Q.U.B.E. 2

Q.U.B.E. was een first-person puzzel-platformer uit 2011 die ongetwijfeld wilde meeliften op het succes van Portal. Dat lukte niet helemaal, met een matig verhaal en puzzels waar je niet zozeer warm van werd was de game weinig memorabel. Met dit vervolg, echter, gaat Q.U.B.E. 2 de concurrentie zonder twijfel aan. Gedeeltelijk omdat diezelfde concurrentie nauwelijks meer games maakt, maar toch.

In Q.U.B.E. 2 speel je als Amelia Cross, een archeologe die zonder enig geheugen belandt op een buitenaards landschap en wakker wordt in een blokkerig doolhof. Over de radio ontmoet je Emma, een ander slachtoffer van het gebeurde ongeluk, en samen werken jullie naar een oplossing om beide levend uit de benauwde situatie te komen.

Het verhaal neemt uiteindelijk enkele wendingen, sommige komen uit een verrassende hoek, sommige zag je wellicht allang aankomen. De plot ontwikkelt zich enigszins rommelig en op zichzelf is het niet zozeer interessant. Ondanks het kleine aantal personages in Q.U.B.E. 2 zijn de interacties tussen Emma en Amelia af en toe vreemd en onrealistisch te noemen. Gelukkig is het mysterie omtrent het verhaal, maar vooral hoe dit audiovisueel gepresenteerd wordt, veel integrerender.

Het originele Q.U.B.E. was daar vrij matig in. Er zat weinig ziel in, wat het product Q.U.B.E. 2 alleen maar indrukwekkender maakt. De mix van vreedzaamheid, eenzaamheid en mysterie is vrij uniek te noemen, en dat alleen is al een drijfveer om verder te spelen. Als je puur kijkt naar de 'looks', geluidseffecten en de complementerende muziek, zou je zeggen dat je een full-priced titel met een groot budget achter zich aan het spelen bent. Gelukkig hoeft de game het niet alleen daarvan te hebben, want Q.U.B.E. 2 steekt grotendeels prima in elkaar.

De titel – die overigens een acroniem is voor Quick Understanding of Block Extrusion – zegt het al, de game draait om kubussen. Je krijgt toegang tot het plaatsen van drie soorten kubussen: de normale groene kubus, de bouncy blauwe kubus en de rekkende oranje kubus. Drie soorten lijkt te weinig om complexe puzzels mee te kunnen maken, maar ontwikkelaar Toxic Games heeft mij in ieder geval weten te verrassen. Qua moeilijkheid zit de game grotendeels goed, het zijn over het algemeen geen puzzels die je na vijf seconden kijken oplost, maar het zijn absoluut ook geen breinbrekers die veel 'out of the box'-denken vereisen. Q.U.B.E. 2 houdt het fris en interessant door regelmatig nieuwe elementen te introduceren, een klein kritiekpuntje wat dat betreft is wel dat dat zelfs een beetje te snel gaat. Q.U.B.E. 2 had af en toe wel een uitdagendere puzzel kunnen gebruiken voordat het weer een nieuw element introduceert.

Een andere minuscule ergernis is dat de controls niet altijd even snel reageren. De puzzels zijn zo ontworpen dat je het meer van ruimtelijk inzicht moet hebben dan snelheid, maar het kan soms wel frustrerend zijn als je je setup opnieuw moet maken omdat een knop even niet reageert. Het gebeurt zeer zeldzaam, maar het gebeurt. Het zijn kleine ergernissen die je plezier niet tot nauwelijks zullen beïnvloeden. Q.U.B.E. 2 is erg goed, en na een uur of vijf zal je het bevredigende einde bereikt hebben. Voor sommigen zal dat wat weinig speeltijd zijn voor zo’n €25, maar je zal geen minuut verveeld zijn.

Pluspunten
Minpunten
  • Fantastische sfeer
  • Goede puzzels
  • Visueel indrukwekkend
  • Had wat langer mogen zijn
Gespeeld op Xbox One X. Ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 en pc.