FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 augustus 2017

Hassan grijpt naast WK-medailles, goud voor Kenia

Atlete Sifan Hassan is er het op het wereldkampioenschap atletiek niet in geslaagd een medaille te pakken. De Nederlandse ging als topfavoriete de 1500 meter in, aangezien ze dit jaar onklopbaar was, maar ze kon het niet waarmaken.

Hassan begon - zoals tot dit jaar gebruikelijk - achteraan het veld. Halverwege schoof ze naar voren en met zo'n 600 meter te gaan zette de Nederlandse de versnelling in. Olympisch kampioene Faith Kipyegon kon volgen en het leek een ware sprint-a-deux te worden om het goud. Bij het uitkomen van de laatste bocht werd echter duidelijk dat Hassan het wel erg lastig begon te krijgen, terwijl Kipyegon het tempo vast kon houden.

Van achteren kwamen ondertussen ook de Amerikaanse Jennifer Simpson en de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya opzetten, terwijl de Britse Laura Muir net als Hassan terug begon te vallen. Semenya en Simpson kwamen er overheen en het was Simpson die achter de gouden 4:02,59 van Kipyegon het zilver pakte, voor Semenya. Muir dook nog voorbij Hassan, die als vijfde eindigde.

McLeod sprint naar hordengoud, zilver voor 'Rusland'

De Jamaicaan Omar McLeod is de nieuwe wereldkampioen op de 110 meter horden. De 23-jarige olympisch kampioen troefde uittredend kampioen Sergey Shubenkov in de finale af.

McLeod en Shubenkov hadden de beste start en niemand kon meer serieus bij de twee in de buurt komen. De Rus met de puntgave techniek moest tussen de horden net teveel snelheid toegeven en moest met 13,14 seconden genoegen nemen met het zilver. Het goud was voor McLeod in een redelijke tijd van 13,04 seconden. 

Het zilver van Shubenkov komt overigens niet op naam van Rusland. Dat land is nog altijd geschorst vanwege het grote dopingschandaal en de door atletiekbond IAAF goedgekeurde Russen komen in actie onder de IAAF-vlag. Brons was er op de horden zeer verrassend voor de Hongaar Balasz Baji, die na een slechte start naar 13,28 snelde en daarmee de eerste WK-medaille ooit voor Hongarije op een loopnummer pakte.

Premier BelgiŽ wil straf voor prins Laurent

De Belgische premier Charles Michel wil dat prins Laurent, de broer van koning Flip, straf krijgt. Mogelijk wordt een deel van zijn toelage voor dit jaar ingetrokken. Aanleiding is een foto van Laurent in militair uniform tijdens de viering van het negentigjarige jubileum van het Chinese volksleger op de ambassade in Brussel.

Het 53-jarige 'enfant terrible' van de koninklijke familie zette de foto zelf op Twitter. Volgens de woordvoerder van de premier, maandag tegen Belgische media, was de regering niet op de hoogte van Laurents aanwezigheid op de diplomatieke plechtigheid. Ook als hij daarvoor persoonlijk was uitgenodigd, moet hij toestemming vragen aan de regering.

Het is niet de eerste keer dat Laurent zich niets van die regel aantrekt, of het paleis op de hoogte stelt van zijn plannen. In januari werd hij daarvoor al op het matje geroepen bij Michel.

Premier België wil straf voor prins Laurent
Premier België wil straf voor prins Laurent (Foto: ANP)

Wlodarczyk ondanks 'slechte' wedstrijd naar wereldtitel

Anita Wlodarczyk heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Londen opnieuw laten kronen tot wereldkampioene in het kogelslingeren. De Poolse wereldrecordhoudster ging de finale als topfavoriete in, ze was immers ook regerend wereld- en olympisch kampioene.

Toch ging het allesbehalve goed voor Wlodarczyk, want na drie van de zes ronden stond ze slechts op de zesde plek. Met 77,39 en 77,90 meter ging het in de twee pogingen daarna beter, ze pakte er de leiding mee, maar het was nog meters verwijderd van wat ze dit seizoen al gegooid heeft (82,87m). In de laatste poging verbeterde de Poolse zich niet, maar het was wel genoeg voor goud.

Zilver ging naar Zheng Wang uit China, die gemiddeld beter gooide dan Wlodardczyk, maar in haar beste poging tot 75,98 meter kwam. Met 74,76 meter was het brons voor een andere Poolse, Malwina Kopron. 

Cultvechter Takayama verlamd na worstelshow

Droevig nieuws uit Japan, waar maandag bekend is geworden dat showworstelaar en MMA-cultheld Yoshihiro Takayama, na een wedstrijdje showworstelen, vanaf de nek af verlamd is geraakt.

Volgens journalist Dave Meltzer kan Takayama nog wel praten, maar alle beweging zijn vanaf de nek niet meer mogelijk. De verlamming wordt veroorzaakt door zwaar beschadigd ruggemerg, opgelopen na een mislukte manoeuvre genaamd 'Sunset Flip' tijdens een showworstelevenement in Japan, drie maanden geleden.

Pro-worstelen
De inmiddels 50-jarige Takayama is vooral populair in Japan, waar hij bekend staat om zijn enorme incasseringsvermogen. Hij is dan ook een graag geziene gast bij alle grote Japanse pro-worstelshows. De Japanner is tevens één van de slechts twee showworstelaars in het zwaargewicht die wereldkampioen is geweest bij alle drie grote Japanse worstelorganisaties: IWGP Heavyweight Championship, GHC Heavyweight Championship en Triple Crown Heavyweight Championship.

Incasseringsvermogen tegen Don Frye
Takayama heeft ook vier MMA-partijen gevochten, onder andere voor de grote organisatie Pride FC en zijn meest memorabele gevecht is toch wel die tegen een andere UFC en Pride FC cultheld, Don Frye. In dat zes minuten durend gevecht hebben we de meest onvoorstelbare stotenwisseling in het MMA ooit gezien, het legendarische gevecht werd uiteindelijk gewonnen door Frye.


Frye vs Takayama (Bron: Youtube)

'Genderneutraal persoon' gezocht vanwege bedreiging

In Hoorn werden mensen in de buurt van het station maandagmiddag verzocht om uit te kijken naar een 'genderneutraal' persoon in verband met een bedreiging. Het individu zou zich voortbewegen op een zwarte mountainbike. 

Qua signalement is er niet veel meer bekend dan dat de persoon halflang donkerblond haar heeft. Mensen die het individu zien, of herkennen aan de hand van de omschrijving wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. 

Opgepakte man heeft nog tien jaar cel tegoed

Een 40-jarige man uit Boxtel bleek bij controle op luchthaven Schiphol nog tien jaar cel tegoed te hebben. De man kwam vanuit Canada en bij controle door de Koninklijke Marechaussee afgelopen zaterdag, kwam deze openstaande straf aan het licht.

De man is veroordeeld voor een drugsdelict tot 3650 dagen gevangenisstraf. Hij is direct aangehouden en zit vast, laat de marechaussee maandag weten.

Opgepakte man heeft nog tien jaar cel tegoed
Opgepakte man heeft nog tien jaar cel tegoed (Foto: ANP)

Agent trekt pistool voor jongens met 'vuurwapen'

Agenten hebben afgelopen zondagmiddag in Rotterdam twee jongemannen aangehouden die in het bezit waren van een ‘vuurwapen’. Het wapen, dat ze bij zich hadden leek zo echt dat één agent zijn wapen trok. Het bleek te gaan om een geladen gasdrukwapen met gaspatroon en metalen balletjes dat in beslag is genomen.

Een oplettende burger meldde rond vijf uur dat twee mannen op de Hordijk vanuit een auto aan het schieten waren. Daarop werd direct een onderzoek ingesteld. De auto werd leeg aangetroffen en in de directe omgeving liepen twee mannen van 18 en 29 jaar oud. Omdat de beller een vuurwapen meldde, benaderden de agenten de mannen op veilige afstand en trok één van hen zijn wapen. De verdachten werkten zonder problemen mee en verdere maatregelen bleken niet nodig. In de omgeving werd het 'wapen' aangetroffen en in beslag genomen.

Nepwapens? Levensgevaarlijk!
De politie startte vorig jaar al een campagne om te waarschuwen dat het dragen van nepvuurwapens levensgevaarlijk is. Juist om situaties zoals zondag te voorkomen. De neppers lijken vaak zo echt, dat agenten handelen als bij een echt vuurwapen. Dat betekent dat zij een speciale procedure moeten volgen waarbij zij hun vuurwapen trekken of zelfs moeten gebruiken. Nepvuurwapens leveren daarmee onnodige gevaarlijke situaties op.

Vuurwapengevaarlijk
Sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. De kleur speelt daarbij geen rol. Als mensen zich bedreigd voelen door een dergelijk wapen of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in.

Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Speelgoedwapens worden bij dreiging of bij twijfel over echtheid bij iedereen, ongeacht de leeftijd, in beslag genomen.

Bijenactie krijgt §1000 uit erfenis

De FOK!bijenactie gaat inmiddels als Stichting Bijen Zonder Zorgen door het leven en heeft wel heel opmerkelijk nieuws te melden: gulle gevers die graag anoniem blijven, gaven maar liefst €1000 in één keer. Daarmee staat het totaal inmiddels op €5096.

De bijzondere gift kwam volgens de betaalomschrijving als "eenmalige gift" uit "de nalatenschap van onze broer." Hierbij condoleert Bijen Zonder Zorgen de donateurs dan ook even oprecht, als ze hartelijk bedankt worden. Met dit bedrag kunnen vijf tot tien bijenkasten of tegen een miljoen bijen gekocht worden.

Dat zijn zo een dozijn imkers die even kunnen ademhalen nadat onverlaten hun bijenkasten in elkaar trappen of in sloten gooien, of imkers wier ijzersterke bijenvolken op mysterieuze wijze de winter niet overleven.

Sinds FOK! bijna vier jaar geleden een interview deed met een imker wiens bijkasten gevandaliseerd waren met vuurpijlen, wordt de band tussen de zwartgele pluizenbolletjes en FOK! steeds hechter.

Stichting Bijen Zonder Zorgen is actief op Facebook en heeft sinds kort ook een eigen website, KvK-inschrijving en rekeningnummer. Doneren kan door 'gewoon' geld over te maken, door bijenbloemenzaadjes te kopen voor €3 per zakje (goed voor 5 m2 bijentuin), of door de Facebookpagina te liken, volgen en/of delen op Facebook. 

Kromowidjojo eerste vrouw onder 23 seconden op 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft tijdens wereldbekerwedstrijden geschiedenis geschreven door als eerste vrouw ooit op de 50 meter vrije slag onder de 23 seconden te duiken. Op de kortebaan in Berlijn kwam de Nederlandse zwemster tot 22,93 seconden.

Hiermee nam Kromowidjojo het wereldrecord weer over van Sarah Sjöström die vorige week in Moskou tot de recordtijd van 23,10 seconden was gekomen. Dit keer moest de Zweedse met 23,00 seconden genoegen nemen met het zilver.

Varkensfokkerij bij oud-nazikamp verdwijnt

De strijd over een varkensfokkerij op het terrein van een voormalig nazikamp voor dwangarbeiders in Lety (Tsjechië) is voorbij. De overheid laat het complex afbreken om een waardige gedenkplaats voor de slachtoffers van het naziregime mogelijk te maken, vertelde de Tsjechische minister van Cultuur Daniel Herman maandag op de radio. De eigenaar van de mesterij heeft ingestemd met de verkoop van de grond aan de staat. Het contract wordt begin september ondertekend.

Het 'Zigeunerkamp Lety' werd in 1942 door de Duitse bezetters geopend. Door de beroerde levensomstandigheden kwamen er 327 mensen om het leven. Het werkelijke dodental is waarschijnlijk veel hoger. Archeologen stuitten onlangs op sporen van tot dusver onbekende massagraven. Een deel van de gevangenen werd bovendien naar Auschwitz afgevoerd en daar vergast.

Leden van de VN-mensenrechtencommissie en vertegenwoordigers van de Roma-minderheid hebben jarenlang aangedrongen op sluiting van het agrarische bedrijf, dat zich er al in de jaren zeventig vestigde. In Lety is sinds 2010 een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het dorp.

Varkensfokkerij bij oud-nazikamp verdwijnt
Varkensfokkerij bij oud-nazikamp verdwijnt (Foto: ANP)

Contactverbod voor publicist in zaak-Vaatstra

Publicist Wim Dankbaar heeft maandag van de rechtbank Haarlem een contactverbod gekregen met de moeder van de in 1999 omgebrachte Marianne Vaatstra. De man mag moeder Maaike Terpstra niet meer lastigvallen via telefoon, post, mail of persoonlijk op last van een dwangsom van 20.000 euro per overtreding. Ook moet hij publicaties over de familie van zijn site halen en een rectificatie plaatsen.

De moeder en broer van het vermoorde meisje waren naar de rechter gestapt omdat ze willen dat Dankbaar hen met rust laat. De publicist gelooft niet dat de veroordeelde Jasper S. de moordenaar is van het meisje. In meerdere publicaties heeft hij dat de afgelopen jaren uiteengezet.

Na een grootscheeps DNA-onderzoek is in 2013 de Friese veeboer Jasper S. veroordeeld voor de moord op Marianne Vaatstra (16). Hij heeft de moord ook bekend. Dankbaar is echter van mening dat een asielzoeker verantwoordelijk is voor de moord op de tiener en dat er gebruik is gemaakt van vals DNA.

Pijnlijk
De familie en Dankbaar stonden al eerder tegenover elkaar in de rechtbank. Vorig jaar oordeelde de rechter dat Dankbaar delen van het dagboek van Terpstra die hij op zijn site had gepubliceerd, moest verwijderen.

Sindsdien heeft Dankbaar verschillende e-mails aan Terpstra gestuurd. "De berichten van Dankbaar zijn op zijn minst beledigend, pijnlijk, kwetsend en denigrerend", aldus de rechter. "Hoewel Dankbaar eerder al te kennen heeft gegeven geen contact meer met Terpstra te zullen opnemen, gebeurt dit telkens toch. Daarom wordt de vordering tot een contactverbod met haar toegewezen." Het contactverbod geldt overigens alleen voor contact met moeder, niet voor contact met broer Johan.

Contactverbod voor publicist in zaak-Vaatstra
Contactverbod voor publicist in zaak-Vaatstra (Foto: ANP)

Van Dijk dient officieel transferverzoek in

Virgil van Dijk heeft bij Southampton een officieel transferverzoek ingediend. In een verklaring zet de defensieve kracht zijn vertrekwens uiteen.

De defensieve kracht gaf recentelijk aan dat hij niet meer wil uitkomen voor The Saint, waarop de club eerst besloot hem terug te zetten naar het beloftenelftal. Inmiddels zijn Southampton van mening dat Van Dijk helemaal niet weg mag.

Onder meer Liverpool zou Van Dijk, die zestig á zeventig miljoen moet kosten, willen kopen. Sky Sports schreef eerder nog dat de oud-speler van FC Groningen en Celtic hard op weg was naar Anfield Road. Southampton denkt daar nu dus duidelijk anders over.

"Helaas heb ik geen andere mogelijkheid dan om een transferverzoek in te dienen nadat ik eerder een boete van de club kreeg van twee weken salaris. De laatste zes maanden heb ik verschillende discussies gevoerd met het bestuur, de vorige trainer Claude Puel en de huidige coach Mauricio Pellegrino. Daarin gaf ik aan dat ik wilde vertrekken", vertelt de oud-verdediger van FC Groningen.

"Ik ben ongelooflijk ambitieus, en wil zoveel mogelijk bereiken om mijn volledige potentie te benutten in mijn korte loopbaan als voetbalprof. Ik wil weer Europees spelen en meedoen om de grote prijzen. Daarom wil ik vragen aan Southampton of zij de interesse van topclubs in mij willen overwegen," aldus Van Dijk zijn verklaring.

Eerste foto Cable naar buiten gebracht

Zojuist is de eerste foto van Josh Brolin als het beroemde personage Cable vrijgegeven. Deadpool-ster Ryan Reynolds plaatste de foto op zijn eigen Facebookpagina.

Cable, ook wel bekend als Nathan Dayspring Askani’son Summers, is een belangrijk personage in de Deadpool-comics, voornamelijk in de reeks Cable & Deadpool. Aan het eind van de eerste Deadpool-film, die uitkwam in 2016, werd bekendgemaakt dat Cable gebruikt zou gaan worden als personage in de vervolgfilm. Een eerste blik bleef echter lang uit, aangezien er eerst aandacht werd geschonken aan het personage Domino, dat ook zal verschijnen in Deadpool 2.

De tweede Deadpool-film staat nu op de planning voor 1 juni 2018 in de Verenigde Staten. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Recordreeks Hansen gaat toch verder in Vuelta na blessure Valls

Wielrenner Adam Hansen kan toch doorgaan met zijn historische reeks in grote ronden. De Australiër reed de vorige achttien grote ronden op rij: de Tour de France van 2011 was de laatste keer dat hij er niet bij was.

Voor de Vuelta a España was Hansen door Lotto Soudal echter niet geselecteerd en dus leek de reeks voorbij. Dat was dan weer buiten teamgenoot Rafael Valls gerekend: de Spanjaard is tijdens een training hard onderuit gegaan en heeft zijn heup gebroken, wat een einde aan zijn seizoen maakt.

Het wegvallen van Valls opende een plekje in de selectie en die zal ingevuld worden door Hansen, die op tijd hersteld hoopt te zijn van een zitvlakblessure - waar hij zelf overigens zegt weinig last van te hebben. 

Grol en Polling naar WK judo, Franssen ontbreekt

Hoofdcoach Maarten Arens heeft de selectie bekendgemaakt voor het WK judo in Boedapest. Kim Polling en Henk Grol maken hun rentree in de selectie na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Juul Franssen, die eerder in onmin met de judobond leefde, is er niet bij. De judoka die uitkomt in de klasse tot 63 kilo, dwong begin mei via een kort geding af dat ze weer mag worden toegelaten bij internationale wedstrijden, maar sindsdien heeft ze aan geen enkele wedstrijd meegedaan. Volgens een persbericht van de JBN is in gezamenlijk overleg besloten dat Franssen het WK in Hongarije laat schieten. Beide partijen zullen binnenkort gezamenlijk meer communiceren over haar specifieke situatie.

De wereldkampioenschappen zijn van 28 augustus tot en met 3 september in de Hongaarse hoofdstad. Op 3 september, staat voor het eerst de gemixte landenwedstrijd op het programma. Nederland doet ook mee aan dit nieuwe onderdeel, dat onlangs definitief aan het Olympische programma is toegevoegd. Deze landenwedstrijd bestaat uit zes wedstrijden in drie dames- en drie herenklassen.

Selectie dames
Margriet Bergstra (-57 kg), Sanne van Dijke, Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg).

Natascha Ausma (-70 kg) en Karen Stevenson (-78 kg) zijn aangewezen als reserve.

Selectie heren
Sam van 't Westende (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van 't End (-90 kg), Henk Grol, Michael Korrel (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg).

 

'Gevecht van de eeuw' toch op Nederlandse televisie

De Nederlandse liefhebbers van vechtsport kunnen dan toch het gevecht tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor op televisie volgen. De betaalzender Fox Sports heeft de uitzendrechten voor dit 'gevecht van de eeuw' bemachtigd en abonnees van dit kanaal kunnen het gevecht gratis bekijken op kanaal twee. Niet-abonnees kunnen een dagpas kopen voor acht euro.


Mayweather vs McGregor promo (Bron: Youtube)

Het gevecht wordt gehouden in de nacht van zaterdag 26 en zondag 27 augustus in Las Vegas. Beide vechters zullen stinkend rijk worden van dit ene gevecht. Mayweather strijkt naar verwacht 300 miljoen dollar op en zijn Ierse tegenstander 100 miljoen dollar. Deze hoge prijzengelden zorgen ervoor dat kijkers in de VS 99 dollar moeten betalen om dit gevecht thuis op de buis in HD te kunnen bekijken. Naar verwachting zullen 4 miljoen abonnementen worden verkocht.

Hoewel dit voor Amerikaanse begrippen redelijk normale prijzen zijn, zijn dit voor Nederlandse begrippen astronomische bedragen voor één avond tv kijken. Het was dan ook lange tijd onzeker of dit gevecht op de Nederlandse tv te zien zou zijn. Ziggo wilde de tv-rechten graag hebben, maar uiteindelijk wist Fox Sports de strijd te winnen. 

Hoeveel de zender heeft betaald om het gevecht uit te mogen zenden is niet bekend gemaakt.

Horizon Zero Dawn gaat 7 november verder

Het hoge woord is eruit: de langverwachte Frozen Wilds DLC voor Horizon Zero Dawn komt 7 november uit. Mocht je een preorder plaatsen, dan geeft Guerrilla Games je een exclusieve avatar cadeau. Lees hier onze uitgebreide review. Horizon Zero Dawn is exclusief verkrijgbaar voor PlayStation 4.

Horizon: Zero Dawn - Frozen Wilds

Russen kunnen Google vervangen in Chrome

Chrome 60 voor Android biedt een nieuwe mogelijkheid in de browser die speciaal voor de Russische markt is ontwikkeld. Gebruikers kunnen voortaan voor een andere zoekmachine kiezen dan Google.

Google werd onlangs in Rusland aangeklaagd voor machtsmisbruik in Chrome en de techgigant lijkt met het keuzescherm in Chrome 60 verdere problemen te willen voorkomen. Naast Google kunnen Russen voortaan kiezen voor Mail.ru en Yandex.

Ook in de Europese Unie loopt een onderzoek naar het handelen van Google. Het bedrijf heeft al een recordboete van 2,4 miljard euro aan de broek voor misbruik in Google Shopping. Mocht de Amerikaanse techreus ook schuldig worden bevonden aan machtsmisbruik met Android, wacht mogelijk een nog veel hogere boete.

Russen kunnen Google vervangen in Chrome
Russen kunnen Google vervangen in Chrome (Foto: BuzzT)

'Positieve dopingtest door met moeders kankermedicijn vervuilde tortellini'

In het rijtje met opvallende dopingsmoesjes hebben we mogelijk een nieuwe toevoeging te pakken. Eerder werd al gemeld dat tennisster Sara Errani betrapt zou zijn op het gebruik van een verboden middel en wereldtennisbond ITF heeft dat inmiddels bevestigd, inclusief een uitgebreide uiteenzetting over de zaak.

Errani werd betrapt op letrozol, een borstkankermedicijn wat door sporters ook gebruikt kan worden om negatieve effecten van anabole steroïden te maskeren. Naar nu blijkt is het Errani's moeder die al sinds 2005 te maken heeft met borstkanker, waarvoor ze tegenwoordig medicijnen slikt om te voorkomen dat de kanker terugkeert.

De verdediging van Errani is dan ook vooral op de situatie van haar moeder gestoeld. Moeder Errani zou nog wel eens vergeetachtig zijn en heeft haar medicijn, waarvan ze dagelijks een pil in moet nemen, daarom in een keukenkastje gelegd, waar ze voor elke maaltijd wel in kijkt. Het gebeurt wel eens dat Errani's moeder per ongeluk twee pillen uit de strip drukt, waarbij er dan één op de grond of op het aanrecht valt, soms tussen het eten.

Op een dag in februari van dit jaar was moeder een lekker maaltje tortellini met een boullion aan het bereiden en daarbij zou dan een pil in het eten gevallen zijn. Vader en moeder Errani hebben na het horen van de positieve dopingtest van hun dochter een eigen experimentje uitgevoerd, door te kijken of zo'n pil op zou lossen in het bij de zaak betrokken eten: in de boullion loste een pil verrassend niet op, maar in het vlees wat voor de tortellini gebruikt werd ook niet.

Het komt er uiteindelijk op neer dat de ITF meegaat in het verhaal, omdat ook niet duidelijk bewezen kon worden dat Errani het middel niet via de besmette tortellini in haar lichaam kreeg. De tennisster komt zo bijzonder goed weg en is door de bond voor slechts twee maanden geschorst: begin oktober mag ze weer meedoen. Haar resultaten van 16 februari tot en met 7 juni worden verder geschrapt, maar een toernooizege valt daar niet onder.

Errani haalde in 2012 nog de finale op Roland Garros (Pro Shots/Action Images)
Errani haalde in 2012 nog de finale op Roland Garros (Pro Shots/Action Images)

Sagan wint in Venray

De eerste etappe van de BinckBank Tour, van Breda naar Venray, is gewonnen door Peter Sagan. De wereldkampioen was de rapste in de massasprint. Dylan Groenewegen was met de vierde plaats de beste Nederlander.

Mark McNally, Elmar Reinders, Laurens De Vreese en Piet Allegaert zorgden voor de ontsnapping van de dag. Op drie kilometer van de finish werden ze echter ingerekend door het peloton, waar de sprintersploegen de regie in handen hadden. In de eindsprint die volgde kwam Kittel  geïsoleerd te zitten en was kansloos voor de dagwinst. Sagan versloeg Phil Bauhaus van Team Sunweb vervolgens met een millimeter voorsprong.

Jeremy Clarkson voorlopig uit de roulatie

Jeremy Clarkson moet voorlopig een tijdje rust houden. De 57-jarige presentator van The Grand Tour werd afgelopen weekeinde met spoed opgenomen in een ziekenhuis op Mallorca met een longontsteking.

"Ik ben voorlopig een tijdje uit de roulatie. Dat is echt heel vervelend omdat ik nog nooit een dag thuis ben gebleven sinds ik in 1978 begon met werken", laat Clarkson weten op de site Drive Tribe. De Brit was op Mallorca met zijn gezin op vakantie.

Vanwege de gezondheidsproblemen van Clarkson is het nog waarschijnlijker dat het tweede seizoen van The Grand Tour vertraging oploopt omdat mede-presentator Richard Hammond al in de lappenmand zat. Hij had in juni in Zwitserland een zware crash met een peperdure elektrische sportwagen. Wonder boven wonder kwam Hammond er met slechts een gebroken been van af.

James May is als enige van de drie nog op de been. "Het enige functionerende lid van het Grand Tour-team momenteel. God sta ons bij", grapte Clarkson zondag op Instagram bij een foto van May.

Jeremy Clarkson voorlopig uit roulatie
Jeremy Clarkson voorlopig uit de roulatie (Foto: BuzzE)

Querrey houdt Kokkinakis van eerste ATP-titel

Tennisser Sam Querrey heeft het ATP-toernooi van Los Cabos in Mexico gewonnen. De Amerikaan pakte daarmee alweer zijn tiende ATP-titel en zijn tweede van het jaar, nadat hij in maart in Acapulco - ook in Mexico - al de beste was.

In Los Cabos stond Querrey in de finale tegenover de jonge Australiër Thanasi Kokkinakis, die door blessureleed na de Olympische Spelen tot buiten de mondiale top-1000 gezakt was. Na zijn comeback liet hij al wat mooie resultaten zien, zoals winst op Milos Raonic in Queen's, en in Los Cabos ging hij helemaal als een trein.

Via vele tiebreaks sloeg Kokkinakis zich langs onder meer Tomas Berdych en pas in de finale - zijn eerste op ATP-niveau - vond hij zijn meerdere. Querrey moest één set afstaan tegen de Australische wildcardspeler, maar kon het vervolgens afmaken: 6-3, 3-6, 6-2. Door zijn zege stijgt de Amerikaan naar plek 20 op de wereldranglijst, Kokkinakis staat inmiddels alweer 220e. 

'Mazen belastingwet sneller aanpakken'

Frankrijk wil dat lacunes in Europese belastingwetgeving sneller worden aangepakt. Door mazen in de wet konden grote Amerikaanse techbedrijven als Apple, Amazon, Facebook en Google-moeder Alphabet fors aan marktaandeel winnen, terwijl ze nauwelijks belastingen afdroegen. Europese bedrijven werden daarvan veelal de dupe.

Frankrijk zal tijdens een EU-bijeenkomst volgende maand in Estland pleiten voor eenvoudigere regels, om belastingontwijking te voorkomen. De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, klaagde maandag over de trage aanpak door Europa. Hij vindt dat Europa zijn economische belang krachtiger moet verdedigen. "De Chinezen en Amerikanen doen niet anders", aldus Le Maire.

Frankrijk voerde onlangs overleg met Duitsland over de kwestie.

De Europese Commissie eiste onlangs dat Ierland miljarden euro's aan eerder toegekende belastingvoordelen terugvordert van Apple.

'Mazen belastingwet sneller aanpakken'
'Mazen belastingwet sneller aanpakken' (Foto: ANP)

Gilbert nog twee jaar door bij Quick-Step Floors

Philippe Gilbert rijdt ook de komende twee seizoenen voor Quick-Step Floors. De Belgische wielerploeg maakte dat maandag bekend via een persbericht. 

Gilbert won dit voorjaar de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. "Ik ben superblij dat ik mijn contract voor twee seizoenen kan verlengen," aldus Gilbert op de website van de ploeg. "Ik weet dat ik het nog in mij heb om grote wedstrijden te winnen en ben blij dat ik daar nu de kans voor krijg. Het zou een droom zijn om wedstrijden als Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo met deze ploeg te winnen."

Gilbert neemt deze week deel aan de BinckBank Tour, die maandag is begonnen in Breda.

'Roland Garros-finaliste Errani betrapt op doping'

De Italiaanse tennisster Sara Errani zou betrapt zijn op het gebruik van doping. Dat meldt het Italiaanse Corriera Della Sera maandag. De 30-jarige Roland Garros-finaliste van 2012 werd naar verluidt betrapt op het gebruik van anastrozol.

Anastrozol is een middel tegen borstkanker, maar is ook populair onder valsspelende sporters, aangezien het negatieve effecten van het gebruik van anabole steroïden tegen kan gaan. Errani zou aan het begin van het jaar tegen de lamp gelopen zijn bij een controle bij haar thuis.

Afgelopen week kwam de Italiaanse nog in actie op het WTA-toernooi in Washington, deze week zou ze in Toronto op de baan verschijnen. In Canada werd ze echter zonder opgave van reden uit het schema gehaald - die reden kunnen we nu wel raden.

Errari haalde ooit de vijfde plek op de wereldranglijst, maar is inmiddels afgezakt naar de 98e plaats. Samen met landgenote Roberta Vinci won ze tussen 2012 en 2014 alle Grand Slam-toernooien in het dubbelspel. 

ANWB alarmcentrale: 11.000 hulpvragen per dag

De ANWB alarmcentrale en haar steunpunten in Europa hebben afgelopen week elke dag zo'n 11.000 telefoontjes, met uitschieters naar 13.000 telefoontjes, ontvangen. Dat is vergelijkbaar met cijfers van eerdere jaren. De alarmcentrale ziet tegelijkertijd in die aantallen een toename van hulpvragen van mensen met campers en vakantiegangers in grote reisgezelschappen.

De meeste hulp biedt de ANWB alarmcentrale in Europa, Turkije en Marokko. Vanuit Turkije is wel minder vraag naar personenhulpverlening, een daling van 14 procent. Wel is de hulp aan auto's in Turkije nagenoeg gelijk gebleven. Opvallende stijging is de hulpvraag van mensen die met eigen auto, camperbusje of motor naar IJsland reizen.

Zuid-Europa blijft het populairst onder Nederlandse vakantiegangers. De verwachte groei van vakanties naar Spanje, Griekenland en Kroatië ziet de ANWB terug in de hulpverleningscijfers. Zo stijgt het aantal hulpaanvragen voor auto's in Kroatië met 25 procent terwijl ook de personenhulp met 11 procent toeneemt. In Spanje en Griekenland ziet de ANWB bij de personenhulp een stijging van 12 procent respectievelijk 44 procent terwijl de hulp aan auto's ook daar gelijk blijft. Opvallende stijger in de hulpverlening in Zuid-Europa is de hulpvraag vanuit Portugal.

De ANWB verwacht eind van het vakantieseizoen wel dat de pieken in de hulpvragen zijn verschoven, bijvoorbeeld van de zomermaanden naar het voorjaar omdat de mensen zo de relatief dure en drukke zomerperiode mijden.

ANWB alarmcentrale: 11.000 hulpvragen per dag
ANWB alarmcentrale: 11.000 hulpvragen per dag (Foto: ANP)

El Ghazi: "Was als Nouri's broer"

Anwar El Ghazi scoorde zondag namens OSC Lille tegen FC Nantes en droeg die goal op aan Abdelhak Nouri.

El Ghazi trok nadat hij de 3-0 maakte zijn wedstrijdshirt uit waardoor er een zwart rugnummer 34 en de naam Nouri zichtbaar werd. "We hebben een heel bijzondere band. Ik was er bij Ajax voor hem als grote broer", vertelt El Ghazi aan De Telegraaf.

"Op het moment dat Appie bij het eerste kwam, keek hij de kat uit de boom en at hij tijdens het ontbijt stilletjes zijn broodje ei. Als hij bijvoorbeeld geen jus d'Orange durfde te halen, deed ik dat. En dan nam ik ook wat extra fruit voor hem mee."

"Ik wilde dit gebaar naar Appie maken", vervolgt El Ghazi. "Omdat het een fantastisch mens is, een heel goede en lieve jongen", gaat hij verder. "Hij is echt een vriend van me geworden. Het was ook een steunbetuiging aan zijn familie. Ik krijg van mijn trainer Marcelo Bielsa niet heel veel vrij, maar ben op mijn vrije dag naar Amsterdam gereden. Daar heb ik Appie's vader een knuffel mogen geven en kunnen zeggen dat hij een fantastische zoon heeft, waar iedereen van houdt. Het was een kippenvelmoment."

'Brandweer SiciliŽ stichtte brand voor loon'

Een brandweerploeg op Sicilië stak zelf vuurtjes aan om loon op te kunnen strijken voor het blussen. Deze aanklacht maakte de politie in het Siciliaanse district Ragusa maandag bekend via het Italiaanse persbureau ANSA.

De vijftien vrijwillige brandweerlieden van het team staken volgens de aanklacht vuurtjes aan en lieten vervolgens het alarmnummer bellen. Voor het blussen van de branden kregen ze zo'n tien euro per uur betaald. De zaak kwam aan het licht toen de centrale brandweer van de regio opmerkte dat het team opvallend vaak uitrukte voor brand. In de zomer komen bosbranden in Italië en andere delen van Zuid-Europa veel voor.

De teamleider ging met medeweten van zijn team er met zijn busje op uit om brandjes te stichten. De meeste brandweerlieden zouden hun medeplichtigheid aan de fraude, die plaatsvond tussen 2013 en 2015, inmiddels hebben bekend. De teamleider is gearresteerd en onder huisarrest geplaatst.

'Brandweer Sicilië stichtte brand voor loon'
'Brandweer Sicilië stichtte brand voor loon' (Foto: ANP)

'De Boer wil Luuk de Jong halen'

Een verrassend gerucht vanuit Engeland: Frank de Boer zou Luuk de Jong een herkansing willen bieden in de Premier League.

Luuk de Jong kan de vierde Nederlandse speler worden in het huidige team van Crystal Palace. Dat meldt The Daily Mail. Volgens de krant is Frank de Boer van plan een bod neer te leggen bij PSV. Patrick van Aanholt, Jaïro Riedewald en (zo goed als zeker) Timothy Fosu-Mensah zijn al onderdeel van De Boers selectie.

Een transfer van De Jong naar Palace zou om meerdere redenen opmerkelijk zijn. In 2014 speelde de spits al een halfjaar bij Newcastle United, maar dat Premier League-avontuurtje liep allerminst op een succes uit. Vorig seizoen kende De Jong een zeer teleurstellend jaar bij PSV, waarin hij acht doelpunten maakte in de Eredivisie. Hij werd aan het einde van de rit zelfs even gepasseerd, en dat overkwam hem twee weken terug tegen NK Osijek opnieuw.

De Jong is zijn aanvoerdersband kwijt en dus niet meer de onomstreden nummer negen van PSV, maar toch zou een transfer de Eindhovenaren heel slecht uitkomen. Met Jetro Willems, Héctor Moreno en Andrés Guardado zag de club al drie basisspelers vertrekken. Davy Pröpper lijkt de volgende. Aanvaller Hirving Lozano en verdediger Derrick Luckassen kwamen als vervangers.

Twaalf jaar cel geŽist tegen Samsung-topman

Zuid-Koreaanse aanklagers hebben maandag twaalf jaar celstraf geëist tegen de vicevoorzitter van Samsung Electronics, Jay Y. Lee. De topman van het elektronicaconcern staat terecht voor onder meer omkoping van de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

De 49-jarige Lee zit al sinds februari in bewaring. Naast omkoping loopt er ook een aanklacht wegens verduistering tegen hem. Het schandaal leidde tot het aftreden van president Park. Lee ontkent iets verkeerd te hebben gedaan.

Volgens de speciale aanklager Park Young-soo is er echter bewijs dat de verdachte voor omgerekend 32,7 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald aan een vertrouweling van de afgetreden president Park. In ruil daarvoor zou Samsung politieke steun krijgen voor de fusie van twee dochterondernemingen.

Gevangenisstraffen
Park eiste ook gevangenisstraffen voor andere Samsung-bestuurders die verband houden met de zaak, waaronder 10 jaar voor Choi Gee-sung, voormalig hoofd van Samsung's afdeling bedrijfsstrategie.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 27 augustus, wanneer Lee's voorlopige hechtenis eindigt.

Twaalf jaar cel geëist tegen Samsung-topman
Twaalf jaar cel geëist tegen Samsung-topman (Foto: ANP)

Nieuwe zoektocht in Turkije naar Joey

De politie in Turkije gaat opnieuw zoeken naar de vermiste Joey Hoffman uit Haaksbergen. Politiechef en onderzoeksleider Zafer Senocak zei maandag dat het zoeken binnen enkele dagen verdergaat.

Eerder werd in het gebied waar Joey voor het laatst is gezien, in de buurt van Silifke, al gezocht naar de 21-jarige man. Nu wordt er in een groter gebied gezocht.

Volgens de politiechef wordt nu specialistische zoekapparatuur ingezet en gaan Turkse honden mee zoeken. Hij benadrukt: "Denk niet dat we opgeven, het onderzoek wordt met volle kracht voortgezet."

Hoffman wordt inmiddels een maand vermist. De Turkse politie sluit niet uit dat Hoffman slachtoffer is geworden van een misdrijf. Hij was in Turkije samen met een echtpaar uit Haaksbergen.

Nieuwe zoektocht in Turkije naar Joey
Nieuwe zoektocht in Turkije naar Joey (Foto: ANP)

Excuses RTL over opmerking 'Meisje van Nulde'

RTL heeft haar "welgemeende excuses" aangeboden aan Martin Huisman, de vader van de in 2001 vermoorde Rowena Rikkers. Huisman was woest over een door RTL4 uitgezonden fragment van het programma 'Geer & Goor: Zoeken een hobby'. Daarin zegt Gordon tegen Gerard Joling: "Ik word weer wakker naast het Meisje van Nulde zie ik''.

Het gaat om een uitzending van vorig jaar, die komende vrijdag herhaald wordt. Vorig jaar had Huisman ook al zijn ongenoegen hierover kenbaar gemaakt. "De uitzending met de opmerking van Gordon is toentertijd aangepast en ook nu zou het fragment niet te zien zijn in de uitzending van aanstaande vrijdag", meldt RTL maandag. "Helaas is het misgegaan in de vooruitblik naar het programma. RTL biedt hiervoor haar welgemeende excuses aan."

Kleuter Rowena kwam in 2001 door mishandeling om het leven. Lichaamsdelen werden later teruggevonden bij onder meer Hoek van Holland en Strand Nulde. Haar stiefvader Mike J. is in 2003 veroordeeld voor haar gewelddadige dood.

Excuses RTL over opmerking 'Meisje van Nulde'
Excuses RTL over opmerking 'Meisje van Nulde' (Foto: BuzzE)

Contador stopt na Vuelta met wielrennen

De Ronde van Spanje zal de laatste koers worden van Alberto Contador. De Spanjaard zet daarna een punt achter zijn loopbaan.

In 2003 begon 'El Pistolero' zijn wielerloopbaan bij ONCE. Hij won sindsdien tweemaal de Tour de France, driemaal de Vuelta en twee keer de Giro.

Contador raakte zijn Tourzege van 2010 en zijn winst van de Giro van 2011 kwijt nadat hij werd betrapt op het gebruik van clenbuterol. Overigens heeft hij dit zelf altijd ontkent.

Hij won in 2015 zijn laatste grote ronde, de Giro. Daarna won hij nog wel de Ronde van Burgos en de Ronde van het Baskenland.

Contador stopt na Vuelta met wielrennen (Pro Shots / George Deswijzen)
Contador stopt na Vuelta met wielrennen (Pro Shots / George Deswijzen)

Grens half miljoen spelers gepasseerd in PUBG

Het mag inmiddels geen geheim meer heten dat online battle royale-game PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) mateloos populair is. Behalve dat de game in één maand Early Access al een miljoen keer werd verkocht, en vervolgens nog eens vier miljoen keer in de drie maanden die daarop volgden, is het aantal gelijktijdige spelers nu ook de mijlpaal van 500.000 gepasseerd.

Deze mijlpaal zorgt ervoor dat PUBG zich positioneert op de tweede plaats in de lijst van meest gespeelde Steam-games van het moment, met alleen Dota 2 nog voor zich latend met een aardige marge.

PUBG bracht recent nog first-person-only servers uit, die het spelersaantal een nieuwe boost lijken te hebben gegeven. Sowieso wordt de game behalve de nodige kritiek ook dikwijls geprezen om de vele updates en verbeteringen die voortdurend lijken te worden uitgerold. Men moet tenslotte niet vergeten dat PUBG nog altijd in Early Access verkeert, en dus niet officieel uit is. 

Aanhoudingen voor plofkraak Duitsland

In de nacht van zondag 6 op maandag 7 augustus werden na een achtervolging op de Blaricummerstraat in Huizen twee verdachten aangehouden voor het plegen van een plofkraak in Duitsland diezelfde nacht.

Rond 02.35 uur kwam een melding dat er bij een bankgebouw in de plaats Emstdetten, Duitsland, een plofkraak was gepleegd en dat de daders in een Audi gevlucht waren. Een achtervolging werd ingezet die via de A1 langs Amersfoort in de richting van Hilversum reed. De bestuurder nam de afrit Huizen/Blaricum en reed over de Crailoseweg in de richting van Huizen.

De bestuurder reed de bebouwde kom in en de Audi kreeg een lekke band. Tot twee keer toe werd de Audi geramd waarna hij tot stilstand kwam. Met getrokken vuurwapen benaderden agenten de auto en de twee inzittenden, 27 jaar uit Utrecht en 25 jaar uit Zaandam, werden aangehouden. De auto werd in beslag genomen. Een nader onderzoek is ingesteld.

Twee aanhoudingen voor plofkraak  (Foto: Politie.nl)
Twee aanhoudingen voor plofkraak (Foto: Politie.nl)

'Miljardenbesparing door pilootloos vliegen'

Luchtvaartmaatschappijen kunnen miljarden besparen door in te zetten op technologie waarbij vliegtuigen uiteindelijk zonder piloot de lucht in kunnen. Volgens de Zwitserse bank UBS zouden vliegtuigen die volledig door een automatische piloot worden bestuurd niet alleen goedkoper maar ook veiliger zijn.

De Britse zakenkrant Financial Times citeert maandag uit het rapport van de Zwitsers. UBS spreekt van een uiteindelijke besparing van circa 35 miljard dollar per jaar. Naast de lagere personeelskosten, zal ook de rekening voor verzekeringspremies en brandstof lager uitvallen.

Vliegtuigmaker Boeing gaf onlangs al aan dat de basis voor dergelijke technologie aanwezig is. Nu al kunnen vliegtuigen automatisch landen en opstijgen en ook andere functies worden al door computers uitgevoerd.

Volgens UBS zou een vliegtuig met één piloot aan boord en een piloot op afstand op de grond een goede eerste stap zijn. De meeste passagiers zouden het echter nog niet zien zitten om bij een pilootloos vliegtuig aan boord te stappen.


Veilig. Totdat hij leegloopt..

PSV en Brighton akkoord over transfersom PrŲpper

PSV heeft een akkoord bereikt met Brighton & Hove Albion over de transfer van Davy Pröpper. Als de vijfvoudig international van Oranje zelf tot een akkoord komt met de Premier League-club, wordt de deal normaal gesproken afgerond.

Brighton betaalt 13 miljoen euro voor de middenvelder. Via bonussen kan dat bedrag oplopen naar 15 miljoen. Ook heeft PSV een doorverkooppercentage bedongen, zo meldt de Telegraaf.

Pröpper is zondag afgereisd naar de Britse kustplaats om tot een persoonlijk akkoord te komen. De verkoop van Pröpper lijkt voor PSV enigszins uit nood geboren. Door het mislopen van het hoofdtoernooi van de Europa League komt de Eindhovense club met een gat in de begroting te zitten van zo'n 5 á 6 miljoen euro. Daarom moet voor 31 augustus een speler van de hand gedaan worden. Pröpper had nog een contract tot de zomer van 2020.

Canola wint slotrit in Utah, eindzege Britton

Marco Canola heeft de slotetappe van de Tour of Utah gewonnen. De Italiaan van Nippo – Vini Fantini bleef na 118 kilometer in Salt Lake City net het peloton voor. Brent Bookwalter werd tweede op twee seconden van de Italiaan.

Rob Britton kwam als zesde over de streep in dezelfde tijd als Bookwalter, dat was voldoende voor de eindoverwinning in de Tour of Utah. De Canadees van Rally Cycling volgt op de erelijst Lachlan Morton op.

Legendarische atlete Cuthbert overleden

Op 79-jarige leeftijd is de Australische atlete Betty Cuthbert overleden. De viervoudig olympisch kampioene leed sinds 1969 aan multiple sclerose.

Op de Olympische Spelen van Melbourne in 1956 pakte ze goud opde 100, 200 en 4x100 meter. Acht jaar later, op de Spelen in Tokyo, pakte ze ook nog goud op de 400 meter. Tot vandaag de dag is Cuthbert de enige atlete die goud won op zowel de 100, 200 als op de 400 meter.

Cuthbert, die al jaren aan een rolstoel was gekluisterd, was tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney een van de dragers van de olympische vlam tijdens de openingsceremonie.

Zangverbod voor dementerende bejaarde in Nijmegen

De 87-jarige Ton Peters uit Nijmegen kreeg het afgelopen weekend de sterke arm der wet aan de deur omdat hij op zijn balkon had staan te zingen. De licht dementerende inwoner van Havanna aan de Waal scheen daar wel een gewoonte van te maken en veroorzaakte daarbij zoveel overlast voor zijn buren dat die de wijkagent hebben ingeschakeld. Peters heeft nu van de politie te horen gekregen dat hij een boete kan krijgen als hij nogmaals zijn zangtalenten op het balkon laat horen.

De heer Peters staat in de hele flat bekend vanwege zijn geluidsterreur. Zo werden er eerder al een televisie en een radio bij hem in beslag genomen. Woningstichting Talis heeft de dementerende balkontroubadour morgen uitgenodigd voor een gesprek bij hun op kantoor. Ook de klagende buurman heeft voor dit gesprek een invitatie ontvangen.

B: "Ik woon hier aan de Jadestraat nu een jaar, maar nog geen dag met plezier. Vaak begint het gezang al om 06.00 uur in de ochtend en het zijn altijd dezelfde liedjes. 'Brabantse Nachten Zijn Lang' en meer van dat soort liedjes. Dat gaat dan zo hard dat ik het zelfs met de hoofdtelefoon op nog hoor". Peters weet ondertussen niet of hij moet huilen of lachen vanwege deze kwestie. "Ik ben een vrolijke Brabander en mag graag een liedje zingen. Als dat al niet meer mag in Nederland. We leven toch in een vrij land?"

Rest ons nog één vraag: Wie zou er van jou ook wel een zangverbod mogen krijgen?

Branche ziet geen reden voor terugroepen eten

Voedingsmiddelen waar eieren inzitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al inzit zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.

Volgens haar hoeven er vooralsnog geen etenswaren uit de schappen gehaald te worden. Geluk kan niet zeggen hoeveel producten zijn onderzocht en bij hoeveel producten fipronil is aangetroffen. Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, cake, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.

Vorige week moesten er miljoenen eieren bij duizenden supermarkten teruggehaald worden naar aanleiding van het gifschandaal met fipronil.

Branche ziet geen reden voor terugroepen eten
Branche ziet geen reden voor terugroepen eten (Foto: ANP)

Scheepvaart kijkt uit hackvrees naar radio

Schepen die doelloos ronddobberen of aan de grond lopen. Een aanval van hackers kan grote gevolgen hebben voor de scheepvaart, die drijft op GPS-signalen. Redder in nood kan een techniek uit de Tweede Wereldoorlog zijn op basis van ouderwetse radiosignalen.

Schepen gebruiken GPS en aanverwante satellietsystemen om te navigeren, maar in tegenstelling tot vliegtuigen hebben ze geen reservesysteem om op terug te vallen. Deskundigen zeggen dat de relatief zwakke GPS-signalen makkelijk kunnen worden geblokkeerd, onderschept of gemanipuleerd door hackers.

In Zuid-Korea wordt gewerkt aan een alternatief navigatiesysteem op basis van radiogolven. Het eLoran-systeem is gebaseerd op het Loran-systeem uit de Tweede Wereldoorlog. Nadeel van radiogolven is dat ze veel onnauwkeuriger zijn, maar het signaal is gemiddeld 1,3 miljoen keer sterker dan GPS en daardoor veel moeilijker tegen te houden.

Zwarte Zee
Dat het niet gaat om een theoretisch probleem bleek vorige maand toen een schip op de Zwarte Zee aan de kustwacht doorgaf dat zijn GPS-signaal verstoord was. Twintig andere schepen in de regio zouden er ook last van hebben gehad.

Of het in dat geval om hackers ging is niet bekend. Dat cyberaanvallen de scheepvaart bedreigen werd dezelfde maand op een andere manier duidelijk toen containervervoerder A.P. Moller-Maersk slachtoffer werd van een wereldwijde hack, die ook de Rotterdamse terminals van dochterbedrijf APM plat legde.

In navolging van het Zuid-Koreaanse eLoran-systeem, dat nog niet in de testfase is, wordt ook in andere landen gewerkt aan GPS-alternatieven op basis van radiogolven. De Verenigde Staten werken aan wetgeving voor een project en Rusland zag initiatieven vooralsnog stranden op de hoge kosten. Groot-Brittannië heeft plannen voor een Europees netwerk maar die zijn nog niet echt van de grond gekomen.

Scheepvaart kijkt uit hackvrees naar radio
Scheepvaart kijkt uit hackvrees naar radio (Foto: ANP)

Protest tegen ruimen besmette kippen

Nu ze door de rechter in het ongelijk zijn gesteld, gaan zes dierenorganisaties maandagmiddag protesteren in Drenthe tegen het afmaken van met fipronil besmette kippen. Volgens de groeperingen hoeven de kippen niet te worden gedood omdat de verboden stof na vier tot zes weken uit de kippenlijven kan zijn waarna de eieren weer gebruikt kunnen worden.

Dieren zijn geen "wegwerpartikelen"is de boodschap van het protest bij twee pluimveebedrijven in Drenthe. De dierenorganisaties (Comité Dierennoodhulp, Levende Have, Een dier een vriend, Rechten voor al wat leeft, Konijn in Nood en stichting Dierennood) stapten eerder naar de rechter om te voorkomen dat pluimveehouders hun besmette dieren om een "puur geldelijke reden" zouden doden. Van de rechtbank mogen de pluimveehouders de besmette kippen wél ruimen. 

Protest tegen doden besmette kippen
Protest tegen ruimen besmette kippen (Foto: ANP)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week (na een weekje afwezigheid), onder andere, digitale 'blackface' is problematisch, alle blanken zijn racistisch aldus Cambridge University's 'Head of Equality', de Britse genen zijn nagenoeg onveranderd sinds de ijstijd, Bondi (Australië) denkt dat de lokale moslims een nieuwe synagoge automatisch gaan aanvallen, zelfmoord onder oudere tienermeisjes heeft een 40-jarige piek bereikt in 2015 (maar we negeren de jongens die ongeveer drie keer zo vaak zelfmoord plegen) en Owen Jones vindt dat kritiek op de Venezuaalse socialisme allemaal rechtse fabels zijn.

Achtste ATP-titel voor Kohlschreiber

Tennisser Philipp Kohlschreiber heeft voor de achtste keer in zijn loopbaan een ATP-titel gewonnen. De 33-jarige Duitser was net als in 2015 de beste op het toernooi in Kitzbühel.

Op het gravel van het prachtige Oostenrijkse plaatsje stond Kohlschreiber tegenover de Portugees João Sousa. Die stond in zijn negende finale en hoopte voor de derde keer een toernooi te winnen, maar dat zat er nauwelijks in. Kohlschreiber dicteerde de wedstrijd en de Duitser had aan twee sets voldoende: 6-3, 6-4. 

De Duitser stijgt naar de 37e plek op de wereldranglijst, Sousa maakt eveneens een sprongetje en komt op de 51e stek terecht. 

Monaco en PSG beginnen Ligue 1 met winst

In Frankrijk is afgelopen weekeinde de Ligue 1 weer van start gegaan. Grote verrassingen waren er in de eerste speelronde nog niet te melden, de nummers één en twee van vorig seizoen boekten 'gewoon' een zege.

Landskampioen AS Monaco opende de debatten vrijdag tegen Toulouse, dat tot twee keer toe brutaal op voorsprong kwam via Zinedine Machach en Andy Delort. Jemerson maakte namens Monaco de 1-1, in de tweede helft zorgde Radamel Falcão voor de 2-2. Verdediger Kamil Glik bracht de eerste drie punten uiteindelijk binnen voor de kampioen: 3-2.

Edinson Cavani en Javier Pastore openden hun productie bij Paris Saint-Germain dit seizoen door de club naar een 2-0 zege te helpen op Amiens. Olympique Lyon zag hun van Real Madrid overgekomen aankoop Mariano Diaz gelijk twee keer scoren, wat Lyon uiteindelijk naar een 4-0 overwinning hielp tegen Strasbourg.

Bij Lille begon Anwar el-Ghazi prima aan het seizoen. De oud-Ajacied stond in de basis en zette na zeventig minuten de 3-0 eindstand op het bord tegen Nantes.

Overige uitslagen
Metz - Guingamp 1-3
Montpellier - Caen 1-0
Saint-Étienne - Nice 1-0
Troyes - Rennes 1-1
Angers - Bordeaux 2-2
Olympique Marseille - Dijon 3-0

Handmaid's Tale wint award van tv-recensenten

The Handmaid's Tale is door de Amerikaanse Television Critics Association gekozen tot programma van het jaar. De serie won ook de prijs voor beste dramaserie.

Tijdens de ceremonie dit weekend in Los Angeles waren er ook awards voor This Is Us (beste drama) en Atlanta (beste comedy). Actrice Carrie Coon won voor beste acteerwerk in een drama, voor haar werk in zowel The Leftovers als Fargo.

The Handmaid's Tale, naar het gelijknamige boek van Margaret Atwood, gaat over een dystopische toekomst waarin een zwaar religieuze elite aan de macht is en alle vruchtbare vrouwen in dienst worden gesteld om kinderen voor hen te baren. De serie, met Elisabeth Moss in de hoofdrol, maakt in september kans op 13 Emmy's.

Handmaid's Tale wint award van tv-recensenten
Handmaid's Tale wint award van tv-recensenten (Foto: BuzzE)

'Martins Indi keert terug bij Stoke'

Bruno Martins Indi keert terug bij Stoke City. FC Porto laat de vraagprijs alsnog zakken, waardoor The Potters hem kunnen inlijven.

Martins Indi werd vorig jaar door Porto verhuurd aan Stoke en de Oranje-international deed het alleraardigst in de Premier League. The Potters wilden Indi dan ook definitief inlijven, maar heel de zomer leek dat te veel gevraagd. Indi moest de Portugezen namelijk twaalf miljoen euro opleveren.

Nu heeft de club volgens De Telegraaf alsnog water bij de wijn gedaan en kunnen de Engelsen Indi voor acht miljoen euro kopen. Stoke haalde overigens in de persoon van Kurt Zouma al een geduchte concurrent voor Indi in huis, maar de oud-Feyenoorder kan ook als linksachter uit de voeten.

Martins Indi verruilde Feyenoord in 2014 voor Porto maar wist bij die club nooit helemaal door te breken. Bij Stoke speelde hij vorig seizoen liefst 37 keer in de basis.

VS: dialoog onder juiste omstandigheden

Onder de juiste omstandigheden staan de Verenigde Staten en andere betrokken partijen open voor een dialoog met Noord-Korea. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson maandag tijdens een regionale veiligheidsbijeenkomst in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Volgens hem zijn de nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad een krachtig signaal aan Noord-Korea.

Tillerson meent dat de steun van China en Rusland voor de sancties bewijst dat de internationale gemeenschap verwacht dat Noord-Korea de realiteit moet accepteren. Ook hamerde hij erop dat er wordt toegezien op de uitvoering van de strafmaatregelen, die onder meer zijn gericht op de export van Noord-Korea.

De Amerikaanse president Donald Trump sprak telefonisch met zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in. Ook Moon zei bereid te zijn tot een dialoog als het buurland zijn nucleaire programma stopzet. Volgens Trump was Moon zeer te spreken over de resolutie die unaniem door de Veiligheidsraad werd aangenomen. Ze spraken af om samen de druk op het regime in Pyongyang hoog te houden.

De minister van Buitenlandse Zaken van China sprak op zijn beurt de hoop uit dat Noord- en Zuid-Korea snel weer om de tafel gaan zitten. Volgens Wang Yi zijn de sancties een passend antwoord op de rakettesten van Noord-Korea, maar is het tevens van belang dat de partijen in gesprek blijven.

VS: dialoog onder juiste omstandigheden
VS: dialoog onder juiste omstandigheden (Foto: ANP)

Despicable Me grootste animatiefranchise ooit

Met een gecombineerde opbrengst van 3,528 miljard dollar (3 miljard euro) wereldwijd, vormen de Despicable Me-films de grootste animatiefranchise ooit. De films rond de Minions verslaan daarmee de Shrek-reeks, die met vijf films 3,51 miljard dollar (een kleine 3 miljard euro) binnenharkte, zo rekende Deadline uit.

De eerste Despicable Me-film, in Nederland uitgebracht als Verschrikkelijke Ikke, kwam uit in 2010. Drie jaar later kwam studio Illumination met een vervolgfilm en in 2015 bracht het een spinoff uit rond de Minions. Despicable Me 3 van dit voorjaar, met de stemmen van onder meer Steve Carell en Kristen Wiig, brak diverse records. In grote filmmarkt China beleefden Gru en zijn gele sidekicks de bestbezochte openingsdag voor een animatiefilm ooit.

Ook in Nederland, waar de film zowel in het Engels als in het Nederlands uitkwam, brak de film tijdens het eerste weekend dat record: zo'n 200.000 bezoekers brachten 1,6 miljoen euro in het laatje van studio Universal. Voor de Nederlandse versie spraken Jon van Eerd en Kim van Kooten de hoofdrollen in.

Despicable Me grootste animatiefranchise ooit
Despicable Me grootste animatiefranchise ooit (Foto: BuzzE)

CD: Kasabian - For Crying Out Loud / Underdogs (Deluxe Edition)

Zo'n drie jaar na het album 48:13 is er eindelijk weer eens een nieuwe plaat verschenen van de Engelse band Kasabian. De band, die dit jaar alweer twintig jaar bestaat, is met For Crying Out Loud aangekomen bij hun zesde studioplaat. In hun thuisland stond de band al op menig groot festival en wordt de band tot de top gerekend maar in de rest van Europa wist de groep uit Leicester nog niet bij het grote publiek aan te slaan. Wellicht komt daar nu een verandering mee met deze nieuwe schijf.

Bultrug ramt boot en verwondt toeristen

Een bultrug heeft voor de Australische oostkust een toeristenboot geramd en meerdere passagiers verwond. De toeristen vlogen door de kracht van de botsing uit hun stoel toen de walvis tegen de 8,5 meter lange boot zwom, meldden lokale media.

Twee van hen verloren het bewustzijn door de impact, anderen liepen snijwonden op aan het hoofd en sommigen hadden botbreuken opgelopen. Niemand had in eerste instantie in de gaten wat de boot had getroffen, zei de kapitein tegen het Australische persbureau AAP. Iedereen lag "meteen op de grond". Pas daarna zagen ze de walvis weg zwemmen. Een dergelijk ongeluk komt zelden voor, zei kapitein Oliver Galea.

Bultrug ramt boot en verwondt toeristen
Bultrug ramt boot en verwondt toeristen (Foto: ANP)

Daling werkloosheid groep niet-westerse afkomst

De werkloosheid bij mensen met een niet-westerse achtergrond is in 2016 verder gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de werkloosheid in die groep vorig jaar uit op 13,2 procent, tegen 16,5 procent in 2014.

Het CBS meldde dat de werkloosheid onder de tweede generatie van de groep met een niet-westerse afkomst hoger is dan onder de eerste generatie. Bij de tweede generatie, die in Nederland is geboren, was dat vorig jaar 14,3 procent en bij de eerste 12,5 procent. Dat heeft volgens het CBS onder meer te maken met leeftijd, omdat de werkloosheid onder jongeren over het algemeen hoger is dan bij oudere leeftijdsgroepen. Wel heeft een groter deel van de tweede generatie een startkwalificatie, een diploma vwo, havo of mbo op minimaal niveau 2.

Het statistiekbureau baseert zich bij deze cijfers op de definitie van de internationale arbeidsorganisatie ILO. Het gaat dan om het aandeel personen van 15 tot 75 jaar die geen betaald werk hebben, recent hebben gezocht naar werk en daarvoor direct beschikbaar zijn. In de cijfers worden andere groepen buiten beschouwing gelaten, zoals degenen die vanwege ontmoediging wel willen werken maar niet zoeken naar werk.

Verder wijst het CBS er op dat de arbeidsparticipatie bij de tweede generatie hoger ligt dan bij de eerste generatie. Bij de eerste generatie had vorig jaar ruim 54 procent betaald werk en bij de tweede was dat ruim 60 procent. Dat komt omdat in de eerste generatie naar verhouding meer personen niet willen of kunnen werken, vanwege pensionering of arbeidsongeschiktheid. Van de 15- tot 75-jarigen met een Nederlandse achtergrond had ongeveer twee derde betaald werk.

Daling werkloosheid groep niet-westerse afkomst
Daling werkloosheid groep niet-westerse afkomst (Foto: ANP)

WK atletiek: Dag 4 - Goud voor Hassan?

Het eerste weekeinde van het WK is voorbij en, en dat is een beetje apart, de komende vier dagen hebben we geen ochtendsessies. Kwalificaties en series in de avond dus, alleen op de laatste drie dagen van het WK is er in de ochtend nog wat te beleven in Londen. Enfin, het mag de pret niet drukken natuurlijk, er is genoeg moois te zien in de avond en daar gaan we gewoon uitgebreid van genieten.

Nederlanders
Het Nederlandse programma is vrij duidelijk op te sommen voor vandaag: Sifan Hassan loopt om 22.50 uur de finale van de 1500 meter. Een medaille is heel goed mogelijk, hieronder gaan we er wat verder op in.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
19:30 200m mannen Series -
19:35 Hinkstapspringen mannen Kwalificatie -
20:00 Kogelslingeren vrouwen Finale -
20:30 400m horden vrouwen Series -
21:20 400m horden mannen Halve finales -
21:25 Hinkstapspringen vrouwen Finale -
21:55 400m vrouwen Halve finales -
22:30 110m horden mannen Finale -
22:50 1500m vrouwen Finale Sifan Hassn

Finale 12: Kogelslingeren vrouwen
Eigenlijk is deze finale maar om één reden interessant: Anita Wlodarzyk zou zomaar haar eigen wereldrecord kunnen verbreken. De Poolse is de tweevoudig regerend wereldkampioene en won vorig jaar olympisch goud. De dertien beste winnende worpen ooit staan op haar naam en als ze één van haar zes pogingen vanavond enigszins normaal de ring uit krijgt is het goud voor Polen.

Dan gaan we kijken naar de mogelijke winnaressen van zilver, waarbij Gwen Berry gezien haar tweede plek op de wereldranglijst dit jaar opvalt. De Amerikaanse krijgt buiten de VS echter weinig voor elkaar en overleefde de kwalificatie niet. De Chinese Zhang Wenxiu won op de vorige drie Olympische Spelen twee keer zilver en één keer brons en verzamelde daarnaast vier WK-medailles: drie keer brons, één keer zilver. Dit jaar is ze echter hopeloos uit vorm, maar aangezien ze de kwalificatie wél overleefde vlakken we Zhang toch maar niet uit.

Naast Zhang kijken we dan vooral naar haar landgenote Zheng Wang, de voor Azerbeidzjan uitkomende Hannah Skydan en de Poolse Malwina Kopron, die de beste was in de kwalificatie. Het Britse publiek hoopt op Sophie Hitchon en die zou op een goede dag best een medaille kunnen pakken.

Finale 13: Hinkstapspringen vrouwen
Caterine Ibarguën is de olympisch kampioene en regerend tweevoudig wereldkampioene, maar de lang onverslaanbare Colombiaanse is toch niet meer onverslaanbaar. De jonge Venezolaanse Yulimar Rojas won vorig jaar olympisch zilver en slaagde er dit jaar in Rome al in om Ibarguën te verslaan. Met 14,96 meter is zij ook de vrouw met het beste resultaat dit jaar, tegenover de 14,86 van Ibarguën.

Ibarguën en Rojas lijken toch echt een maat te groot voor de rest, dus kijken we verder naar het brons en dan is Olga Rypakova de eerste naam. De Kazakhse won olympisch goud in 2012 en kent vooralsnog best een prima jaar. De Jamaicaanse Kimberley Williams is nooit uit te vlakken en ook Patricia Mamona uit Portugal brengt flink wat ervaring in de strijd. Iemand anders op het podium zou zeker een verrassing zijn.

Kan Ibarguën op het moment suprême toch weer toeslaan? (Pro Shots/Action Images)
Kan Ibarguën op het moment suprême toch weer toeslaan? (Pro Shots/Action Images)

Finale 14: 110m horden mannen
Dit belooft een prachtige finale te worden. Als we naar het vorige WK en de Spelen van vorig jaar kijken zien we dat liefst zes verschillende mannen een medaille pakten en vijf van hen zijn vandaag van de partij. Op het WK van 2015 was er goud voor de technisch bijna volmaakte Rus Sergey Shubenkov, nu aanwezig als neutraal atleet. Hansle Parchment uit Jamaica en de Amerikaan Aries Merritt pakten zilver en brons en zijn er ook nu weer bij.

Op de Olympische Spelen in Rio was het goud voor Omar McLeod uit Jamaica, waarmee we zijn aanbeland bij de grote topfavoriet voor de wereldtitel. Zilver ging naar de sinds vorig jaar voor Spanje uitkomende Orlando Ortega, die Cuba de rug toegekeerd heeft en er vandaag ook weer bij is. Alleen Dimitri Bascou, de Franse winnaar van brons in Rio, is er nu niet bij. 

De vijf genoemde atleten hebben allemaal een serieuze kans op een medaille en misschien zelfs wel goud. Dan hebben we nog oud-wereldkampioen jeugd Shane Brathwaite uit Barbados, de rappe Fransman Garfield Darien en de in de halve finales verrassend sterke Hongaar Balasz Baji. Als hij een medaille pakt zou het wel een verrassing zijn, maar eigenlijk wordt dit gewoon een zeer open strijd waarin nagenoeg alles mogelijk is. Genieten dus!

Finale 15: 1500m vrouwen
Regerend wereldkampioene is Genzebe Dibaba uit Ethiopië, die vorig jaar op de Spelen verslagen werd door de Keniaanse Faith Kipyegon. Dibaba was in de halve finales echter allesbehalve overtuigend en dus rijst de vraag of ze wel goed genoeg is. De snelste dame in het veld is geen van beiden, die eer gaat naar een Nederlandse: met 3:56,14, gelopen in Hengelo, gaat Sifan Hassan aan kop op de wereldranglijst, waar ze ook de tweede en derde tijd van dit jaar gelopen heeft. Hassan is dit jaar zelfs nog helemaal niet verslagen en mag gerust de favoriete genoemd worden, wellicht met Kipyegon ernaast.

De Amerikaanse Jennifer Simpson is een prima kampioenschapsloopster, getuige haar bronzen medaille op de Spelen vorig jaar en haar wereldtitel in 2011. De Britten hebben Laura Weightman in de strijd, maar hun ogen zijn vooral gericht op Laura Muir. Een van de snelste dames ooit sinds vorig jaar en prima kanshebster op een medaille. Dan rest nog de vraag hoe Caster Semenya het gaat doen. De Zuid-Afrikaanse domineert de 800 meter, maar gaat hier voor een historische dubbel. In de series en halve finales ging het prima, de vraag is hoe ze zich in de finale staande kan houden. Wat ons betreft is alles mogelijk: kansloos weggeblazen worden of goud pakken.

Hassan lijkt in uitstekende vorm te zijn (Pro Shots/Action Images)
Hassan lijkt in uitstekende vorm te zijn (Pro Shots/Action Images)

Anna Faris en Chris Pratt gaan uit elkaar

Pak de grootverpakking met tissues er maar bij. Acteurskoppel Chris Pratt en Anna Faris gaat namelijk scheiden. Dat maakten de twee zondag bekend bij hun intieme vriendenkring op de Facebookpagina van Chris.

"Anna en ik kondigen met verdriet aan dat we uit elkaar gaan. We hebben het heel lang hard geprobeerd, en we zijn erg teleurgesteld", staat in de post, die door beide acteurs is ondertekend. "We houden nog steeds van elkaar, koesteren onze tijd samen en hebben diep respect voor elkaar."

De Guardians Of The Galaxy-acteur en de Mom-actrice trouwden in 2009 en hebben een vierjarig zoontje, Jack. "Onze zoon heeft twee ouders die heel veel van hem houden en in zijn belang willen we deze situatie zo privé mogelijk houden", schrijven Chris en Anna in de verklaring op de door werkelijk iedereen te bekijken pagina op Facebook.

Anna Faris en Chris Pratt gaan uit elkaar
Anna Faris en Chris Pratt gaan uit elkaar (Foto: BuzzE)

'Gegevens leaserijders op straat'

Persoonlijke gegevens van zeker honderdduizend leaserijders liggen op straat. De beveiliging van meer dan vijftig leasemaatschappijen was zo slecht, dat namen, adressen, leasecontracten en zelfs bekeuringen te achterhalen waren, meldt het AD.

Het is onduidelijk of er de afgelopen tijd misbruik is gemaakt van de lekken. Om te voorkomen dat de gegevens alsnog in verkeerde handen belanden, heeft het IT-bedrijf dat de datalekken ontdekte de softwareleveranciers afgelopen week geïnformeerd. De fouten in de software zijn daarna hersteld.

De datalekken kwamen aan het licht doordat het IT-bedrijf ESET uit Sliedrecht voor zijn eigen medewerkers op zoek was naar een nieuwe leasemaatschappij. Doordat de leasemaatschappijen één dataserver deelden, kon ESET met een trucje gegevens van alle aangesloten leasemaatschappijen opvragen.

'Gegevens leaserijders op straat'
'Gegevens leaserijders op straat' (Foto: BuzzT)

Grote brand verwoest kerk Rotterdam

Een leegstaande kerk aan de Zaandijkstraat in Rotterdam is zondagavond door een grote brand verwoest. De brandweer rukte met groot materieel uit voor de uitslaande brand, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Door de houten vloeren en balken sloeg het vuur snel om zich heen. De spits van de kerktoren stortte door de brand in. Omdat de muren van het gebouw dreigden in te storten, werden zo'n twintig huizen ontruimd. Dertig mensen moesten de nacht in een hotel doorbrengen.

Diep in de nacht werd het sein brand meester gegeven, nadat een kraan was gekomen om de muren van de kerk te slopen. Of de kerktoren kan blijven staan, wordt onderzocht. Als het gebied veilig is kunnen de bewoners weer naar hun woning.

De brand en rook was in de wijde omgeving te zien. De rook trok richting het centrum van de stad. Uit de omgeving kwamen veel meldingen binnen van mensen die last hadden van de rook. Er is een NL-Alert verstuurd in de buurt en de brandweer raadde aan ramen en deuren gesloten te houden.

Mogelijk is de brand ontstaan bij het orgel, maar nader onderzoek moet uitsluitsel geven. De Zaandijkstraat ligt in Heijplaat.

Oranjevrouwen gehuldigd in Utrecht

De kersverse Europees voetbalkampioenen worden maandagavond gehuldigd in Utrecht. De Oranje voetbalvrouwen veroverden zondagavond voor het eerst de Europese titel. Dat gebeurde 'thuis', in de uitverkochte Grolsch Veste in Enschede na de winst van 4-2 op Denemarken.

De Oranjevrouwen stappen maandag in Utrecht bij Sterrenwacht op een boot die over de Stadsbuitengracht naar Lepelenburg vaart. In dat park maken de Europese kampioenen op het podium hun opwachting voor het Oranjepubliek. De huldiging is van 18.00 tot 20.30 uur en wordt rechtstreeks op tv uitgezonden.

De gemeente Utrecht adviseert bezoekers van buiten de stad met het openbaar vervoer te komen omdat Lepelenburg is afgesloten voor verkeer en het lastig parkeren is in de buurt.

Utrecht was de voorbije weken tijdens het EK een van de zeven speelsteden in Nederland. In Utrecht begon Oranje het toernooi op zondag 16 juli met een 1-0 zege op Noorwegen.

Oranjevrouwen gehuldigd in Utrecht
Oranjevrouwen gehuldigd in Utrecht (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig

Zo d'eerste oogstweek is heet,
een lange winter staat gereed.

Goedemorgen!

Gisteren was het op veel plaatsen zonnig. De afgelopen nacht was er alleen wat sluierbewolking te zien.

Ook vandaag wordt het zonnig en regen kun je wel vergeten. Als je op de Wadden bent loopt de temperatuur op tot zo'n 21 graden en begeef je je naar het zuidoosten dan kan de thermometer de 25 wel aantikken.

Helaas blijft het weer niet zo, de komende dagen wordt het wisselvallig en fris.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:12
Zon onder: 21:19
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1919 Afghanistan wordt onafhankelijk.
1933 Begin van de Genocide van Simele. Het Irakese leger vernietigt, onder toezicht van de Britten, tientallen Assyrische dorpen en vermoordt daarbij duizenden Assyriërs.
1944 De Amerikaanse computertechnicus Howard Aiken presenteert op de Harvard-universiteit de eerste programmeerbare rekenmachine, de Harvard Mark I.
1980 Viditel gaat van start, een soort internet. Viditel is echter geen lang leven beschoren vanwege te hoge kosten.
1990 De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging ANC beslist om alle gewapende acties gericht tegen de regering op te schorten.

bazbo was afgelopen week op een festival in Noord Duitsland. Zo te zien had hij er goed weer bij. (Foto: bazbo)
bazbo was afgelopen week op een festival in Noord Duitsland. Zo te zien had hij er goed weer bij. (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hackers HBO voeren dreigement niet uit

De hackers die zeggen materiaal van HBO in handen te hebben, zetten dat nog niet online. In een mail aan The Hollywood Reporter zeggen de afpersers dat het lekken van het materiaal, mogelijk afleveringen van Game Of Thrones, is uitgesteld.

Als reden geven de hackers op dat er nieuwe potentiële kopers zijn voor het materiaal. "Een aantal van HBO's grootste concurrenten is in onderhandeling om de data te kopen. De deal is bijna rond. Arm HBO zal nooit meer aan de top komen", schrijven ze. The Hollywood Reporter merkt op dat het zeer onwaarschijnlijk is dat grote mediapartijen interesse hebben in het gestolen materiaal.

Eerder gaven de hackers aan dat ze zondag materiaal zouden lekken, omdat HBO "zijn belofte heeft gebroken. Dus we hebben maar één optie. Wacht maar tot zondag. HBO gaat ten onder." Eerder lekte de groep een script van een aflevering van Game Of Thrones en nog niet eerder uitgezonden episodes van Ballers en nieuwe serie Room 104.

Vrijdag circuleerde ook de nieuwe aflevering van Game Of Thrones op internet. HBO houdt vol dat dat een aparte zaak is en gevolg van een fout bij Star India, dat distributeur van HBO-programma's is in dat land.

Hackers HBO voeren dreigement niet uit
Hackers HBO voeren dreigement niet uit (Foto: BuzzE)

Ronnie Wood weigerde chemo voor longkanker

Rolling Stones-gitarist Ronnie Wood werd drie maanden geleden tijdens een routinecontrole plotseling gediagnosticeerd met longkanker. Even leek zijn leven aan een zijden draadje te hangen in afwachting van de resultaten van nader onderzoek naar eventuele uitzaaiingen. "Het doek kon elk moment vallen. Tijd om afscheid te nemen", aldus Wood die zondag in een interview met Daily Mail voor het eerst spreekt over de ziekte.

De 70-jarige rocker weigerde chemotherapie om de kanker te bestrijden, onder meer omdat hij zijn haar niet wilde verliezen. "Ik was voorbereid op slecht nieuws, maar had er ook vertrouwen in dat het goed zou komen. Ik wilde hoe dan ook geen chemo." Hij koos ervoor de tumor operatief te laten verwijderen en uiteindelijk bleek de ziekte niet te zijn uitgezaaid.

Een jaar geleden werd de rockster voor de vijfde keer vader, van tweeling Gracie en Alice. Een week voor hun geboorte stopte Wood met roken. "Toen dacht ik nog: 'hoe kan ik ongestraft wegkomen met vijftig jaar kettingroken en al die andere slechte gewoontes?' Kennelijk is er iemand daar boven die mij wel mag."

Ronnie Wood weigerde chemo voor longkanker
Ronnie Wood weigerde chemo voor longkanker (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.