Musical: De Jantjes

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van "De Jantjes" gehoord. Misschien omdat het een typisch Amsterdamse musical is en ik een rasechte Rotterdamse ben. Maar al snel had ik door dat ik vrijwel alle liedjes uit de musical wel kende. En dan natuurlijk vooral "Wordt nooit verliefd", "Poen" en "Omdat ik zoveel van je hou". Allemaal lekker plat Amsterdams, want De Jantjes speelt zich natuurlijk midden in de Jordaan af. De zaal wordt voornamelijk bevolkt door 55+ ers. Op zich ook niet zo gek als je je bedenkt dat het verhaal al meer dan 80 jaar oud is. Maar ondanks dat is de musical allerminst oudbollig of saai.


Als de musical begint vrees ik even dat het een lange zit gaat worden. Carry Tefsen, in de rol van Tante Pietje, is schreeuwerig en slecht te verstaan. Even krijg ik last van "het Mien Dobbelsteen syndroom", maar dat draait gelukkig snel bij al blijft ze in sommige scenes toch weer erg op Mien lijken. Ik vond de cast verrassend goed. Normaal gesproken zitten er wat uitschieters bij, maar bij deze cast waren ze stuk voor stuk ontzettend goed. Birgit Schuurmans doet het ook geweldig goed als musicalster. Ze zingt erg goed en speelt het erg leuk.


De topper van de avond vond ik echter Dennis Overeem als Schele Manus. Ik kende hem niet, maar het schijnt dat hij een 'soapie' is en in "Onderweg naar Morgen" speelt. Alleen zijn stem in deze musical maakt je al aan het lachen en eigenlijk zijn hele doen en laten is zeer lachwekkend. Ik zat helaas te ver weg om te kunnen zien hoe scheel hij dan wel niet keek, maar zijn manier van bewegen was al indrukwekkend genoeg.


Nog een 'soapie'in deze musical, namelijk Koert-Jan de Bruijn uit "Goede Tijden, Slechte Tijden". Zijn rol in deze musical is niet bijster groot en hij zingt ook verder niet solo in de musical, maar hij doet een vechtscene met Hugo Metsers (in de rol van Dolle Dries) en die is erg geloofwaardig neergezet.
Voor Carry Tefsen was het niet de eerste keer in "De Jantjes". In de versie uit 1998 speelde ze de rol van Na Druppel. Nu speelde ze vol overtuiging de rol van Tante Piet, die me toch af en toe weer aan Mien Dobbelsteen deed denken als ze haar man uitkafferde.


Hugo Metsers vind ik ook een erg verrassende naam voor de musicalwereld, maar ook hij stond zijn mannetje op het podium. Bob Fosko is geknipt voor de rol van straatzanger De Mop. Dat is wel wat anders dan frontman van "De Raggende Mannen" of "Gabbertje". Sneller dan ik denk is de eerste helft al voorbij, terwijl er toch al bijna anderhalf uur verstreken is. Daar blijkt wel uit dat "De Jantjes" erg vermakelijk is. Het is een vlotte gezellige musical, die na de pauze een dramatische wending krijgt. Maar zelfs in alle drama vliegt de tijd en is de musical voorbij voor je er erg in hebt. "De Jantjes" is een echte feel-good musical met een naar mijn mening uitmuntend gekozen cast, waar ook mensen die niet van musicals houden, maar wel van een hoop gezelligheid, zich erg goed bij zullen vermaken.