DVD: The Covenant

Je zou zeggen dat Renny Harlin, die eerder Die Hard II, Exorcist: The Beginning en Deep Blue Sea regisseerde zou hebben geleerd van het verleden. Niets is minder waar. Misschien is het wel zijn stijl om middelmatige films te maken. Helaas wacht The Covenant hetzelfde lot.In de 17e eeuw sloten vijf heksenfamilies in New England een overeenkomst; een convenant. Niemand zou ooit te weten komen dat ze over bepaalde magische krachten beschikten. Lang werd gedacht dat de bloedlijn van één van de vijf families ten einde was gekomen toen deze werd verbannen. De familie misbruikte hun kracht, en lange tijd werd er niets meer van ze gehoord. De overige vier families hielden stand, tot aan deze tijd. Vier mannelijke jonge studenten bezitten vandaag de dag nog over bepaalde krachten. Maar, deze krachten werken verslavend. Elke keer als ze hun krachten gebruiken, versnelt hun verouderingsproces en worden ze een fractie zwakker. Dan verschijnt ineens een verwant van de vijfde familie ten tonele. En hij is uit op meer macht.


Caleb, één van de vier vrienden, wordt binnenkort achttien jaar. Vanaf die dag zal hij over zijn volledige hoeveelheid kracht beschikken. Er ontketent zich een ware machtsstrijd. In eerste instantie tussen de vier vrienden en later tussen het al oude goed en kwaad. Wanneer het vijfde lid bovendien Calebs vriendin begint te bedreigen, is het voor Caleb tijd om een einde te maken aan de terreur.

The Covenant is eigenlijk een echte tienerfilm. De acteurs lijken uit een modellencatalogus te zijn geplukt; iedereen ziet er perfect afgetraind uit en zelfs voor die ene figurantenrol in een bar (waar een minirokje omhoog vliegt) is een hele auditieronde geweest, waarbij de dames inderdaad geacht werden hun derrière te laten zien aan Harlin. Maar er zijn meer opmerkelijke keuzes gemaakt die deze film er eentje voor het TMF publiek maakt. De montage is snel, flitsend en ziet er nu en dan uit als een videoclip. De elektrorock-achtige soundtrack versterkt bovendien dit gevoel. Er wordt ook erg veel gebruik gemaakt van CGI, stunts en special effects, waarbij de makers duidelijk veel naar de films van de Wachowski broers hebben gekeken. Van alles vliegt er letterlijk rond in de film: auto’s, flessen, door de jongens getoverde energieslierten en bollen en logischerwijze ook mensen. Het is niet voor niets een film over magie.


De film is niet in de Nederlandse bioscopen geweest, en verschijnt dus regelrecht op dvd. Er staan niet veel extra´s op de dvd. Een redelijke ‘making of’ laat leuk zien hoe de film in elkaar is gezet, maar toont ondertussen alleen maar welke tekorten ze tegenkwamen tijdens de shoot. Zo hebben ze niet opgenomen in New England, zoals het verhaal suggereert, maar in het Canadese Montreal. Dat was nou eenmaal goedkoper. En ook hebben ze vrijwel alle binnenlocaties in een studio opgenomen, in plaats van op locatie. Dat was wederom goedkoper. Dan ga je toch denken dat de makers beter daar meer in hadden kunnen investeren, dan in bijvoorbeeld een auditiedag voor ‘meisje aan de bar’. Verder staan er op de dvd enkele trailers van andere filmreleases (waaronder eentje van Casino Royal) en kun je kiezen voor het bekijken van de film met commentaar van regisseur Renny Harlin. Wel is het aan te raden om eerst de film met commentaar te zien en daarna pas de ‘making of’ documentaire. Tijdens het becommentariëren vertelt Harlin vrijwel dezelfde dingen die ook in de documentaire worden uitgelicht.


Desalniettemin is The Covenant, net als Renny’s eerdere werk, geen onaardige film. Het verhaal zit ritmisch goed in elkaar en er zit genoeg spanning in de film om een avond gekluisterd aan de buis te zitten. Het is alleen jammer dat Harlin zichzelf nergens weet te overtreffen en dus anderen weet te verbazen. Een film die je gewoon moet kijken en waarbij je niet moet nadenken.


Label: Sony Pictures Releasedatum: 12 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: