Young Adult

Young Adult-literatuur is een boekengenre dat is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Deze boeken zijn gericht op jongeren van ongeveer 14 tot 21 jaar en zijn enorm populair in de Verenigde Staten. Het overkoepelende thema is vaak jongerengerelateerd, zoals de mogelijkheden en dilemma's van deze generatie. In de film Young Adult speelt Charlize Theron (Monster) een auteur van dit soort boeken.

Schrijfster Mavis Gary (Theron) keert, niet lang na haar echtscheiding, terug naar haar geboorteplaats ergens in Minnesota. Ze wil haar geweldige jeugd opnieuw beleven en is van plan de relatie met haar ex-vriendje Buddy Slade (Patrick Wilson, Insidious) weer nieuw leven in te blazen. De thuiskomst loopt echter niet zoals gepland, want Buddy is al getrouwd en dus zoekt Mavis haar heil bij ex-klasgenoot Matt (Patton Oswalt, Ratatouille). Ook hij heeft de middelbare school niet helemaal achter zich kunnen laten.

Regisseur Jason Reitman heeft eerder de film Juno geregisseerd en dat is meteen te merken aan Young Adult. De zwarte humor is ook hier goed aanwezig en in feite is Mavis Gary een oudere versie van Juno MacGuff (door Ellen Page). Beiden zijn goed neergezet door de actrices en beiden gebruiken perfect het sarcasme.

Theron komt in een bizarre situatie terecht als haar droomman al getrouwd blijkt te zijn en probeert hem toch voor haar te winnen. Dit leidt tot bizarre, maar lachwekkende situaties waarin de plaatsvervangende schaamte oploopt. Je hebt vaak medelijden met Theron, hoewel deze scènes juist het meest hilarisch zijn. Ook het samenspel met Patton Oswalt zorgt voor een aantal leuke scènes.

Young Adult heeft een vergelijkbare kwaliteit als Juno. Het tempo is niet erg hoog en een dijenkletser is het ook niet, maar daarentegen leef je wel erg mee met de personages, is de zwarte humor heerlijk om naar te kijken en zitten er een aantal gênante scènes in. Wellicht geen film die hoge bezoekersaantallen zal krijgen maar grote kans heeft om een cultfilm te worden, net als Juno.