CD: Immaculate Machine - Fables

Het driekoppige, Canadese Immaculate Machine bestaat sinds 2002 en bracht zelfstandig twee cd's uit voordat ze bij hun huidige platenmaatschappij tekenden. Fables is hun derde album onder Mint Records na debuutalbum Ones and Zeros uit 2004 en een mini-album met Franse vertalingen van zes van hun nummers. Deze indie pop/rockband begon aandacht te trekken toen zangeres Kathryn Calder in 2005 lid werd van de band The New Pornographers. Naast Calder, die ook de toetsen bespeelt, bevat Immaculate Machine Brooke Gallope op gitaar en Luke Kozlowski op drums. Het kenmerkende geluid van deze band is de twee- of zelfs driestemmige zang. Het album bevat een opgewekt, doch zeer vreemd covertje en een boekje met dezelfde kwaliteiten.

Subtiele dynamiek
De drie bandleden zijn al jaren vrienden van elkaar en dat is volgens eigen zeggen de reden voor de subtiele dynamiek in de nummers. Het is lastig om dit album onder een genre te plaatsen, want het bevat een heel uniek geluid. De bandnaam is ontstaan uit een stukje songtekst van Paul Simon, maar dat is niet hun enige muzikale voorbeeld. Naast de grunge en punk uit hun jeugd, hebben ze een voorliefde ontwikkeld voor alle soorten muziek, of het nu nieuw is of oud. Hun politieke interesse is wel voelbaar in de muziek, maar op een lichtvoetige manier. Omdat de band maar uit drie leden bestaat, hebben ze een wat vreemde instrumentele verdeling. Door afwezigheid van een bassist speelt Calder de baslijn met haar ene hand en de melodie met haar andere hand op de toetsen. Door hun veelstemmige zang is het niet direct merkbaar dat je naar maar drie muzikanten zit te luisteren.



Vrolijke pop
De afwisseling in zang geeft Immaculate Machine telkens een ander geluid, alhoewel de nummers wel zonder uitzondering een enorm vrolijk deuntje hebben. De cd is zelfs zo vrolijk en opgewekt dat het gevaar bestaat dat je er een beetje de kriebels van krijgt. Bij het beluisteren van het album ben je continu bijna bereid om de muziek af te doen als te simpele, heldere en vrolijke pop. Maar dat laatste duwtje krijg je niet van Immaculate Machine. De zuivere stem van Calder is een genot om naar te luisteren en de zangstemmen van de beide mannelijke bandleden passen daar prima bij. Eén van de toppers van de cd is het eerste nummer: 'Jarhand' met zijn catchy melodietje. Een ingetogen 'Small talk' wordt begeleid door een simpele toetsenpartij. In het wondermooie 'Northeastern wind' overheerst na een lange, instrumentele intro de zwoele stem van Calder. Zo af en toe heeft een nummer een beetje een keltisch folkgeluid, maar dan wel heel in de verte. De cd sluit af met 'Blinding Light', alweer een ballad, waarin Calders bijzondere stem erg goed naar voren komt naast echoënde toetsen. Fables is geen album voor de massa, maar wel voor de muziekliefhebber die graag iets aparts hoort. In feite drie sterren, maar vanwege het unieke geluid en die geweldige stem van Calder, vier sterren.


Label: Mint Records Releasedatum: 9 juli 2007
Waardering: