Concert Review: Tiësto In Concert

Hoe beschrijf je een dik acht uur durend optreden van een DJ, vroeg ik me af toen ik richting Arnhem reed. Gelukkig kostte me dat minder moeite terwijl het concert vorderde. Ik beschrijf hieronder wat hoogtepunten uit een concert dat eigenlijk één groot hoogtepunt was.

Toen ik uiteindelijk om elf uur met persarmband binnen stond, was Tiësto al aan het draaien achter een doek. Als er op het videoscherm geen beelden van Tiësto's carrière te zien waren, werd het doek waarachter hij stond verlicht zodat het publiek toch konden zien waar ze voor gekomen waren.


00:00
Om middernacht ruilde Tiësto zijn positie achter het doek in voor een podiumplaats. De opening, met veel vuurwerk, muziek (o.a. Adagio For Strings) en een geweldige MC Stretch, bezorgde niet alleen mij continu kippenvel. De fans gingen uit hun dak!

Tijdens deze nacht zou Tiësto ons meenemen rond de wereld, beginpunt van onze reis is, uiteraard, Europa. Op de panelen van het podium werden foto's geprojecteerd van enkele beroemde gebouwen van Europa, op het videoscherm de werkelijk schitterende beelden van Micha Klein.

01:00
Aanvankelijk zou Skin, waarvan Tiësto de geremixte versie van haar 'Ten' draaide, optreden. Wegens omstandigheden kon Skin niet. Gelukkig kon Mavie Marcos van Andain wel. Ze zong de nummers 'Beautiful Things' en 'Summer Calling'.


01:15
Om kwart over één is het tijd om Europa te verlaten, Tiësto neemt ons mee naar Zuid Amerika. Compleet met danseressen in Zuid Amerikaans carnaval kostuum en een geweldige live percussie band. Tiësto heeft zich inmiddels omgekleed in een t-shirt in de Braziliaanse kleuren en laat zien dat hij zich in ieder werelddeel thuisvoelt. Steeds bij een wisseling van continent past hij zijn draaistijl even aan de muzieksoort van dat continent aan.

02:20
Om tien voor half drie een kleine schok, Dinand Woesthoff komt het podium op. De zanger van Kane brengt het nummer 'Rain On Me' in de DJ Tiësto remix ten gehore. In het begin lijkt het niet zo te klinken maar Dinand herstelt uitstekend. Hij lijkt het geweldig te vinden en zweept het publiek nog eens extra op. Als Tiësto uiteindelijk naast hem komt staan en ze arm in arm het publiek toezwaaien wordt het publiek uitzinnig, wat mooi!

02:30
Na het optreden van Dinand reizen we verder naar Noord Amerika, compleet met motormuizen en cheerleaders en uiteraard het volkslied van de Verenigde Staten. Ook hier haakt Tiësto op in en blijft geweldig draaien.



03:30
Een uur later is het alweer tijd voor het volgende werelddeel, nog niemand lijkt moe! Azië dit keer, compleet met draken. Tiësto trekt probleemloos Aziatisch klinkende platen uit zijn koffers en het publiek danst maar door.
04:00
Om vier uur is het tijd voor een optreden. Jan Johnston, de bekende Engelse trance zangeres, zingt live een aantal nummers. Waar ze vandaan moest komen weet ik niet, maar volgens mij had Jan last van jetlag. Tot twee keer toe riep ze Amsterdam, terwijl ze toch echt in Arnhem was. Schoonheidsfoutje zullen we maar denken, het optreden was er in ieder geval niet minder om!

05:00
Tijd voor het volgende werelddeel, op naar Afrika! Wederom schitterende beelden op videoscherm en podium, wederom mooie percussie en een Tiësto die moeiteloos aanhaakt en ook dit werelddeel onder de knie heeft.


05:30
Het is half zes en Tiësto geeft gas bij. Na dik zes en een half uur draaien gooit hij Flight 643 er in, het publiek wordt uitzinnig. Tiësto krijgt de microfoon, loopt naar het publiek en bedankt ze. "Dit is echt de beste avond van m'n leven, dankjewel! Helemaal top!". Het publiek doet wat ze al de hele avond met alle energie doen, hem toejuichen en doordansen. Met nog een aantal grote knallers zoals 'Airport', 'Fancy Fair' en 'Airwave 2003' geeft hij de reden waarom nog bijna niemand weg lijkt te zijn gegaan. Het stadion is nog bomvol, iedereen geniet en niemand is moe!
06:00
Om zes uur begint het einde in zicht te komen, maar niet voordat we Australië hebben aangedaan. Met een geweldig stuk Didgeridoo spel begint Tiësto aan het laatste uur. Pas op het laatst krijgt hij nogmaals de microfoon. Wederom bedankt hij iedereen en zegt dat hij verder niets weet te zeggen. Tijs zoals we hem kennen, kort van stof maar razend enthousiast over zijn muziek. Helaas duurt het niet lang meer of Tiësto In Concert is afgelopen en moet iedereen naar huis.

Conclusie
Ik zal de conclusie kort en bondig houden: Wat ben ik blij dat ik hier bij kon zijn. Een uniek moment met de beste DJ van de wereld, zonder twijfel. Geweldige muziek, geweldige beelden, een unieke en goed ingevulde avond. Was je er niet bij, ga dan heel erg zitten balen want je hebt heel wat gemist.