CD: Joakim - Monsters & Silly Songs

Stel je voor. Je heet Joakim Bouaziz, je hebt je sporen al uitgebreid verdiend in de Parijse elektroscene. Je bent een album aan het samenstellen, als plotseling de elektronica die je zo liefhebt je een loer draait, en 90% van de opgenomen muziek zomaar wist. Niet zomaar een paar bitjes omgevallen, neen, weg foetsie gone.



Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, en heeft Monsters & Silly Songs toch nog het levenslicht gezien. In ieder geval een doordacht album, daar helpt zo'n ongelukje ongewild wel aan mee.

Monsters & Silly Songs is zeker geen pure elektroplaat. Daarvoor is het te veel doorspekt van 'echte' instrumenten. De tracks 'Monster' #1 t/m #4 lopen als rode draad door het album heen, korte noise-collages, die echter te weinig ingrijpend zijn om het album echt te kleuren. Mij ontgaat het concept dan ook een beetje.

Het meest interessant is het middenstuk van het album. 'Rocket Pearl' begint met een paar klikjes, maar transformeert gaandeweg naar een traag pop-rocknummer met een obscuur randje. Hoewel het een dansbaar nummer is (met enig respect en fantasie), hoort het nummer schijnbaar helemaal niet thuis op een dergelijke schijf. Mis: juist dit nummer steekt het lont aan. Het contrast met de volgende track, 'Drumtrax' kon bijna niet groter zijn; het is allemaal elektronica wat hier de klok slaat, en bovendien sober vormgegeven waardoor het nog eens uitverlicht wordt. 'Everyting Bright & Still' dat daar op volgt, is log, grotesk, een mix van beats, raffelende synthesizerklanken, Capt. Beafheart en een depressief Middeleeuws koor. Maar doordat al deze invloeden knap tot een compact nummer worden gesmeed toch mede één van de hoogtepunten van het album.

Desondanks steekt de rest van het album hier een beetje bleekjes bij af. Niet slecht, maar ook niet heel bijzonder. Het moet gezegd worden dat Joachim verschillende stijlen aardig combineert, maar dat is tegelijkertijd de kracht én zwakte van het album. Het mist daardoor wat focus, waardoor enerzijds iedereen er wel wat van haar/zijn gading in vindt, maar anderzijds kiest het album niet echt om één bepaalde richting uit te diepen.


Label: !K7/Pias Records Releasedatum: 19 februari 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!