DVD: Law & Order SVU - Seizoen 11

Al vanaf 1990 worden de politie en het Amerikaanse gerechtsstelsel gevolgd in Law and Order. In 1999 was de originele dramaserie nog steeds een groot succes en werd de eerste spin-off gepresenteerd aan de Amerikaanse kijkers: Law & Order: Special Victims Unit. Deze serie draait om het team dat seksueel gerelateerde criminaliteit bestrijdt en waar Olivia Benson (Mariska Hargitay) en Elliot Stabler (Christopher Meloni) al die jaren de hoofdpersonages zijn. En het kan bijna niet anders dan dat je deze of één van de ander L&O's wel eens op televisie bent tegengekomen. Net5 en 13th Street zenden in Nederland de SVU variant uit. Momenteel is de serie de meest succesvolle Law & Order serie en bezig met het twaalfde seizoen. Seizoen 11, met daarin 24 afleveringen, is nu in Nederland ook op DVD verkrijgbaar.

Waar in het begin de serie volledig op rechercheurs Benson en Stabler was gericht, is de cast in het laatste decennium flink uitgebreid en krijgen de toegevoegde karakters steeds meer input. De leidinggevende Don Cragen speelt alle jaren al mee, maar blijft qua verhaallijn en karakter grotendeels op de achtergrond. Ook van de zwartgallige John Munch krijgen we al die jaren niet heel veel mee buiten zijn cynische opmerkingen. Ice-T, die al jaren de rol van rechercheur Tutoala vertolkt krijgt de laatste seizoenen wel steeds meer 'speelruimte'.

In het elfde seizoen nemen Benson en Stabler wederom de meeste zendtijd voor hun rekening, maar dit seizoen worden er ook flink wat bekende namen voor bijrollen uit de kast getrokken. Zo passeren Sharon Stone, Eric McCormack (Will & Grace), Stephen Rea (The Crying Game, V for Vendetta), Naveen Andrews (Lost) en Wentworth Miller (Prison Break).

De serie heeft na tien seizoenen niets aan kwaliteit en originaliteit ingeboet en is eigenlijk alleen maar beter geworden. De verhalen en personages van het elfde seizoen zijn wederom weer om van te genieten. Als vanouds komen er vreemde, emotionele en schokkende zaken aan bod. Verhalen die je als kijker (en vooral in het puriteinse Amerika) vast wel eens aan het denken zet. Zo zet de serie zich elk jaar wel op subtiele wijze in voor homorechten. En dat is behoorlijk knap als je al zo'n 250 afleveringen hebt gemaakt. Naast de goede afleveringen zijn er helaas geen extra's op deze DVD-box terug te vinden. Desalniettemin, mocht je dit seizoen gemist hebben: een aanrader!