FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 april 2022

Transnistrië ontkent mobilisatie van troepen aan Moldavisch-Oekraïense grens

Autoriteiten in de afgescheiden regio Transnistrië van Moldavië hebben de Oekraïense beweringen dat Russische troepen die in het gebied gestationeerd waren, provocaties aan de grens met Oekraïne voorbereidden, als 'absoluut onwaar' afgedaan.

Volgens het Transnistrische ministerie van Buitenlandse Zaken is de door de generale staf van Oekraïne verspreide informatie onjuist. De leiding heeft herhaaldelijk verklaard dat er geen bedreiging is voor Oekraïne. Rusland heeft naar schatting 1.500 troepen gestationeerd in Transnistrië.

Eerder zei de Oekraïense generale staf dat Russische troepen die in Transnistrië gestationeerd waren, zich voorbereidden op "een demonstratie van gereedheid voor het offensief en mogelijk vijandelijkheden tegen Oekraïne".

Het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er geen informatie is die de mobilisatie van troepen in de regio Transnistrië bevestigt. Staatsinstellingen volgen de veiligheidssituatie in de regio op de voet.

Litouwen is gestopt met invoer Russisch gas

Litouwen zegt te zijn gestopt met het importeren van aardgas uit Rusland. Het gasnetwerk van het land werkt sinds het begin van de maand zonder invoer van Russisch gas, zo maakte het ministerie van Energie in Vilnius bekend. Dit wordt bevestigd door gegevens van de Litouwse netbeheerder. Hieruit blijkt dat er op 2 april geen gas is ingevoerd via de Litouwen-Wit-Rusland pijpleiding.

"Wij zijn het eerste EU-land onder de leveranciers van Gazprom dat onafhankelijk is van de Russische gasvoorziening", zei minister van Energie Dainius Kreivys in de verklaring.Volgens de informatie wordt de volledige Litouwse gasbehoefte nu gedekt door de terminal voor vloeibaar gas in de Oostzeehaven Klaipeda.

Litouwen heeft de drijvende centrale begin 2015 in gebruik genomen om minder afhankelijk te worden van Russische gasimport. Volgens de informatie zouden nu elke maand drie grote leveringen van vloeibaar aardgas bij de drijvende installatie moeten aankomen.

Rusland klaar voor presidentiële besprekingen met Oekraïne

Volgens Oekraïense bronnen heeft Rusland laten weten dat het tijd is voor onderhandelingen op het hoogste niveau tussen de twee landen.

Het persbureau Interfax-Oekraïne citeerde David Arachamia, een lid van het onderhandelingsteam van Oekraïne, die zei dat Rusland had aangegeven dat de documenten voor een ontwerp-vredesverdrag voldoende waren gevorderd om direct overleg tussen de presidenten van beide landen mogelijk te maken.

Rusland heeft in principe het standpunt van Oekraïne aanvaard, met uitzondering van de Krim.

De Russen hadden echter eerder aangekondigd dat de onderhandelingen met Oekraïne niet gemakkelijk waren. Maar het is belangrijk dat ze doorgaan, citeerde het Ria-bureau de Russische presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov. Rusland heeft voorgesteld de besprekingen in Wit-Rusland voort te zetten, maar de ontmoeting zal waarschijnlijk in Turkije plaatsvinden. 

Uitslag Feyenoord - Willem II

Feyenoord heeft vanavond van Willem II gewonnen. In Rotterdam werd het 2-0.

De Rotterdammers waren vanaf het begin de sterkere ploeg maar de kansen die het kreeg wisten ze niet te benutten. In de eerste helft schoten Til en Senesi over en werden inzetten van Sinisttera en Nelsen gestopt door doelman Wellenreuther.

Halverwege de tweede helft kwam Feyenoord dan toch op voorsprong. Sinisterra schoot raak via de vingers van de Tilburgse doelman. In blessuretijd werd het nog bijna 1-1 toen keeper Marciano maar net een schot van Heerkens wist te stoppen. Even daarna was het Linssen die uit een counter de eindstand op 2-0 zette. 

Feyenoord

2 - 0

Willem II

 67' Sinisterra
 90+2' Linssen
   
 
 Gele kaart: , Hornkamp, Crowley, (Willem II)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Marciano
Pedersen
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til (Bassett/ 90 3)
Kökçü
Nelson (Jahanbakhsh/81)
Dessers (Linssen/73)
Sinisterra (Wålemark/81)
  Wellenreuther
Owusu
Dammers
Köhn
Nelom (Köhlert/46)
Roemeratoe (Crowley/46)
Heerkens
Saddiki (Llonch/ 74)
Nunnely
Hornkamp (El Khayati/82)
Kabangu (Svensson/69)

Uitslag RKC Waalwijk - FC Utrecht

FC Utrecht is er niet in geslaagd zijn eerste wedstrijd onder trainer Kruys te winnen. In Waalwijk werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen RKC.

RKC leek na zes minuten op voorsprong te komen maar het feest ging niet door vanwege een overtreding waardoor de goal werd afgekeurd. Utrecht werd steeeds sterker en Vaessen had geen antwoord op het harde schot van Timber. In de tweede helft controleerde de Utrechters de wedstrijd maar verprutste een aantal kansen om op 0-2 te komen. Utrecht leek lang met drie punten naar huis te gaan, maar vlak voor tijd was het Kramer die de 1-1 maakte en toch nog een punt in Waalwijk hield.

RKC Waalwijk

1 - 1

FC Utrecht

 90+2' Kramer    34' Timber
 
 Gele kaart: , Janssen, (FC Utrecht)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.389
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Adewoye
Meulensteen
Touba
Gaari
Anita (Kuijpers/83)
Odgaard
Azhil (Oukili/ 71)
Büttner (Bakari/71)
Kramer
Stokkers (v.d.Venne/46)
  De Keijzer
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Janssen
v.d.Kust
Timber (v.Overeem/74)
Maher
Gustafson
Boussaid (Sylla/89)
Douvikas (v.d.Streek/61)
Ramselaar

Uitslag AZ - Vitesse

AZ heeft na twee duels zonder winst weer drie punten weten te pakken in de Eredivisie. Thuis werd met 3-1 gewonnen van Vitesse.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam Vitesse beter in het spel, maar het was de thuisploeg die in de 32e minuut op 1-0 kwam. Het was Pavlidis die AZ op voorsprong bracht.In de 56e minuut werd het 2-0. Na een goede voorzet van AZ vanaf de linkerkant werkte Rasmussen de bal in zijn eigen doel. Vitesse kwam echter in de 63e minuut weer terug op 2-1. Het was Tronstad die van dichtbij scoorde. Zeven minuut voor tijd besliste AZ de wedstrijd. De Alkmaarders kregen een strafschop omdat Bazoer Pavlidis onderuit haalde. Karlsson benutte vervolgens de strafschop. Openda was tot twee maal nog dicht bij de aansluitingstreffer maar er werd niet meer gescoord. 

AZ

3 - 1

Vitesse

 32' Pavlidis
 56' Rasmussen e.d.
 83' Karlsson(pen)
   63' Tronstad
 
 Gele kaart: Pavlidis, (AZ), Bero, (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Witry (Aboukhlal/ 80)
Beukema
Martins Indi
Wijndal
Sugawara
Midtsjö (Reijnders/70)
De Wit
Clasie
Karlsson
Pavlidis (Hatzidiakos/ 85)
  Houwen
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Yapi (Gboho/64)
Bero
Domgjoni (Buitink/64)
Tronstad (v.Duivenbooden/86)
Wittek
Openda
Grbic

Crimineel Mink K. (60) opgepakt in Libanon

In Libanon zijn twee Nederlandse mannen opgepakt die internationaal werden gezocht voor drugshandel. Een van hen is crimineel Mink K., al tientallen jaren een beruchte naam uit de Nederlandse onderwereld. Ook een man van 41 is opgepakt. Het Parool bericht dat gaat het om Najim Z., die ook wordt gezien als 'boekhouder'  van Ridouan Taghi. 

Het OM heeft Libanon om de uitlevering van beide aangehouden mannen gevraagd. Of en wanneer het tot een uitlevering komt, is nog niet bekend.

Uitslag FC Twente - PSV

In de Eredivisie heeft PSV op de valreep een punt overgehouden aan het duel met FC Twente. In een enerverende wedstrijd kwam het na een 3-0 achterstand mede dankzij een doelpunt in de blessuretijd terug tot 3-3.

In het begin van de wedstrijd werden de bezoekers overklast. Nadat een eerste goal van Twente nog werd afgekeurd was het Van Wolfswinkel die na matig keepen van Drommel de 1-0 scoorde. Een paar minuten later scoorde diezelfde Van Wolfswinkel de 2-0 en nog binnen het half uur werd het 3-0 toen Vlap scoorde uit een voorzet van Rots.

Het leek een pijnlijke middag te gaan worden voor de Eindhovenaren maar het deed al snel wat terug, Veerman scoorde nog in de eerste helft de 3-1 en vlak na rust scoorde invaller Gakpo de aansluitingstreffer, 3-2. Daarna voorde PSV de druk verder op en vlak voor tijd leek het op gelijke hoogte te komen maar Madueke trof de paal en in de rebound redde keeper Unnerstal. In de blessuretijd was het echter alsnog raak. Boscagli scoorde uit een kopbal de gelijkmaker.

FC Twente

3 - 3

PSV

 13' v.Wolfswinkel
 19' v.Wolfswinkel
 25' Vlap
   35' Veerman
 53' Gakpo
 90+4' Boscagli
 
 Gele kaart: Sadílek, v.Wolfswinkel, Zerrouki, (FC Twente), Ramalho, Sangaré, Vinícius, (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet
Pröpper
Pleguezuelo
Smal
Zerrouki
Vlap (Bosch/ 69)
Sadílek
Rots (Cerný/68)
v.Wolfswinkel (Ugalde/68)
Limnios (Hilgers/88)
  Drommel
Mauro Júnior (Vertessen/ 90 2)
Teze (Ramalho/46)
Boscagli
Max
Gutiérrez (Gakpo/46)
Götze
Sangaré
Doan (Madueke/46)
Zahavi (Vinícius/72)
Veerman

Russische troepen laten honderden doden op straat achter in Bucha

Na het terugtrekken van Russische troepen uit Bucha, een voorstad van Kiev, zijn daar minstens 20 lichamen ontdekt. De dodelijke slachtoffers, die burgerkleding droegen, werden gevonden in één straat, meldt persbureau AFP.

Update 20.45 uur: Volgens de autoriteiten zijn bijna 300 mensen begraven in massagraven nadat het Russische leger zich had teruggetrokken uit de voorstad Bucha in Kiev. De straten van het stadje, dat zwaar beschadigd is door de gevechten, zijn bezaaid met lijken, vertelde burgemeester Anatoly Fedoruk aan het persbureau AFP. 280 mensen moesten in massagraven worden begraven omdat de drie stadsbegraafplaatsen binnen het bereik van het Russische leger liggen. 

De handen van een van de doden waren vastgebonden. Een ander lichaam bleek een grote hoofdwond te hebben. De levenloze lichamen van de mannen lagen honderden meters langs een straat in een woonwijk in de buitenwijk, ten noordwesten van de hoofdstad.

Russische troepen hebben zich de afgelopen dagen teruggetrokken uit verschillende steden in de buurt van Kyiv na hun mislukte poging om de hoofdstad te omsingelen. 

Hockeysters besluiten turbulente week met eenvoudige zege op Verenigde Staten

De hockeydames hebben een turbulente week, die werd beheerst door het veel besproken onderzoeksrapport naar de misstanden binnen het team, zaterdag afgesloten met een eenvoudige 3-0 overwinning op de Verenigde Staten. In het eerste duel van een dubbele Pro League-ontmoeting in het Wagener Stadion (zondag om 16.30 uur treffen de teams elkaar weer) had Oranje onder aanvoering van aanvoerder Frédérique Matla geen enkele moeite met de Amerikanen.

Captain Matla vierde na afloop een bescheiden Oranje-feestje met haar ploeggenoten in het nationale hockeystadion. Nederland liet bij vlagen prima hockey zien, kreeg een stuk of tien corners en reeg de kansen aaneen, maar door het gebrek aan tegenstand was van een echte wedstrijd geen sprake. De speelsters van de nummer vijftien van de wereld deden waar ze vanuit hun sportcultuur heel goed zijn: hard werken. Maar technisch en tactisch zou deze Amerikaanse ploeg het lastig hebben tegen elke ploeg uit de Hoofdklasse.

Oranje won dus eenvoudig en schreef drie punten bij, waardoor de ploeg nu 14 punten uit 5 duels heeft gehaald. Ongetwijfeld is dat na zondag 17 punten uit 6 duels, waardoor de Oranje Dames bovenaan staan in de Pro League. Een een plek die o zo vertrouwd is.
Maar anders dan andere jaren, zijn de speelsters zelf minder met resultaten en standen bezig. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Sinds vorig jaar na de gewonnen Olympische Spelen duidelijk werd dat een aanzienlijk deel van de spelersgroep de prestatiecultuur binnen Oranje als ‘negatief of zeer negatief’ ervaarde, is het onrustig achter de schermen.

Blinde vlek
Hoewel de speelsters en staf er naar buiten toe alles aan doen om een eenheid te worden en uit te stralen, is de groep nog behoorlijk verdeeld. Een deel van de spelersgroep snapte in eerste instantie maar weinig van het leed waarover de ‘slachtoffers’ spraken. Die ‘blinde vlek’, zoals in het rapport genoemd, is de afgelopen maanden wel weggepraat. Iedereen is er inmiddels van doordrongen dat het anders moet, maar de vraag is nu: hoe? De speelsters zijn druk met ‘harmoniseren en normaliseren’, een van de liefst 15 aanbevelingen van het onderzoeksbureau aan de KNHB. Maar dat is nog niet zo eenvoudig en leidt tot spanningen tussen de speelsters.

Interim-bondscoach Jamilon Mülders, die de in januari vertrokken Alyson Annan opvolgde, heeft er zijn handen vol aan. De aimabele Duitser moet al zijn in korte tijd geleerde Nederlandse woorden aanwenden om de speelsters te begeleiden in dat proces. Hij is bijna drukker met praatsessies dan met veldtrainingen.

Tussendoor wordt ook eens van hem verwacht dat hij presteert. De Pro League is daarin bijzaak, verdedigen van de wereldtitel komende zomer het hoofddoel. Het WK wordt in Spanje en Nederland gespeeld. In een ongetwijfeld volgepakt Wagener Stadion hebben de duizenden fans straks geen boodschap aan ‘harmoniseren en normaliseren’, zij rekenen op klinkende overwinningen en goud van hun meiden. Dat zijn ze de afgelopen jaren namelijk mee verwend.

Captain Matla
Ook zaterdag tegen de USA zaten er weer ruim drieduizend in het oranje uitgedoste fans op de tribunes van het steenkoude Wagener Stadion. Zij zagen daar dat Frédérique Matla voor het eerst in haar interlandcarrière met de aanvoerdersband het veld betreden. Sinds Eva de Goede vorig jaar tegen België ernstig geblesseerd raakte, is de plek van captain vacant. Routinier Lidewij Welten droeg de band in de Pro League-duels met Spanje, nu was het dus de beurt aan haar Bossche ploeggenoot.

Die beslissing van Mülders is een duidelijke vingerwijzing naar de verandering in de hiërarchie die binnen Oranje gaande is. Onder het bewind van Annan waren de ‘oudjes’ onder aanvoering van Eva de Goede duidelijk de leiders, maar de ‘middengroep’ roert zich achter de schermen steeds meer. Dat Matla uit die groep de band kreeg, is op basis van haar prestaties begrijpelijk. Hoewel ze tegen Amerika niet scoorde, staat de spits nog steeds op een indrukwekkende 65 treffers in 92 interlands. Een ongekend moyenne.

In de wedstrijd tegen de Verenigde Staten onderschreven de Oranje Dames een van de conclusies in het rapport: als de speelsters eenmaal in het Oranje-shirt op het veld staan, zijn ze professioneel en hockeyend van hoogstaand niveau. Met Amerika dus als gewillig slachtoffer, dat al in het eerste kwart haar eigen helft amper af kwam maar ondanks vijf strafcorners geen tegentreffer hoefde te incasseren.

In het tweede kwart was het verzet van de Amerikaanse ploeg, met Bloemendaal-speelster Sanne Caarls in de gelederen, al snel gebroken. Door treffers van Freeke Moes (zuiver schot), Fiona Morgenstern (eerste interlandgoal) was de ruststand 2-0.

Na rust was het opnieuw Morgenstern die met een flats de 3-0 op de borden schoot in het derde kwart. Opmerkelijk genoeg bleef het daarbij. Oranje vond het ook wel prima.

Nederland – Verenigde Staten 3-0 (2-0)
18. Freeke Moes 1-0
25. Fiona Morgenstern 2-0 (sc)
35. Fiona Morgenstern 3-0

D&D Beadle & Grimm's: The Wild Beyond the Witchlight Silver Edition

Dungeons & Dragons is populair, mede dankzij de lockdowns van de afgelopen paar jaren. Vele mensen hebben dit fantasie rollenspel (her-)ontdekt. Ook ik ben er een paar jaar terug eindelijk aan begonnen. Nu ben ik de Dungeon Master voor 2 groepen en speel ik in nog 2 andere. Binnenkort begin ik aan The Wild Beyond the Witchlight en wilde al enige tijd een Beadle & Grimm's pakket hebben. Gelukkig wilde mijn lieftallige echtgenote dit ook en hebben we de zilveren editie van The Wild Beyond the Witchlight gekocht.

Uitslag FC Groningen - Ajax

Ajax heeft de lastige uitwedstrijd bij FC Groningen met veel moeite gewonnen. In Groningen wonnen de Amsterdammers met 1-3 en blijft daardoor ook na deze speelronde koploper in de eredivisie.

Ajax had het lastig in de eerste helft met Groningen en de thuisploeg kwam ook op voorsprong. Jørgen Strand Larsen werd aangespeeld door Paulos Abraham en schoot vervolgens van net buiten de zestien binnen. FC Groningen leek met de 1-0 voorsprong de rust in te gaan, maar in blessuretijd kwam Ajax op gelijke hoogte. Uit een ingooi gaf Dusan Tadic de assist op Davy Klaassen, die vervolgens van dichtbij raak schoot. In dezelfde blessuretijd kwam Ajax ook nog voorsprong. Damil Dankerlui blokte een voorzet van Noussair Mazraoui met zijn arm. Scheidsrechter Bas Nijhuis liet het moment passeren en floot voor de rust, maar werd door de VAR er terecht gewezen, waarna Ajax een strafschop kreeg en die werd makkelijk binnengeschoten door Tadic.

In de tweede helft had Ajax het lastig met FC Groningen, al kreeg de thuisploeg via Strand Larsen halverwege de tweede helft nog een goede kopkans. Die werd gepakt en in blessuretijd van de tweede helft besliste Steven Berghuis de wedstrijd door de 1-3 binnen te schieten.

FC Groningen

1 - 3

AFC Ajax

 20' Larsen    45+1' Klaassen
 45+7' Tadic (pen)
 90+1' Berghuis
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.525
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Dankerlui (Bogarde/46)
Te Wierik
v.Hintum
Meijer
Kasanwirjo
De Leeuw
Duarte
Abraham (D.v.Kaam/85)
Larsen (Matuta/76)
El Hankouri (Ngonge/76)
  Onana
Mazraoui
Timber
Schuurs
Blind (Tagliafico/71)
Klaassen (Taylor/ 75)
Gravenberch
Kudus (Álvarez/61)
Berghuis
Haller (Brobbey/72)
Tadic

Duitser laat zich 87 keer prikken tegen corona om vaccinatiebewijzen door te verkopen

In Duitsland is een man 'gearresteerd die zichzelf tientallen keren heeft laten vaccineren tegen COVID-19. Volgens lokale media zou hij de vaccinatiebewijzen hebben doorverkocht aan antivaxers.

De 61-jarige man ging tot wel drie keer per dag langs bij verschillende vaccinatieposten in de deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt. Zo zou hij minstens 87 coronavaccinaties hebben ontvangen.

Toen hij zich voor de zoveelste keer meldde bij een prikpost in Dresden, dacht een medewerker hem te herkennen en hierop waarschuwde het Duitse Rode Kruis andere vaccinatiecentra voor de man. Hij werd uiteindelijk opgepakt bij een prikpost in de buurt van Leipzig. Volgens de 'Freie Presse' verscheen de man bij elke nieuwe afspraak met een blanco vaccinatiekaart. Hij zou elke vaccinatiekaart op internet hebben doorverkocht . Nu doet de politie onderzoek tegen hem.

Registratiesysteem
De man kon zijn vaccinatie-afspraken inplannen zonder dat hij zijn verzekeringsnummer hoefde door te geven. Daardoor vielen zijn praktijken niet op. "Als we een goed, nationaal registratiesysteem hadden gehad, was deze man eerder door de mand gevallen", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.

87 coronavaccinaties (Pixabay)
87 coronavaccinaties (Pixabay)

Herbegrafenis militairen

Militairen van 13 Lichte Brigade hebben afgelopen week geassisteerd bij de herbegrafenis van twee militairen die in 1940 overleden.

Sergeant Wouter van Silfhout en soldaat Derk Jan Kuiperij werden met militaire eer bijgezet op het Militair Ereveld Grebbeberg. De mannen werden tijdens de mobilisatie van 1939 opgeroepen voor actieve dienst. Ze overleefden de meidagen van 1940, maar overleden daarna alsnog tijdens de nasleep van de gebeurtenissen.

Sergeant Van Silfhout kreeg de Bronzen Leeuw voor zijn inzet tijdens de slag om de residentie. Hij overleed op 8 juni 1940 op 25-jarige leeftijd in Leiden. Soldaat Kuiperij overleed op 33-jarige leeftijd op 7 juli 1940 in Terborg.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

VS stuurt Growler's voor NAVO-versterking

Het Pentagon heeft afgelopen week zes speciale vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering naar het Duitse Spangdahlem gestuurd ter versterking van de NAVO-verdediging.

De EA-18G Growler's van Electronic Attack Squadron 134 'Garudas' zijn normaal gestationeerd op Naval Air Station Whidbey Island in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten.

De Growler is een speciale versie van de F/A-18F SuperHornet. Het toestel is door de Amerikaanse marine ontwikkeld voor elektronische oorlogsvoering en beschikt over middelen (jamming pods) om de vijandelijke radar te storen óf met AGM-88 HARM-raketten (High-speed Anti-Radiation Missiles) uit te schakelen. Ook kan het toestel desgewenst 'gewone' bewapening meevoeren voor zelfverdediging of het aanvallen van gronddoelen.

De Growler is bij de Amerikaanse marine in dienst als opvolger van de EA-6B Prowler en wordt vooral gebruikt aan boord van vliegkampschepen. Woordvoerders van de Amerikaanse marine hebben benadrukt dat de EA-18G's naar Duitsland zijn gestuurd ter versterking van de NAVO-verdediging en niet om de systemen van Russische eenheden in Oekraïne te verstoren.

Wikicommons
Wikicommons

Ramadan Mubarak!

Gisteren is de ramadan in ons land begonnen en dat is voor veel moslims een periode van bezinning en verbroedering. De Ramadan duurt zo'n 30 dagen en zal rond 30 april eindigen. 

Nederland telt 900.000 moslims, volgens Maurits Berger, hoogleraar islam aan de Universiteit Leiden: "Voor deze groep is de ramadan erg belangrijk. Veruit de meerderheid doet mee aan de ramadan."

De Ramadan is voor moslims een periode van bezinning, zuivering en vasten. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen moslims dan ook niets eten en drinken. Moslims mogen tussen deze uren ook niet roken of seks hebben. Liefdadigheid, vrijgevigheid en saamhorigheid zijn extra belangrijk tijdens de ramadan. Op bezoek gaan bij familie tijdens de ramadan is een voorbeeld van saamhorigheid. Dat gebeurt vaak na zonsondergang. Moslims komen dan met familie samen om het vasten te verbreken met een maaltijd: de iftar.

Volgens de islam leert vasten de mens aan zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien.

Na de maand ramadan volgt het Suikerfeest (`id-oel-fitr), dat meestal gevierd wordt met familie en vrienden.

Moskou dreigt samenwerking ruimtestation ISS te stoppen

Moskou heeft gedreigd de samenwerking op het internationale ruimtestation te beëindigen als de Verenigde Staten en andere westerse landen hun sancties tegen Rusland niet opheffen. De Moskouse leiding zal binnenkort specifieke deadlines geven voor het beëindigen van de samenwerking, zei het hoofd van het Russische ruimteagentschap, Dmitry Rogozin, via Telegram.

De brieven met deadlines zouden vervolgens worden verzonden naar de ruimteagentschappen van de Verenigde Staten, Canada, Japan en de Europese Unie.

Een volledig herstel van de normale betrekkingen tussen de ISS-partners is "alleen mogelijk met een volledige en onvoorwaardelijke opheffing van de illegale sancties tegen Rusland", zei Rogozin.

Hij publiceerde ook brieven in antwoord op Telegram van onder meer zijn Amerikaanse collega Bill Nelson van NASA en de directeur-generaal van de European Space Agency (ESA), Josef Aschbacher.

Nelson antwoordde dat de samenwerking met Rusland op het ISS moet worden voortgezet. Daarom wil NASA ook samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten om tot een oplossing te komen, zei de organisatie met het oog op de Russische bedrijven die onderworpen zijn aan sancties, waaronder de fabrikant van de ruimteraket Progress.

Polen roept op tot strengere sancties tegen Rusland

Polen dringt aan op verdere aanscherping van de EU-sancties tegen Rusland. Volgens premier Mateusz Morawiecki zijn de tot nu toe genomen strafmaatregelen niet voldoende.

Tijdens een ontmoeting met de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, in een Pools opvangcentrum voor vluchtelingen, wees de nationaal-conservatieve politicus erop dat de waarde van de Russische roebel weer net zo hoog is als voor de aanval op Oekraïne.

"Dit betekent dat alle economische maatregelen - micro- en macro-economisch, financieel, budgettair en monetair - niet hebben gewerkt zoals sommige politici hadden bedoeld", zei Morawiecki.

In sommige EU-landen is er, onder druk van de economie, zelfs sprake van een normalisering van de betrekkingen met Rusland. Dit wordt streng afgewezen door de premier van de EU en het NAVO-lid. Morawiecki zei: "Er zal geen terugkeer naar normaal zijn totdat Oekraïne zijn vrijheid en soevereiniteit heeft herwonnen. Tot dat gebeurt, zal Europa  zwak, vernederd, weerloos zijn en niet in staat om zijn fundamentele behoeften en universele waarden zoals vrijheid en de recht op leven te vervullen." Er zijn dus meer 'echte sancties' nodig. Tegelijkertijd is er meer geld nodig van de EU om de opvang van Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen.

Kabinet start landelijke Energiebesparingscampagne en komt met Nationaal Isolatieprogramma om 2.5 miljoen woningen snel te isoleren

Onder de naam ‘Zet ook de knop om’ start de Rijksoverheid op 2 april 2022 een landelijke campagne om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen. Om mensen te helpen bij het isoleren van hun woning komt het kabinet met het Nationaal Isolatieprogramma om slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen snel en slim aan te pakken. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren.

Minister Rob Jetten: "Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar gaan we nu verandering in brengen. Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland. Daarom zetten we energiebesparing de komende tijd bij iedereen op de kaart. Dat doen we met een campagne met praktische bespaartips waarmee huishoudens en bedrijven direct energie kunnen besparen en met extra geld om mensen te helpen bij het isoleren van hun huis."

Minister Hugo de Jonge: "De urgentie om energie te besparen en beter te isoleren is groter dan ooit. Daarom slaan we de handen ineen en komen we met het Nationaal Isolatieprogramma. Zo kunnen we mensen snel en direct helpen bij het isoleren van hun huis. Het doel is dat we 2.5 miljoen woningen gaan isoleren. Ook neemt het kabinet zelf maatregelen om energie te besparen. In circa 200 Rijkskantoren gaat de verwarming gemiddeld 2 graden lager in de winter en wordt minder gekoeld in de zomer."

Start landelijke campagne ‘zet de knop ook om’
De vanzelfsprekendheid waarmee we energie gebruiken verandert. Gas en elektriciteit zijn duurder geworden, waardoor de energierekening stijgt. Nederland moet minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. En we moeten klimaatverandering tegengaan. Om al deze redenen is het belangrijk dat we meer energie besparen. Daarom lanceert de overheid op 2 april een landelijke publiekscampagne, onder de naam 'Zet ook de knop om', voor radio, tv, online en in landelijke en regionale kranten.

De campagne biedt praktische tips waarmee huishoudens en ondernemers eenvoudig energie kunnen besparen. Dat kan bijvoorbeeld al door niet langer dan 5 minuten te douchen en/of de thermostaat overdag op 19 graden te zetten en ’s nachts op 15 graden. Het kabinet doet daarnaast een klemmend beroep op Nederlandse bedrijven en ondernemers om mee te doen door bijvoorbeeld energie te besparen op de verlichting, verwarming en/of ventilatie van bedrijfspanden. Zelf zal het kabinet ook de knop omzetten en het goede voorbeeld te geven. In 200 Rijkskantoren gaat de verwarming in de winter gemiddeld 2 graden naar beneden van 21 naar 19 graden en in de zomer zal er minder gekoeld worden.

Nationaal Isolatieprogramma
Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren met een focus op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Van alle 8 miljoen woningen heeft ongeveer 1,5 miljoen woningen nog een energielabel E of slechter. Samen met alle betrokken partijen, waaronder woningeigenaren, VvE’s, verhuurders, huurders, Rijk, gemeenten, ngo’s en marktpartijen, wil het kabinet uiterlijk in 2030 alle slecht geïsoleerde woningen hebben verbeterd. Het kabinet stelt daarvoor in totaal 4 miljard euro ter beschikking tot en met 2030. De ambitie van het kabinet is om 750.000 woningen via een wijkgerichte aanpak met gemeenten te isoleren. Gemeenten krijgen hiertoe de mogelijkheid om in de buurten waar ze als eerste aan de slag gaan komende jaren een extra korting, tegoedbon of voucher aan bewoners aan te bieden bovenop de landelijk beschikbare subsidies.

Ook wil het kabinet een miljoen huurwoningen isoleren naar de isolatiestandaard, zowel in het sociale als het particuliere segment. Daarnaast zal er worden ingezet op het versneld isoleren van 750.000 woningen op eigen initiatief via collectieve inkoopinitiatieven. Dat wordt gestimuleerd met aantrekkelijke, laagdrempelige, breed toegankelijke financiering en subsidie en met de landelijke isolatiecampagne en het platform ‘Verbeter je huis’. Op verbeterjehuis.nl kunnen woningeigenaren eenvoudig een eerste beeld krijgen van de huidige energiezuinigheid van hun woning, welke verbeteringen mogelijk zijn, en wat de kosten en besparingen zijn van deze maatregelen. Ook geeft de website informatie over de subsidies en financieringsopties waar je als woningeigenaar gebruik van kan maken. Voor mensen met onvoldoende spaargeld en die op de markt niet terecht kunnen voor financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden biedt het Nationaal Warmtefonds energiebespaarleningen daar zal het kabinet een 0%-rente energiebespaarlening aan toevoegen.

Verduurzamingscoalitie
Het Rijk, gemeenten, woningcorporatiescorporaties en woningeigenaren kunnen dit niet alleen. Daarom slaan we de handen ineen bij de verduurzaming in de gebouwde omgeving en de versnelling van energiebesparing op de korte termijn. De campagne wordt ondersteund door een brede maatschappelijke coalitie die zich zal inspannen om kennis te delen, communicatie te intensiveren en activiteiten te versnellen en beter met elkaar te verbinden.

Uitkoop boeren gaat van start

Boeren worden uitgekocht vanwege hun grote bijdrage aan de stikstofuitstoot in Nederland. Hoe sneller een boer stopt, hoe meer geld de boer ontvangt.

Kamerlid Tjeerd de Groot: “D66 houdt het kabinet aan de belofte dat het de stikstofcrisis oplost. De kwaliteit van het water en de natuur is ontzettend slecht in Nederland. De meeste uitstoot komt van de Nederlandse veeteelt. Als boeren verleid worden hun bedrijf te verkopen, kunnen we een grote slag slaan. Op deze manier kan de natuur herstellen en kunnen we weer bouwen.”

Uitkoop piekbelasters
De eerste grote uitstoters die willen stoppen, de ‘piekbelasters’, krijgen een prijs voor hun bedrijf die hoger ligt dan de marktwaarde, Dat is goed nieuws.

Robuust pakket
Om op korte termijn vergunningverlening mogelijk te maken, is het belangrijk dat het pakket zo robuust mogelijk is. Zonder geitenpaadjes die geen stand houden bij de rechter. D66 is positief dat de minister kritisch kijkt naar de regels rondom vergunningverlening.

Wereld Autisme Dag

Het is vandaag Wereld Autisme Dag. De dag is door de lidstaten van de Verenigde Naties in het leven geroepen om mensen wereldwijd bewuster te maken van autisme. In Nederland organiseert de Nederlandse Vereniging Autisme (NVA) ieder jaar de Autismeweek.  Dit jaar is het thena 'Grenzen'. De week wordt afgesloten met het NVA-Autismecongres.

Volgens Marjolijn Busman van de NVA ervaren autisten alles in fragmenten. Ze kunnen geen geheel maken van de informatie in hun hoofd. Daarbij zien ze elk detail. "Alles komt even hard aan. Iemand met autisme die door de Kalverstraat loopt, zou gek worden van alle impulsen die op hem afkomen." Busman ziet autisme niet als een modeziekte. Wel wordt de diagnose steeds vaker gesteld. Omdat er betere methoden voor opsporing zijn, wordt het steeds vroeger gesignaleerd, meestal bij kinderen van acht of negen jaar. "Mensen zien niet aan iemand dat hij of zij autist is. Het is een onzichtbaar probleem. Daarom onderschatten veel mensen het." 

Er kleeft nog altijd een stigma aan de diagnose Autisme, zo ervaart ook de 41-jarige Mariët die haar verhaal deelt met de wereld op de website GGnet. Zelf had ze in het begin ook moeite met haar diagnose en verkeerde in een ontkenningsfase. “Ik heb maar een beetje autisme en ben niet zoals ’de rest’”. Dat wilde ik namelijk niet zijn. Ik had vooroordelen en had het beeld van een ongemakkelijk en niet sociaal persoon voor mij. Maar gaandeweg blijk ik toch meer kenmerken te hebben dan ik dacht. Alleen misschien niet direct de typerende kenmerken."

Dé autist bestaat volgens haar niet: "Mensen denken bij autisme toch aan een bepaald stereotype en hebben vooroordelen, net zoals ik die zelf had. Dit klopt echter lang niet altijd. We ontwijken niet allemaal oogcontact en kijken niet allemaal naar de grond. We houden niet allemaal van treintjes. We kunnen sociaal zijn, vrienden hebben." 

Biance Toeps schreef in 2018 het boek 'Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit' Het boek is via deze link te bestellen en biedt een inkijkje in het leven iemand met autisme door haar eigen verhaal te vertellen. 

Wereld Autisme Dag (Afbeelding: Pixabay)
Wereld Autisme Dag (Afbeelding: Pixabay)

Nederland - Senegal openingswedstrijd WK ipv Qatar - Ecuador

Niet Qatar-Ecuador, maar Senegal-Nederland is de verrassende openingswedstrijd van het komende wereldkampioenschap. Dat blijkt uit het speelschema dat de FIFA na de loting officieel bekend heeft gemaakt. Oranje speelt op maandag 21 november om 11.00 uur (Nederlandse tijd) in het Al Thunama Stadium in Doha.

Sinds 2006 speelt het gastland de openingswedstrijd, daar daar wordt nu weer van afgeweken. Qatar-Ecuador wordt nu die dag om 17.00 uur gespeeld in het Al Bayt Stadium in Al Khor.

Op de eerste dag van het WK staan ook Engeland-Iran en de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en de winnaar van de Europese play-offs op het programma. Nederland speelt vervolgens op vrijdag 25 november tegen Ecuador in het Khalifa International Stadium en vier dagen later tegen Qatar in het Al Bayt Stadium. 

SPEELSCHEMA GROEP A
21 november 2022 Wedstrijd Stadion
11.00 uur Senegal-Nederland Al Thunama Stadium
17.00 uur Qatar-Ecuador Al Bayt Stadium

25 november 2022 Wedstrijd Stadion
14.00 uur Qatar-Senegal Al Thunama Stadium
17.00 uur Nederland-Ecuador Khalifa International Stadium

29 november 2022 Wedstrijd Stadion
16.00 uur Ecuador-Senegal Khalifa International Stadium
16.00 uur Nederland-Qatar Al Bayt Stadium

Nieuwe commandant tankbataljon: 'tank vervult essentiële rol in een gevecht'

“De tank heeft nog steeds zijn meerwaarde voor het grondoptreden. Niet alleen vanwege de unieke combinatie van vuurkracht en de bescherming die het pantser biedt. Die meerwaarde geldt ook vanwege de mobiliteit op de grond en de moderne sensoren van de tank die snel informatie kunnen verwerken.” Dat is de mening van luitenant-kolonel Bas Schillemans. Wat hem betreft vervult de tank dan ook een essentiële rol in een gevecht. Schillemans weet waar hij over praat. De ervaren cavalerist kreeg afgelopen week het commando in handen van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon.

Schillemans is daarmee de eerste Nederlander die het bevel voert over het binationale tankbataljon dat in maart 2016 werd opgericht. De veranderende veiligheidssituatie toont inmiddels het belang aan van samenwerking binnen de NAVO. “Het binationale 414 Tankbataljon is wat dat betreft een unieke volledig geïntegreerde Duits-Nederlandse eenheid binnen de alliantie”, zegt Schillemans.

Weer tanks in het buitenland
De in het Duitse Bergen-Lohheide gestationeerde eenheid valt onder 43 Gemechaniseerde Brigade en telt 48 Leopard 2A6-gevechtstanks. Nederland neemt binnen het bataljon het zogenoemde 4e eskadron voor zijn rekening. De Nederlandse cavaleristen werden medio vorig jaar voor het eerst ingezet voor de enhanced Forward Presence in Litouwen. Het was toen ook voor het eerst in 20 jaar dat Defensie weer tanks in het buitenland ontplooide.

Elkaar versterken
Schillemans weet dat het hier niet bij blijft. Voor hem is de geplande inzet van tanks voor de enhanced Forward Presence in 2024 in het Baltische land de stip op de horizon. “Tijdens samenwerking met Duitsers versterken we elkaar. Dat komt door de Deutsche gründlichkeit, gecombineerd met de Nederlandse flexibiliteit”, legt hij uit. “Duitsers hebben ook veel kennis van tankoptreden en hanteren met name strakke procedures. Nederlanders zien soms andere mogelijkheden om een doel te bereiken. Dat maakt gezamenlijk optreden erg sterk.”

Kennis behouden
De krijgsmacht bezat ooit bijna 1.000 Leopards. Ze zijn de afgelopen decennia gefaseerd wegbezuinigd. In 2011 werd het laatste schot gelost en ging het merendeel in de verkoop. Om toch de kennis van dit materieel te behouden, richtte de landmacht in 2015 een speciaal peloton op. Dat ging in 2016 op in 414 Tankbataljon.

Volgens verdachten moord Derk Wiersum was iemand anders de schutter

De advocaten van de twee mannen die verdacht worden van de moord op advocaat Derk Wiersum, willen dat er onderzoek wordt gedaan naar een mogelijke andere schutter. Drie informanten hebben een andere man herkend op foto's van de schutter, zo meldt De Telegraaf.

Wiersum werd in september 2019 doodgeschoten voor zijn huis in Buitenveldert. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen Ridouan Taghi. Voor de moord werden twee mannen opgepakt: Moreno B. en Giërmo B.. Beiden werden in oktober vorig jaar veroordeeld tot 30 jaar celstraf.

Volgens de nieuwe advocaat van Giërmo B., Bernard Sprenger, voldoet zijn cliënt niet aan het signalement dat ooggetuigen na de moord gaven. Dat was 'een slungelachtige tiener'. De man die de informanten noemen zou hier wel aan voldoen. 

De advocaten van Moreno B., Yehudi Moszkowicz en Machteld Roethof, willen de informanten horen als getuigen, maar volgens het Openbaar Ministerie hoeft dat niet. Volgens het OM is de informatie onderzocht, maar kreeg het 'geen handen en voeten'. De man is twee jaar geleden verhoord, maar beriep zich op zijn zwijgrecht. Wel werd er in de auto die gebruikt werd bij de moord DNA aangetroffen van een derde persoon, naast Moreno B. en Giërmo B.. Of is onderzocht of het DNA van de man is die de informanten noemen, is niet duidelijk.

Het gerechtshof zal op 15 april beslissen of ze ingaan op het verzoek om meer onderzoek te doen naar een mogelijk andere schutter.

Geen nieuw proces voor Epstein-vertrouwelinge Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell, de vertrouwelinge van de overleden schatrijke zedendelinquent Jeffrey Epstein, krijgt geen nieuw proces. Zo meldt het AD

De rechter in New York oordeelde dat het proces waarin Maxwell eind vorig jaar schuldig werd bevonden aan onder meer seksueel misbruik, eerlijk is verlopen.

Inflatie stijgt naar bijna 12 procent: "Een nog hogere bierprijs is schofterig"

Échte zorgen over de inflatie maken de meeste mensen op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt zich nog niet. Ze boffen met een goed inkomen of pensioen, of letten überhaupt niet zo goed op de prijzen. Maar angstig voor wat er nog komen gaat, zijn ze wel. "Hopelijk zijn we een beetje solidair met zijn allen." Zo meldt AT5

De inflatie in Nederland kwam voor maart 2022 uit op 11,9 procent. De gemiddelde prijzen lagen dus bijna 12 procent hoger in vergelijking met maart 2021. Het is het hoogste inflatiecijfer in 47 jaar.

De gestegen energieprijzen zijn de grootste aanjager, maar ook op de markt merken bezoekers dat de prijzen hoger uitvallen de laatste tijd. "Ik heb het zeker gezien," zegt een Amerikaanse bezoeker. "Vooral groente en fruit zijn duurder."

De oudere bezoekers maken zich minder zorgen. "Ik heb het allemaal al een keer gezien", zegt een gepensioneerde docent economie. "Uiteindelijk komt het weer goed." Wel denk hij aan een paar van zijn buren, die moeten rondkomen van een minimumsalaris. "Hopelijk zijn we een beetje solidair met zijn allen."

De jongere garde moet duidelijk nog wennen aan de hoge stijgingen, die zij niet eerder meemaakten. "Toen ik vier jaar geleden hier begon betaalde je 2,50 voor een vaasje," aldus een medewerker van het populaire café De Groene Vlinder. "Nu is dat 3,50." Ze durft het nauwelijks te vragen, al geven de meeste bezoekers geen krimp. "Maar ik zou het wel heel schofterig vinden als het nóg hoger wordt dan 3,50." Ook voor haar eigen portemonnee, voegt de studente daar lachend aan toe. "Maar ik heb er helaas niets over te zeggen!"

Generaal van de Oekraïense geheime dienst wilde zijn land ontvluchten

Een generaal-majoor van de reserve van de Oekraïense geheime dienst SBU is volgens Oekraïne verhinderd het land op een illegale manier te verlaten. Bij een grensovergang naar Hongarije overhandigde de generaal valse papieren, waarop stond dat hij een soldaat was die niet langer dienstplichtig zou zijn. Dat heeft het Staatsonderzoeksbureau van Oekraïne bekendgemaakt. De man werd gearresteerd.

In een videoboodschap zei president Volodymyr Zelenskyy dat hij twee SBU-brigadegeneraals van hun militaire rangen had ontdaan. Verdere details gaf hij niet. "Ik heb geen tijd om met verraders om te gaan," zei Zelenskyy. Hij prees uitdrukkelijk de inzet van andere SBU-medewerkers in de door Rusland ontketende oorlog.

Xi waarschuwt EU

Tijdens de topbesprekingen met de leiders van de Europese Unie waarschuwde het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping voor "olie op het vuur gooien" in het Oekraïne-conflict. Tijdens de ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Raad, Charles Michel, georganiseerd via videoconferentie, zei Xi na een lange presentatie door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking dat de "grondoorzaak van de crisis in Oekraïne de regionale veiligheidsspanningen in Europa zijn die zich in de loop der jaren hebben opgebouwd".

Hij betreurt het ten zeerste dat de situatie in Oekraïne zich op deze manier heeft ontwikkeld. Onder verwijzing naar Rusland, zei de Chinese president dat het een fundamentele oplossing zou zijn als er rekening wordt gehouden met de "legitieme veiligheidsbelangen" van alle partijen. "In dit tijdperk mogen wereldwijde veiligheidskaders niet langer worden gebouwd op de fundamenten van de Koude Oorlog."

China steunt Europa, Rusland, de VS en de NAVO om te praten over de spanningen rondom Oekraïne en om een evenwichtig en duurzaam veiligheidskader in Europa te creëren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.