The Elder Scrolls Legends - Isle of Madness

Uitgever Bethesda heeft een nieuwe speluitbreiding voor hun kaartspel Elder Scrolls: Legends: Isle of Madness. Deze keer krijgen we een gloednieuw verhaal vol gekkigheid. Bethesda heeft een aantal zaken anders aangepakt en dat is mij grotendeels goed bevallen.

Verhaal
Het verhaal van Isle of Madness heeft de voormalige spion Talym Rend als hoofdpersoon. Zijn zoontje is ziek en is ten dode opgeschreven. Ten einde raad vertrekt Talym naar Isle of Madness, om de Mad God Sheogorath over te halen zijn zoontje te redden. Wat volgt is een serie van verwikkelingen met plottwists. Vergeleken bij de andere verhalen in het Elder Scrolls-universum is dit verhaal wel een beetje voorspelbaar. Zoals de trailer reeds aangeeft, je kan een deal met de Mad God maken, maar het kost je alles.

The Elder Scrolls Legends – Isle of Madness
'Mad God' Sheogorath

De gameplay
We hebben Elder Scrolls: Legends al een aantal keren besproken. Voor degenen die niet weten waar het om draait en hoe de regels werken, is hier nog even een uitgebreide uitleg. De regels, banen en kaarten komen allemaal aan bod.

 

Maf en raar
Elder Scrolls Legends staat erom bekend dat ze de regels aanpassen. Voor Isle of Madness gaan ze wel erg ver. De linker-baan (lane) is doorgaans degene met een afwijkende regel, zodat de gameplay wijzigt. Nu worden ook telkens de win-condities aangepast. Soms is er ook een support aanwezig, die invloed kan hebben op het spel. Je moet bijvoorbeeld een liedje zingen of eieren verven, terwijl je speelt om te overleven. Erg leuk uitgedacht en zeer gevarieerd. Natuurlijk komen er gevechten voorbij waar je jezelf afvraagt hoeveel paddenstoelen die lui van Bethesda hebben gegeten. Er zijn ook potjes waarbij je in het ongewisse wordt gelaten wat nu precies anders is, om vervolgens met open mond naar het bord te gaan staren.

The Elder Scrolls Legends – Isle of Madness
Double kaarten

Nieuwe kaarten
Er zijn 55 nieuwe kaarten te verzamelen met de meest bijzondere eigenschappen. Een aantal moet ik echt even extra belichten. De Double is een bijzondere nieuwkomer. Het is een combinatie van twee kaarten, die telt als één kaart in je deck. Wanneer je de double trekt, dan verandert deze meteen in twee verschillende kaarten. Dat geeft je natuurlijk een tactisch voordeel.

The Elder Scrolls Legends – Isle of Madness
Een aantal van de nieuwe kaarten


Moeilijkheidsgraad
Bethesda heeft de moeilijkheidsgraad aangepast om zoveel mogelijk gamers aan te spreken. Je begint iedere Act op Normal. Dit is eigenlijk standje makkelijk. Zodra je de Act hebt uitgespeeld, mag je het nog eens proberen op Master. Dit is meteen extreem moeilijk. Het voordeel van deze indeling is, dat iedereen het hele verhaal meekrijgt. Degenen die echt alle kaarten van Isle of Madness willen verzamelen en een stevige uitdaging zoeken, kunnen hun lol op.

Prijs
Je kan de verhaaluitbreiding Isle of Madness kopen met ingame goud of keiharde euro’s. Isle of Madness bestaat uit drie Acts van ieder twee episodes. Iedere Act is te koop voor 1000 goud of €7,99. Voor  €19,99 heb je de complete uitbreiding. Het is een aardig bedrag, maar de kaarten die je krijgt zijn ook erg leuk. Voor de fervente speler voegt Isle of Madness zeker wat toe en brengt het een hoop extra mogelijkheden met zich mee. Mocht je er serieus naar willen kijken, dan is 1000 goud een goede investering. Je speelt er al een hoop kaarten mee vrij. Krijg je het voor elkaar om ook Act 1 uit te spelen op Master-niveau, dan heb je goede zaken gedaan.

The Elder Scrolls Legends – Isle of Madness
Maffe regels

Interface en Bugs
Er zijn veel zaken aangepakt om je speelervaring beter te maken. Helaas zijn er ook wat zaken blijven liggen. Bij de tweede Act krijg je na twee opdrachten reeds de titel voor het voltooien van alle drie. Verder werkt de Summon van de eigenschap Pilfer niet. Dat lijkt een sinecure, maar in één van de eerste potjes moet je spelen met een vastgesteld deck. Daar is de eigenschap erg belangrijk voor. De interface op mobiel is sterk verbeterd, maar is nog niet foutloos. Elder Scrolls: Legends heeft (nog steeds) aardig wat tijd nodig om op te starten. Je kan wel snel wisselen tussen het spelen op pc en op je mobiel. Helaas verlies je redelijk vaak de verbinding met de servers van Bethesda. Dit gebeurt gelukkig alleen bij het opstarten van de game. Het is mij nog nooit gebeurd dat ik de verbinding kwijtraakte terwijl ik aan het spelen was. Elder Scrolls: Legends is de uitgebreidste en mooiste card collecting game die ik ken. De animaties zijn strakker en mooier gemaakt en alle tekst is ingesproken. Helaas laten de stemacteurs hier ook wat steken vallen. Sommigen zijn aanmerkelijk zwakker dan de rest. Gelukkig zijn de hoofdpersonen van het niveau dat we mogen verwachten van Bethesda.

The Elder Scrolls Legends – Isle of Madness
Bug: 10 magicka is niet genoeg voor 9..?

Conclusie
Ik heb zeker van Isle of Madness kunnen genieten. Hiermee heeft Elder Scrolls: Legends meer diepgang gekregen. De nieuwe eigenschappen brengen meer humor en onverwachte gebeurtenissen en dat maakt Elder Scrolls: Legends nog meer de moeite waard. Voor een casual (gratis) speler is Isle of Madness misschien een dure aankoop. Mocht je toch interesse hebben in een uitbreiding van je gratis Elder Scrolls: Legends, dan is Isle of Madness zeker de leukste uitbreiding tot nu toe. Het is mijns inziens stukken leuker dan de vorige verhaaluitbreiding The Fall of the Dark Brotherhood en de puzzels van Houses of Morrowind. The Elder Scrolls: Legends: Isle of Madness is nu verkrijgbaar.

Pluspunten
Minpunten
  • Maffe regels
  • Leuke nieuwe kaarten
  • Verdieping van de gameplay
  • Duur voor casuals
  • Sommige stemacteurs zijn suf
  • Kleine bugs
Gespeeld op pc (Windows) en Android, ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, MacOS en iOS. 

The Elder Scrolls Legends – Isle of Madness