Boek: Jan Blokker - Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven

Weet jij nog waar de eerste veldslag van de Tachtigjarige oorlog plaatsvond? Nee? Dan ben je zeker niet de enige, want de kennis over de vaderlandse geschiedenis van voor 1900 is maar bij weinig mensen echt bekend. En dat terwijl in de meeste Europese landen geschiedenis zo'n belangrijke rol speelt. Op Nederlandse scholen wordt veel onderwezen over de Tweede Wereldoorlog en dat is een van de oorzaken dat de kennis over de 80 jarige oorlog zo gering is. Jammer, want in heel Nederland zijn nog genoeg punten waar je die geschiedenis terug kunt vinden. Maar waar? Jan Blokker schreef twintig jaar geleden een soort routebeschrijving met uitleg om een tocht te maken langs belangrijke punten uit de Tachtigjarige Oorlog. Nu is deze omschrijving uitgegeven in boekvorm. Blokker vraagt zich af of we wel genoeg waarde hechten aan onze geschiedenis en of de oorlog nog echt tastbaar is. Kun je er een boeiende tocht van maken? Dat kun je lezen in Waar is Tachtigjarige Oorlog gebleven?.

De Tachtigjarige Oorlog is eigenlijk het begin van Nederland zoals we dat nu kennen. Toegegeven, het zal na de oorlog nog eeuwen duren voordat het allemaal de huidige vorm krijgt, maar het begin is er. De Spaanse koning Filip (bekend van het Wilhelmus) stuurt hertog Alva naar Nederland om de Calvijnse onlusten de kop in te drukken. Met een flink aantal executies probeert hij de oproer de kop in te drukken, maar het is tevergeefs. Onder leiding van Willem van Oranje en zijn broers worden kleine (huurlingen-)legertjes samengesteld en in 1572 is de eerste veldslag een feit. In het (nu in Groningen gelegen) Heiligerlee wint het leger van de Oranjes de eerste slag. Ze hebben er maar kort plezier van, want even later worden ze alsnog in de pan gehakt. Maar vanaf dat moment is het tientallen jaren onrustig en krijgt de Tachtigjarige Oorlog een wat onsamenhangende vorm. Jan Blokker neemt ons mee naar het begin in Heiligerlee, maar leidt ons ook langs bekende plaatsen (zoals het innemen van Den Briel door de Watergeuzen), maar ook onbekendere locaties komen aan bod.



Wat gelijk opvalt aan het Waar is Tachtigjarige Oorlog gebleven? is de opzet ervan. Niet alleen geeft Jan Blokker een overzicht van monumenten of gedenkwaardige plekken in Nederland, hij weet ook een nette historie van de Tachtigjarige Oorlog neer te zetten. Daarnaast verlevendigt hij het geheel met de persoonlijke toon over belevenissen gedurende zijn reis door Nederland. Ook zijn relativering van bepaalde gebeurtenissen (zoals de inname van Den Briel op 1 april 1572) brengt een humoristische noot in het boek naar voren. Elk onderdeel van de tocht is bovendien ook nog eens ruimschoots voorzien van oude getekende illustraties en mooie foto's die het heden en verleden tot leven brengen. Heb je ook maar een beetje interesse in de ontstaansgeschiedenis van Nederland of schuilt er een (amateur-)historicus in je? Dan is Waar is Tachtigjarige Oorlog gebleven? zeker een aanrader!



Uitgever: de Harmonie ISBN: 9061697417 Pagina's: 200
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!