The Elder Scrolls Online: High Isle

3. Playthrough van Ascending Tide en Coral Aerie

Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe uitbreiding voor The Elder Scrolls Online, en voordat de grote uitbreiding High Isle ons meeneemt naar het land van de Bretons in juni kunnen spelers eerst een voorloper krijgen met het DLC pack Ascending Tide. De DLC voegt twee nieuwe raids toe waar spelers zich doorheen kunnen worstelen en introduceert een aantal personages die zonder twijfel een belangrijke rol gaan spelen in de komende uitbreiding. Puddington nam een kijkje met de developers.

De hoofdattractie van Ascending Tide zijn zoals eerder gezegd de twee nieuwe raids: Coral Aerie waarin je samen met captain Caleen (die spelers van de Daggerfall covenant nog wel zullen herkennen) en haar scheepsmaatje Jakarn vecht tegen de mysterieuze Ascendant Order. De ander is Shipwright’s regret, waarin je samen met captain Za’ji naar onderdelen voor zijn schip zoekt in een spookhaven vol met zombies. Allebei dus met een maritiem thema (niet zo heel gek als je bedenkt dat de Bretons wonen in High Rock, dat omringd is door zee), maar allebei compleet anders van opzet.


CoralAerie

Voor mijn run gingen we door Coral Aerie. Maar toch knaagt het in mijn achterhoofd dat ik dit verhaal eerder heb gehoord: Elder Scrolls Online houdt van cultisten die de boel op stelten zetten en ondanks dat het vijanden zijn wordt er nauwelijks ingegaan op motieven. Mijn vrees is dat dit lot ook de ascendant order beschoren is wanneer High Isle uiteindelijk uitkomt in juni. Gelukkig worden de vijanden in de dungeon nog afgewisseld met krabachtige Yaghra, die sommige spelers nog zullen kennen uit Summerset en voor de nodige dosis chaos zorgen. Uiteindelijk sluit je af met een gevecht tegen gryphons die de arena bombaderen, dus hoewel het cult-cliché nu een beetje uitgekauwd is is er voldoende afwisseling om van Coral Aerie een vermakelijke dungeon te maken.

Nieuw voor de dungeons is dat er hidden objectives te vinden zijn, die voor tijdelijke buffs kunnen zorgen als de Shipwright’s regret en Coral Aerie plundert en iedereen afslacht. Daarvoor moet je wel van het gebruikelijke pad wijken – wat handig kan zijn voor de veteran-moeilijkheidsgraad en hard mode. Het lijkt een experiment voor verdere uitbreidingen van Elder Scrolls Online, om te zien of spelers dit soort buffs graag willen gebruiken en daarvoor bereid zijn wat extra moeite te doen. Verder zijn er de gebruikelijke dingen die je kan verwachten van een DLC game pack voor Elder Scrolls Online: er zijn wat balance changes voor PvP, de game loopt iets soepeler en er zijn wat goodies voor spelers die de collector’s edition van Ascending Tide in de crown store kopen, waaronder een mount en een pet. Ook zijn achievements nu account-wide voor alle spelers met update 33, waar Ascending Tide deel van uitmaakt.

Is Ascending Tide een grote update? Nee, maar het zal spelers van de game in ieder geval zoet houden tot High Isle en het leeuwendeel van de content uitkomt in juni. Velen zullen met een goed weekend al klaar zijn met de dungeon, dus misschien is dat iets om af te tikken in de opkomende meivakantie.

Ascending Tide is nu speelbaar in Elder Scrolls Online.