FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 juni 2021

Voetbalsters maken gehakt van Noorwegen met zevenklapper

De Nederlandse voetbalsters hebben een uiterst lekkere wedstrijd achter de rug. Anderhalve maand voor de Olympische Spelen beginnen werd Noorwegen in de Grolsch Veste vakkundig aan puin gespeeld: 7-0 voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman.

Vivianne Miedema krulde de 1-0 binnen, Sherida Spitse tekende met een vrije trap van ruime afstand voor een zeer fraaie verdubbeling van de score. Lieke Martens mocht in de tweede helft rust nemen, Shanice van de Sanden kwam erin en in acht minuten tijd werd Noorwegen op de pijnbank gelegd: Jill roord, Dominique Janssen en Miedema tekenden voor 5-0.

Van de Sanden's moment kwam even later, met een mooie stift zette ze de 6-0 op de borden. Dezelfde Van de Sanden stelde Daniëlle van de Donk in staat de 7-0 binnen te werken, waarmee de martelgang voor de Noorse dames voorbij was.

Wiegman maakt woensdagochtend de olympische selectie bekend, op 6 juli volgt de uitzwaaiwedstrijd tegen Zuid-Afrika.

EK: Zuinig Frankrijk verslaat onmachtig Duitsland

Alle ploegen zijn begonnen op het EK Voetbal, de laatste twee ploegen die nog moesten beginnen speelden vanavond tegen elkaar. Frankrijk moest tegen Duitsland en wist op zuinige wijze te winnen. Een eigen goal van Mats Hummels zorgde voor de beslissing. Verder was het een wedstrijd die vooral ontsierd werd door veel tijdrekken.

Tien minuutjes duurde het voordat de wedstrijd op stoom kwam, maar daarna begonnen de Fransen er zin in te krijgen. Een aantal flitsende combinaties leverde wat goede kansen op, maar scoren deden ze niet. Na twintig minuten deed Duitsland dat wel, maar dan wel in eigen doel. Lucas Hernandez werd totaal over het hoofd gezien op links en diens voorzet werd door Hummels niet naast of over, maar in het doel gewerkt. Even later was Duitsland voor het eerst serieus dichtbij een goal, maar Thomas Müller kon de bal net niet goed genoeg koppen. Na de 1-0 voor Frankrijk groef de ploeg zich in, maar op de counter wisten ze toch snel meer dreiging te bieden dan wanneer Duitsland ten aanval trok, al werden de Fransen ook niet meer echt gevaarlijk. Verder werd er vooral veel tijd gerekt en werd er door de scheidsrechter veel gefloten voor kleine overtredingen. Al met al was het wel een gevecht in de eerste helft, maar spectaculair was het allerminst.

Rabiot was in de eerste helft al verrassend een van de sterksten van het veld en in de tweede helft kreeg de middenvelder een uitgelezen kans toen hij op links vrij door kwam en op Neuer af ging, maar hij trof uiteindelijk de paal. Aan de andere kant probeerde Serge Gnabry het met een volley uit een voorzet, maar de keeper hoefde niet te handelen. Duitsland probeerde het wel, maar tot echt grote kansen kwam het toch niet. Als het echt gevaarlijk werd, was het toch weer Frankrijk. Kylian Mbappé leek de 2-0 op de schoen te hebben, maar stond net buitenspel nadat hij met een prachtige individuele actie binnen schoot. Daarna gebeurde er lang niets, tot er vijf minuten voor tijd opnieuw een poging werd gedaan door de Fransen via een mooie counter. Opnieuw raak en opnieuw nét buitenspel en dus geen 2-0. Verder was het opnieuw een festijn van tijdrekken en een scheidsrechter die makkelijk floot en wist Duitsland na een redelijk eerste kwartier vrijwel niets meer te creëren.

Al met al was het een wedstrijd waarin Frankrijk heel mondjesmaat goed voetbal liet zien, maar zich ook van zijn slechtste kant liet zien. Uiteindelijk was het wel genoeg voor de winst. Frankrijk heeft hiermee een goede start en heeft zo een sterk opzetje naar de volgende ronde, terwijl Duitsland het in de komende twee wedstrijden zal moeten laten zien.

WK Kwalificatie Azië: Van Marwijk met Emiraten naar volgende fase

Terwijl in Europa en Zuid-Amerika het allemaal draait om de continentale eindtoernooien, zijn ze in Azië bezig met de afsluitende fase van de tweede ronde voor de WK kwalificatie. Veertig landen zaten in acht groepen van vijf, waarvan er twaalf landen overblijven. Deze landen strijden na de zomer voor vier startbewijzen en één intercontintale playoffticket. Dit bericht zal updates krijgen als er duels zijn afgerond.

Groep C

Iran won de beslissende wedstrijd met 1-0 van Irak, waarmee Iran zich plaatst voor de volgende ronde. Irak weet dat het als beste nummer twee ook door gaat. Bahrain werd derde en pist net naast de pot. 

Groep E 

Qatar is groepswinnaar met 22 uit acht wedstrijden. Omdat het kwalificatietoernooi ook geldt voor de Azië Cup is Qatar geplaatst voor de Azië Cup. Oman was als nummer twee in deze groep niet gegarandeerd zeker van de volgende ronde. Echter ze zijn de beste nummer twee en daarmee zeker van de volgende ronde. Qatar haakt verder af voor het kwalificatietoernooi. 

Groep F

Japan sluit de kwalificatie perfect af met een 4-1 overwinning op Kirgizië. De verliezers eindigden derde in de groep. Tajikistan won hun laatste duel met 4-0 van Myanmar. Echter ze weten dat ze het als nummer twee niet gaan redden. 

Groep G

De Verenigde Arabische Emiraten hebben zich geplaatst voor de volgende fase van de Aziatische WK-kwalificatie. De zege op Vietnam maakte de ploeg van Bert van Marwijk groepswinnaar. Voor het laatste groepsduel hadden de Emiraten een zege nodig om Vietnam van de eerste plaats te stoten en daarmee verzekerd te zijn van een plaats in de volgende ronde van de Aziatische WK-kwalificatiereeks. Het werd 3-2. Vietnam zal als nummer twee ook doorgaan.

Groep H

Deze groep was wat eerder afgesloten. Noord-Korea weigerde vanwege de coronapandemie de laatste duels te spelen en trok zich terug. De FIFA besloot dat alle resultaten niet meer mee zouden tellen. Zuid-Korea werd mede dankzij een 2-1 zege op Libanon groepswinnaar. Libanon zit nu in de wachtkamer. 

Update 22.10 uur

Groep A

Syrië, dat al zeker was van de groepswinst, ging met 3-1 onderuit tegen China. China werd daarmee de beste nummer twee en is door. De Filipijnen, Malediven en Guam kunnen naar de volgende toernooien om zich voor de Azië Cup te plaatsen.   

Groep B

Australië won thuis met 1-0 van Jordanië. De enige treffer kwam op naam van Harry Souttar.  Met 24 uit acht levert Australië een perfecte score. Jordanië is de slechtste nummers twee en zal hun mondiale debuut nog eens met vier jaar moeten uitstellen. 

Groep D

Saudi-Arabië thuis won met 3-0 Uzbekistan. De Arabieren zijn met twintig punten groepswinnaar. Uzbekistan is als op één na slechtste nummer twee uitgeschakeld. Ook voor Palestina, Singapore en Yemen zit het toernooi erop. 

Tweede Kamer vraagt Van Lienden de mondkapjeswinst terug te storten

De Tweede Kamer wil dat Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel het geld dat ze verdiend hebben met de mondkapjesdeal, teruggeven aan de belastingbetaler. Ze hebben zich “op oneigenlijke gronden verrijkt”, aldus een motie van DENK-leider Farid Azarkan die met ruime meerderheid werd aangenomen. Toch wil de Kamer de terugbetaling nu niet afdwingen.

Van Lienden en zijn zakenpartners sloten een deal waarmee ze ruim 100 miljoen euro belastinggeld ontvingen voor ongeveer 40 miljoen mondkapjes die nooit gebruikt werden. De Kamer hoopt dat zij 28 miljoen euro teruggeven. In het parlement wordt bovendien betwijfeld of die deal op een eerlijke manier tot stand is gekomen. Volgens Azarkan heeft Van Lienden te veel geld voor de mondkapjes gerekend, een slechte kwaliteit geleverd en in de media gedaan alsof hij geen winstoogmerk had terwijl dat wel het geval was. Een andere motie van Azarkan waarin werd bepleit dat de deal ongedaan gemaakt zou worden, bijvoorbeeld op basis van wetten waarin staat dat de overeenkomst nietig verklaard kan worden in het geval van bedrog kreeg geen steun. Meer hierover bij Skipr.

Kamerleden klaar met Baudet: Stop met die arrogantie!

Een groot deel van de Tweede Kamer is klaar met de manier waarop Baudet bezig is. Dinsdag vroeg hij een debat aan over de recente G7-top terwijl dit woensdag in een commissievergadering over buitenlandse zaken besproken kan worden. Verschillende Kamerleden begrepen hier niks van en denken dat Baudet er vooral op uit is om materiaal te verzamelen voor een filmpje (voor social media) waarin iedereen tegen hem is. Zo meldt het AD.

Baudet kennende, weet hij deze kritiek om te draaien in zijn voordeel.

Afgetreden D66-kamerlid Sydney Smeets heeft zijn toga weer aangetrokken

Sydney Smeets, in april afgetreden D66-Kamerlid, is weer werkzaam als strafrechtadvocaat. Smeets stapte twee weken na zijn beëdiging als Kamerlid op, na beschuldigingen van ongepast gedrag richting jongens.

Louis van Gaal trainer van Telstar!

Louis van Gaal gaat volgend seizoen voor één wedstrijd aan de slag als trainer van Telstar. De oud-bondscoach zet zich bij de club uit de Eerste Divisie in voor het goede doel.

Het nieuws betekent dat Van Gaal eenmalig terugkeert als trainer. Hij ging in 2016 als manager van Manchester United met pensioen, al sloot hij een terugkeer nooit helemaal uit. Telstar organiseert een loterij, waarbij deelnemers kans maken om als assistent van Van Gaal op de bank te zitten. De opbrengst gaat naar supportersfaciliteiten van de club en de stichtingen Durf te Dromen en Spieren voor Spieren.

Het is nog niet bekend wanneer Van Gaal op de Telstar-bank zal zitten. Wel is duidelijk dat Andries Jonker, de coach van Telstar, bij de wedstrijd plaats zal maken voor de oud-toptrainer. Het is weer een mooie stunt van de club uit Velsen-Zuid. 

The Medium komt in september naar PS5

The Medium, de horrorgame van Bloober Team, komt op 3 september uit op de PlayStation 5. De game kwam in januari al uit voor Xbox Series X|S en pc.

In The Medium speel je als een helderziend personage die zich tussen de echte en een paranormale wereld begeeft. Opvallend hierbij is dat je beide werelden via een soort split-screen perspectief tegelijk kunt zien. Wat je in de ene wereld doet heeft effect op de andere. Met hulp van paranormale skills is het de speler zijn taak de twee dimensies te verkennen, puzzels op te lossen en duistere geheimen te achterhalen.

Fatal Frame: Maiden of Black Water krijgt multiplatform port

Fatal Frame: Maiden of Black Water, ook bekend als Project Zero in Europa, kwam in 2015 uit en was destrijds exclusief voor Switch. Nintendo heeft vandaag een port van de game aangekondigd voor de Nintendo Switch. Echter, de game komt ook naar andere platforms. Het moet in 2021 ook uitkomen voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Fatal Frame: Maiden of Black Water is een survival horror game waarin je een camera gebruikt om spoken te zien.

Random Pics van de Dag #337

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EK: Portugese doelpuntenmachine laat op gang tegen Hongarije

Portugal heeft de eerste EK-wedstrijd weten te winnen van Hongarije. De Portugezen speelden helemaal niet zo sterk, maar in de laatste tien minuten liepen ze toch uit naar 3-0. Een matige start voor de Portugezen in de sterke Groep F werd zo vermeden.

De eerste helft was helaas geen voetbalshow . Hongarije beperkte zich tot tegenhouden en kon de bal nauwelijks in de ploeg houdern. Behoudens een kopkans op ongeveer 30 minuten uit een vrije trap kon de thuisploeg, gesteund door ongeveer 60000 man, weinig brengen. Portugal was wel beter, maar het lukte vaak steeds nét niet. Op het begin vergat Diogo Jota de bal goed mee te nemen waardoor hij een grote kans degradeerde tot matige schotkans. Pas aan het einde van de eerste helft kwamen nog wat grote kansen. Cristiano Ronaldo kon een keer vrij inschieten, maar raakte de bal verkeerd. Doelman Gulacsi werd nog een paar keer gedwongen tot een redding, maar dat was het wel weer.

In de tweede helft kroop Hongarije iets meer uit de schulp - er waren enkele schietkansen in het eerste kwartier. Portugal bleef weinig brengen, al had het veruit het meeste balbezit. Een schot van Bruno Fernandes op driekwart van de wedstrijd zorgde voor even wat opleving, de Hongaarse doelman moest zich volledig strekken. Het was langzaam Hongarije dat de kleine kansjes kreeg en zelfs even de voorsprong leek te pakken, maar bij het schot wat tien minuten voor tijd vanaf rechts door grabbelen van doelman Patricio het doel in vloog werd terecht buitenspel geconstateerd door de grensrechter. Het geluk was even later toch aan de zijde van Portugal. Bij een van de spaarzame keren dat ze in het strafschopgebied kwamen kwam de bal voor de voeten van Guerreiro die maar eens probeerde uit te halen. Via een paar benen caramboleerde de bal in het Hongaarse doel. Daarmee leek de wedstrijd al gespeeld, en toen een minuut later Orban een overtreding maakte op Rafa Silva in het strafschopgebied kon Cristiano Ronaldo het doelsaldo nog verdubbelen. Ronaldo zelf maakte in blessuretijd ook nog de 3-0.

Cristiano Ronaldo is door deze 2 doelpunten de topscorer aller tijden op het EK en bovendien de eerste speler die op vijf EK-eindtoernooien weet te scoren. Ze gaan nu aan de leiding in Groep F, waarvan de andere wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk vanavond wordt gespeeld.

Polman definitief niet naar Spelen

Estavana Polman doet definitief niet mee aan de Olympische Spelen deze zomer. De 28-jarige handbalster gaat onder het mes voor haar knie en de revalidatie gaat maanden duren.

Vorige maand liep Polman een beschadigde meniscus en beschadigde kruisbanden op tijdens een wedstrijd van haar club Esbjerg. Artsen gaven haar toen al weinihg kans op het halen van de Spelen.

Er werd eerst besloten te wachten met opereren, maar dit gaat nu alsnog gebeuren. Vorig jaar werd Polman overigens aan diezelfde knie geopereerd. Toen had ze een gescheurde knieband.

Call of Duty Season 4 morgen van start

Call of Duty Season 4 begint morgen en daar hoort natuurlijk een kaart bij waar de updates van dit seizoen op staan. Zo te zien komt er een nieuwe Operator, nieuwe wapens, nieuwe maps en modi.

 Er zijn drie nieuwe maps onthuld voor Call of Duty: Black Ops Cold War: Collateral (6v6 en 12v12), Amsterdam (Gunfight 2v2) en de favoriet bij fans: Hijacked (6v6).

Ook is er een nieuw voertuig in Warzone, namelijk de motor. Deze zat al in Cold War, maar het lijkt erop dat de voertuigen nu ook in Warzone zijn intreden doen. Verder zijn er rode deuren straks te vinden, maar wat ze gaan doen, dat is nog even een verrassing.

Verder is er weer een nieuwe Season Event gepland die meteen van start gaat. Ground Fall verwijst dat er iets gaat vallen, en waarschijnlijk is dat een satelliet die wij eerder in de trailer zagen.

De preload begint morgenochtend en morgenavond gaat hij live!

WarioWare krijgt Switch-game in september

Wario kan niet alleen scheten laten, veel mensen weten ook dat hij een gamestudio beheert. Daar ontwikkelt hij samen met vrienden allerlei microgames; spelletjes die vaak nog geen tien seconden duren. WarioWare: Get it Together! komt op 10 september uit en krijgt een adviesprijs van vijftig euro.

De game bevat tweehonderd van die microgames en ook een uitgebreide verhaalmodus. Bekijk de eerste trailer hieronder.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild sequel komt pas in 2022

De Breath of the Wild sequel (die nog geen officiële titel heeft), komt pas in 2022 uit. Nintendo heeft wel eindelijk een nieuwe trailer getoond. De game speelt zich wederom af in dezelfde versie van Hyrule, maar we zien dat er nu ook eilanden in de lucht zijn, iets dat geïnspireerd lijkt te zijn door Skyward Sword.

Verder zien we ook Link met een muur fuseren, iets dat we kennen van Link Between Worlds. Helaas gaat het dus nog wel even duren voordat de game uitkomt.

Shin Megami Tensei V toont gameplay

Shin Megami Tensei V was aanwezig tijdens Nintendo's E3 presentatie. De eerste echte gameplay-trailer van de game toont een stuk meer bewegingsvrijheid dan we van de serie gewend zijn. Het hoofdpersonage kan springen en ook rennen over open velden. Verder verschijnen de monsters nu echt in reguliere gameplay.

Shin Megami Tensei V komt op 12 november uit en is exclusief voor Nintendo Switch.

Mario Party Superstars aangekondigd met online multiplayer

Dit jaar komt Nintendo met Mario Party Superstars. De game bevat vijf spelborden van de Nintendo 64-games en 100 minigames van de hele franchise.

De hele game kun je spelen met knoppen (geen motioncontrols vereist dus) en alle modi zijn ook online te spelen. Dat verklaart de late update voor Super Mario Party, die eerder dit jaar online-gameplay toevoegde.

Mario Party Superstars komt 29 oktober naar Nintendo Switch.

Metroid Dread aangekondigd voor Nintendo Switch

Nintendo heeft Metroid Dread aangekondigd, ook wel bekend als Metroid 5. Het is de eerste nieuwe 2D-Metroid in 19 jaar, ongetwijfeld een enorme opsteker voor fans van de serie.

De game toont snellere gameplay dan we gewend zijn vol met actie, maar bewaakt wel de atmosfeer van Metroid. De game komt 8 oktober al uit voor Nintendo Switch, dus lang hoeven we echt niet meer te wachten. Bekijk de trailer hieronder!

Tekken's Kazuya Mishima naar Super Smash Bros. Ultimate

De volgende franchise maakt zijn speelbare debut in Super Smash Bros. Ultimate. Kazuya Mishima uit Tekken maakt dit jaar zijn opwachting in de fighter. Op 28 juni presenteert director Sakurai een deepdive voor de fighter.

Kazuya is het één na laatste DLC-personage voor Smash Bros. Wanneer hij precies uitkomt in de game, horen we ongetwijfeld op 28 juni.

Ministerie denkt na over COVID-19-vaccinatielocaties op festivals en in horeca

Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt samen met de GGD’en op welke manieren mensen die niet ingaan op een vaccinatieuitnodiging alsnog verleid kunnen worden tot een coronaprik. Volgens een woordvoerster wordt daarbij gedacht aan bijvoorbeeld mobiele priklocaties op festivals en in de horeca.

Op dit moment werken GGD’en al met mobiele priklocaties, zoals bussen. Die gaan naar plekken waar minder mensen komen opdagen voor een prik, zoals “wijken met een lage sociaal-economische status”. Zo werden in Rotterdam al prikacties op de markt gehouden. “Het verschilt echt per regio”, aldus de woordvoerster van het ministerie. “Niet overal zijn dit soort acties nodig.”

De vaccinatiebereidheid is onder jongeren relatief het laagst. Vandaar dat ook de optie voor prikacties op festivals en in de horeca op tafel liggen. “Er wordt nu al van alles bekeken, besproken en onderzocht”, aldus het ministerie. “En deze zomer, als de massale vaccinatiecampagne achter de rug is, wordt gekeken welke opties richting welke doelgroepen nodig zijn.”  Meer bijzonderheden bij Skipr.

COVID-19: 1.062 positief getesten en 1 dode, in totaal 1.674.628 en 17.715

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.062 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.674.628 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 39 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 395 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 6 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 250 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.715 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

COVID-19 weekcijfers RIVM 15 juni 2021
COVID-19 weekcijfers RIVM 15 juni 2021

Verstappen: "Mercedes zal weer heel sterk zijn"

Het vorige raceweekend van Max Verstappen was een turbulente, lange tijd leek de Red Bull-coureur op weg naar de overwinning maar een klapband gooide roet in het eten. Inmiddels kijkt Verstappen in alle nuchterheid terug op het incident, wel vindt hij het jammer dat hij nu in het klassement niet verder voor staat op Lewis Hamilton.

"Natuurlijk had ik graag gewonnen en we waren gewoon op weg om te winnen in Baku, maar ook dit is racen en dit soort dingen gebeuren. Soms heb je het niet in de hand, dus we moeten gewoon doorgaan en het achter ons laten. We leiden nog steeds het kampioenschap en natuurlijk had ik graag meer punten voorgestaan, maar het is wat het is", zo vertelt de Nederlander op Verstappen.nl.

Nadat de koploper in de WK-stand uitgeschakeld was, wist zijn teamgenoot Sergio Perez de race te winnen waardoor Red Bull Racing de koppositie in de WK strijd voor teams zelfs versterkte. "Het is geweldig om twee auto’s vooraan te hebben die strijden om het kampioenschap en punten scoren. Baku was daar een goed voorbeeld van zoals het moet. Het is geweldig dat Checo het gat met Mercedes in het constructeurskampioenschap groter heeft kunnen maken en dat hij nu derde staat in het coureurskampioenschap", aldus Verstappen.

Komend weekend staat de Grand Prix van Frankrijk voor de deur en na twee stratencircuits zal de grote vraag zijn of Mercedes weer met twee auto's vooraan mee kan doen. "Ik voel me goed, maar ik weet zeker dat Mercedes weer heel sterk zal zijn op de ‘normale’ circuits, dus we moeten blijven pushen en ons tot het einde blijven verbeteren, want het is nooit goed genoeg. Tot nu toe is het seizoen redelijk goed voor ons verlopen, maar we moeten niet vergeten dat er nog veel races voor de boeg zijn. Ik ben blij met de raceresultaten die we tot nu toe hebben behaald en dat we het kampioenschap leiden, maar op die positie moeten we ook staan in Abu Dhabi, dat is het enige dat telt", zo vertelt de Nederlander.

Het circuit van Paul Ricard is niet echt populair bij veel fans, toch kijkt Verstappen er naar uit om te racen op het Franse circuit. "Het Circuit Paul Ricard is een snel circuit. Er zijn een paar snelle bochten aan het einde van de ronde en je moet ook heel voorzichtig zijn met degradatie van de banden. Er zijn veel grote uitloopstroken, dus soms is het een beetje vreemd omdat er zoveel ruimte is, wat natuurlijk heel anders is dan de twee stratencircuits waar we net zijn geweest. Ik kijk ernaar uit om op Paul Ricard terug te keren en hopelijk op de bovenste trede van het podium te stappen."

Spaar nu plaatjes van je VVD-helden!

Eindelijk worden VVD-fans beloond, bij aanmelding als VVD-lid maakt men kans op het enige echte VVD-Stickeralbum!
Het aanbod is geheel in VVD stijl aangeprezen op hun website..

De VVD beschrijft deze 'helden' actie als volgt:

"Stickers van je helden verzamelen en ze in een album plakken: voor veel mensen is het een mooie jeugdherinnering aan oranje voetbalzomers. Nu het EK begint, zullen kinderen (en volwassenen) weer volop voetbalplaatjes gaan bewonderen en ruilen.

Wie plaatjes van de VVD-helden wil verzamelen, kon tot nu toe nergens terecht. Gelukkig is er nu dit album, vol met sterren van vroeger en nu. Spaar ze allemaal en ruil ze met je liberale vrienden!"

Het nutteloze feitje van de dag: miljoenen diamanten in Duitse bodem

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Diamanten vind je in Europa over het algemeen vooral bij de juwelier en in sieradenkistjes maar wist je dat er in Duitsland een plek is waar miljoenen diamanten in de grond zitten? Maar die edelstenen worden niet gemijnd want het gaat hier om minuscuul kleine diamantjes. De diamanten zijn ontstaan doordat er zo'n 14,8 miljoen jaar geleden een meteoriet insloeg in het gebied waar nu de stad Nördlingen ligt. De meteoriet sloeg daarbij in in een grafietafzetting waardoor er miljoenen minuscule edelsteentjes ontstonden die niet groter dan 0,2 millimeter zijn.

Germany's Unique Diamond Filled Rampart Crater - Nördlinger Ries - #OddWorld (Bron: Youtube/Sebastiaan van den Brink)

Karretjes weer aan de ketting: winkelwagenmuntje is weer nodig

Bij veel supermarkten is het muntje voor de winkelwagentjes weer verplicht. Klantonvriendelijk, maar volgens de supermarktconcerns moeten ze wel, om te voorkomen dat de karretjes door heel de wijk zwerven. Vorig voorjaar gingen de karretjes van het slot, in verband met hygiënemaatregelen in verband met COVID-19. Enkele weken geleden begonnen de eerste supermarkten weer met muntjes. Meer hierover bij de Gelderlander.

COVID-19-uitbraak onder al gevaccineerde ouderen; geen of milde klachten

In verzorg- en verpleeghuis De Eschpoort in Enschede is een COVID-19-uitbraak vastgesteld. Dat heeft de zorginstelling vanmorgen bekend gemaakt. De uitbraak is opvallend, omdat het bewoners betreft die allemaal al minstens één vaccinatie tegen Covid-19 hebben gehad. Zo meldt De Gelderlander.

Vrijdag is in het zorgcentrum al één cliënt positief getest op corona. Na verder onderzoek bij de overige bewoners van deze afdeling bleek dat van de 15 personen in totaal 9 mensen positief te testen op COVID-19. Deze bewoners vertoonden geen ziekteverschijnselen, of hadden slechts milde klachten. Ook zijn twee medewerkers van deze afdeling positief getest. Van de overige geteste collega’s uit het team worden vanmiddag de uitslagen verwacht.

De besmette bewoners van het zorgcentrum worden op dit moment geïsoleerd verzorgd.

De bron van deze uitbraak is nog niet bekend. Samen met de GGD en een arts microbioloog zijn maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van COVID-19 in De Eschpoort te stoppen, tevens probeert men om de bron van de besmetting alsnog te achterhalen. 

Verdun en Tannenberg beschikbaar op PS5 en Xbox Series X|S

Vandaag worden de WW1-shooters Verdun en Tannenberg beide op de PlayStation 5 en Xbox series X/S uitgebracht. Om dat te vieren vindt er dit weekend ook een 'Free weekend' plaats en kan iedereen op Xbox Series X|S & Xbox One, PlayStation 5 & 4 en pc (via Steam) de games gratis spelen.

Verdun is de eerste game uit de WW1-reeks die de loopgravenoorlogen naar het scherm bracht, Tannenberg breidde de ervaring uit met manoeuvre-oorlogvoering in Rusland en met de nog uit te komen Isonzo gaat de reeks letterlijk de hoogte in: het speelt zich af in de Italiaanse Alpen.

Iedereen die Verdun of Tannenberg al op PlayStation 4 of Xbox One bezit, krijgt een gratis upgrade voor PlayStation 5 of Xbox series X/S. Beide games zijn tijdens dat weekend met 60% korting te koop op Steam, de Microsoft Store en de PlayStation Store.

Zorgwekkende situatie asielcentra door overlastgevende asielzoekers

De leefsituatie in en om gewone asielzoekerscentra (azc’s) waar ook overlastgevende asielzoekers verblijven, is zorgwekkend door hun asociaal en crimineel gedrag. Het is erg moeilijk deze overlastgevers te corrigeren. Alleen in speciale opvangcentra lukt dat, blijkt uit het rapport ‘Vervolgonderzoek naar de aanpak van overlastgevende asielzoekers’ dat de Inspectie Justitie en Veiligheid vandaag publiceert.

Overlastgevers zijn voor het merendeel jonge mannen uit Marokko, Algerije, Libië en Tunesië. Hun kans om hier te mogen blijven is minimaal. De meesten worden in het land van herkomst niet vervolgd om bijvoorbeeld geloof of politieke overtuiging. Ze hebben weinig opleiding en nauwelijks toekomstperspectief. Ze hopen hier op een beter leven maar dat is geen reden voor een verblijfsvergunning.

Nederland heeft één speciale locatie voor meerderjarige overlastgevende asielzoekers: de Handhavings- en Toezichtlocatie in Hoogeveen. Medewerkers hebben er meer sanctiemogelijkheden dan in gewone opvangcentra. Ook zijn bijvoorbeeld buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) aanwezig die fysiek mogen ingrijpen. In Hoogeveen is de aanpak van overlastgevers verbeterd nadat de Inspectie JenV eerder concludeerde dat de toenmalige speciale opvang niet voldeed. Nu is zowel binnen als buiten deze locatie de overlast flink teruggedrongen. Dat geldt ook voor de speciale locaties waar voogdijinstelling Nidos minderjarige overlastgevende asielzoekers begeleidt.

Asielzoekers worden opgevangen in een gewoon opvangcentrum. Als blijkt dat ze overlast veroorzaken, kunnen ze niet direct en niet allemaal naar de speciale opvang. Daar zijn juridische voorwaarden aan verbonden. Daarom verblijven ze ook in gewone asielzoekerscentra. Maar daar hebben de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet de opleiding, middelen of bevoegdheden om overlast snel en blijvend in te dammen en hen de benodigde zorg en begeleiding te bieden. Terwijl ze dagelijks moeten omgaan met overlastgevers die vaak psychiatrische problemen hebben, verslaafd zijn of zich crimineel gedragen door bijvoorbeeld te stelen. Dat leidt bij het COA-personeel tot demotivatie en een hoog ziekteverzuim. Waardoor er weer minder personeel is om in te zetten. Daarnaast bemoeilijken overlastgevers de leefsituatie van andere asielzoekers in de gewone opvang en ervaren omwonenden overlast door hun gedrag.

Om de overlastgevers zo kort mogelijk in de opvang te hebben, is afgesproken dat de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) hun asielaanvragen met voorrang behandelt. Maar dat gebeurt lang niet altijd, blijkt uit het inspectieonderzoek. Bij een snelle afhandeling zou de Dienst Terugkeer- en Vertrek (DT&V) kunnen werken aan een snel vertrek omdat de meesten niet mogen blijven. Maar het uitzetten zelf lukt vaak niet omdat een aantal landen van herkomst weigert reisdocumenten te verstrekken. Of de overlastgever verdwijnt uit de opvang en is niet meer te vinden.

Aanbevelingen
De aanpak van overlastgevers is moeilijk, er is nauwelijks grip op hen te krijgen. De gewone opvangcentra zijn ingericht voor de begeleiding van asielzoekers, niet voor deze jongeren die vaak verslaafd zijn of psychiatrische problemen hebben. Het is de vraag of zij daar de begeleiding en zorg krijgen die zij nodig hebben. De Inspectie JenV beveelt de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid daarom aan te bezien of COA-medewerkers over voldoende middelen, bevoegdheden en expertise beschikken om de overlast aan te pakken en ook de zorg en begeleiding te kunnen bieden die passen bij de problemen die overlastgevers vaak hebben.

Ook beveelt zij de staatssecretaris aan te onderzoeken hoe binnen de Europese Unie strafrechtelijke informatie over overlastgevers gedeeld kan worden. Zij leiden vaak een zwervend bestaan door Europa en belanden meestal in de criminaliteit. Als bekend is wat zij elders aan strafbare feiten hebben gepleegd, kunnen de medewerkers van de opvangcentra hun gedrag beter inschatten en doelmatiger tegen hen optreden.

De Inspectie JenV beveelt de politie aan alle strafrechtelijke mogelijkheden te benutten. Zo zijn in sommige politieregio’s goede ervaringen met het uitlezen van de telefoon als een overlastgever is aangehouden in het kader van het strafrecht. Daaruit zijn aanwijzingen te halen over identiteit en nationaliteit van diegene. Maar niet alle politieregio’s doen dit.

Aan de IND doet de Inspectie JenV de aanbeveling om asielaanvragen van overlastgevers met voorrang te behandelen. Zij adviseert politie, IND en DT&V om vaste afspraken te maken over het vertrek van minderjarige overlastgevers. Sommigen dienen geen asielverzoek in maar worden wel in de asielopvang geplaatst. In de ene regio wordt het vertrektraject dan toch ingezet door de diensten, in de andere regio niet.

Zie voor meer informatie www.inspectie-jenv.nl

Speel als Phoenix Wright's voorouder in The Great Ace Attorney Chronicles

In The Great Ace Attorney Chronicles speel je als Ryunosuke Naruhodo, de voorouder van Phoenix Wright (Naruhodo is de Japanse naam van Wright). Samen met Herlock Shomles is het weer tijd om bizarre cases op te lossen.

Het is voor het eerst dat de twee games uitkomen buiten Japan. De collectie komt naar Nintendo Switch, pc en PlayStation 4 op 27 juli.

Nieuwe trailer en trial voor Monster Hunters Stories 2

Capcom heeft tijdens E3 een nieuwe trailer getoond voor Monster Hunter Stories 2. Deze trailer gaat nog dieper in op het verhaal en toont diverse scènes die we tegen aan komen. Van gameplay ontbreekt helaas nog ieder spoor.

Vanaf 25 juni is het wel mogelijk om een trial version van de game te downloaden. Progressie die je hier maakt, kun je meenemen naar de volledige game. De volledige game komt uit op 9 juli voor Nintendo Switch en pc.

FOK! Wat een weer: volop zomer, genieten dus!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is er vooral in het midden en zuiden op veel plaatsen nog bewolking aanwezig. Elders is aanvankelijk sluierbewolking aanwezig, waar de zon geleidelijk steeds beter doorheen komt. In de middag komt er ook in het midden en zuiden steeds meer zon. In het noorden wordt het 20 tot 22°C, in het zuiden en zuidoosten lokaal 26°C. De zwakke tot matige wind is eerst noordoostelijk en draait in de avond geleidelijk naar oost.

Komende nacht is er nauwelijks bewolking. De minimumtemperatuur loopt uiteen van ca. 16°C in het zuiden tot 8°C plaatselijk in het noorden. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

Morgen overdag is er veel zon. In de middag ontstaan er stapelwolken maar het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 27°C in het noorden tot ca. 31°C in het zuiden. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. De wind is zwak tot matig, uit een richting tussen oost en zuid. Aan de westkust steekt in de middag een matige noordelijke wind op. (Bron: KNMI)

Uitzicht over de Maas bij Maren-Kessel (Foto: Kroezel)
Uitzicht over de Maas bij Maren-Kessel (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Argentinië en Chili spelen gelijk in Copa, Paraguay klopt Bolivia

Ook groep A is van start gegaan in de Copa América in Brazilië. Met Argentinië en Chili kwamen in Rio de Janeiro twee titelkandidaten in actie, terwijl Paraguay en Bolivia hun toernooi aftrapten in het centraal gelegen Goiânia.

Na een goed half uur spelen in Rio was het Lionel Messi die met een heerlijk geplaatste vrije trap de Albiceleste op voorsprong wist te zetten. Dik tien minuten na rust gaf Ajacied Nicolas Tagliafico een penalty cadeau aan de Chilenen, die door veteraan Eduardo Vargas benut werd: 1-1, tevens de eindstand.

Bolivia begon prima tegen Paraguay, dat na tien minuten zelfs al een penalty weg gaf: Erwin Saavedra trapte raak. De Paraguayanen drongen wel steeds meer aan en een dik kwartier na rust werd dat eindelijk beloond: Alejandro Romero Gamarra ramde er een lekkere volley in. Drie minuten later frommelde Angel Romero Paraguay op voorsprong, een kwartier later maakte hij het af: 3-1.

Rode Kruis start reanimatietraining via Instagram

Vandaag lanceert het Rode Kruis een innovatieve reanimatietraining, die via het EHBO Instagram account van het Rode Kruis @RodeKruis_EHBO te volgen is. Deze ‘reanimatietraining’ heet ‘Life Saving Stories’ en bestaat uit 35 Instagram stories (korte video’s), waarin iemand gereanimeerd moet worden na een hartstilstand. Jongeren moeten door de stories heen tikken om de basis én het ritme van een succesvolle reanimatie te leren. Op deze manier wil het Rode Kruis meer jongeren bereiken om reanimatievaardigheden aan te leren. Hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren, werd dit weekend pijnlijk duidelijk toen tijdens een wedstrijd op het Europees Kampioenschap voetbal een speler van het Deens elftal op het veld werd gereanimeerd.

Overlevingskansen vergroot
In Nederland krijgen zo’n 300 mensen per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat omstanders en vaak ook de jongere generatie, vaak niet goed weten wat ze moeten doen. Slechts 1 op de 6 jongeren in Nederland weet hoe je moet reanimeren of hoe een AED te gebruiken als iemand hulp nodig heeft. Terwijl door reanimatie én het gebruik van een AED binnen 6 minuten de overlevingskans tot wel 50% vergroot wordt. Daarom start het Rode Kruis een campagne waarbij deze generatie iets van EHBO leert.

Drempel omlaag
Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis: “We zijn heel enthousiast over ‘Life Saving Stories’. Het is mooi om een serieus onderwerp zoals reanimatie aan te bieden aan jongeren op het platform waar ze al dagelijks op zitten. Op deze manier maken we de drempel laag om reanimatie-vaardigheden aan te leren. Vervolgens volgt het stapje naar oefenen in de praktijk vanzelf. Deze stap past ook heel goed in onze strategie om meer jongeren EHBO- en reanimatievaardigheden aan te leren. En de aangrijpende beelden van de voetballer dit weekend, laat maar weer eens zien, hoe belangrijk het is."

Levens redden
Met ‘Life Saving Stories’ wordt geprobeerd om het gedrag van jongeren om te zetten in levensreddende handelingen en wordt ingehaakt op het tap gedrag van jongeren op social media. Door de serieuze training te gamificeren komt het reanimeren op een andere manier onder de aandacht bij deze doelgroep en wordt de stap naar het in de praktijk brengen ervan misschien kleiner.

EHBO in het onderwijs
Het Rode Kruis vindt het ook erg belangrijk dat een EHBO-training tot de basisuitrusting van jongeren behoort, zodat levens kunnen worden gered als jongeren weten wat ze moeten doen in een noodsituatie. Tijdens EHBO-lessen op school leren zij hoe ze kunnen helpen als iemand gewond raakt of plotseling in elkaar zakt.

De Tweede Kamer heeft 11 mei jl. ingestemd met een motie om te onderzoeken op welke manier EHBO-kennis en -vaardigheden op korte termijn het beste overgebracht kunnen worden binnen het voortgezet onderwijs. Een ruime Kamermeerderheid steunde het verzoek aan de regering om in samenwerking met het Rode Kruis en verschillende onderwijsorganisaties te onderzoeken hoe jongeren EHBO-vaardigheden kunnen leren op school. De motie volgde op een burgerinitiatief van het Rode Kruis in samenwerking met Bernard Leenstra van artsenorganisatie Schok & Pomp en radio-dj Rob van Someren. Samen verzamelden zij meer dan 60.000 handtekeningen om een EHBO-lesprogramma op de politieke agenda te krijgen.

Laatste reviews en specials
special
Werewolf by Night is een Marvel-ode aan de monsterfilm
special
AI Picture Gallery #11
special
Random Pics van de Dag #748
special
AI Picture Gallery #10
special
Random Pics van de Dag #747
special
AI Picture Gallery #9
©FOK.nl e.a.