Dossier: De zaak Dutroux


Het proces week 1
Dutroux wil niet herkenbaar in beeld

Op 1 maart gaat het proces van start. Eerste taak is om de juryleden te kiezen uit 180 kandidaten. Dutroux lijkt niet onder de indruk, hij valt tijdens de zitting in slaap.

De aanklachten tegen de beschuldigden worden op de tweede procesdag voorgelezen. Sabine Dardenne stelt zich geen burgerpartij, omdat ze wil getuigen. De advocaten van Dutroux maken duidelijk dat ze aansturen op de netwerk-theorie.

Dutroux spreekt op 3 maart voor het eerst in de rechtbank. Dutroux verrast door met een compleet nieuwe verklaring te komen. Volgens Dutroux heeft hij Julie en Mélissa niet ontvoerd en heeft hij de andere ontvoeringen in opdracht van Nihoul gedaan. Ook Michelle Martin komt aan het woord, zij betuigt spijt aan de nabestaanden en aan Laetitia en Sabine.

De vierde procesdag staat in het teken van de getuigenis van onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte, die in 1997 van de zaak werd gehaald vanwege het 'spaghetti-arrest'. Connerotte kreeg het moeilijk toen er werd doorgevraagd over de maatregelen om hem te beschermen tijdens het onderzoek.

Tijdens de eerste week zijn diverse fotografen en journalisten de toegang tot de rechtszaal ontzegt omdat ze zich niet hielden aan het portretverbod van Dutroux. Een cipier wordt geschorst omdat hij foto's van Dutroux in zijn cel heeft gemaakt.