Safe House

Acteur Ryan Reynolds was eerder vaak te zien in romantische komedies, zoals Just Friends en The Proposal. De laatste tijd wordt hij steeds meer gevraagd voor spannendere films en dat doet hij zeker niet onverdienstelijk. Vooral in de film Buried, waar Ryan de enige acteur in beeld was, liet hij zien ook thrillers aan te kunnen. Nu is hij te zien naast ouwe rot Denzel Washington in de actiefilm Safe House.

Wanneer een schuiladres van de CIA het doel is van een groep criminelen, krijgt de leider van de 'safe house' Matt Weston (Reynolds) de taak om de grote crimineel Tobin Frost (Washington) over te brengen naar een andere veilige locatie. Frost was niet lang daarvoor voor verhoor in de 'safe house' opgesloten. Een psychologisch spel begint tussen Frost en Weston en de vraag is wie als eerste zal breken.

In het begin van de film begint het rustig. De kijker ziet beelden van een gelukkige Weston met zijn vriendin (die niets weet van zijn geheime taak in de 'safe house'). Als hij aan het werk gaat verandert de sfeer vrijwel meteen als topcrimineel Frost arriveert. Het wordt meteen een stuk donkerder als Frost op een onmenselijke manier wordt gemarteld om informatie te winnen.

Als een groep criminelen de safe house aanvalt wordt het allemaal nog spannender. Frost en Weston weten ternauwernood te ontsnappen, maar ze zijn nog lang niet verlost van de criminelen. Een aaneenschakeling van spannende achtervolgingen en snelle montages volgt. Dit zorgt ervoor dat je bijna continu op het puntje van je stoel zit.

Ondanks dat de verhouding tussen Frost en Weston interessant in beeld wordt gebracht en ook een interessante verhaallijn is, haalt het wel een beetje vaart uit de film. In een aantal scènes heeft het duo een goed een-op-een gesprek en ontstaat er een soort band tussen de twee. Het is een goede afwisseling tussen de snelle montage en de flitsende achtervolgingen, maar haalt je even van dat puntje op de stoel vandaan.

Safe House is zeker een interessante film geworden met een aantal spannende wendingen. Het is een grove en directe film met veel harde scènes en flinke botsingen. Vooral de acteurs vallen in positieve zin op en leveren een bovengemiddelde prestatie. Denzel is erg overtuigend als een snoeiharde crimineel en ook Ryan doet het erg goed als groentje bij de CIA.