FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2005


BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM

Invoering van de identificatieplicht
IdentificatieplichtDe identificatieplicht. Lang is erover gesproken, maar op de eerste dag van 2005 gaat hij dan eindelijk in. Voortaan moet iedereen ouder dan veertien jaar zich op ieder moment kunnen identificeren. De politie mag identiteitsbewijzen controleren bij onrust of dreigend geweld, maar ook omstanders en getuigen bij branden of verkeersongelukken worden voortaan om hun legitimatiebewijs gevraagd.

Op 1 januari worden ook meteen de eerste boetes uitgedeeld. Twee knullen worden aangehouden voor fietsen zonder licht, en omdat zij zich niet kunnen identificeren, krijgen ze er nog een boete van 50 euro bovenop. Dit is overigens het standaard boetebedrag voor het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs. Voor jongeren tussen veertien en zestien jaar is de boete 25 euro.

Al snel komen de eerste absurde gevallen in de media. Zo wordt een vrouw samen met haar vijf maanden oude baby een uur lang vastgehouden, omdat ze geen identiteitsbewijs kan overleggen. Een 14-jarig meisje wordt zelfs zeven uur in de cel gezet omdat ze haar legitimatiebewijs niet bij zich heeft.

De moord op Jeanny Wagemans
Jeanny WagemansOp 7 januari verdwijnt plotseling de 18-jarige Jeanny Wagemans uit Born. Zij wordt voor het laatst gezien als ze haar ouderlijk huis verlaat, rond zeven uur 's avonds. Vanaf het begin wordt gevreesd voor een misdrijf en op 9 januari worden twee verdachten aangehouden. Eén van de twee is de ex-vriend van Jeanny, de 19-jarige Matty B.

Op 10 januari wordt het levenloze lichaam van de jonge vrouw gevonden in de Maas bij Grevenbicht. Volgens de politie is Jeanny door een misdrijf om het leven gekomen. Bij de sectie op het lichaam worden echter geen sporen van geweld aangetroffen.

Bij de rechtszaak in juli wordt Matty B. veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs. Medeverdachte Paul M. verdwijnt voor 8 jaar achter de tralies. De twee moeten bovendien samen 12.500 euro schadevergoeding betalen aan de ouders van Jeanny Wagemans. Waarom Jeanny werd vermoord is nog steeds niet geheel duidelijk. Volgens Matty was het een ongeluk. "Door mijn zweethanden schoot ik van haar schouder naar haar keel", aldus B.

Vrouw overlijdt na stoeptegel door voorruit
Viaduct RijswijkOp 10 januari wordt de auto van de 30-jarige Louise Donk getroffen door een stoeptegel. De tegel is van het viaduct Van Rijnweg over de A4 bij Rijswijk gegooid. De vrouw raakt zwaargewond en overlijdt enige tijd later in het ziekenhuis. Eerder op de avond is een vrachtwagen al geraakt door een zak puin. De chauffeur komt echter met de schrik vrij.

Als een reactie op het incident laat minister Peijs van Verkeer en Waterstaat weten dat zij het gooien van een stoeptegel van een viaduct beschouwt als moord. Zij wil bekijken welke viaducten in Nederland risicoviaducten zijn en die extra beveiligen met bijvoorbeeld hekken en netten. Het gaat dan vooral om viaducten in de buurt van discotheken en andere ontmoetingsplaatsen voor jongeren.

Na een aantal dagen pakt de politie vier verdachten op. De vier zijn allemaal meerderjarige mannen uit Rijswijk. De politie komt hen op het spoor na een tip van een getuige. De vier worden in juni veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee tot zes jaar. Tegen hen was tot negen jaar cel geëist.

Slachtoffer rijdt tasjesdief dood
RouwstoetAls op 17 januari twee jongens in Amsterdam het portier van een auto openen en de tas van de bestuurster meegrissen, loopt dat voor één van de overvallers niet zo goed af. De bestuurster, de 43-jarige Germaine C., zet met de auto de achtervolging in. Haar auto belandt tegen een boom. De ongelukkige tasjesdief, de 19-jarige Ali el B., komt klem te zitten tussen de auto en de boom en overlijdt ter plekke. Germaine C. wordt aangehouden. Later verklaart zij dat het haar bedoeling was de tasjesdief van zijn scooter te tikken.

In de dagen die volgen lijkt Nederland op zijn kop te staan. Vooral als blijkt dat familie, vrienden en bekenden een stille tocht voor El B. willen organiseren, komt er van alle kanten kritiek. Geert Wilders spreekt schande van de stille tocht en noemt het 'de wereld op zijn kop'. Rita Verdonk zegt begrip te hebben voor Germaine C. en onder grote druk wordt de stille tocht afgeblazen en vervangen door een rouwtocht.

De meerderheid van de Nederlandse bevolking (66 procent) denkt dat het doodrijden van de tasjesdief een ongeluk is. Negentien procent denkt echter dat er opzet in het spel is. Ongeluk of geen ongeluk, Germaine C. wordt beschuldigd van doodslag. In afwachting van haar proces wordt de vrouw vrijgelaten. Vanwege de vele bedreigingen aan haar adres duikt de vrouw onder.

Studenten bezetten Maagdenhuis in Amsterdam
Bezetting MaagdenhuisOp 28 februari bezetten tientallen studenten het Maagdenhuis op het Spui in Amsterdam. De bezetting is gericht tegen het beleid van staatssecretaris Rutte van Onderwijs, wat volgens de betogers een verarming van het onderwijs betekent. Ook wordt er geprotesteerd tegen de plannen om het collegegeld te verhogen. De studenten houden de bezetting niet lang vol. Na zo'n zeven tot acht uur ontruimen de politie en ME het pand.

De studenten krijgen steun van verschillende politici. De Tweede-Kamerleden Bert Bakker (D66) en Fenna Vergeer (SP) komen langs bij de bezetters en Kees Vendrik van GroenLinks roept op om het gebouw niet te laten ontruimen. De bezetters willen een gesprek met staatssecretaris Rutte, maar deze kan of wil niet naar het Maagdenhuis komen. Hij laat weten dat de eisen van de studenten voor hem onbespreekbaar zijn. Rutte heeft wel telefonisch contact met vertegenwoordigers van de studenten.

De dag na de bezetting zitten er nog 140 bezetters vast op verschillende politiebureaus. Hen wordt lokaalvredebreuk ten laste gelegd en een enkeling zou daarnaast ook vernielingen op zijn geweten hebben. Veel studenten weigeren ook hun identiteit prijs te geven. GroenLinks wil dat de bezetters geen boete krijgen. De rechter oordeelt anders.

Zware sneeuwval in Nederland
SneeuwpopSneeuw. Voor de één een geschenk uit de hemel, voor de ander alleen maar overlast. Begin maart wordt een groot deel van Nederland geteisterd door extreme sneeuwval. De sneeuw zorgt voor veel overlast in het dagelijkse leven. De situatie op de autosnelwegen valt mee omdat Rijkswaterstaat de wegen snel sneeuwvrij maakt maar 's avonds halen streekvervoermaatschappijen als Arriva, Connexxion, het Amsterdamse GVB, de Haagse HTM en Stadsvervoer Nederland haar voertuigen binnen omdat de situatie te gevaarlijk is voor passagiers. Op Schiphol kunnen veel minder vliegtuigen landen en opstijgen en de NS moet haar dienstregeling aanpassen vanwege de vele defecte treinen. Later blijkt dat in de wegen scheuren en gaten zijn ontstaan als gevolg van sneeuwval en vorst.

Ook zorgen sneeuwbalgooiers weer voor geweldsgevallen. Een 64-jarige man is het getreiter van een groepje geteisem beu en probeert met een steekwapen een 'bendelid' neer te steken. De jongen mankeert niets maar moet zich, evenals de anderen leden van het groepje en de geweldenaar, melden bij de strafrechter. Een andere sneeuwbalgooier wordt bespoten met pepperspray. Ook andere incidenten waarin sneeuwballen een hoofdrol spelen vragen veel aandacht van de politie.

Piet Paulusma legt de schuld van de zware sneeuwval bij het broeikaseffect. Het KNMI spreekt dit tegen en meldt dat de relatie tussen het broeikaseffect en sneeuwval nog nooit is aangetoond. Piet voelt zich hierop niet serieus genomen als zelfstandige weerman. De domste actie van de maand maart is van een minderjarig inbrekertje die een laptop, digitale camera, geld en mobiele telefoons zou hebben gestolen. Door simpelweg het sneeuwspoor vanuit de woning van de benadeelde naar de woning van het dadertje te volgen kan hij worden opgepakt.

Samir A. wordt vrijgesproken
Samir A.Vrijspraak Samir A. is in april veelvuldig in het nieuws. Tegen de vermeende terrorist wordt zeven jaar cel geëist. Het OM verdenkt A. van de voorbereiding van aanslagen in Nederland. Uiteindelijk spreekt de rechter hem vrij. Na de zitting ontstaat er nog een relletje als A. een fotograaf tegen de grond slaat

De vrijspraak van Samir A. zorgt voor veel beroering. Zo geeft Hirsi Ali aan doodsbang te zijn. Ook de AIVD houdt vol dat A. een terrorist is. Ook de politiek is kritisch na de uitspraak van de rechter. Samir A. wordt kort erna vrijgelaten.

Tbs'er ontsnapt en pleegt moord
Wilhelm SchippersVanaf juni dit jaar verdwijnen er regelmatig tbs'ers. Minister Donner van Justitie komt door de verdwijningen in zeer negatief daglicht te staan. De crimineel Wilhelm Schippers is één van de terbeschikkinggestelden die ontsnapt. Schippers wordt in 1990 veroordeeld tot één jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens verkrachting en roofoverval. In de jaren '90 ontsnapt hij in totaal zes keer uit zijn verblijf of aan zijn begeleiders. De laatste keer dat hij ontsnapt, wordt hij opgepakt en wordt hij verdacht van diefstal met geweld. Op 7 juni, op de terugweg van een tripje naar Eindhoven, gaat het voor de zoveelste maal fout. Rond 16.20 uur ontsnapt Schippers op station Utrecht Centraal aan zijn begeleiders.

Binnen een half uur worden alle politieregio's geïnformeerd over de verdwijning. Schippers belt de dag van de verdwijning drie keer met zijn vrouw, die hem aanspoort zich vrijwillig te melden. In Opsporing Verzocht wordt aandacht geschonken aan de verdwijning van Schippers. Er wordt een foto getoond en dit leidt ertoe dat vijf personen die aan het signalement voldoen, worden aangehouden. De echte Wilhelm Schippers zit hier echter niet bij.

Op 14 juni ontdekt de politie na een tip van een visser het stoffelijk overschot van Appie Luchies. Het lijk ligt in een bootje in het Noord-Hollands kanaal bij Landsmeer. 's Avonds laat arresteert de politie Schippers in de tuin van de woning van het slachtoffer. Hij draagt op dat moment een doorgeladen pistool bij zich en blijkt gedronken te hebben. Elf dagen later bekent hij de moord. Schippers verblijft op dit moment in het Pieter Baan Centrum ter observatie.

BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM