Boek: Stephen King - Mobiel

Een striptekenaar uit Maine heeft een geweldige dag: hij heeft in Boston een contract getekend en is op weg naar vrouw en zoontje met het goede nieuws. Dan breekt ineens de hel los. Iedere mobiele beller ter wereld krijgt te maken met de zogenaamde Puls. De Puls transformeert slachtoffers in hersenloze zombies die moordend en plunderend door dorpen en steden trekken.

Onder de overlevenden bevindt zich de tekenaar, Calton Ridell. Samen met zijn nieuwe vriend Tom en een tiener die Alice heet, ontvlucht Clay het brandende Boston. Hij gaat op zoek naar zijn vrouw en zoon, voordat laatstgenoemde zijn mobieltje aanzet.

De opening van het boek is opvallend te noemen. Bij veel andere boeken van King neemt de horror en de waanzin geleidelijk toe naarmate het verhaal vordert. Mobiel gooit het over een andere boeg. Op de vierde pagina breekt de hel los en vloeit het bloed al rijkelijk. De niet-bellers, later 'normies' genoemd, zijn gedwongen hun huizen te verlaten om te vluchten voor de 'foners'.

De normies verzamelen zich en vormen groepjes om te foners te verlossen uit hun lijden. De foners ontwikkelen echter bijzondere gaven. De Puls heeft hun hersenen gereset en het reboot-proces is in volle gang. Langzaam lijken normies slaven te worden van de foners. Maar de normies hebben nog een troef achter de hand...

De verhaalopbouw in het boek is geweldig, zoals we van King gewend zijn. Ook maakt King weer gebruikt van typografische grapjes, effectieve sfeerbeschrijvingen, levendige dialogen en heerlijke humor op plaatsen waar je het net niet verwacht. Alle ingrediënten voor een succesvolle King lijken er te zijn, alleen stelt het einde erg teleur. De bijna dwangmatige zoektocht van Clay naar zijn zoon levert een voorspelbare afloop op die afsteekt tegen de rest van de avonturentocht.

Mobiel is een typisch King verhaal, vlot geschreven, uiterst leesbaar en erg spannend bij vlagen. Het eind maakt echter een boel kapot en laat veel te wensen over. Aan het begin dacht ik makkelijk vier sterren uit te kunnen delen, maar zo'n 360 pagina's later moet ik toegeven dat drie sterren meer dan genoeg zijn. Een gemiste kans dus. Nu maar hopen dat King niet achter mijn mobiel nummer komt...




Uitgever: Uitgeverij Luitingh ISBN: 90 245 5754 2 Pagina's: 368
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!