Interview: Dilana Smith

Dilana Smith laat haar eerste kreten op 10 augustus 1972 in Johannesburg, Zuid-Afrika, horen. Nu, bijna 30 jaar later, zijn deze vocale kreten uitgegroeid tot een unieke krachtige stem.

Haar vader heeft ze nooit gekend (Dilana: 'Die man is dood wat mij betreft'). Ze groeide op bij haar moeder, de operazangeres en actrice Dina Smith, van wie ze duidelijk dezelfde talenten erfde.

Op 7-jarige leeftijd treedt ze voor het eerst op op een schoolfeest, waar ze zelf leuke herinneringen aan overhoudt.

Dilana: 'Ik herinner mij die dag alsof het gisteren was: zingen, acteren en de mensen laten lachen zijn belangrijke dingen voor mij. Toen wist ik al dat het dat was waarmee ik mijn leven wilde vullen.'

Haar puberteit vult ze met optredens in clubs in en rond Pretoria, Johannesburg. Net zestien geworden, begint Dilana aan haar studie 'Drama' en start ze met haar eigen band 'Wozani'. Met deze groep neemt ze een album op, waarvan de single 'Dancing in the Moonlight' zes weken de nr.1 is in de Zuid-Afrikaanse hitparade.

In 1996 besluit ze haar geluk elders te gaan beproeven en verhuist ze naar Emmen in Nederland. Ze realiseert zich snel dat de competitie hier een stuk moeilijker is dan in haar thuisland. Maar niets houdt haar tegen. Haar verblijf in Europa geeft haar ook een beter zicht op wat er leeft in de Amerikaanse en Engelse muziekwereld. Samen met een aantal sterke muzikanten vormt ze 'Caz' (Dilana's nickname) en snel volgen er optredens en spreken de mensen over 'Dat kleine Afrikaanse meisje met die grote stem'.

Drie jaar na haar aankomst in Nederland, heeft Dilana al meer dan 500 concerten op haar palmares staan, verkocht ze 12.000 demo-tapes en heeft ze haar eigen fanclub met een slordige 7.000 leden. Er bestaat bij niemand nog twijfel, deze meid zou het wel eens kunnen maken.

Mei 1999: Producer Erwin Musper (Van Halen, Scorpions, Def Leppard) belt haar op met de vraag of ze een duet wil inzingen met Jan Koster (Zanger/Songwriter/Ex-Bleeze drummer) van Jetland. Ze stemde toe. Dilana en Jan werken samen in de studio en besluiten in contact te blijven. Dit resulteert in vier nummers en Dilana vindt wat ze altijd al wilde.

Jan: "Wanneer ik haar voor het eerst hoorde zingen, wist ik dat ik ervoor moest gaan. Zij zingt niet alleen maar brengt de woorden echt tot leven."

Dilana: "Jan en ik zijn met elkaar verbonden!"

In 2000 kwam 'Wonderfool uit via Red Bullet Productions nv, Nanada Music bv en Roadrunner Arcade Music. Uit 'Wonderfool'kwamen de succesvolle singles 'Do you know' en 'To all planets'. Dilana tourde door Europa en deed vele festivals aan waar ze een waar podiumbeest bleek.

2001 stond in het teken van nieuwe nummers schrijven, optreden en verder nadenken over haar toekomst. Dilana heeft Nederland ingeruild voor de USA waar ze nu probeert de beste deal te versieren. Wie 'Soul Assassin' in de bioskoop zag, kon al een nieuw nummer horen van Dilana.

Dilana kreeg ook van FOK! enkele vragen voorgeschoteld. We wilden graag weten hoe het met haar ging en wat haar plannen zijn...