WRC 10

WRC draait al een tijdje mee en je kunt er tegenwoordig de klok op gelijk zetten: elk jaar komt er weer een nieuwe game uit. Ontwikkelaar KT Racing heeft na WRC 9 niet stilgezeten en belooft met WRC 10 allerlei verbeteringen ten opzichte van de voorganger.

WRC 10 heeft natuurlijk allerlei singleplayer racemodi. Allereerst is er de te verwachten carrièremodus, maar is dat wat te veel dan kun je ook één seizoen racen. Kortere solo-sessies kun je doen met Quick Play, training, challenges en een test area. Dan is er nog de nieuw toegevoegde History modus. Deze viert het vijftigjarige bestaan van de echte WRC.

In multiplayer kun je weer de in WRC 9 geïntroduceerde clubs spelen, maar natuurlijk ook gewoon in een online lobby wachten op tegenstanders. Ben je met z’n tweeën is er local splitscreen tegen elkaar racen of je gaat met de co-driver modus elkaar helpen. Er zijn natuurlijk nog allerlei online dagelijkse, wekelijkse en speciale challenges te doen. De extraatjes zijn een photo-modus, een showroom en de driver card waar je van alles over hoe je geracet hebt wel terugvindt.

WRC 10 (Foto: Nacon)

Nieuw in WRC 10 is de coach. Dit hulpmiddel kijkt naar onder andere je driver card en geeft je suggesties. Ziet de coach dat je veel training en seizoen speelt, dan zal hij je voorstellen wat verder in de game te gaan met bijvoorbeeld de carrièremodus. Toegegeven, het klinkt voor ons meer als een hulpmiddel om je andere modi te laten ontdekken. Als je veel singleplayer speelt gaat de coach je vast aanraden om meer online te gaan spelen bijvoorbeeld. Niet heel erg bijzonder op papier, maar wie weet zal het in de praktijk meer voorstellen dan dat.

Er zijn vier nieuwe rally’s toegevoegd: Estland, Kroatië, Spanje en België. En als je meer historische races wil doen dan zijn de Acropolis in Griekenland en San Remo uit Italië ook nog van de partij. Dat zet de teller op 13 landen uit de huidige rally-kalender en 6 landen uit historische rally’s. Al die races zijn opgedeeld in tracks en daar zijn er nu meer dan 120 van. Voor de kenners zijn er nu meer dan vijftig officiële teams in de game uit de WRC, WRC 2, WRC 3 en Junior WRC. De community vroeg erom en krijgt er in WRC 10 nog eens 22 historische bonus-auto’s bij, zoals de Subaru Impreza WRC uit 1997, Fiat 131 Abarth uit 1980 en Toyota Yaris WCR uit 2017.

De History modus in WRC 10 bestaat uit meer dan twintig challenges verspreid over de tijdsperiode 1973 tot nu. Je zult kunnen racen in historische tracks in Monte Carlo, Zweden, Spanje, Nieuw-Zeeland, Kenya, Griekenland en Italië. Deze landen doe je aan in verschillende jaren, zo kun je San Remo racen in 1974 en 9181, natuurlijk met weer andere auto’s.

WRC 10 (Foto: Nacon)

De Livery Editor is een nieuwe feature van WRC 10. Wil je echt een eigen touch aan je auto geven dan kun je nu allerlei vormen, stickers, en merken op je auto plakken. Er is ook sticker editor, zodat je je eigen stickers kunt ontwerpen. Deze kun je dan alleen in de Quick Races en Online Challenges gebruiken, want ja, anders worden de officiële teams boos. Ook kun je je eigen ontwerp gebruiken in je eigen opgerichte team in de Career-mode. Dat is namelijk ook een nieuwe feature in WRC 10: je kunt je eigen team maken en carrière maken. Je eigen ontworpen uiterlijk voor je auto, je moet sponsoren regelen en blij houden en je team verbeteren door middel van skilltrees, crew werven en je garage uitbreiden om zo daadwerkelijk aan de top te komen. Wil je dat allemaal niet dan kun je ook een bestaand team kiezen, dan kun je je focussen op de races.

KT Racing-ontwikkelaars hebben natuurlijk ook gesleuteld aan de simulatie van de auto’s. Er is een nieuw systeem dat de ophanging van de auto nabootst, het systeem achter de aerodynamica is verbeterd, uitgebreider management van de chassis en differentieel en verbeterde elektronica-simulatie van de motor. Ik ben geen monteur of specialist, maar het zou voor realistischer en preciezer rijgedrag moeten zorgen. Aan technische kant van WRC 10 is ook wat gedaan. De rendering van het groen is aangepakt, wegen hebben meer detail en ‘body’, de haptische feedback van de Dual Sense-controller van PlayStation 5 is verbeterd en de motorgeluiden en bots-geluiden van de auto’s zijn opnieuw opgenomen.

WRC 10 komt 2 september uit voor PlayStation4, PlayStation5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Later zal de game op Nintendo Switch uitkomen. Daarna zullen er gratis updates komen met onder andere rally’s in Argentinië, Duitsland en Mexico, meer auto’s en nieuwe features waar ze het nog niet over willen hebben.