Interview: Dilana Smith

Had je al gehoord van FOK!?
Nee, nu pas.

Heb je een eigen website? Maak je die zelf?
Ja, ik heb een eigen website waar ik ontzettend trots op ben. Ik heb deze zelf ontworpen samen met een andere Zuidafrikaan, Mike Irschik, die ook in Nederland woont. Hij is een echte whizzkid met computers. Ik geef hem de info en hij doet alle updates en aanpassingen.

Wat is jouw top 3 websites die je regelmatig bezoekt?
Dat wisselt wekelijks maar op nummer 1 staat mijn eigen website www.dilanasmith.com, omdat het mijn manier is om in contact te blijven met Nederland en de fans etc... Op 2 staat www.mp3.com en 'for a laugh or whatever' www.rotten.com OMG!!


Foto: Ray Christian


Hoeveel tijd spendeer je per dag aan internet?
Ooooh, veel meer dan ik eigenlijk zou moeten. Gemiddeld 4 tot 5 uur per dag.

Wat is de meest positieve kant van jouw vak, en welke de meest negatieve?
Meest positieve: Ik raak zieltjes, beweeg harten en zorg voor kippevel.
Meest negatieve: Nooit iemand kunnen vertrouwen in deze business.

Hoe zou jij Dilana omschrijven aan mensen die haar niet kennen?
Gewoon het gewone buurmeisje dat toevallig een talent heeft om op te treden, te entertainen EN gek is op plezier maken!!

Indien je geen zangeres was geworden, wat zou je nu doen?
Dan zou ik fitnesslerares zijn of in de Navy zitten. Misschien zou ik in mijn vrije tijd wel een boek schrijven.

Wat doe je allemaal als je niet aan het werk bent?
Ik ben voor alles te vinden. Sinds ik in de USA ben volg ik de 'Navy Seals Physical Training'. I LOVE IT! Heel erg veel G.I. Jane gedoe voor mij dus, van buikkruipen door modder en paardepoep tot heuvels op en af rennen met zware rugzakken, push-ups, sit-ups etc... Ik hou verder van hardlopen, fietsen, skeeleren, zwemmen, yoga, gewichtheffen, sky-diven, golf, koken, tuinieren, schilderen, gitaar spelen, muziek luisteren, op mijn Harley rijden, kamperen, clubbing, films, op de PC spelen, bij de liefde van mijn leven zijn. Moet ik nog verder gaan?

Wie is jouw held?
Mijn levenspartner, Dicky. Hij haalt het beste en het slechtste bij me boven. Ik hou van dat contrast. Het is altijd inspirerend.

Heb jij ook een boodschap voor de wereld?
Iets wat ik kortgeleden pas leerde en waar ik heel erg van overtuigd ben dat het onze wereld veel beter zou maken: haal uit elke situatie het beste ook al is het een slechte of pijnlijke ervaring en probeer het om te zetten naar iets positiefs waaruit je wat leert. En ook, indien je een ingrijpende beslissing neemt, dan kan je alles aan, je hebt het dan altijd bij het rechte eind.

Seks of geen seks voor een optreden?
Maakt niet uit, het is niet iets wat ik normaal gezien plan maar het zorgt er wel voor dat ik meer lach op het podium!

Wat is het meest vervelende/schaamtelijke wat je ooit overkwam op het podium of in je vak?
Toen ik voor het eerst in Nederland was, had ik een TV-promo in "De Winkel van Sinkel". Na een kleine stunt moest ik wat 'Big Bosses' van de business ontmoeten in het cafetaria en wilde ik best wel even indruk maken met mijn nieuwe nederlandse woordjes die ik geleerd had, 'waggelkontje' MAAR in plaats daarvan vond ik een heel nieuw woord uit voor het nederlandse woordenboek 'rattelkutje'!! Ik denk niet dat ze onder de indruk van mij waren, maar ik liet in ieder geval wel een indruk na.

Favoriete collega's?
Mijn WONDERFOOL touring band & crew in Nederland.

Welke collega's mag je absoluut niet?
AL mijn ex-managers.

Wat was de reden waarom Dilana naar Nederland verhuisde en wat was de reden waarom ze het weer verliet?
Het was de grote ontsnapping uit Afrika met al zijn geweld en beperkingen. Waarom Nederland? Ik dacht er niet echt over na. Het was een spontane beslissing die ik op een dan nam en de enige plek naast Zuid-Afrika waar ik contacten had. Waarom ik weg ging? Ik had nieuwe uitdagingen nodig, nieuwe doelen en ZON!! Toen de aanbieding voor Dicky kwam om in Amerika te werken, namen we gelijk die uitdaging aan.

Wat veranderde jouw leven het afgelopen jaar?
Zo veel. Vooral door (opnieuw) in een ander land te wonen. Als persoon realiseer ik mij dat muziek en carrière niet alles zijn in het leven maar het is wel belangrijk voor mij. Ik heb geleerd om te wikken en te wegen en het kleine te waarderen, onbeduidende dingen in deze wereld. Mijn visie om te slagen is het meest veranderd. Ik weet nu meer dan ooit dat ik een succesvolle artieste wil zijn en om dat te bereiken moet ik meer geduld hebben. Ik moet meer tijd nemen om zaken te bereiken die ik wil en om beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op MIJN gevoelens. Ik ben het moe om uitgebuit te worden, ik word ziek van het 'misbruik' door managers en platenfirma's.


Wat zijn jouw plannen/projecten voor het komende jaar?
Verder werken aan mijn nieuwe materiaal, een goede US-deal afsluiten en mijn nieuwe CD uitbrengen. Ook wil ik naar school gaan en mijn diploma "Fitness & Nutrition" halen. Mijn familie in Afrika bezoeken staat ook op de agenda.

Wanneer kunnen we nieuw materiaal van jou verwachten?
Ik werk er hard aan momenteel en geloof me, het wordt goed!!

Indien je een duet kon opnemen met een artiest naar keuze, dood of levend, wie zou dat zijn?
Janis Joplin, zonder twijfel.

Is er aan kans dat je jezelf registreert op FOK! ?
Wat kost het? Ha ha!