Evil Dead

Weer een horror-remake in de bioscopen, zoals we er de laatste jaren al velen hebben gezien met wisselend succes. Evil Dead is een ware cultklassieker en de fans zullen dus niet snel tevreden zijn met deze remake. Een gewaagde gok dus. Maar hoe staat de film op zichzelf? Zal het bioscooppubliek nog steeds ongemakkelijk de zaal verlaten? FOK! bekeek deze film vol gore, schrikmomenten en een verrassing.

Evil Dead poster

De film gaat over vijf vrienden die een weekend in een huisje in de bossen zullen vertoeven. Dit allemaal om Mia (Jane Levy) van haar drugsverslaving af te helpen. Al snel vinden ze in de kelder een geheimzinnig boek, die dit weekend een onverwachte wending zal geven. Uiteraard wordt het boek al snel hardop voorgelezen. De demonen die onze hoofdrolspelers (en het publiek) de stuipen op het lijf zullen jagen worden vervolgens gewekt. Wat er dan gebeurt is simpel gezegd een collage van ongemakkelijke momenten en gruwelijke schouwspelen.

Bij horrorfilms verval je al gauw in cliché's. Het begin van deze film is niet veel anders. Uiteraard komen deze cliché's uit het origineel, dus is het hier wel op zijn plaats. Het oproepen van de demonen, het alleen de bossen intrekken, het koppig reageren op iets wat je zojuist hebt zien gebeuren... het zit er allemaal in. Ook de personages zijn niet nieuw. De stoner, de blonde, de donkere, de vervreemde vriend... niks nieuws daar. Kortom: het is een remake dus we weten het allemaal al. Tóch werkt deze horrorfilm. Een groot deel daarvan is te danken aan de kracht van regisseur Fede Alvarez, die effectief het tempo van de film gebruikt en besluit de spanning geen moment los te laten. Hierdoor lijkt de film na de ietwat trage start nog het meest op een rollercoaster, waarbij je van looping naar kurkentrekker en weer terug gaat.

Evil Dead screen 1
Zo'n meisje stop je niet graag in je kelder...

De film bevat een aantal flinke gore-momenten. De camera draait niet vlug weg en de ogen blijven niet verstokt van enkele gruwelijke beelden. Een groot deel hiervan is gemaakt met klassieke effecten, en zonder tussenkomst van een computer. Deze momenten worden langzaam opgebouwd, waardoor je geen moment op je gemakje in je stoel zit. Dit gevoel wordt enkel versterkt door de ijzersterke geluidseffecten. Het team wat hiervoor verantwoordelijk is heeft wat unieke keuzes gemaakt, wat de bezoeker van deze film nog meer angst inboezemt.

De cast is prima op orde, met een bijzondere vermelding voor Jane Levy (Suburgatory) als de bezeten Mia. Vooral in de slaapkamerscène en douchescène (nee, niet wat je denkt) maakt zij een indruk die je nog even bijblijft. De rest van de spelers doet feitelijk enkel hun ding: angstig kijken en hard schreeuwen als er iets gebeurt.

Evil Dead screen 2
Gore, gore, gore ... en dan doen we hier maar één van de minst schokkelende plaatjes...

Al met al een erg geslaagde horrorfilm. Ondergetekende heeft helaas de originele Evil Dead (nog) niet gezien, en kan deze dus niet vergelijken met het origineel. Wat ik wel weet, is dat de fans ongetwijfeld even moeten blijven zitten tot ná de aftiteling voor een leuke verrassing. Deze film jaagt je zeker de stuipen op het lijf en niet veel vaker was je zó blij dat de lichten in de bioscoopzaal weer aangingen.