CD: Cafe del Mar Classic III

Zoals vorig jaar al eens gemeld heeft Café del Mar nogal wat vertakkingen gekregen de laatste jaren. Zo zijn daar de Aria, Chillhouse Mix en Dreams collecties en voor de liefhebber van klassieke muziek is er Café del Mar Classic. Van die laatste serie ligt inmiddels de derde uitgave in de winkels.


Spaanse componisten
De markt met klassieke lounge wordt niet vanuit allerlei hoeken verzadigd. William Orbit heeft het 'genre' nogal een boost gegeven met zijn bekende bewerking van 'Adagio For Strings' en zijn album 'Pieces in a Modern Style'. Maar de aandacht voor dit genre is de laatste jaren nogal verslapt.
Deel één en twee werden respectievelijk in 2004 en 2005 in de schappen gebracht en stonden bol van klassieke meesterwerken van onder andere
Beethoven, Chopin, Bach, Satie en Mozart. Om niet te eentonig over te komen heeft de Café del Mar ditmaal besloten het op een Spaans onderonsje te gooien. De dertien tracks tellende cd staat dan ook vol met Spaanse componisten zoals Maestro Rodrigo, Granados, Arriaga en Falla. De Franse Georges Bizet is een uitzondering en zijn werk 'Carmen' zaagt op dit album de tracklist doormidden. Het Praags Filharmonisch Orkest onder leiding van Alejandro Monroy is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Liftmuziek
De muzikale impact is nogal laag, de composities zijn ontdaan van spanning en diepgang. 'Danza Ritual Del Fuego' is een bekend deuntje, maar klinkt hier als een uitvoering die gebruikt kan worden in een jaren zeventig erotische art-film. 'Granada' krijgt u te horen als u in de wacht staat bij de klantenservice en 'Preludio Y Salida De Juan' wordt ten gehore gebracht in de lift van een duur warenhuis.

Strijkers
'La Parrala' heeft samen met 'Danza Española No 5 Andaluza' een mediterraan loungedekentje over zich heen liggen. Ook met 'En Aranjuez Con Tu Amor' is geknutseld en dat levert dan wel een uitermate relaxte track op. De tracks waar te veel fluit, orgeltjes en riedeltjes in zitten missen de associatie met het Café del Mar-gevoel en worden daardoor gedegenereerd tot liftmuziek. Nummers gevuld met strijkers en waaraan meer aandacht is besteed om ze 'loungy' te laten klinken zijn echter wel de moeite waard. Helaas is dit maar ongeveer de helft van het album.

Tracklist


Label Café del Mar Music Datum: 28 maart 2007 Waardering: