FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2005


BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM

Aanslagen in Londen
Aanslagen LondenJuli staat in het teken van aanslagen in Londen. Bij een serie zware explosies vallen zeker 37 doden en honderden gewonden. De bommen gaan af in drie metrostations en een dubbeldekkerbus.

Volgens de politie vindt de eerste explosie om 8.51 uur plaats bij het station aan Liverpool Street, 30 meter in de tunnelbuis. Hierbij vallen tenminste zeven doden. Om 8.56 uur vindt de explosie bij King's Cross plaats, waarbij inmiddels 21 lichamen geteld zijn. Daarna ontploft om 9.17 uur een explosief in een metro die op dat moment Edgware Station binnenrijdt, waarbij ook een gat in de zijkant van een metro aan de overkant van het perron wordt geslagen. Hierbij komen zeker vijf mensen om het leven. De aanslag op de bus vindt om 9.47 uur plaats.

Nog dezelfde dag worden de aanslagen opgeëist door een tot nu toe onbekende groep die zich de 'Geheime Organisatie van de al-Qaida Jihad in Europa' noemt. De suggestie van een harde link met de plegers van de aanslagen in New York en Madrid moet voorlopig speculatief worden geacht.

Reeks aanslagen duurt voort
Aanslag IrakNa de aanslagen in Londen volgen er nog veel meer aanslagen, waaronder in de Turkse badplaats Çesme, waar geen dodelijke slachtoffers te betreuren vallen, maar wel vijftien gewonden worden geteld. Ook in Irak worden op drie verschillende plaatsen bomaanslagen gepleegd waarbij tientallen doden zijn te betreuren. Drie dagen later is het opnieuw raak in Irak als een zelfmoordenaar in de hoofdstad Bagdad zichzelf opblaast en 24 kinderen met zich mee de dood in sleurt. Er volgen nog talloze aanslagen, waaronder twee in Barcelona.

Treinramp in Pakistan
Treinongeluk PakistanMidden juli vindt er een grote treinramp in Pakistan plaats, waarbij zeker 150 mensen om het leven komen. Ongeveer duizend mensen raken gewond als drie treinen tegen elkaar botsen.

De ramp vindt 's nachts plaats op het station van Ghotki. Een sneltrein boort zich met hoge snelheid in een stilstaande trein, die daar staat voor reparaties. Door de klap ontstaat al een enorme puinhoop, maar die wordt nog eens verergerd als een derde trein uit de andere richting vol op de wrakken inrijdt. De uiteindelijke ravage is enorm.

Orkaan eist levens op Cuba
Orkaan DennisOp 9 juli eist de orkaan Dennis op Cuba tien levens en stevent hij op de VS af. In het hele Caribisch gebied en in de Amerikaanse staat Florida slaan honderdduizenden mensen op de vlucht voor het natuurgeweld. Eerder kostte Dennis op Haïti al vijf levens. In Cuba worden naar schatting 700.000 mensen geëvacueerd.

Dennis is de vierde tropische storm in het Caribisch gebied dit jaar. Normaal gesproken is het risico op tropische stormen en op orkanen het grootst in augustus, september en oktober. De naamgeving van tropische stormen in de regio is overigens op alfabet, met afwisselend een meisjes- en een jongensnaam. Om de zes jaar worden dezelfde namen herhaald, tenzij een orkaan heel veel schade heeft veroorzaakt waardoor de naam verbonden is aan één speciale orkaan. Er wordt dan door een speciale commissie een nieuwe naam gekozen.

Orkaan Katrina raast over New Orleans
Orkaan KatrinaEind augustus zorgt Katrina voor grote verwoestingen en veel doden in New Orleans. Hoewel van tevoren de noodtoestand wordt uitgeroepen en alle ruim 500.000 inwoners worden opgeroepen de stad te verlaten, blijven toch veel mensen achter. De schade lijkt in eerste instantie mee te vallen, maar al snel wordt duidelijk dat de orkaan aan honderden mensen het leven heeft gekost en voor honderden miljarden aan schade heeft opgeleverd. Grote delen van het getroffen gebied in en rond New Orleans komen onder water te staan.

De hulp in het getroffen gebied komt maar langzaam op gang. Ook voor de geëvacueerde mensen is weinig tot geen hulp beschikbaar. De autoriteiten vrezen voor het uitbreken van besmettelijke ziektes, zoals cholera, doordat er heel veel lichamen nog in het water drijven. Bush krijgt stevige kritiek te voorduren, onder meer dat hij niets geeft om de overwegend zwarte bevolking van New Orleans. Ook Michael Moore mengt zich in de discussie.

Allerlei landen in de wereld bieden hulp aan. Zo ook Cuba, maar dat wordt door de Verenigde Staten geweigerd. In New Orleans wordt inmiddels op grote schaal geplunderd. Het stadsbestuur besluit om het oorlogsrecht van kracht te laten worden, wat betekent dat politie en militairen verregaande bevoegdheden krijgen om plunderaars te stoppen. Bij een beschieting daardoor komen zeker vijf mensen om.

Na een tijd is dan toch de evacuatie van New Orleans een feit en wordt begonnen met het leegpompen van de stad. Op 8 september wordt New Orleans weer veilig verklaard. Na een eerste belofte van 52 miljard dollar aan het rampgebied, komt de regering-Bush later met één van de grootste herstelprogramma's ter wereld ooit.

Vliegtuigcrash Helios leidt tot 121 doden
Boeing 737 HeliosOp zondag 14 augustus stort een vliegtuig van de Cypriotische vliegtuigmaatschappij Helios neer ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene. Aan boord van het vliegtuig zijn 115 passagiers en zes bemanningsleden. Het vliegtuig was onderweg van Larnaca op Cyprus naar Athene, maar ongeveer 30 kilometer ten noorden van Athene wordt het radiocontact plotseling verbroken. Hierop worden twee F16's naar het toestel gestuurd, maar deze kunnen niet voorkomen dat het vliegtuig neerstort.

Eén van de straaljagerpiloten verklaart dat de co-piloot ineengezakt in zijn stoel zat en dat de piloot niet op zijn plaats was. Een kaping wordt niet uitgesloten, maar er is geen bewijs dat er sprake zou zijn van een aanslag. Men ziet ook dat de zuurstofmaskers in het toestel naar beneden zijn gekomen, wat kan duiden op een probleem met de zuurstofvoorziening of de airconditioning. Eén van de passagiers zou een sms-bericht naar een familielid hebben gestuurd over de situatie in het toestel. Het zou ijskoud aan boord geweest zijn en de piloten zouden het bewustzijn hebben verloren. Bij het bergen van de slachtoffers wordt dit ook bevestigd.

Later in de middag worden de vermoedens over het lot van de inzittenden definitief bevestigd door de Griekse autoriteiten. Alle 121 inzittenden van het toestel zijn om het leven gekomen. Het gaat om 111 volwassenen en tien kinderen, hoewel eerder werd gezegd dat er tachtig kinderen in het toestel zaten.

Rellen in voorsteden van Parijs
Rellen ParijsIn een voorstad van Parijs ontstaan eind oktober rellen, naar aanleiding van de elektrocutie van twee Parijse jongeren in een transformatorhuisje terwijl ze achterna werden gezeten door politie. Een woeste menigte trekt door de straten en steekt tientallen auto's in brand. Met het verstrijken van de nachten worden steeds meer voorsteden geteisterd door relschoppers. Jongeren bekogelen de politie met stenen, verwoesten een winkelcentrum en trachten een politiebureau in brand te steken.

Geleidelijk aan verspreiden de rellen zich over heel Parijs. De regering besluit drastische maatregelen te nemen en stuurt een peleton van 1.300 agenten om de onlusten tegen te gaan. Dit houdt de relschoppers niet tegen, die steken zelfs een gehandicapte vrouw in brand. Op een gegeven moment is de eerste dode gevallen en worden er mensen beschuldigd van het veroorzaken van de rellen. Webloggers zouden aanzetten tot de onlusten en worden daarom gearresteerd.

Op het hoogtepunt van de rellen gaan er in één nacht veertienhonderd auto’s in vlammen op. Vanaf dat moment beginnen de rellen echter af te zwakken, mede door de uitgaansverboden en avondklok. In Frankrijk komen stemmen op om relschoppers met een buitenlandse nationaliteit het land uit te zetten. Een samenscholingsverbod wordt ingesteld in Parijs, dat ook zijn vruchten afwerpt. Voor de eerste nacht in zeventien dagen blijft het rustig in de Franse hoofdstad. Inmiddels zijn de rellen voorbij.

BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM