Dossier: De zaak Dutroux



Aanklachten
  • Bendevorming
  • Ontvoering, opsluiting, gijzeling en verkrachting van Laetitia, Sabine, An, Eefje, Julie en Mélissa, met de dood van vier slachtoffers als verzwarende omstandigheid
  • De moord op An, Eefje en Weinstein
  • Drugshandel, autodiefstallen, poging tot moord en de mislukte pogingen tot ontvoering van tenminste negen kinderen

    Dutroux heeft schuld bekend op de meeste aanklachten, maar ontkent Julie en Mélissa te hebben ontvoerd en verkracht. Volgens Dutroux is dat het werk geweest van Michel F., een kampleider van Julie en Mélissa. Tevens ontkent Dutroux de moorden op An en Eefje, volgens Dutroux is dat het werk van Weinstein. Weinstein is echter vermoord. Dutroux heeft tijdens de eerste verhoren bekend dat hij Weinstein met paté heeft vergiftigd, maar trok die bekentenis weer in.

    Op 23 april 1998 wist Dutroux te ontsnappen uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Hij werd dezelfde dag nog opgepakt, nadat een oplettende boswachter hem had gesignaleerd. Dutroux kreeg voor zijn ontsnappingspoging een gevangenisstraf van vijf jaar.

    Dutroux was al lang voor deze zaak een bekende van de politie. Hij werd in 1985 gearresteerd op verdenking van een verkrachting en diefstal. In 1989 wordt Dutroux samen met zijn vrouw, Michelle Martin, veroordeeld voor het ontvoeren en verkrachten van minderjarigen tussen 1983 en 1985. Dutroux krijgt 13,5 jaar cel, zijn vrouw moet voor vijf jaar achter tralies.

    In 1992 komt Dutroux vervroegd vrij nadat hij heeft verklaard werk te gaan zoeken. In werkelijkheid laat hij zich direct invalide verklaren vanwege een depressie. In 1995 komt Dutroux opnieuw vast te zitten vanwege de diefstal van een vrachtwagen en het gijzelen van drie jongeren. In maart 1996 is hij weer een vrij man. Na een tip worden Dutroux, Martin en Lelièvre op 13 augustus 1996 opgepakt. Dit is het begin van de zaak Dutroux.