DVD Review: Path to War

JFK Is net vermoord en Amerika heeft een nieuwe president nodig. Lyndon B. Johnson (Michael Gambon) wint met de grootste meerderheid uit de Amerikaanse geschiedenis de verkiezingen. Hij wil in de toekomst herinnerd worden als de president die armoede bestreed, scholen en ziekenhuizen bouwde, sociale zekerheid voor iedereen beschikbaar maakte en een einde maakte aan rassendiscriminatie. Hij wilde de samenleving maken zoals hij dat noemde "The Great Society". Maar van de grote plannen van Lyndon B. Johnson kwam weinig terecht door een klein conflictje die zijn voorganger had achter gelaten voor hem.




Het conflict wat Lyndon B. Johnson zijn hele carrière een andere wending geeft dan hij eigenlijk had gewild is die in het "kleine" Vietnam. Het communistische noorden rukt steeds meer op naar het zuiden en de adviseurs van de president vinden dat Amerika zich meer moet gaan bemoeien met dit conflict. Zijn Minister van Defensie Robert McNamara (Alec Baldwin) geeft het advies om de bombardementen op te voeren. Zodra het blijkt dat dit niet werkt word er om meer manschappen gevraagd om "dit conflict snel op te lossen". Maar het verleden heeft ons laten zien dat Vietnam alles behalve snel was opgelost. Na een beraad met Robert McNamara & zijn vriend en raadsman Clark Clifford (Donald Sutherland) in Camp David, besluit Lyndon B. Johnson de raad van McNamara op te volgen en manschappen te sturen naar Vietnam. Deze beslissing betekende het einde van Lyndon B. Johnson zijn hoopvolle ideeën over "The Great Society".




Nadat deze beslissing is genomen en de troepen richting vietnam reizen, nemen de slachtoffers in Vietnam hevig toe. Na vele bombardementen sterven er veel onschuldige burgers maar ook de slachtoffers aan Amerikaanse kant nemen in een rap tempo toe. De publieke opinie die zich in een hoog tempo tegen de president richt maakt het allemaal niet makkelijker. Hij moet beslissingen nemen tegen zijn geweten in, en McNamara komt er achter dat hij die gene is die de president deze beslissing heeft geadviseerd en ziet in dat "The war can no longer be won".




Het verloop van de film geeft je steeds meer medelijden met de mensen die verantwoordelijk waren voor deze afschuwelijke oorlog. En een compleet ander beeld van het verloop van deze oorlog in het witte huis.