DVD: The Island




Het is 2019 als we kennismaken met Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) en Jordan Two-Delta (Scarlett Johansson). Twee hoofdrolspelers in het nieuwste actiespektakel van actiegrootmeester Michael Bay. Een film van zijn hand garandeert je dat je minimaal tien ontploffingen te zien gaat krijgen, het liefst vergezeld van flinke achtervolgingen en veel grof geschut; zeg maar The American Way. Maar terug naar Lincoln en Jordan. Zij zijn de weinig betekenende inwoners van een nogal totalitaire gemeenschap waarin alles voor je geregeld wordt en het leven nogal eentonig is. Gelukkig is er een vrij paradijs waar je naar toe kunt gaan en je helemaal vrij bent: het eiland. Elke dag is er een soort loterij waarbij de winnaar naar het eiland mag verhuizen. Iedereen wil de loterij winnen behalve Lincoln; hij moet iedere ochtend bijkomen van een verschrikkelijke nachtmerrie over het eiland en peinst er niet over om te verkassen.

The Island


Als Jordan op een dag de loterij wint komt Lincoln erachter dat de werkelijkheid zoals zij die kennen niet echt is. Hun gemeenschap wordt kunstmatig beheerd en is eigenlijk niets meer dan een soort body-farm waarbij hun lichaam meer waard is dan hun karakter. Het blijkt helemaal niet zo’n leuke prijs te zijn om naar het eiland gestuurd te worden; sterker nog: er is helemaal geen eiland! Gelukkig weet Lincoln Jordan te overtuigen om niet haar lot af te wachten en samen ontvluchten ze het instituut. Ze belanden daarbij in de echte wereld, waarin ze niet alleen moeten proberen bekend te raken met de werkelijkheid, maar waarin ze ook moeten vluchten voor hun vroegere beheerders.

The Island


Voor Merrick (Sean Bean) is het namelijk van groot belang dat hij de twee ontsnapte 'lichamen' weer terughaalt naar het instituut. Onder leiding van Albert Laurent (Djimon Hounsou) wordt er een flinke klopjacht ingezet om Lincoln en Jordan terug te halen. Een moeilijke taak, want de twee hebben zich al behoorlijk wegwijs gemaakt in de nieuwe wereld en slaan op de vlucht. En op dat moment komt de ware aard van Michael Bay naar voren: een serie aan actiescènes ontstaat, waarbij je natuurlijk vermaakt wordt met woeste achtervolgingen, snelle auto's en veel 'dat-scheelde-weinig-fragmenten'.

The Island


De DVD-release van The Island is van goede beeld- en geluidskwaliteit (hoe kan het ook anders!), maar bevat weinig bonusmateriaal. Alleen de documentaire met 'the making of' is op de disc terug te vinden en ook al is deze documentaire wel vermakelijk (het laat vooral zien hoe de echte actiefragmenten zijn gemaakt en bevat wat standaard en bovenal saaie interviews), het blijft een beetje karig. Vermoedelijk zal WarnerBros later dit jaar nog een speciale editie uitbrengen, want er moet nog veel meer materiaal voor handen zijn.

The Island


The Island is qua spanning en actie een film zoals we deze gewend zijn van Michael Bay. Het verhaal gaat in deze film echter iets meer de diepte in dan in zijn andere films en dat is voor de kritische kijker een verademing; de suggestie van de wereld waarin Lincoln en Jordan leven is origineel en bevat zelfs wat kritiek op de wetenschap en de hedendaagse maatschappij. Het is daarnaast allesbehalve vervelend om iets meer dan twee uur lang te kijken naar Scarlett Johansson en Ewan McGregor. Enig minpuntje is het gebrek aan extra features, maar de oorzaak daarvan moet vast gezocht worden in de commerciële motieven van Warner Bros.



Label: Warner Bros Release: 11 januari 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!