FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2005


BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM

Koeman en Gullit stappen op bij Ajax en Feyenoord
Koeman en GullitOp 25 februari stapt Ronald Koeman op als trainer bij Ajax. Koeman stond al enige tijd onder druk. In de competitie werden punten verspeeld en de dag voor zijn opstappen werd Ajax in de UEFA Cup uitgeschakeld door Auxerre. Koeman zegt niet meer de kracht en energie te kunnen opbrengen om over de uitschakeling heen te stapen en de groep beter te laten presteren. Assistent-trainers Ruud Krol en Tonny Bruins Slot nemen de volgende paar wedstrijden de taak van Koeman over. Er wordt druk gespeculeerd over opvolgers. Daarbij worden Martin Jol, Frank Rijkaard en Henk ten Cate genoemd. Uiteindelijk blijkt dat - toch - Danny Blind de nieuwe trainer wordt.

Aan het einde van het seizoen stopt ook Ruud Gullit. "Er is onvoldoende vertrouwen in een succesvolle samenwerking voor het komende seizoen", zo staat te lezen in een uitgegeven persbericht. Gullit wordt opgevolgd door Erwin Koeman, die overkomt van RKC Waalwijk, waar hij het afgelopen seizoen debuteerde als hoofdtrainer.

(Inter)nationale sucessen PSV en AZ
Logo's PSV en AZ2005 is ook het jaar van PSV en AZ, twee clubs die even dreigden Europa te veroveren. PSV bereikte de halve finale in de Champions League, AZ deed hetzelfde in de UEFA Cup. In eigen land pakte PSV de titel en de Amstel Cup.

In de winterstop van het seizoen '04/'05 gaan beide ploegen nog samen aan kop in de Eredivisie. Waar het AZ van Co Adriaanse echter instort en uiteindelijk op 23 punten achterstand als derde eindigt, voetbalt PSV solide door en pakken ze eind april al de landstitel. Ajax wordt op 10 punten achterstand tweede, Feyenoord eindigt als vierde.

PSV gooit ook in Europa hoge ogen. Misschien wel de knapste prestatie van de Eindhovenaren in 2005 is dat ze de halve finale van de Champions Leauge bereiken, dit terwijl de ploeg in de voorgaande edities nog nooit de poulefase doorkwam. Nadat PSV in de poule Panathinaikos en Rosenborg achter zich laat, ballen Guus Hiddink en de zijnen zich via ontmoetingen met AS Monaco en Olympique Lyon zeer knap naar de dubbele ontmoeting met grootmacht AC Milan. PSV gaat uiteindelijk dramatisch ten onder; over twee wedstrijden zijn de Brabanders - onder leiding van aanvoerder Mark van Bommel - stukken beter dan de Italianen, maar Milan gaat door omdat ze meer uitdoelpunten hebben gemaakt.

Eindhoven huilt en vele buitenlandse kranten - zelfs Italiaanse - spreken schande van de winst van Milan. Pleister op de wonde voor PSV is het feit dat de Italianen in de finale van de Champions League uiteindelijk onderuit gaat tegen Liverpool: de Engelsen winnen na penalties. Misschien gaat het PSV dit jaar beter af, ze staan in ieder geval weer in de tweede ronde. In de poule is inmiddels al wraak genomen op Milan: uit werd het 0-0, thuis zegevierde PSV met 1-0. In de achtste finales treft PSV opnieuw Olympique Lyon, Ajax speelt tegen AC Milan.

Ook AZ doet van zich spreken in Europa, en de uitschakeling van de Alkmaarders is misschien nog wel triester dan die van PSV. Waar het effectieve spel van de ploeg van Co Adriaanse in de Eredivisie stokt, gaan Landzaat en co in Europa stug door. In de achtste finales wordt Sjachtar Donetsk verslagen, in de kwartfinale wordt vervolgens Villareal knap opzij gezet.

In de halve finale moet AZ daarop aantreden tegen Sporting Portugal. In Portugal verliest AZ met 2-1, in de return ligt een finaleplaats echter in het verschiet. Het komt uiteindelijk tot een verlenging, waarin Jaliens elf minuten voor tijd de bevrijdende treffer lijkt te scoren. In de blessuretijd scoren de Portugezen echter tegen, waardoor zij zich - zeer onterecht - plaatsen voor de finale. In deze finale gaan zij uiteindelijk ten onder tegen CSKA Moskou.

Aan het eind van het seizoen verlaat Adriaanse AZ en gaat hij aan het werk bij FC Porto. Louis van Gaal is zijn opvolger en doet wat niemand verwacht; hij haalt nog meer uit de ploeg. Ook dit jaar doet AZ weer mee om de landstitel en heeft de ploeg zich geplaatst voor de volgende ronde van de UEFA Cup. Het wachten is op wat de Alkmaarders in 2006 gaan doen.

Overlijden Rinus Michels
Rinus MichelsOp de ochtend van 3 januari overlijdt Rinus Michels op 77-jarige leeftijd. De voormalige voetbalcoach en voetballer was twee weken daarvoor nog aan een hartklep geopereerd. Na die operatie werd gemeld dat hij het 'naar omstandigheden goed' maakte, maar later ontstonden er complicaties. Michels overlijdt in een ziekenhuis in het Belgische Aalst.

Michels was coach van Ajax, Barcelona en het Nederlands Elftal. Met Ajax won hij in 1971 de Europa Cup I. Vervolgens vertrok Michels samen met sterspeler Johan Cruijff naar Barcelona. In 1988 won hij met Oranje het Europees Kampioenschap. In 1974 had hij als bondscoach de finale van het Wereldkampioenschap met 2-1 van Duitsland verloren. Als voetballer maakte de op 9 februari 1928 in Amsterdam geboren Michels furore bij Ajax. De midvoor speelde 269 wedstrijden, waarin hij 121 maal scoorde. Vijf maal kwam hij uit voor het Nederlands Elftal. Op 30-jarige leeftijd moest hij zijn actieve voetbalcarrière wegens een rugblessure beëindigen.

In 1999 werd Michels met de eretitel 'Nederlands Coach van de Eeuw' beloond. Hij wordt samen met voetballer Johan Cruijff gezien als de architect van het totaalvoetbal en de bedenker van de buitenspelval, waarmee Nederland in de jaren zeventig furore maakte. Hoewel de juistheid daarvan te betwijfelen valt was 'De Generaal' de eerste voetbalcoach die triomfen vierde met deze tactische concepten.

Er volgen veel reacties op het overlijden van Michels. "Het was een man van weinig woorden, al werd hij later menselijker. Tegenwoordig moet je alles uitleggen. Bij hem was dat niet nodig. Hij stond boven de groep. Ik heb veel van hem geleerd", aldus Ronald Koeman, toen net ontslagen bij Ajax. De volgende dag gaan er stemmen op om de naam van het Ajax-stadion van Amsterdam ArenA te veranderen in Rinus Michels Stadion. Het voorstel, ingediend door supporters van de voetbalclub, kan in ieder geval de goedkeuring van algemeen directeur Arie van Eijden wegdragen.

Nederland plaatst zich voor het WK Duitsland 2006
Nederlands ElftalOp zaterdag 8 oktober plaatst Nederland zich voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland. Door een knappe 0-2 overwinning in en op Tsjechië is Nederland al voor het einde van de kwalificatie zeker van deelname. Premier Balkenende is een van de eersten die bondscoach Marco van Basten feliciteert.

Begin december vindt de loting plaats. Nederland komt op het WK in een poule met Argentinië, Ivoorkust en Servië-Montenegro. Overigens komen er vier Nederlandse coaches in actie in Duitsland. Behalve Van Basten zijn Guus Hiddink (Australië), Leo Beenhakker (Trinidad & Tobago) en Dick Advocaat (Zuid-Korea) ook van de partij.

Overlijden David di Tommaso
David di TommasoBegin december overlijdt FC Utrecht-verdediger David di Tommaso aan een acute hartstilstand. Het overlijden van Di Tamasso komt hard aan in de voetbalwereld. FC Utrecht neemt op een indrukwekkende wijze afscheid van de voetballer. David di Tommaso werd 26 jaar.

Di Tomasso kwam in 2004 naar FC Utrecht. Zijn eerste seizoen bij FC Utrecht was er één waar hij trots op kon zijn. Hij werd door de supporters namelijk uitgeroepen tot speler van het jaar. Een dag voor zijn overleden speelt hij nog de volle negentig minuten mee tegen Ajax, een duel dat door FC Utrecht wordt gewonnen met 1-0.

Frits Philips overleden op 100-jarige leeftijd
Frits PhilipsOp 100-jarige leeftijd overlijdt Frits Philips op zijn landgoed De Wielewaal na een val tijdens een wandeling. 'Meneer Frits', zoals hij altijd werd genoemd, was een geliefd man in Eindhoven. Op 16 april van dit jaar vierde hij nog zijn 100e verjaardag en deed dat uitbundig met de Brabantse stad.

Frits Philips stond bekend als de oudste PSV-fan. Hij miste bijna geen thuiswedstrijd van 'zijn' ploeg. Na de uitreiking van de kampioensschaal liep aanvoerder Mark van Bommel de tribune op om ook 'meneer Frits' in de viering te betrekken.

Een volledig Sport Jaaroverzicht kun je vinden op FOK!sport!

BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM