MPOW bluetooth speaker & headset

2. Freebang Bluetooth speaker

Unboxing en specificaties

Zodra je de doos openmaakt komt de geur je tegemoet! Dat is de rubber handle aan de bovenkant van de speaker. Als je de speaker daaraan uit de doos tilt dan merk je dat dit niet de lichtste speaker is. En op het eerste blik ook zeker niet de kleinste. Maar dit is meer dan een speaker voor onderweg, het is een lifestyle gadget.

Kijken we naar wat er nog verder in de doos zit, dan vinden we een:
- Micro-USB kabel
- 3.5mm audio kabel, en een
- handleiding (of zoals op de handleiding vermeld staat 'Instruction Book')

Specificaties

Verbindingen
- Bluetooth V4.1
- 2.4GHz
- A2DP/AVRCP/HFP/HSP
- Bereik tot 10 meter

Accuduur
- 4400mAh
- Bij actief gebruik: 8-10 uur
- Standby: 120 uur
- Low-Voltage alert
- Opladen: +/- 5-6 uur
- USB Output: DC5V-1A

Overig
- 2x 5W speakers
- Waterproof level: IPX5
- Afmetingen: 161 x 148 x 45mm
- Gewicht: 936 gram


Design en bouwkwaliteit

De speaker oogt erg modieus en voelt ook hoogwaardig aan. De speakerelementen bevinden zich achter een lichtblauwe geperforeerde metalen plaat. Daarvoor zit een plastic front met cirkeltjespatroon. De rest van de speaker is afgewerkt met een rubberized finish, voor een duurzame feel. Aan de onderkant zitten twee rubber voetjes voor grip en aan de bovenkant bevindt zich dus die rubber band, of handle, waar je de speaker aan vast kunt houden. Daarop is het glanzende Mpow-logo terug te vinden. Hetzelfde zien we terug met het 'Freebang'-logo op beide zijkanten. Aan de bovenkant bevinden zich de gebruikelijke knoppen: on/off, previous/next, volume down/up en pauze/play (wat ook meteen een bluetoothschakelaar is). Aan de achterkant vinden we achter een rubber klepje poorten met de opschrift 'AUX', 'CHARGE' en 'POWER BANK'. Ja, je hoort het goed! De Mpow Freebang beschikt over een fullsized USB-poort; wat natuurlijk erg handig kan blijken om je smartphone mee op te laden (DC5V-1A) als deze dreigt leeg te raken. De speaker opladen zelf doe je via de micro-USB-aansluiting en er is tevens een 3.5mm jack, zodat je ook bedraad muziek richting de speaker kunt sturen. Al met al een erg stijlvolle speaker die erg robuust aanvoelt. De Mpow Freebang is dan ook gecertificeerd volgens de IPX5 standaard (spuitwaterdicht, dus kom maar op met die Super Soaker!).

MPOW review Freebang 7 (Foto: Shiznuts)

Hands-on ervaring

Nadat we de speaker braaf opgeladen hebben zetten we hem aan. Het paren met je computer, tablet of smartphone wijst zichzelf, maar je kunt er natuurlijk altijd nog de handleiding op naslaan. De Mpow Freebang geeft geen spraakrespons maar doet dit met tonen (heb je in ieder geval niet het probleem dat er mogelijk een Chinees tegen je praat) voor aan/uit en wanneer het maximale volume bereikt is (pauzeert dan overigens een seconde voor en na de toon de muziek).

Zetten we wat muziek op merken we meteen dat er een goede reden is voor de grote afmeting en het gewicht... de sound! Merkbaar is meteen de volle en ronde bass die lekker 'oompft'. Klinkt meteen als fun. Kleinere speakers worstelen daar altijd wel wat mee. Of je hebt bass, maar dan overschaduwt het de rest van het tonale bereik, wat in een blubberige sound eindigt. Nee, de rest van het bereik is verrassend helder, maar gelukkig niet dat het 'te scherp' klinkt, wat ik bij andere speakers weleens heb zien gebeuren. Mooie allrounder dus!

Op de hoogste volumes valt het op dat de vocals wat minder klinken. Dat lijkt voornamelijk het geval te zijn wanneer het bereik van een nummer zelf niet gesplitst is tussen laag en hoog dat elkaar dan voortreffelijk complementeert, maar bij nummers die eerder zo'n beetje door het hele bereik vertegenwoordigd zijn/druk gelaagd zijn. 't Is al een serieuze up in kwaliteit en mogelijkheden van een klein mobiel speakertje, dat gewoon niet veel teweeg brengt; maar geef je de Freebang meer te doen, laat je de speakers meer van het bereik vertegenwoordigen, moet 'ie z'n capaciteit gaan spreiden. Vergelijk het met een band op het podium bij daglicht, of in een donkere zaal waar je aandacht door spotlights gericht wordt op de points of interest. Zorgt voor een andere beleving als je ernaar kijkt. Maar zoals gezegd, dat betreft dan alleen de hoogste drie ofzo standjes volume en de speaker is gelukkig luid genoeg om dat niet eens te hoeven opzoeken. Het is tevens tegen te gaan door de speaker te voeden met een signaal van goede kwaliteit. Dat is sowieso aan te raden om te zorgen dat je muziekbestanden de nodige bits en kilohertz hebben!

Ik zou zeggen: echt fijne sound en geschikt voor allerlei soorten muziek, maar in het bijzonder lekker om naar te luisteren is bij nummers met wat bass erin, house, dance, hiphop, maar ook juist de wat rustigere nummers met een duidelijke splitsing tussen instrumental en vocal, unplugged sessies van een artiest bijvoorbeeld. Ook luisteraars van podcasts kunnen hier blij mee zijn! En: geen delay in het overdragen, dus ook voor je 'keep calm en Netflix'-momentjes uitstekend geschikt! Vooral als je normaalgesproken dan een laptop ofzo gebruikt en de audiokwaliteit van je apparaat niet al te denderend is. De speaker is volledig stil als er niks afgespeeld wordt (speakers willen nog weleens rare piepjes afgeven of ruisen).

De speaker mag dan voorwaarts gericht zijn, maar heeft geen problemen met de projectie van het geluid en vult een hele kamer. Mag je 'm toch ergens een eigen plekje geven dan kun je van z'n bereik op aan! Ik ben geen problemen tegengekomen met een paar meter afstand of muren tussen de speaker en bron binnen de gegeven specificaties van de fabrikant.

 

Conclusie

De Mpow Freebang bluetoothspeaker mag dan een grote jongen zijn in afmetingen en gewicht, maar is dan ook groots in sound. En die is te omschrijven als dynamisch en fun, met een volle bass die de rest van het bereik in z'n waarde laat. Verbind 'm met je smartphone via bluetooth of per kabeltje aan je audioplayer en je bent klaar om te gaan. Heeft je smartphone nog maar weinig accu over en wil je de dag nog doorkomen? Voor zulke situaties is het erg handig dat de Freebang speaker over een fullsized USB-poort beschikt. Kabeltje en laden maar! Deze speaker heeft de sound en voelt robuust en goed afgewerkt aan. De ideale partner voor je barbecues of strandavonturen! Jaren '80 boombox, meet your 2016 counterpart!

MPOW review Freebang 6 (Foto: Shiznuts)