FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2005


BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM

Prinses Máxima bevalt van dochter
Alexia Juliana Marcela Laurentien van Oranje-NassauOp 26 juni ziet een nieuw prinsesje der Nederlanden voor het eerst het daglicht. Rond 09.00 uur wordt Prinses Máxima opgenomen in het Haagse Bronovo ziekenhuis. Om 14.40 uur bevalt zij van een kerngezonde dochter. Máxima was half juli uitgerekend. Het prinsesje, dat de naam Alexia Juliana Marcela Laurentien van Oranje-Nassau krijgt, heeft een lengte van 50 centimeter en woog 3490 gram. "We hebben er weer een prachtige en gezonde wolk van een dochter bij", aldus kroonprins Willem-Alexander.

Tijdens de bevalling is kroonprins Willem-Alexander aanwezig om zijn vrouw bij te staan. Koning Beatrix is afwezig maar haast zich naar het ziekenhuis zodra ze het goede nieuws hoort. Prinses Alexia is de derde in lijn van troonopvolging. Catharina-Amalia, de eerste dochter van het prinselijk paar, werd in december 2003 geboren.

Stakingen in het openbaar vervoer
Openbaar vervoerHet openbaar vervoer ligt in juni twee maal redelijk plat. Op 17 juni rijden er geen treinen in Nederland omdat het personeel van railnetwerkbeheerder ProRail er de brui aan geeft. Met de staking wil het personeel van ProRail een betere CAO afdwingen. Ze vinden dat ze te weinig verdienen in vergelijking met hun collega's bij de NS.

De NS verwachten dat ongeveer een miljoen reizigers de dupe zijn van de actie en dat de schade in de miljoenen euro's zal lopen. Het bedrijf komt vaste reizigers tegemoet doordat een deel van de onkosten vergoed zal worden. De NS komen studenten met een OV-studentenjaarkaart tegemoet doordat ze op zaterdag tot 12.00 uur gratis mogen reizen. Goederenvervoerder Railion schat haar schade op ruim een half miljoen euro. Transportorganisatie EVO schat dit veel hoger in omdat transport over de weg moet plaatsvinden. Op de Hogeschool van Utrecht moet, ondanks de staking, toch op vrijdag een tentamen gemaakt worden. Leerlingen krijgen de mogelijkheid om op de HVU te overnachten.

Enkele dagen na de ProRail-staking kondigen de vakbonden opnieuw een staking in het openbaar vervoer aan. Dit is omdat de CAO-onderhandelingen eerder vastliepen. De staking wordt wederom niet herroepen en deze keer legt het personeel van de stadsvervoermaatschappijen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht moedwillig het openbaar vervoer in die steden plat door niet te werken. Het openbaar vervoer in Den Haag blijft wel rijden omdat het personeel van de HTM niet onder de betreffende cao valt.

Mohammed B. veroordeeld tot levenslang
Mohammed B.Mohammed B. wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank in Amsterdam acht B. schuldig aan de moord op Theo van Gogh, poging tot moord op omstanders en politieagenten, bedreiging van VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali en het verhinderen van de werkzaamheden van Hirsi Ali. De veroordeling is conform de eis van het Openbaar Ministerie, die dan ook niet in hoger beroep gaat.

De PvdA zegt het jammer te vinden dat B. wel zijn kiesrecht behoudt. In principe kan hij zich daardoor vanuit de gevangenis verkiesbaar stellen. Overigens zal B. ook al wordt hij gekozen nooit de Tweede Kamer van binnen zien omdat hij tot zijn dood aan toe in een cel zal moeten verblijven. Alleen een gratieverzoek zou hem ooit nog vrij kunnen krijgen, maar de kans daarop lijkt minimaal.

Nederlande bus verongelukt in Frankrijk
Busongeluk FrankrijkIn het tweede weekend van juli vindt er op de snelweg ter hoogte van de Franse plaats Bessan een drama plaats met een Nederlandse touringcar. Een veertigjarige Nederlander en een twaalfjarig Belgisch kind komen om het leven en zeker 66 anderen raken gewond.

De chauffeur verklaart dat hij moest uitwijken voor een personenauto die een vreemde manoeuvre maakte. De chauffeur van de bus wordt in eerste instantie opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht in slaap te zijn gevallen achter het stuur. Volgens de directeur van de busmaatschappij is dat onmogelijk, omdat de twee chauffeurs elkaar net twintig minuten eerder hadden afgewisseld en de rijdende chauffeur dus nog fris achter het stuur zat.

Wubbo Ockels in coma
Wubbo OckelsWubbo Ockels wordt op dinsdag 23 augustus in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis opgenomen. De 58-jarige Ockels werd onwel in de kantine van de afdeling Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU.

De eerste Nederlandse astronaut wordt ter plekke gereanimeerd. In het ziekenhuis ligt hij aan de hartbewaking en is hij niet bij kennis. Na enige tijd herstelt hij. Hij moet nog enige dagen ter observatie in het ziekenhuis blijven. De hoogleraar verkeert inmiddels weer in goede gezondheid en is weer aan het werk.

Utrecht CS ontruimd
Utrecht CSNa de vondst van een verdachte tas in een trein wordt op zondagavond 21 augustus Station Utrecht Centraal ontruimd. Eerst worden alleen de twee betreffende sporen buiten dienst gesteld, maar even later wordt besloten al het treinverkeer stil te leggen. Ook het Beatrixtheater en het Jaarbeursplein worden ontruimd. Iedereen binnen een straal van 150 meter van het station wordt geëavuceerd. Alle reizigers worden uit de treinen gehaald.

Direct na de melding om 19:45 uur begint de politie met een eerste verkenning van het object. Om 0:00 uur wordt bekendgemaakt dat er geen explosieven zijn aangetroffen en het wordt het treinverkeer zo spoedig mogelijk hervat. Ondertussen zijn wel een hoop reizigers gestrand op verkeersknooppunt Utrecht Centraal. Achteraf blijkt het te gaan om een gestolen laptoptas die in de trein was achtergelaten door drie jongens.

Oudste vrouw ter wereld overleden
Hendrikje van Andel-SchipperDe oudste aarbewoner, de Nederlandse Hendrikje van Andel-Schipper, overlijdt eind augustus op de leeftijd van 115 jaar en twee maanden. Op 29 juni kreeg Hendrikje nog koninklijk bezoek, toen prinses Laurentien haar kwam feliciteren met haar 115e verjaardag.

Al 30 jaar geleden besloot Hendrikje haar lichaam na haar dood beschikbaar te stellen aan de wetenschap. Derhalve ligt haar lichaam al een uur nadat haar overlijden is vastgesteld op de snijtafel van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. In haar lange leven rookte Hendrikje nooit, dronk ze slechts zelden alcohol en ging ze welgeteld één dag naar school. Volgens de onderzoekers van de universiteit had ze een ideale bloeddruk en een regelmatige hartslag. Ook had ze een uitstekend geheugen en was ze bovengemiddeld intelligent. Onderzoeksleider Gert Holstege wil met het onderzoek aantonen dat ouderdom niet altijd hoeft te leiden tot ziektes als Parkinson en Alzheimer.

Ethiopisch meisje begoten met bleekwater
Marianne VisserOp maandagmiddag 29 augustus leidt een ruzie in het Friese dorpje Buitenpost tot een treffen van twee jongerengroeperingen die al langer ruzie met elkaar hebben. De ruzie zou te maken hebben met racistische meningsverschillen. Bij de ruzie wordt een 16-jarig Ethiopisch meisje overgoten met bleekwater.

Eerst lijkt het te gaan om een groep jongens in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, maar later wordt een 25-jarige man uit Surhuisterveen aangehouden. Hij bekent het bleekwater naar het meisje te hebben gegooid toen het meisje samen met twee vriendinnen langsliep. De man zou niks met de ruzie tussen de twee groeperingen te maken hebben, maar stond wel bij één van de groepen toen het incident plaatsvond.

De man wordt openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling ten laste gelegd. Hij zou bij het incident gezegd hebben dat hij "de donkere huid wel eens eventjes zou witwassen". In afwachting van zijn berechting wordt de man weer vrijgelaten. Het slachtoffer, Marianne Visser, raakt bij het incident niet gewond. Het bleekmiddel raakt wel haar schouder, arm en been, maar liet buiten schade aan de kleding geen lichamelijk letsel achter.

BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM