Film: The Mechanic

Wanneer een huurmoordenaar de opdracht krijgt het leven van een bekende te beëindigen, neemt hij diens zoon aan als zijn leerling. Hij leert hem de kneepjes van het vak, maar is dat wel zo slim?

Jason Statham heeft de laatste jaren naam gemaakt als actieheld, met rollen in de Transporter-serie en blockbuster The Expendables, waar hij naast onder andere Sylvester Stallone de stoere gast uithangt. Die positie past hem, want Arthur Bishop, de titelrol uit The Mechanic, is een koelbloedige moordenaar. Een moord is een klus, die secuur, professioneel en soms ongemerkt uitgevoerd moet worden. De intro van de film geeft een goede indruk van zijn professionaliteit en zijn leven. Het doden van slachtoffers doet hem niets, totdat hij de opdracht krijgt een goede vriend te vermoorden. 

Hij doet het, zonder morren, maar helemaal ongemoeid laat het hem niet. Hij voelt zich schuldig ten opzichte van Steve (Ben Foster), de zoon van het slachtoffer, die dakloos en werkloos achterblijft, en neemt hem in huis als zijn leerling. Wat zich ontvouwt is een weergave van het moordenaarsvak. Steve krijgt les in het vak van 'mechanic', een huurmoordenaar die andermans problemen oplost. Hij is er niet van op de hoogte dat Bishop verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader, en da's misschien maar goed ook; Steve is niet zo koelbloedig en berekenend als Bishop, zo lijkt het.

The Mechanic, een remake van de gelijknamige film uit 1972, geeft een goed beeld van het werk van de twee moordenaars, die uiteindelijk samen klussen uitvoeren. Met de moord op Steves vader slechts nog in het achterhoofd vraag je je halverwege de film echter af waar het heen gaat. De klussen lijken niets te maken te hebben met eerdere gebeurtenissen en elkaar willekeurig op te volgen. Is dit slechts beeldvorming en voorbereiding van een grote finale, of is er een verband dat de kijker nog leert in een later stadium?

Je verwacht dat het dichtbij hebben van een onwetend familielid van een slachtoffer een bepaalde spanning oplevert tussen de twee hoofdpersonen. Wanneer Steve erachter komt zal hij zijn vader willen wreken, zo leren we, maar is dat wel wat The Mechanic wil laten zien?

Door deze onzekerheid over de richting van de film en het gebrek aan medeleven met de hoofdpersonen lijkt de film een losse flodder; wat leuke scènes met vuurwapens, een aantal sterke gevechten en alom goede actie, maar geen hart, geen doel. En dat is jammer, want als er een beetje spanning tussen Steve en Bishop zou worden opgebouwd, had de film je naar het puntje van je stoel kunnen schuiven.