DVD: Out of time

Matt Lee Whitlock (gespeeld door Denzel Washington) is het hoofd van politie in een rustige kustplaats in Florida. Zijn politiebureau, dat slechts uit vier man bestaat, heeft eigenlijk nooit echt wat te doen, maar heeft zich recent bewezen door een grote drugsvangst te doen waarbij maar liefst 485 duizend dollar in beslag werd genomen. Iedereen op het politiebureau droomt van de dingen die gedaan kunnen worden met het geld, maar Whitlock is rechtvaardig ingesteld en wacht rustig op de dag dat het geld aan de staat toe zal vallen. Hij heeft al genoeg problemen aan zijn hoofd, want niet alleen wordt hij nog dagelijks geconfronteerd met zijn aanstaande scheiding van zijn vrouw Alex Diaz (gespeeld door de beeldschone Eva Mendez), maar daarnaast heeft hij een affaire met Ann Merai Harisson (Sanaa Lathan). Zij is getrouwd met een nogal agressieve ex-footballspeler die haar mishandelt.




Op een gegeven moment krijgt Ann Merai te horen dat ze bij haar dokter moet komen; Whitlock besluit met haar mee te gaan en samen krijgen ze te horen dat zij vanwege kanker nog maar een paar maanden te leven heeft. Geschokt door dit plotselinge nieuws besluiten ze op zoek te gaan naar nieuwe behandelmethoden. Daarvoor is uiteraard erg veel geld nodig en Whitlock besluit het geld van de drugsvangst achterover te drukken en aan Ann Merai te geven, daarnaast zorgt zij ervoor dat haar levensverzekering op Whitlocks naam komt te staan. Echter, als hij later naar haar huis gaat om hun vertrek voor te bereiden treft hij niemand thuis. De volgende dag krijgt hij het afschuwelijke bericht dat het huis van Ann Merai en haar man door brandstichting is afgebrand en dat beide zijn omgekomen. Dat levert voor Whitlock niet alleen het verdriet op dat zijn minnares is omgekomen, maar zorgt er ook voor dat hij moet verbergen dat hij de grootste verdachte is. Zowel alle telefooncontacten, de levensverzekering en de buren die hem in de buurt van het huis van de slachtoffers hebben gezien wijzen erop dat Whitlock wel eens de schuldige zou kunnen zijn. Whitlock start een race tegen de klok om zijn onschuld te bewijzen en stuit daarbij op een bizar complot.




Achterop de hoes van de DVD van ‘Out of time’ staat een zin waarmee de uitgever probeert weer te geven met wat voor film de kijker te maken zal krijgen: “Denzel Washington schittert in een zwoele en zenuwslopende thriller”. Normaal neem ik dit soort schreeuwerige teksten achterop de hoes niet erg serieus, maar in dit geval durf ik te beweren dat de auteur van deze slogan wel degelijk gelijk heeft. ‘Out of time’ weet namelijk de kijker op het puntje van zijn stoel te krijgen en ook ik zat nagelbijtend de verrichtingen van Washington te volgen. Ook de verschijning van Eva Mendez en de prachtige tropische beelden zorgen daadwerkelijk voor een zwoele sfeer.