CD: White Rabbits - Fort Nightly

De naam van de band, White Rabbits, doet heel erg denken aan Jefferson Airplane. Toch heeft deze band uit Brooklyn, New York, daar niks mee te maken. Het album Fort Nightly is zo modern en hip als modern en hip maar kan zijn.



Dat kan ook niet anders dan het summum van hip, Pitchfork, over je schrijft: "Fort Nightly is that rare debut where potential isn't the operative word - White Rabbits deliver the whole package straigt away". Zou Pitchfork dat ook geschreven hebben als deze heren thans niet geheel verantwoord in een groot loft in Brooklyn wonen en werken, maar in hun geboortegrond (Missouri) tussen de eeuwige graanvelden verdwaald waren geraakt?

Fort Nightly heeft inderdaad iets bijzonders. Het album heeft een lichte circussfeer. De band had uit Antwerpen kunnen komen! De sfeer doet inderdaad denken aan Zita Swoon of aanverwante projecten. Ongebruikelijke ritmes, veel pianoaccenten, losgeslagen zang. Veel losstaande elementen die op één of andere wijze toch bij elkaar weten te komen. Maar belangrijker: het straalt een zekere bezetenheid uit.

Een feestje is het. Op een zwoele avond, met een kleine overdaad aan cocktails. Ik vermoed dat het album dan het best tot zijn recht komt. Behalve bezetenheid bezit het namelijk ook een zekere intiemheid, en een Zuiders tintje. Het is vrolijkheid en duisterheid tegelijkertijd. Het is een vat vol tegenstrijdigheden. Genoeg te ontdekken dus.

Alleen maar pluspunten? Nee: er had wel wat meer variatie mogen zijn. De songs lijken soms erg veel op elkaar, en liggen in ieder geval tamelijk recht in elkaars verlengde. Zo chaotisch en verwrongen als de muziek soms klinkt. Niettemin een fijne indieplaat. Bovendien 6 mei te zien in Paradiso, Amsterdam.


Label Fierce Panda / Munich Datum: 10 maart 2008
Waardering: