DVD: Our Daily Bread

Een tijdje geleden schreef ik al een review over We Feed the World, een documentaire over de voedselindustrie. Our Daily Bread doet precies hetzelfde, maar pakt het totaal anders aan. Geen diepte-interviews, geen oplossingen, geen commentaar. Enkel de ritmische aaneenschakeling van beelden in de slachthuizen en bij de landbouwvelden. Een indrukwekkende manier om de efficiënte en onmenselijke productieprocessen te bekijken, als een machine die nooit stopt.




Kunst
De eigenzinnige wijze waarop de Oostenrijkse regisseur Nikolaus Geyrhalter de film regisseert en monteert, heeft echter ook zijn nadelen. Want ook al is het overduidelijk dat elk shot en elke overgang tot in de kleinste details is uitgewerkt en gaat er een enorme esthetische kracht vanuit, het begint na een tijdje wel te vervelen. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de beelden van de gele kuikentjes die over de lopende band rollen en worden opgepakt alsof het speelgoedkuikentjes zijn, al veelvuldig voorkwamen in We Feed the World. En ondanks de kunstzinnige factor die Our Daily Bread bijzonder maakt, waren het de interviews in We Feed the World die verdieping brachten. Nu lijkt Geyrhalter enkel als doel te hebben een vernieuwende blik op de industrie te werpen en niet zozeer een wereldwijd probleem aan te kaarten, inhoudelijk is Our Daily Bread gewoon niet zo interessant.




Onvermijdbare vergelijking
Filmtechnisch is de documentaire perfect, en misschien zou je de twee niet met elkaar moeten vergelijken. Maar er zijn zoveel overeenkomsten dat als je de één al gezien hebt, de ander meteen een stuk minder interessant is. Voor wie We Feed the World niet gezien heeft, is het dan ook wel degelijk een aanrader, en elke liefhebber van poëtische documentaires zullen optimaal genieten van de montage in Our Daily Bread.


Label: Lumière Releasedatum: juni 2007 Kijkwijzer:
Waardering: Waardering extra's: n.v.t.