Wii Sports Club

Als je Wii Sports Club opstart voelt het spel als oude wijn in nieuwe zakken. Nog erger wordt het als je bij het opstarten merkt dat er maar twee van de beloofde vijf games beschikbaar zijn. En dan moet je alsnog voor elk onderdeel apart betalen. Slaat Nintendo hiermee een dikke ace of een flinke uitbal?

Tennis

Ik kan mij nog herinneren toen ik thuis kwam met de Wii en Wii Sports en ik uitgelachen werd door mijn vrienden. Niemand snapte waarom ik dat ding had gekocht, totdat mijn oma mijn opa in elkaar sloeg met boxen. Het was ook een game die je lekker tijdens het kerstdiner met de hele familie kon spelen. Om hem bij de volgende kerst weer uit het stof te halen, want om hem nou maanden te spelen? Nee, zo leuk was Wii Sports nou ook weer niet. De laagdrempeligheid zorgde ervoor dat iedereen het kon spelen, maar ook snel erop uitgekeken was.

Launchgame
Waarom Nintendo dan ook niet meteen bij de lancering Wii Sports Club had uitgebracht was voor mij een raadsel. Het zou een prima systemseller kunnen zijn voor moeders die hun kinderen zien opgegeten worden door de bank. Nu kunnen we dan alsnog met het spel aan de slag, ware het niet dat Nintendo ervoor gekozen heeft om niet alle onderdelen direct uit te brengen. Bij het opstarten van het spel heb je (nu nog) de keuze tussen tennis en bowlen. Een duidelijk gemis, want als je wil golfen en/of honkballen moet je nog even geduld hebben.

Twee sporten

PappaMii
Gelukkig heeft Nintendo nu wel door dat steeds dezelfde personen winnen en dat het na verloop van tijd toch een beetje saai wordt. Daarom heeft Nintendo nu online gameplay toegevoegd aan het spel. Voor Nintendo een hele grote stap en het werkt verbazingwekkend goed. De matches worden snel gevonden en mocht je toch nog even in de wacht staan, dan kan je een minigame spelen om de spieren alvast op te warmen. Al je scores worden online  bijgehouden en kan je commentaar leveren op MiiVerse.  Het nadeel is dat Wii Sports Club de naam van de Mii gebruikt in plaats van de Nintendo ID, dus het kan zomaar voorkomen dat je een paar potjes tegen een Mii speelt die ‘Pappa’ heet.

Slam

Minigames
Nintendo heeft niet achterover gehangen en alles klakkeloos geport. Zo zijn de graphics behoorlijk opgepoetst en elk onderdeel heeft een paar minigames erbij gekregen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je bij tennis een whack-a-mole-minigame hebt waarbij je ballen op mollen moet slaan. Bij bowlen krijg je een modus waarbij de pinnen in allerlei vormpjes staan en dat je met curveballen deze om moet gooien. De gedachte hierachter is dat je spelenderwijs leert om curveballen te gooien of het beter plaatsen van de bal bij tennis. De minigames kan je alleen of met meerdere spelers tegelijk spelen. Persoonlijk had ik na een uurtje spelen het wel met de minigames gehad, maar ik kan me zomaar voorstellen dat je per se de highscores van al je vrienden wil verbeteren.

Bowlen

Volle pond
Omdat dit spel vooralsnog alleen online te koop is, heeft Nintendo twee manieren van betalen bedacht. Je kan alle onderdelen van het spel los kopen, dus als je alleen het bowlen wil kopen, dan kan dat. Elk onderdeel kost je tien euro en dat kan je tot in de oneindigheid spelen. Een snelle rekensom leert ons dat je voor alle vijf de onderdelen 50 euro kwijt bent. Dat is nogal wat voor een remake van een spel. Dan kan ik net zo goed het schijfje van Wii Sports erin stoppen en het ontbreken van de online multiplayer voor lief nemen. Een andere optie is om het spel te huren voor twee euro per dag door middel van het kopen van een zogenaamde Day Pass. Van mij mogen wel meer spellen dit model aanhouden. Dan kan je twee dagen lang Battflefield 4 spelen voor vier euro in plaats van direct het volle pond te moeten neerleggen om vervolgens erachter te komen dat het spel je niet bevalt.

Ahh lieevvv

Conclusie
Nintendo heeft erop gegokt dat moeders die het leuk vonden dat hun kinderen eindelijk weer bewogen, Wii Sports Club ook wel leuk vinden. Helaas zitten nog niet alle onderdelen erin en de minigames hadden wat uitgebreider mogen zijn. De boel wordt gered door de Day Passes die ze gaan aanbieden. Voor de geringe keren dat ik het spel ga opstarten om mijn vervelende neefje weer eens op zijn nummer zetten heb ik best wel twee euro over. Kan ik die 48 euro die ik overhoud investeren in een ander spel.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Multiplayer - Niet alle onderdelen beschikbaar 6,5
+ Day Passes voor spontaan gebruik - Te duur 
+ Familyfun - Had meer minigames kunnen hebben


Exclusief voor Wii U.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.