MSI Nightblade: verrassend compacte game-pc

2. Uiterlijk, aansluitingen en software

 

De Nightblade valt allereerst op vanwege zijn compacte chassis. Met een hoogte van slechts 27 centimeter en een breedte van 12 centimeter zul je weinig plek op of onder je bureau nodig hebben om de pc te plaatsen. Wel is de kast met 34 centimeter behoorlijk diep.

Ondanks wat rode accenten her en der heeft de Nightblade verder niet al te veel uiterlijke fratsen. Op de voorkant van de kast zit een zwaardvormige verdikking met twee langwerpige LED-modules die 16 miljoen kleuren kunnen tonen. Met de meegeleverde MSI Gaming Center-software kunnen deze lichtjes naar smaak worden ingesteld. Hoewel hij met 6,4 kilo nog wel aardig wat weegt, is de Nightblade een ideale pc voor de mobiele gamer. 

Aan de voorkant van de pc zitten enkele aansluitingen die je daar mag verwachten, zoals poorten voor headsets en USB-aansluitingen. De USB-C-poort aan de voorkant is leuk, maar daarnaast is nog maar één reguliere USB-aansluiting te vinden. Dat is wat magertjes als je vaak met USB-apparaten in de weer bent en eenvoudige toegang zoekt. Aan de achterkant vind je ze met zes poorten dan weer in overvloed.

Een andere opvallende feature is de VR Link. Klinkt hip, maar het is niets anders dan een extra HDMI-poort die aan de voorkant is gevestigd. Desalniettemin erg handig voor het makkelijk aansluiten van een VR-headset, omdat je niet langer hoeft te klooien tussen de kabels aan de achterkant van je kast. Nu is dat laatste bij de compacte Nightblade sowieso geen ramp, maar het is toch leuk dat het erop zit.


De MSI Nightblade naast 2dopes eigen NXZT S340

Aan de achterzijde is er royaal veel connectiviteit: 3x DisplayPort, 3x HDMI, 6x USB, 1xDVI-D, en er is zelfs een PS/2-aansluiting te vinden. Daarnaast beschikt de Nightblade over een onboard wireless module met 5GHz-ondersteuning. Voor de benchmarks is er een BenQ XR3501 via DisplayPort aangesloten op de Nightblade om gebruik te kunnen maken van de volledige 144Hz refresh rate van de monitor.

Qua software ben ik niet teleurgesteld. Bij de Windows 10 Home-installatie zijn bekende producten zoals trialversies van antivirussoftware en Microsoft Office inbegrepen, maar daarnaast is er weinig bloatware te vinden die het opstarten of functioneren van de pc zouden kunnen beïnvloeden. Wel zijn er een aantal typische applicaties aanwezig van MSI zelf, zoals de eerdergenoemde Gaming Center en Nahimic-software om je geluidseffecten te tweaken. Deze programma's zijn noodzakelijk als je je bezig wil houden met bijvoorbeeld de verlichting van je LEDs of met instellingen van je microfoon tijdens streams of opnames. De aanwezige software heb ik verder niet als schreeuwerig of opdringerig ervaren.