi. Het toernooi eindigde al na de groepswedstrijden. Griekenland werd laatste, West-Duitsland en Tsjechoslowakije gingen door. Ook Nederland werd in diezelfde poule uitgeschakeld. De tweede maal dat Griekenland meedeed aan het EK was in 2004, dit keer met meer succes. Ze wisten meteen in de eerste poulewedstrijd te stunten, Portugal werd met 1-2 verslagen. Tegen Spanje boekten de Grieken een knap 1-1 gelijkspel. De laatste groepswedstrijd tegen Rusland werd met 2-1 verloren, maar omdat Griekenland een beter doelsaldo had dan Spanje, gingen zij door. Frankrijk was de tegenstander in de kwartfinales. Deze wedstrijd werd met 0-1 gewonnen door een doelpunt van Angelos Charisteas. Ook in de halve finale werd er gestunt, Tsjechië werd met 1-0 opzij gezet. Ditmaal kwam de winnende treffer op het conto van Dellas. Door dit resultaat stoomden de Grieken door naar de eindstrijd. Dit werd tevens een kopie van de openingswedstrijd, opnieuw was Portugal de tegenstander. Ook de finale werd gewonnen. Charisteas was met een succesvolle kopbal de gevierde man. Griekenland werd daardoor voor het eerst in haar historie Europees kampioen.

Road to..
Griekenland was tijdens de EK-kwalificatie ingedeeld in Groep C. Tegenstanders waren Turkije, Noorwegen, Bosnië-Herzegovina, Moldavië, Hongarije en Malta. De Grieken begonnen sterk aan de kwalificatiecyclus. Er werd in de eerste drie wedstrijden gewonnen van Moldavië, Noorwegen en Bosnië-Herzegovina. Het vierde duel was het thuisduel tegen Turkije. De Turken waren oppermachtig en wonnen met 1-4. Het Piratenschip herpakte zich en won vervolgens vier duels op rij. Vervolgens stond het zware uitduel tegen Noorwegen op het programma. Deze wedstrijd werd knap met 1-1 gelijkgespeeld en zo legde Griekenland een voorschot op plaatsing voor het EK. Het uitduel tegen Turkije werd vervolgens met 0-1 gewonnen en plaatsing was een feit.

De ploeg
Otto Rehhagel is verreweg de opvallendste man uit de ploeg. De bondscoach wist het Griekse team in 2004 naar de titel te loodsen. Verder zijn Angelos Charisteas, Georgios Samaras, Traianos Dellas en keeper Antonis Nikopolidis bekende spelers uit het Griekse team.

EK 2008
Griekenland is tijdens de groepsfase van het EK 2008 ingedeeld in een groep met Zweden, Spanje en Rusland. Saillant detail is dat de groep bijna exact uit dezelfde landen bestaat als vier jaar terug. Spanje en Rusland werden ook in 2004 ingedeeld met Griekenland. Alleen Zweden zat er toen niet bij, Portugal was in 2004 het derde land waar de Grieken de strijd mee aangingen. Griekenland zal het komende editie zwaar hebben, aangezien Theo Zagorakis besloot niet meer uit te zullen komen voor het Griekse elftal. Zagorakis werd in 2004 nog uitgeroepen tot Speler van het Toernooi.