FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2005


BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM

De nasleep van de tsunami in Azië
Gevolgen tsunamiIn januari schieten de hulpacties ten behoeve van de slachtoffers van de tsunami in Azië als paddestoelen uit de grond. Zo wordt onder andere de middenstip van SC Heerenveen gestolen voor het goede doel en zelfs Elvis Presley toont zich een meelevend man. Het meeste geld wordt echter ingezameld tijdens de radio- en tv-actie voor giro 555. Eind januari berichten de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) dat er voorlopig genoeg geld is om de slachtoffers van de zeebeving twee jaar lang te helpen. Er staat dan 160,5 miljoen euro op giro 555. Voorzitter H. Franken van SHO noemt de inzameling "uniek in de Nederlandse humanitaire geschiedenis".

Ondertussen worden verschillende oorzaken voor de tsunami aangedragen. Volgens de één is de zeebeving een straf van God voor het toestaan van homoseksualiteit, de ander houdt het op atoomproeven. Ook sekstoerisme en zelfs een anti-Israël-houding van de regering worden geopperd als mogelijke oorzaken.

De natuurramp kost aan 280.000 mensen het leven. Onder hen zijn 36 Nederlanders.

Comapatiënte Terri Schiavo overlijdt
Terri SchiavoTerri Schiavo is waarschijnlijk de meest bekende persoon van maart 2005. Theresa Marie Schiavo raakt op 25 februari 1990 in een korte coma door zuurstofgebrek in haar hersenen. Na twee en een halve maand ontwaakt ze uit haar coma maar ze reageert nergens meer op. Schiavo kan nog wel zelf ademhalen, maar ze wordt in leven gehouden door middel van sondevoeding. Op 31 maart overlijdt ze aan de gevolgen van de vegetatieve toestand waarin ze zich al vijftien jaar bevindt. De passieve euthanasie wordt niet zonder slag of stoot uitgevoerd. Jaren van juridische strijd tot en met het Hooggerechtshof gaan vooraf aan het beëindigen van het leven van Schiavo.

Schiavo zou in haar leven meerdere keren tegen haar man Michael gezegd hebben dat ze tegen zinloze levensverlengende maatregelen is. Haar man gebruikt dit gegeven om na een aantal jaren het verzoek tot levensbeëindiging in te dienen. In 2001 beslist een rechter dat de sondevoeding van Terri mag worden gestopt. Haar ouders gaan echter in hoger beroep waardoor de voeding drie dagen later weer wordt hervat. Eind november 2002 beslist een rechter dat de voeding op 3 januari 2003 definitief gestopt mag worden. Dit wordt echter niet uitgevoerd omdat gouverneur Jeb Bush, een tegenstander van euthanasie, een noodwet van kracht laat worden die hem de bevoegdheid geeft deze euthanasiepoging tegen te houden. Het Amerikaanse Supreme Court beslist in september 2004 dat deze wet op een ongrondwettige manier tot stand is gekomen en dat de uitspraak van de lagere rechter aangehouden moet worden. Met dit gegeven kan het leven van Schiavo alsnog worden beëindigd. Maar zo ver is het nog lang niet. Op 26 februari doet een rechter de uitspraak dat de sondevoeding op 18 maart beëindigd moet worden. Michael Schiavo slaat een bod van $1.000.000 om Terri in leven te houden af. Op zijn hoofd komt nog een beloning van $250.000 te staan, wordt later bekend.

Het loopt uit op een politieke rel. Zelfs de Amerikaanse president George Bush mengt zich door middel van een verklaring in de discussie. "Op momenten als deze, wanneer er sprake is van serieuze twijfel, zouden de samenleving, de wetgeving en de rechtbanken juist voor het leven moeten kiezen. Zij die wat betreft hun leven afhankelijk zijn van anderen verdienen onze speciale zorg en aandacht", meent Bush. Op 18 maart wordt de sondevoeging stopgezet. Bush komt terug van vakantie om een wet te bekrachtigen die de voeding weer kan hervatten. Een federale rechter houdt dit echter tegen.

Paus overlijdt en nieuwe paus wordt aangesteld
PausenIn april beheerst het Vaticaan, en dan met name de paus het wereldnieuws. Het begint allemaal met het bericht dat paus Johannes Paulus II in kritieke toestand is opgenomen. Al snel doen de wildste geruchten de ronde in de media. Lange tijd is er onduidelijkheid over de situatie. Op 2 april bericht het Vaticaan dat de paus langzaam het bewustzijn verliest. Diezelfde avond overlijdt hij. FOK! schrijft een uitgebreide necrologie, die je hier kan nalezen.

Dat paus Johannes Paulus II geroemd en geliefd was, blijkt in de dagen na zijn dood tot aan zijn begrafenis. Miljoenen mensen trekken op naar Rome om de laatste eer te bewijzen. Massaal wordt afscheid genomen door gelovigen. Op het hoogtepunt loopt de wachttijd voor zijn baar op tot 24 uur. In Nederland kijken 1,3 miljoen naar de uitvaart op televisie. In Rome zijn 3,5 miljoen mensen op de been voor de dienst. Nagenoeg alle regeringsleiders in de wereld komen bijeen. Prins Charles verzet zelfs zijn huwelijk vanwege de uitvaart.

Na de begrafenis van de paus wordt in het Vaticaan een periode van tien dagen van rouw afgekondigd. Hierna begint het conclaaf, één van de meest mysterieuze gebeurtenissen in het Vaticaan. Een nieuwe paus moet worden gekozen uit het college der kardinalen. Na twee stemrondes met zwarte rook is het dan zover. Uit de Sixtijnse kapel komt witte rook. Kardinaal Joseph Ratzinger gaat vanaf dan door het leven als paus Benedictus XVI.

Verwarde 'pianoman' spoelt aan in Engeland
PianomanIn Kent, niet ver van het strand, wordt een man in verwarde toestand en in een drijfnatte smoking, waar alle merkjes uitgeknipt zijn, aangetroffen. Omdat de man maar blijft zwijgen, geven hulpverleners hem pen en papier waarop hij een piano tekent. Als hij vervolgens achter de piano wordt gezet, geeft hij een virtuoos pianoconcert.

De Engelse politie roept de hulp van het publiek in om achter de identiteit van de man te komen. De politie krijgt honderden tips binnen. Zo zou het gaan om een Franse straatmuzikant, een 31-jarige Nederlander uit Krommenie, een Tsjech en een Noor.

Uiteindelijk blijkt het te gaan om een 20-jarige Duitser. De man doorbreekt het stilzwijgen en zou volgens een krant gezegd hebben homoseksueel te zijn en op het strand een zelfmoordpoging te hebben gedaan. Hij zou ook uitgebreid uit de doeken hebben gedaan dat hij in het verleden psychiatrische patiënten heeft verpleegd en hun gedrag nu heeft nagebootst.

Natalee Holloway verdwenen
Natalee HollowayBegin juni verdwijnt de Amerikaanse Natalee Holloway op raadselachtige wijze. Haar verdwijning is een hot item in de Amerikaanse media die er dagelijks over berichten. Gedurende weken is iedere poep en scheet betreffende de pasafgestudeerde hot news op CNN. De zender - en eigenlijk heel de VS - heeft last van het zogenaamde Missing White Woman Syndrome.

Een week na de verdwijning van de Amerikaanse tiener worden twee beveiligingsmedewerkers van het hotel waar Holloway verbleef, opgepakt. Enkele dagen later worden ook Joran van der Sloot, Deepak Kalpoe en Satish Kalpoe gearresteerd. De drie jongens zouden op de avond van de verdwijning met Natalee gezien zijn. Het lot van de Amerikaanse is dan nog steeds ongewis. De twee beveiligingsmedewerkers worden op 13 juni weer vrijgelaten. Van der Sloot en de gebroeders Kalope blijven weken in voorarrest zitten. Ook de vader van Joran, Paul van der Sloot, wordt gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway.

Vele getuigenverklaringen worden nagetrokken, waaronder die van een tuinman van een golfbaan (een meertje wordt leeggezogen) en een jogger (een vuilstort wordt urenlang afgezocht). Ook wordt er met Nederlandse F16's gezocht naar Natalee. Haar moeder en stiefvader, Beth en Jug Twitty, doen veel moeite om in het nieuws te komen. Uiteindelijk mag niets van dit alles baten. Van Natalee wordt niets meer vernomen en alle verdachten komen uiteindelijk vrij.

Dr. Phil roept op tot boycot van Aruba
Dr. PhilOok Dr. Phil bemoeit zich met de zaak van Natalee Holloway en de reacties op de uitlatingen van de tv-psycholoog zijn niet bepaald positief te noemen. In zijn show roept hij Amerikanen namelijk op Aruba te boycotten. Dit omdat hij vindt dat er niet genoeg wordt gedaan om de verdwijning van de Amerikaanse studente Natalee Holloway op te lossen.

"We (Amerikanen, red.) moeten zeggen dat dit niet goed is. We moeten deze mensen vertellen: 'We zullen nooit meer voet op Aruba zetten als er niet wordt gedaan wat gedaan moet worden voor deze jonge vrouw. Jullie moeten dat gewoon begrijpen. Jullie moeten weten dat er hier 270 miljoen mensen zijn die gaan vergeten dat jullie bestaan als een vakantiebestemming. Als jullie Amerikanen niet gaan behandelen met waardigheid en respect, dan gaan jullie ze helemaal niet behandelen", aldus Dr. Phil in zijn show.

Zoals gezegd riepen de woorden van de psycholoog felle reacties op in Nederland, en dus ook op FOK!. In november roept overigens ook Gouverneur Bob Riley van de staat Alabama op tot een boycot van Aruba. Hij is het met Dr. Phil eens dat de instanties van Aruba te weinig doen aan de verdwijning van Natalee Holloway.

Jury: 'Michael Jackson onschuldig'
Michael JacksonHalf juni wordt popster Michael Jackson onschuldig verklaard op alle tien punten van de gerechtelijke strafzaak die tegen hem loopt. Al sinds 2003 wordt Jackson beschuldigd van misbruik van kleine kinderen. De King of Pop gaf in 2003 tijdens een interview toe graag met kinderen te spelen en met hen in één bed te slapen.

De rechtszaak tegen Jackson was een regelrechte hype. De uitspraak liet maanden op zich wachten vanwege de slechte gezondheid, maar ook het vele te laat komen van de verdachte. Daags na de uitspraak liet Jermaine Jackson weten dat kleine broer Michael de VS wil verlaten. Eind juni begint een nieuwe rechtszaak tegen Michael, nu wegens het vermeende feit dat een husky van de Jacksons een 66-jarige vrouw zou hebben gebeten.

Live 8-concerten gehouden over de hele wereld
live8Op 2 juli treden over de hele wereld diverse artiesten op in het kader van Live8. Er zijn concerten in London, Cornwall, Parijs, Tokyo, Johannesburg, Rome, Berlijn en Moskou. Het doel van Live8 is om de leiders van de G8-landen aan te sporen op de G8-top die daags na Live8 gehouden wordt, knopen door te hakken over armoedebestrijding en het opheffen van handelsbarrières.

In Edinburgh lopen tegelijkertijd met de Live8-concerten ongeveer 200.000 mensen, voornamelijk in het wit gekleed, met hetzelfde doel mee in een protestmars. Volgens de organisatoren van Live 8 hebben ruim 26,4 miljoen mensen hun naam per sms gestuurd om een petitie ondertekenen. Volgens internetprovider America Online werden de livestreams van de Live 8-concerten door 5 miljoen internetters bekeken.

De G8-top wordt uiteindelijk bruut verstoord door de aanslagen in Londen. Desondanks kan de top als succesvol worden beschouwd. De leiders bereiken overeenkomsten over klimaatverandering en armoedebestrijding. Tegen eerdere verwachtingen in wordt er een hoger bedrag voor hulp aan ontwikkelingslanden afgesproken (50 miljard dollar). Er wordt echter geen harde overeenkomst bereikt over het opheffen van handelsbarrières, een belangrijk obstakel voor armere landen om zich te ontwikkelen door handel te drijven met de rijkere landen.

BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM