FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 september 2018

'Meer Nederlanders negatief over Brexit'

Nederlanders oordelen een stuk negatiever over de aanstaande uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie dan vlak na het Brexit-referendum. Destijds was 43 procent van de Nederlanders teleurgesteld over de uitslag. Dat is volgens een peiling van Maurice de Hond inmiddels bijna 60 procent, meldt het AD.

Ook vrezen meer mensen dat Nederland als handelsland negatieve gevolgen zal ondervinden. Aanvankelijk was 19 procent van de respondenten daar bang voor, inmiddels is dit 29 procent.

Ruim twee jaar geleden was nog 43 procent voor zogeheten Nexit, dus dat Nederland de EU verlaat. Inmiddels zou nog 30 procent voor deze optie stemmen indien er nu zo'n referendum zou worden gehouden.

De mensen die in meerderheid positief zijn over de Brexit zijn overigens met name PVV- en FvD-kiezers.

FOK! sportfoto-onderschrift week 39

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is aKboR met het volgende onderschrift: "Grégory Havret: De hole ligt verder dan ik dacht. Caddy:"Zijn hole is dichterbij dan ik ooit had durven denken""

De opgave van deze week:

We zien hier de spelers van Krc Genk na de wedstrijd tegen Cercle Brugge, wat is hier gaande? (Pro Shots / Isosport)
We zien hier de spelers van Krc Genk na de wedstrijd tegen Cercle Brugge, wat is hier gaande? (Pro Shots / Isosport)

Weer nederlaag Cocu met Fenerbahçe

De problemen voor Phillip Cocu bij Fenerbahçe worden steeds groter. Vandaag verloor zijn ploeg op bezoek bij Rizespor met 3-0.

Rizespor had tot vandaag nog geen enkele keer gewonnen in de competitie, maar nu stond de 3-0 eindstand bij rust al op het scorebord. Fenerbahçe schoot in de eerste helft zelfs geen enkele keer op doel. Het is voor de ploeg van Cocu al de vierde competitienederlaag van het seizoen. Het bezet daarin nu de veertiende plaats, acht punten achter koploper Galatasaray.

Ook in Europa waren de resultaten teleurstellend.  Fenerbahçe werd in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld en het eerste duel in de Europa League verloor het met 4-0 van Dinamo Zagreb.

Tweetal overvalt woning, getuigen gezocht

Op zaterdagavond 29 september rond 20.50 uur werd een woning aan de Generaal Gavinstraat in Groesbeek overvallen door twee onbekende mannen. De mannen drongen de woning binnen en bedreigden de bewoonster met een vuurwapen. Na korte tijd gaan de twee er lopend vandoor in de richting van sportpark de Treffers. Het is niet duidelijk of er iets buit werd gemaakt.

Het gaat om twee mannen van ongeveer 25 jaar. De ene man had een blanke huidskleur, een tenger postuur en was ongeveer 1.70 m lang. Hij droeg een korte, donkere jas, een donkere pet en had een sjaal voor zijn gezicht. De andere man had een negroïde uiterlijk, was iets kleiner van de andere man en had ook een tenger postuur. Ook hij droeg donkere kleding en een donkere pet.

Heb je dit tweetal gezien of heb je andere informatie, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844,.

De Zwaan, Meulenkamp en Van Barneveld zegevieren op World Grand Prix

Jeffrey de Zwaan en Ron Meulenkamp staan in de tweede ronde van de World Grand Prix. Beide darters maken hun debuut op dit toernooi in Dublin. Het toernooi is uniek vanwege het dubbel in dubbel uit-format

De Zwaan won overtuigend van Kim Huybrechts. Het werd 2-0 in sets. In de eerste set kwam de Nederlander nog wel op achterstand. Huybrechts pakte de eerste leg, maar de overige drie legs en daarmee de eerste set gingen naar De Zwaan. Één break bleek vervolgens ook voldoende om de tweede set met 3-1 te pakken. De gemiddelden: 97,87 voor De Zwaan en 88,45 voor Huybrechts. In de tweede ronde Gary Anderson of Jonny Clayton. 

Meulenkamp staat in de tweede ronde na een 2-1 zege tegen Joe Cullen. De eerste set ging overtuigend met 3-0 naar Meulenkamp. In de tweede set leek hij het echter helemaal kwijt, waarmee die set met 0-3 naar Cullen ging. Het werd 1-1 in set drie, waarna Cullen twee pijlen miste op 2-1. Meulenkamp strafte dat direct af door dubbel twaalf uit te gooien. Vervolgens trok Meulenkamp in achttien pijlen de partij naar zich toe. 

In de volgende ronde wacht Daryl Gurney of John Henderson. Later vanavond komen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen ook nog in actie. Van Barneveld speelt tegen Ricky Evans en MvG treedt aan tegen Steve Lennon. 

Update 22.15 uur

Ook Raymond van Barneveld staat in de tweede ronde van de World Grand Prix. Hij was met 2-1 te sterk voor Ricky Evans. De eerste set ging zonder problemen met 3-1 naar de Hagenees. In de tweede set begon het echter de haperen bij Van Barneveld, waardoor set twee met 1-3 naar Evans ging. 

Evans kwam op voorsprong in de beslissende set en Van Barneveld kon de openingsdubbel in de tweede leg niet vinden. Na vijf pijlen vond hij dubbel veertien alsnog en omdat Evans het scorend liet afweten kon Van Barneveld met een 164-finish de tweede leg naar zich toe trekken. Dit bleek de beslissing in de partij. Met een dertien- en een zestiendarter trok Barney de partij naar zich naar toe. 

Jeffrey de Zwaan (97,87) 2-0 Kim Huybrechts (88,45)
Ron Meulenkamp (85,88) 2-1 Joe Cullen (78,54)
Darren Webster (98,02) 2-0 Stephen Bunting (82,38)
Ricky Evans (77,25) 1-2 Raymond van Barneveld (91,91)
22:15 Dave Chisnall v Max Hopp
22:45 Daryl Gurney v John Henderson
23:15 Michael van Gerwen v Steve Lennon
23:45 Gary Anderson v Jonny Clayton

Eerste Bundesliga-goal De Guzman, hattrick Finnbogason

Jonathan de Guzman heeft zijn eerste goal in de Bundesliga te pakken. De Canadese Nederlander kwam een dik jaar geleden van Napoli over naar Eintracht Frankfurt, maar in zijn eerste 21 wedstrijden scoorde hij nog niet.

Zondag kwam die eerste Bundesliga-goal dan en wel in het thuisduel met Hannover 96. Na een klein uur werkte De Guzman de 3-0 tegen de touwen, waarna de ploeg uiteindelijk met 4-1 won, waarbij De Guzman ook de assist verzorgde voor de 4-1 van Luka Jovic.

FC Augsburg won thuis ook met 4-1 en wel van SC Freiburg. Hier was het een oude bekende die de show stal: voormalig Heerenveen-spits Alfred Finnbogason scoorde drie keer, waaronder uit een penalty.

Nederland onder 17 ook simpel langs Montenegro in EK-kwalificatie

De Nederlandse voetballers onder 17 jaar zijn prima bezig in de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, waar de ploeg de dit jaar gewonnen titel hoopt te verdedigen.

In Zweden won Nederland al met 10-1 van Liechtenstein, zondag was Montenegro aan de beurt. In Ljungskile opende AZ-speler Mohamed Taabouni al binnen een kwartier de score, waarna Jayden Braaf van Manchester City binnen drie minuten de score verdubbelde.

Nog eens een paar minuten later legde Feyenoorder Naoufal Bannis vanaf elf meter de 3-0 er al in en Sontje Hansen tekende in de 31e minuut al voor de 4-0. Na dik een uur werkte Hansen de 5-0 het doel in, niet veel later bepaalde Bannis de eindstand wederom vanaf elf meter op 6-0.

Nederland speelt woensdag nog tegen Zweden, maar is al zeker van een plekje in de volgende en beslissende kwalificatieronde.

Herlings sluit WK-seizoen af met winst

Jeffrey Herlings heeft op het circuit van Imola de MXGP van Italië gewonnen. De kersverse wereldkampioen won beide races.

Als winnaar van de kwalificatierace op zaterdag mocht Herlings in de eerste race van pole vertrekken echter Alessandro Lupino en Tim Gajser waren hem te snel af. De Italiaan kon echter niet lang van zijn eerste plaats genieten want in de tweede ronde kwam hij ten val. Gajser nam de leiding over maar moest zich snel gewonnen geven aan Herlings. De 24-jarige crosser reed vervolgens eenvoudig naar de winst. Als gevolg van een val op zaterdag stond Antonio Cairoli in beide races niet aan de start.

In de tweede race pakte Herlings wel direct de leiding en reed solo naar de zege hierdoor was hij zeker van de Grand Prix-overwinning. In totaal heeft de Brabander nu 84 GP-zeges behaald in zijn carrière.

Volgend weekend staat de Motorcross of Nations op het programma. Het wereldkampioenschap voor landenteams wordt verreden op het circut van Red Bud in Amerika. Voor Nederland staan Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen aan de start.

Nederlandse ploeg zwemt naar winst in World Cup Eindhoven

De Nederlandse zwemploeg heeft tijdens de World Cup kortebaan in Eindhoven de gemengde 4x50 meter wisselslag gewonnen. Kira Toussaint, Arno Kamminga, Ranomi Kromowidjojo en Jesse Puts zwommen in 1:38,64 minuten naar de winst, anderhalve seconden boven het wereldrecord van de VS. Rusland werd voor de Amerikaanse ploeg tweede.

Op de 100 meter vlinderslag bij de vrouwen ging het hard met Sarah Sjöström. De Zweedse tikte aan na 54,91 seconden, drie tienden boven haar eigen uit 2014 stammende wereldrecord. De Braziliaan Nicholas Santos snelde op de 50 meter vlinderslag naar de winst in 22,08 seconden, één honderdsten voor de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos en 0,28 seconden boven Steffen Deibler's wereldrecord uit 2009.

Alle uitslagen van de drie dagen World Cup-zwemmen in Eindhoven zijn hier te vinden.

'Mantelzorger krijgt mantelzorger'

Ouders met een kind dat een ernstige handicap heeft, moeten meer tijd voor andere kinderen in het gezin en/of zichzelf krijgen. Dat vindt minister De Jonge van het ministerie voor Volksgezondheid. Om uit te zoeken wat het beste werkt voor dit soort gezinnen wordt er een proef opgestart waarbij 450 van dit soort gezinnen een hulpverlener toegewezen krijgen die het gezin gaat ondersteunen met het regelen van zorg en het ingewikkelde papierwerk. 

Het idee erachter is dat de ouders daardoor meer tijd voor de andere kinderen in het gezin krijgen of voor zichzelf. Een zwaar gehandicapt kind vraagt vaak 24/7 aandacht waardoor de aandacht voor de rest van het gezin te wensen overlaat. Deze proef komt voort uit gesprekken met ouders van zulke kinderen. Ze geven aan dat ze zich vaak alleen voelen staan in hun taak en daarbij ook nog eens een dagtaak hebben aan de administratie die het regelen van de zorg voor hun kind met zich meebrengt. 

"We moeten voorkomen dat ouders, broers of zussen alleen nog maar mantelzorgers zijn, hulpverleners in het eigen gezin. Dat ze de hele dag bezig zijn met het regelen van zorg", aldus minister De Jonge. Niet alleen gezinnen met lichamelijk gehandicapte kinderen komen in aanmerking voor de proef, ook gezinnen met kinderen die bijvoorbeeld autisme hebben en gedragsproblemen vertonen zouden met deze proef geholpen moeten worden. 

Volgens De Jonge komen ouders met zulke kinderen niet meer toe aan wat voor gewone gezinnen vanzelfsprekend is. Het bezoeken van de voetbalwedstrijd van het andere kind bijvoorbeeld. Of zelf even weg naar een personeelsuitje. "In gezinnen waar één kind alle tijd en aandacht vraag , is dat gewoon heel moeilijk te organiseren." aldus De Jonge.  De proef maakt uit van een breder plan om de gehandicaptenzorg te verbeteren en gaat minstens twee jaar duren. Bij gebleken succes kan de proef worden verlengd. 

Van der Mark naar World Superbikes-podium, 8e zege op rij voor Rea

Jonathan Rea heeft alweer zijn achtste opeenvolgende zege in de World Superbikes te pakken. De Noord-Ier verzekerde zich zaterdag in Magny-Cours al van zijn vierde wereldtitel op rij, maar de Kawasaki-coureur werd er niet minder hongerig door.

Michael van der Mark kende een geweldige start en nam vanaf plek vier zelfs bijna de leiding over. Dat lukte niet helemaal, maar hij kon wel aansluiten bij leider Chaz Davies, voor Marco Melandri, Rea, die van negen naar vier op was geschoven, Lorenzo Savadori en Toprak Razgatlioglu.

Ook Tom Sykes kwam al snel naar voren zetten vanaf plek acht, terwijl zijn Kawasaki-teamgenoot Rea zich in rap tempo naar plek drie werkte. Die moest hij heel even afstaan aan Melandri, maar wereldkampioen Rea pakte zijn plek terug en opende al snel de aanval op Van der Mark, met succes.

Rea probeerde richting de helft van de race leider Davies aan te vallen, maar verremde zich en moest opnieuw beginnen, met nog altijd Van der Mark in zijn wiel. Het duurde echter niet heel lang en met tien ronden te gaan kon Rea dan toch de leiding pakken.

In de voorlaatste ronde wist Sykes eindelijk voorbij Melandri te komen, maar voor de Engelsman leek de derde plek van Van der Mark net wat te hoog gegrepen. Dat bleek: Rea won onbedreigd, Davies en Van der Mark completeerden het podium, voor Sykes en Melandri.

Europa duidelijk te sterk voor Amerika in Ryder Cup

De Europese golfers hebben op de Golf National in Parijs de Ryder Cup op de Amerikanen heroverd. In de 42ste editie van de Ryder Cup won Europa met 17,5 - 10,5 van Amerika. De Italiaan Francesco Molinari zorgde voor het beslissende punt.

Europa begon met 10-6 voorsprong aan de laatste dag. Met nog twaalf partijen te spelen in de enkels moest Europa 4,5 punten binnen te halen, dat leek te doen voor Europa. De Amerikaanse coach liet dan ook zijn beste golfers aan het begin spelen en zijn plan leek te slagen. In de eerste vier wedstrijden wist Amerika 3,5 punt te pakken en werd de stand teruggebracht naar 10,5-9,5 wel nog in het voordeel van Europa.

Europa was niet van slag en van de acht andere partijen wist Europa zeven ervan winnend af te sluiten. Het beslissende punt sloeg Molinari binnen. De Italiaan had toch een groot aandeel in de zege van Europa. Molinari won met de Engelsman Tommy Fleetwood alle vier de dubbelpartijen en werd door zijn zege op Phil Mickelson de eerste Europeaan ooit met vijf punten uit vijf duels.

Voor Sergio Garcia was er ook een persoonlijk feestje. De Spanjaard, die met een wildcard werd opgenomen in het Europese team, passeerde Nick Faldo als de Europeaan met de meeste punten in de Ryder Cyp. Hij heeft totaal 25,5 punten binnengehaald voor Europa in zijn Ryder Cup carrière.

Voor Tiger Woods verliep het toernooi een stuk minder. De Amerikaanse golflegende kwam vier partijen in actie, maar verloor ze ook alle vier. Dat was voor het eerst uit zijn carrière.

Europa wint de Ryder Cup! (PRO SHOTS/Action Images)
Europa wint de Ryder Cup! (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Feyenoord en Vitesse. De thuisploeg won met 2-1 door een doelpunt van Robin van Persie vlak voor tijd. Diezelfde Van Persie moest een paar minuten later met rood het veld verlaten maar de overwinning werd door Feyenoord niet meer weggegeven.

Van Persie is matchwinner, maar krijgt ook rood. (PRO SHOTS/Paul Meima)
Van Persie is matchwinner, maar krijgt ook rood. (PRO SHOTS/Paul Meima)

Feyenoord

2 - 1

Vitesse

 47' Botteghin
 88' v.Persie
   32' Bero
 
 Gele kaart: , Büttner, (Vitesse)
 Rode kaart: v.Persie (90 1) (Feyenoord), Bruns (63)Doekhi (90 5/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
St.Juste
Botteghin
v.d.Heijden
Malacia
Clasie (Ayoub/82)
v.Persie
Vilhena
Berghuis
Vente (N.Jörgensen/57)
Toornstra (Larsson/ 46)
  Eduardo
Karavajev
Doekhi
Clarke-Salter
Büttner
Serero
Bruns
Foor
Beerens (Darfalou/60)
Matavz (Clark/75)
Bero

Bertens wint voor eerste keer van Cirstea en plaatst zich voor tweede ronde Beijing

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Beijing. De 26-jarige Nederlandse tennisster won met 6-2, 6-0 van de Roemeense lucky loser Sorana Cirstea.

Bertens had in vier ontmoetingen nog niet gewonnen van de 28-jarige Cirstea. Ditmaal had ze geen enkele moeite met de nummer 61 van de wereld.

Bertens, zelf de nummer elf van de wereld, begon uitstekend aan het duel tegen de Roemeense. Ze kwam snel met 3-0 voor tegen de Roemeense. Cirstea kwam terug tot 3-2, met zelfs nog een breakkans op 3-3, maar die serveerde Bertens weg. Daarmee was het verzet van de Roemeense gebroken en won de Wateringse negen games op rij. Binnen één uur spelen was de partij al weer voorbij.

In de volgende ronde speelt Bertens tegen Kirsten Flipkens. De Belgische won in drie sets van de Britse Katie Boulter: 4-6, 6-2, 7-5. Vorig week speelde ze in het Chinese Wuhan nog samen in het dubbelspel.

Naakte ijshockeyster blijkt geblesseerd

Ok, het bericht van de Russische ijshockeyclub Spartak Moskou is inmiddels een week oud, maar dat boeit ons niet en na het zien van onderstaande foto mag duidelijk zijn waarom. 

We zien namelijk Yulia Ushakova, 28 jaren jong en ijshockeyster van beroep. De blonde Russische ligt (vrijwel) naakt op de behandeltafel van een of andere arts en na tien minuten naar de foto staren lezen we in het bijschrift dat Ushakova een enkelblessure heeft opgelopen, wat uiteraard gelijk verklaart waarom ze in slechts een kleine string op de tafel ligt.

De club zette de foto online, met goedkeuring uiteraard. Sterker nog, Ushakova gooide de foto zelf ook op haar Instagram-pagina, waarbij ze vertelt dat ze positief is over het herstel. Ook schrijft ze nog iets over haar pols en een manicure, maar laten we eerlijk zijn: dat zal het gros van de lezers niet echt boeiend vinden, dus de details daarover laten we maar achterwege.

Trump: Kim en ik werden verliefd

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een rally in Virginia over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gesproken. Hij zei dat er weliswaar eerder sprake was van ruwe taal over en weer, maar dat de twee naderhand "verliefd werden".

"Hij stuurde me hele mooie brieven. Het waren geweldige brieven. We werden verliefd". Trump ging er voor het gemak maar alvast vanuit dat de uitspraak hem de nodige spot en kritiek op zou leveren.

Onder andere dat hij teveel zou hebben weggegeven. "Maar ik heb helemaal niks weggegeven", aldus de president. Hij doelt hierbij op ontwapeningsgesprekken. Die zouden de laatste tijd vastzitten, onder meer omdat Trump tijdens zijn ontmoeting met Kim geen duidelijke afspraken zou hebben gemaakt. De Noord-Koreaanse topdiplomaat Ri Yong Ho zei onlangs bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat Noord-Korea nog steeds wacht op versoepeling van sancties door de VS.

Maar volgens Trump hebben zijn pogingen de verhoudingen met Noord-Korea te verbeteren, louter positieve effecten gehad. Zo zouden de Noord-Koreanen hun rakettests hebben beëindigd, gevangen hebben vrijgelaten en stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen terug hebben gegeven.

"We doen het fantastisch met Noord-Korea. We stonden op het punt oorlog te voeren. Miljoenen mensen zouden zijn gestorven. En nu hebben we een geweldige band."

Twee ernstig gewonden bij ongeval op A12

Bij een aanrijding na een pechgeval op de linker rijstrook van de Rijksweg A12, ter hoogte van Woerden, zijn zondagochtend 30 september twee personen ernstig gewond geraakt. Het gaat om een 72-jarige man uit Neerpelt in België en een 34-jarige man uit Kampen. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Het ongeval gebeurde omstreeks 11:10 uur op de rijbaan richting Den Haag. De Belgische bestuurder kwam achterstevoren op de linker rijstrook tot stilstand, vermoedelijk nadat hij door onbekende oorzaak de vangrail had geraakt. De bestuurder uit Kampen en zijn vriendin stopten om hulp te verlenen. Terwijl ze buiten hun auto’s op de linker vluchtstrook stonden en de vrouw 112 belde, werden de mannen aangereden door een auto in volle snelheid die naar links stuurde om de stilstaande voertuigen te ontwijken.

Afsluiting snelweg
De hele rijbaan richting Den Haag werd afgezet om ruimte te maken voor de hulpdiensten. Twee traumaheli’s en meerdere ambulances werden opgeroepen. De heli’s landden op de snelweg. Nadat de slachtoffers naar het ziekenhuis waren gebracht, bleef de snelweg nog enkele uren afgesloten voor onderzoek. Het verkeer werd omgeleid via de afslag Woerden, maar niet voorkomen kon worden dat een flinke file ontstond.

Spookrijders
Sommige andere weggebruikers die bij de oprit Harmelen in de file belandden, konden onvoldoende geduld opbrengen en verlieten de snelweg al spookrijdend. De politie trad hiertegen op door beelden te maken van de overtreders. Spookrijders kunnen een bekeuring tegemoet zien van 640 euro.

Onderzoek
De bestuurder van de auto die de slachtoffers aanreed, wordt gehoord. De afdeling Verkeersongevallenanalyse en het Tactisch Verkeersteam hebben uitgebreid onderzoek gedaan op de plaats van het ongeval. Inmiddels is met diverse getuigen gesproken. Nader onderzoek moet duidelijk maken wat de precieze toedracht was.

Plak slaat beslissend punt binnen tegen Japan op WK

De Nederlandse volleybalsters hebben zondag ook hun tweede groepswedstrijd op het wereldkampioenschap gewonnen. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was na een zenuwslopend duel in vijf sets te sterk voor gastland Japan: 27-25, 16-25, 28-26, 19-25 en 15-13.

Gemakkelijk ging het tegen de thuisfavorietes, zoals te verwachten viel, niet. Nederland keek in de eerste set lang tegen een (ruime)  achterstand aan, maar boog die nadelige marge in het slot om en won de set met 27-25. Ook in het tweede bedrijf liep Japan snel weg, maar nu was er na 21-10 geen houden meer aan. 

Met Britt Bongaerts op de plaats van Laura Dijkema pakte Oranje na verlenging de derde set (28-26). Opnieuw slaagde Oranje er echter niet in de goede lijn door te trekken. De vierde set ging opnieuw met ruim verschil naar Japan: 19-25. 

In de beslissende vijfde set liep Nederland na 9-9 weg en leek de wedstrijd bij 14-9 beslist, maar de Japanse vrouwen maakten het nog spannend door vier punten op rij te pakken. Oranje hield het hoofd koel.  Met een harde klap van Celeste Plak trok het Nederlands team alsnog aan het langste eind.

De volleybalsters begonnen het WK zaterdag met een zwaarbevochten overwinning op Duitsland: 3-1. Oranje speelt maandag om 9.10 uur Nederlandse tijd haar derde groepswedstrijd tegen Kameroen.

Vrouwelijke motorcoureur Carrasco schrijft geschiedenis met wereldtitel

Motorcoureur Ana Carraso heeft op het circuit van Magny-Cours in Frankrijk een zeer fraai staaltje geschiedenis geschreven. Na een werkelijk zinderende ontknoping van het kampoenschap pakte de 21-jarige Spaanse de wereldtitel in de World Supersport 300-klasse, waarmee ze de eerste vrouwelijke wereldkampioen ooit is in het wegracen.

Voorafgaand aan de slotrace konden nog drie coureurs de titel pakken: Carrasco begon als leidster in het WK, de Nederlander Scott Deroue vertrok vanaf poleposition en had tien punten achterstand, de Spanjaard Mika Perez moest achttien punten goedmaken. Dat was niet onmogelijk, want hij vertrok als vierde, terwijl zijn landgenote slechts als 25e vertrok.

Perez en Deroue vochten in deel één van de race om de leiding, terwijl Carrasco nauwelijks in de buurt van de punten wist te komen. Deroue stond er zo het beste voor wat de titelstrijd betreft, maar voor de 22-jarige Nederlander sloeg het noodlot toe na een dikke vijf ronden: zijn Kawasaki gaf de geest en daarmee waren zijn titelaspiraties voorbij.

Het ging zo dus tussen Perez en Carrasco, waarbij de virtuele tussenstand in het kampioenschap meerdere keren per ronde veranderde. In de laatste ronde lag Carrasco inmiddels op de dertiende plek, wat met Perez op plek één niet genoeg was. Perez werd echter ingehaald, maar vier bochten voor het einde sloeg de Spanjaard terug en pakte hij de leiding weer over.

Toch ging het voor hem nog fout: Daniel Valle, die het hele jaar de top-6 nog niet haalde, reed in de allerlaatste bochten voorbij Perez en won de race, waardoor de dertiende plek van Carrasco precies voldoende was om met één punt verschil gekroond te worden tot kampioene in de World Supersport 300.

Na afloop liet Carrasco weten haar titel op te dragen aan Luis Salom, de Moto2-coureur die in juni 2016 tijdens vrije trainingen voor de Grand Prix van Catalonië in Barcelona om het leven kwam. "Hij was een goede vriend van me, toen hij overleed heb ik gelijk de belofte gedaan dat ik een titel zou winnen en deze aan hem op zou dragen."

Uitslag AZ - PEC Zwolle

AZ heeft zondagmiddag punten laten liggen in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. De eindstand in Alkmaar was 2-2.

AZ begon goed aan de wedstrijd en kwam na tien minuten dankzij een doelpunt van Idrissi op voorsprong. De thuisploeg liet vervolgens na om de voorsprong uit te bouwen. Door slecht verdedigingswerk kwam PEC op 1-1.

In de tweede helft creëerden beide ploegen nauwelijks kansen. Til kreeg kans om voor open doel in te koppen maar miste, zijn volgende kans was wel raak. In de slotfase bracht Flemming PEC op gelijke hoogte.

AZ

2 - 2

PEC Zwolle

 10' Idrissi
 76' Til
   36' v. Crooy
 88' Flemming
 
 Gele kaart: Svensson, (AZ), Paal, Dekker, v. Crooy, (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.354
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
v. Rhijn
Vlaar (Maher/57)
Koopmeiners
Ouwejan
Svensson
Midtsjö
A.Gudmundsson
Til
Johnsen (Seuntjens/56)
Idrissi
  v.d. Hart
Ehizibue
Lam
v. Polen
Paal
Genreau (Flemming/64)
Hamer
Dekker (Scamacca/83)
Namli (Elbers/78)
v. Duinen
v. Crooy

Snapje wat je stuurt?

Online flirten. Dat kan heel leuk en spannend zijn. Maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Vooral jongeren zijn zich niet altijd bewust wat er met online foto’s en filmpjes kan gebeuren. Daarom start Rotterdam een online campagne die jongeren laat nadenken over het online sturen van seksueel getinte berichten.

Wethouder Judith Bokhove (jeugd en taal) en Raadslid Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) lanceerden zondag samen met Rotterdamse jongeren de online campagne. De Rotterdamse campagne loopt tot december. Sexting is het sturen van erotische berichtjes, filmpjes of foto's naar elkaar. 42% van de jongeren in de regio Rotterdam heeft ervaring met sexting. Een op de drie jongeren (35%) hiervan heeft een negatieve ervaring met sexting gehad.

Vals gevoel van veiligheid
Vooral het medium Snapchat wordt hiervoor gebruikt omdat berichten in principe weer verdwijnen en niet worden opgeslagen. Wethouder Bokhove: "Dit creëert een (vals) gevoel van veiligheid. We laten in de campagne zien dat een foto, die in goed vertrouwen gedeeld wordt, eenvoudig kan worden ‘gescreend’ met bijvoorbeeld een tweede telefoon. Je hebt dus geen garantie dat het bericht tussen jou en de ontvanger blijft. Daarom is het belangrijk dat jongeren goed blijven nadenken. We zeggen niet dat het mag, maar dat het belangrijk is dat je snapt wat je stuurt. De campagne probeert jongeren er op te wijzen dat zo’n foto verstrekkende gevolgen kan hebben.”

Je foto gaat verder dan je denkt
De campagne werd door de gemeente Rotterdam ontwikkeld naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van raadslid Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) en is gericht op bewustwording bij jongeren tussen 13 en 18 jaar over het online versturen van onder andere naaktfoto’s. "Ik kwam in contact met slachtoffers wiens naaktfoto ongewild waren gedeeld op het internet en zag wat een verstrekkende gevolgen dit kan hebben. Deze jongeren hadden niet overzien dat een in vertrouwen gedeelde foto heel snel verspeid kan worden. Ik ben trots op de campagne die we samen met jongeren hebben ontwikkeld. Tegenhouden kunnen we niet, maar we kunnen jongeren wel bewustmaken hoe ver een foto kan reiken", aldus Hoogwerf. Bij de ontwikkeling is samenwerking gezocht met jongeren en slachtoffers van online seksueel misbruik en met verschillende hulpverleningsinstanties, waaronder Fier en Humanitas.

Deze Rotterdamse aanpak voor een landelijk probleem, onderscheid zich door in de eerste plaats te concentreren op het platform waar jongeren aan sexting doen, Snapchat. Het filmpje wordt ook gedeeld op andere populaire platformen onder jongen als Instagram en YouTube. Daarnaast komen er realtime op 21 Rotterdamse middelbare scholen posters te hangen en is er een lesbrief beschikbaar voor leraren om het onderwerp bespreekbaar te maken. In de herfstvakantie draait er ook een bioscoopcommercial.

Snapjewatjestuurt.nl
De website snapjewatjestuurt.nl geeft tips over waaraan je moet denken voordat je begint met sexting. Bijvoorbeeld dat je eerst zeker moet weten met wie je het bericht deelt en dat je die persoon kunt vertrouwen. Of dat je nooit herkenbaar, bijvoorbeeld met je gezicht, in beeld bent. Ook legt de site de gevaren van sexting uit.

Op de website staan duidelijk de verschillende routes naar hulp. Ook is er een chatfunctie waar jongeren 's avonds en 's nachts kunnen chatten met een hulpverlener van FIER. Ook staat er informatie voor ouders op de website.

'DLC op Switch alleen met online abonnement'

Als je online wilt spelen op de Nintendo Switch, dan heb je sinds kort een abonnement nodig op Nintendo Switch Online. Als je echter (betaalde) DLC van Lego Worlds wilt downloaden, dan lijkt zo’n abonnement ook vereist.

Een fervent speler van Lego Worlds kwam er namelijk achter dat hij de betaalde DLC van die game niet kan downloaden zonder Nintendo Switch Online-lidmaatschap. Hij gooide dit op Twitter en informeerde bij WB Games, de uitgever van Lego Worlds. Zij gaven als antwoord dat zij hier niets aan konden veranderen. Dit is nu eenmaal de policy van Nintendo.

Of Nintendo dit bewust zo heeft gedaan is nog afwachten. Ze hebben het probleem doorgespeeld aan hun nieuw opgezette “crisisteam”. Er zijn ook nog geen andere gevallen bekend, dus laten we hopen dat het om een incidenteel foutje gaat. Alleen DLC kunnen kopen en downloaden als je een betaald abonnement hebt op de online dienst, zal het toch al matig ontvangen Nintendo Switch Online weinig goeds doen.

Nintendo Switch Online DLC

Valverde eindelijk wereldkampioen wielrennen, Dumoulin 4e

"38 jaar en hij heeft hem!" Alejandro Valverde is er éindelijk in geslaagd om zich te laten kronen tot wereldkampioen wielrennen. De winnaar van WK-zilver in 2003 en 2005, naast brons in 2006, 2012, 2013 en 2014 was in het Oostenrijkse Innsbruck oppermachtig in de sprint van een kopgroep van vier man.

Vroeg in de koers reed er een groep van elf man weg, die uiteindelijk een maximale voorsprong van een goede twintig minuten kregen. In de 258 kilometer lange koers begon het peloton het gat vervolgens gestaag te dichten, terwijl de kopgroep langzaam werd uitgedund.

Twee man bleven tot in de laatste, 24 kilometer lange ronde rondom Innsbruck vooruit: Kasper Asgreen uit Denemarken en Vegard Stake Laengen uit Noorwegen, die op de laatste lange klim naar bobsleeoord Igls definitief moesten capituleren.

De laatste ronde ging dus weer over de klim naar Igls, maar de scherprechter was de veel kortere, maar ook veel steilere slotklim naar Gramartboden. Op deze klim van een kleine drie kilometer, met maximale stijgingspercentages van 28%, ontplofte de koers definitief.

De vele aanvallen in de aanloop naar de slotfase hadden het peloton al stevig uitgedund, maar alle Nederlanders waren nog van de partij, net zoals de meeste favorieten. Het oranje zakte op de slotklim rap weg, alleen Tom Dumoulin bleef nog over.

Valverde, Gianni Moscon, Romain Bardet en Michael Woods bleven voorop, topfavoriet Julian Alaphilippe had iets eerder ook moeten lossen. Dat overkwam ook Moscon: de Italiaan vouwde zich dubbel over zijn stuur, maar moest Valverde, Bardet en Woods toch echt laten gaan.

Dumoulin kwam nog over Moscon heen en dook als achtervolger de afdaling in. Twee kilometer voor het einde sloot de Nederlander aan bij het leidende trio, maar in de sprint was Dumoulin niet opgewassen tegen de rappe benen van vooral Valverde. Bardet klopte Woods in de strijd om zilver, Dumoulin werd vierde.

Valverde eindelijk wereldkampioen. (PRO SHOTS/Gepa)
Valverde eindelijk wereldkampioen. (PRO SHOTS/Gepa)

Uitslag De Graafschap - Willem II

De Graafschap heeft in de Eredivisie een zege geboekt op Willem II. De Doetinchemmers wonnen met 2-1, waardoor de ploeg van Henk de Jong op de ranglijst naar plek dertien klom met zeven punten uit zeven duels. Willem II staat negende met een puntje meer.

De eerste helft heeft veel stof op doen waaien. Willem II kwam al na negentien minuten met tien man te staan toen Akkaynak op aangeven van de VAR van het veld werd gestuurd. Vlak hierna opende Nijland namens De Graafschap de score. De Doetinchemmers hadden de voorsprong kunnen verdubbelen, maar een strafschop was niet aan specialist Bakker besteed, want hij raakte de paal. Vlak voor rust raakte Nijland nog de lat.

Na de pauze kwam Willem II plots langszij via een rake kopbal van Saddiki. Nadat Palacios met twee keer geel van het veld was gestuurd kon Willem II niets anders doen dan tegenhouden. Thomassen had even daarvoor de paal nog geraakt. De wedstrijd leek op een gelijkspel uit te draaien tot Lewis vlak voor tijd de bal in eigen doel tikte.

De Graafschap

2 - 1

Willem II

21' Nijland
89' Lewis (e.d.)
  49' Saddiki
 
Gele kaart: Abena (De Graafschap), Dankerlui, Heerkens, Lewis (Willem II)
Rode kaart: Akkaynak (19), Palacios (64/2xg) (Willem II)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.005
Arbiter: Bax
Bijzonderheden: Bakker (De Graafschap) mist strafschop (28)
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Owusu
Abena
Straalman
Tutuarima (Hamdaoui/67)
Olijve
Bakker (Vet/84)
Nijland
Van Mieghem
Thomassen(Burgzorg/59)
El Jebli
  Wellenreuther
Dankerlui (Anita/46)
Lewis
Heerkens
Palacios
Akkaynak
Crowley (Meissner/71)
Llonch
Croux (Saddiki/46)
Sol
Avdijaj

Uitslag FC Groningen - FC Utrecht

FC Groningen heeft zich na een roerige week enigszins opgericht. In het thuisduel met FC Utrecht stevenden de noorderlingen lang op een nederlaag af, maar vocht de ploeg van coach Danny Buijs zich tegen tien man toch naar een gelijkspel. Het werd 1-1. 

De supporters geven steun aan de plaatselijke FC. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
De supporters geven steun aan de plaatselijke FC. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

FC Groningen

1 - 1

FC Utrecht

 76' Mendes Moreira    16' v.d.Streek
 
 Gele kaart: Te Wierik (FC Groningen), Gavory, Letschert, v.d.Maarel (FC Utrecht)
 Rode kaart: Gustafson (66) (FC Utrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.293
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Chabot
Memisevic
Handwerker (Freriks/75)
v.d.Looi
Reis
Warmerdam
Doan
Pohl (Antuna/46)
Breij (Mendes Moreira/65)
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Guwara
v.Overeem
Gustafson
Gavory
Kerk (Dessers/79)
v.d.Streek (v.d.Maarel/79)
Emanuelson

Rijkswaterstaat wil berijdbare zonnepanelen op rijkswegen

Voor het aanleggen van groteske velden met zonnepanelen is de ruimte in Nederland vaak beperkt. Daarnaast hebben zonneparken een negatieve impact op uitzicht en landschap. De winning van zonne-energie vergt creatief inzicht en Rijkswaterstaat lijkt een oplossing gevonden te hebben.

Rijkswaterstaat test momenteel manieren om de rijkswegen te benutten voor zonne-energie. In samenwerking met BAM Infra onderzoekt zij of het Nederlandse wegdek in aanmerking komt. Rijkswaterstaat en BAM Infra willen zonnepanelen en een behuizing ontwikkelen die zo dun zijn dat het geheel op het berijdbare wegdek kan worden geplakt.

Ultra-dunne polymeerlaag
Een fikse uitdaging voor zowel BAM Infra als haar Franse leverancier Wattway. De behuizing krijgt daarbij een ultra-dunne lichtdoorlatende deklaag van kunsthars en polymeer. “Omdat het materiaal zo dun is gebleven, hoeven wij de panelen alleen nog op het wegdek te plakken. Dus zonder te frezen”, aldus BAM Infra’s innovatieadviseur Ad van ‘t Zelfde, “We maken alleen een sleuf voor de benodigde kabels.” Dat scheelt niet alleen veel montagetijd, maar ook het asfalt blijft daardoor grotendeels intact.

Vluchtstrook A2
Op de provinciale weg bij Kockengen (N401) ligt sinds mei al een berijdbare strook met zonnepanelen. Rijkswaterstaat test deze strook voor een periode van twee jaar. Nu begint er een tweede proef, ditmaal op een vluchtstrook van de snelweg A2. Daarover zegt Van ‘t Zelfde: “We zijn blij dat nu ook Rijkswaterstaat wil investeren in deze duurzame techniek en haar wegennetwerk beschikbaar wil stellen. Ze spelen zo een onmisbare rol in de doorontwikkeling."

Implementatie bij succes
Rijbanen van N-wegen zijn geschikt voor berijdbare zonnepanelen. Bij snelwegen ligt dat net iets anders. Zo produceert het met hoge snelheden berijden van de panelen veel geluid. Ook de wijze waarop regenwater wordt afgevoerd op meerbaanswegen is ongunstig voor de panelen. Mochten de tests een succes blijken, dan zijn de berijdbare zonnepanelen naar verwachting over 5 tot 10 jaar op grote schaal uit te rollen.

Uitslag Heracles Almelo - FC Emmen

Om 12.15 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en FC Emmen. De thuisclub kende een bliksemstart en stond binnen tien minuten met 2-0 voor. Emmen kwam nog wel terug tot 2-1 door een benutte penalty maar de zege werd niet meer weggeven door Heracles.

Heracles Almelo

2 - 1

FC Emmen

 6' Kuwas
 7' Peterson
   68' A.Jansen (pen)
 
 Gele kaart: Kuwas, v.Nieff, (Heracles Almelo), A.Jansen, Siekman, (FC Emmen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.217
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d.Buijs
v.Hintum
Duarte
Osman
Merkel (v.Nieff/46)
Peterson (Dos Santos/75)
Dalmau (Vermeij/58)
Kuwas
  Scherpen
Klok
Veendorp
Bakker
Cavlan
Bannink
Bijl
Ben Moussa
Niemeijer (Arias/41)
Slagveer (Siekman/ 84)
A.Jansen

F1: Uitslag Grand Prix van Rusland

Lewis Hamilton heeft zijn leidende positie in het wereldkampioenschap verstevigd. De Brit kreeg de zege in de Grand Prix van Rusland cadeau van teamgenoot Valtteri Bottas die hem halverwege de race voorbij liet. Achter dit duo eindigde Sebastian Vettel als derde. Max Verstappen startte achteraan en eindigde op zijn 21e verjaardag na een prima race op plek vijf.

Bottas startte vanaf poleposition en kwam bij de start goed weg. Dat gold ook voor Vettel, maar de Duitser kon de voor hem gestarte Hamilton net niet passeren. Ook Verstappen kende een uitstekende eerste ronde. De Nederlander moest door de diverse gridstraffen vanaf de negentiende stek vandaan komen en na enkele bochten lag hij al vijftiende. De Red Bull-coureur stoomde door en lag na acht ronden al op plek vijf. Teamgenoot Daniel Ricciardo sneed wat minder makkelijk door het veld heen en kwam pas halverwege de race op plek zes uit.

Voor de Toro Rosso's was de wedstrijd na enkele ronden al voorbij. De bolides van zowel Pierre Gasly als Brendon Hartley kampten met problemen aan de achterremmen en werden door het team binnen gehaald. Het duo bleek ook de enige uitvallers in de race in Sochi te zijn.

Vooraan maakte Bottas na twaalf ronden zijn eerste en enige stop, een ronde later gevolgd door Vettel. De Duitser reed het gat met de Fin meteen dicht, waardoor hij voor Hamilton op de baan terecht kwam nadat de Brit gestopt was. Hamilton was hier boos over en viel Vettel al snel aan. De Ferrari-coureur pareerde de eerste poging, maar op een inhaalactie in bocht vier had hij geen antwoord meer.

Na de stop van Kimi Räikkönen reed Verstappen plots aan de leiding. De Nederlander was gestart op de zachte banden en had het plan opgevat om lang door te rijden. Achter hem vaardigde Mercedes een teamorder uit. Bottas moest op last van het team plaatsmaken voor Hamilton en deed dit in de 25e van 53 ronden dan ook opzichtig. De Fin beklaagde zich naderhand meermalen op de radio en kreeg te horen dat het na afloop wel besproken zou worden.

Verstappen reed lang aan de leiding en kwam pas tien ronden voor het einde naar binnen. De Nederlander kwam naar buiten op plek vijf en moest op de streep genoegen nemen met deze positie. Vooraan profiteerde Hamilton optimaal van zijn cadeautje door te winnen, voor Bottas en Vettel die geen vuist kon maken tegen de Mercedessen. Räikkönen eindigde als vierde, voor Verstappen, Ricciardo en Charles Leclerc, die een uitstekende race bekroonde met de zevende plaats. Kevin Magnussen eiste de achtste stek voor zich op, voor de Force India's van Esteban Ocon en Sergio Perez.

F1 in Sochi. (PRO SHOTS/Action Images)
F1 in Sochi. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:27:25.181
2 Valtteri Bottas Mercedes +2.545
3 Sebastian Vettel Ferrari +7.487
4 Kimi Räikkönen Ferrari +16.543
5 Max Verstappen Red Bull +31.026
6 Daniel Ricciardo Red Bull +1:20.451
7 Charles Leclerc Sauber +1:38.390
8 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
9 Esteban Ocon Force India +1 ronde
10 Sergio Perez Force India +1 ronde
11 Romain Grosjean Haas +1 ronde
12 Nico Hulkenberg Renault +1 ronde
13 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
14 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
15 Lance Stroll Williams +1 ronde
16 Stoffel Vandoorne McLaren +2 ronden
17 Carlos Sainz Renault +2 ronden
18 Sergey Sirotkin Williams +2 ronden
DNF Pierre Gasly Toro Rosso +49 ronden
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +49 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 306
2 Sebastian Vettel Ferrari 256
3 Valtteri Bottas Mercedes 189
4 Kimi Räikkönen Ferrari 186
5 Max Verstappen Red Bull 158
6 Daniel Ricciardo Red Bull 134
7 Kevin Magnussen Haas 53
8 Nico Hulkenberg Renault 53
9 Fernando Alonso McLaren 50
10 Sergio Perez Force India 47
11 Esteban Ocon Force India 47
12 Carlos Sainz Renault 38
13 Pierre Gasly Toro Rosso 28
14 Romain Grosjean Haas 27
15 Charles Leclerc Sauber 21
16 Stoffel Vandoorne McLaren 8
17 Lance Stroll Williams 6
18 Marcus Ericsson Sauber 6
19 Brendon Hartley Toro Rosso 2
20 Sergey Sirotkin Williams 1


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 495
2 Ferrari 442
3 Red Bull 292
4 Renault 91
5 Haas 80
6 McLaren 58
7 Force India 35
8 Toro Rosso 30
9 Sauber 27
10 Williams 7

Boom naar wielerploeg Roompot-Charles

Wielerploeg Roompot-Charles heeft zich voor volgend jaar versterkt met Lars Boom. Een rol spelen in het voorjaar is het belangrijkste doel van de 32-jarige Nederlander.

Boom kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor Team LottoNL-Jumbo. De Brabander maakt nu de overstap naar de Nederlands-Belgische fusieploeg en is erg ambitieus voor het nieuwe seizoen. “Ik wil laten zien dat ik finales kan rijden in de klassiekers.”, aldus Boom. “Ik heb de ambitie om diep tot in de finale mee te rijden en liefst nog van bij het begin van het klassieke seizoen, de Omloop Het Nieuwsblad, tot Parijs-Roubaix. Dit is geen stap terug voor mij, maar een stap zijwaarts. Ik wil weer voor overwinningen rijden en zal daarvoor goed omringd zijn.”

Ploegleider Erik Breukink: “Ik ken Lars nog van vroeger en ben erg blij iemand met zijn ervaring en capaciteiten erbij te hebben. Hij is een erg grote versterking voor het team volgend jaar. Hij brengt rust en ervaring mee die ongetwijfeld een positieve invloed zullen hebben op de andere jongens.”

Op het palmares van Boom staan onder andere een etappezege in Vuelta en Tour. Ook is hij een voormalig wereldkampioen veldrijden en Nederlands kampioen in de tijdrit en op de weg.

Eerste officiële vorstdag van dit najaar

Regionaal was het al gebeurd, maar zojuist ging ook De Bilt voor de bijl. Om 07:30 uur daalde de temperatuur op het hoofdstation naar -0,1 graad. Daarmee vroor het deze herfst in De Bilt voor het eerst op neushoogte. De eerste officiële vorstdag valt vroeg en het was in De Bilt zelfs nog nooit zo koud op 30 september. Normaal vriest het in De Bilt voor het eerst pas op 4 november. Sinds 1901 kwam het slechts zes jaren eerder tot septembervorst. In 1971 vroor het in De Bilt recordvroeg op 16 september.

De vorige keer dat het dit jaar officieel tot vorst kwam was op 25 maart. Toen vroor het in De Bilt 1,8 graden. Normaal vriest het ook in april nog vier nachten, maar dit jaar verliep april extreem zacht en was van vorst geen sprake.

Regionaal nog kouder
Het koudst was het vannacht op weerstation Twenthe, nabij Enschede. Daar vroor het op normale waarneemhoogte (1,5 meter hoogte) 1,5 graden. Ook in de Achterhoek, het zuiden van Brabant, Midden-Limburg en op de Veluwe kwam het regionaal tot lichte vorst. Aan de grond werd het in Eindhoven zelfs -4,4 graden. In Hupsel (de Achterhoek) daalde de temperatuur naar -0,1 graad en in Ell (Midden-Limburg) werd het -0,2 graden. Woensdrecht (Brabant) noteerde -0,8 graden en ook op de Veluwe en op de Utrechtse Heuvelrug werd lokaal vorst gemeten.

Perfect op tijd
Vorig jaar beleefde De Bilt op 6 november de eerste vorstdag van het najaar en daarmee was de vorst perfect op tijd. Laat in de avond, om 23:40 ging het kwik toen door het nulpunt heen. Uiteindelijk kwam de minimumtemperatuur de volgende dag uit op -1,3 graden. In 2016 diende de eerste officiële vorstdag zich aan op 23 oktober. In 2015 noteerden we de eerste officiële vorstdag pas op 23 november.

In 1971 kwam het recordvroeg tot de eerste officiële vorstdag, namelijk al op 16 september. De koudste septembernacht sinds het begin van de metingen vond plaats in 1965. Op 20 september van dat jaar kwam de minimumtemperatuur op vliegbasis Twenthe uit op -3,5 graden. Op 30 september 1928 vroor het in Wijster (Drenthe) 2,6 graden. Ook op 28 september 1939 was het kouder dan vandaag met -2,5 graden in Winterswijk. Het langst moest gewacht worden in 2000. Dat jaar dook de temperatuur in De Bilt pas op 17 december onder nul. 

Minder koude nachten
Na het opkomen van de zon is de nachtvorst van vandaag alweer snel verdwenen. Vanmiddag is het prima najaarsweer met een mix van zon en stapelwolken. Ook trekken enkele sluierwolken over het land. In het noorden en noordwesten is kans op een enkele bui. In de loop van de middag neemt ook in de rest van de noordwestelijke helft de kans op een bui toe. In de zuidoostelijke helft blijft het tot de avond droog. De maxima komen uit op 15-18 graden.

Vanavond en komende nacht is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Er trekken enkele buien over het land. De meeste buien vallen in de kustprovincies. De minimumtemperatuur komt uit op 3-7 graden in het binnenland en 8-10 graden in de kustgebieden. Daarmee is het een stuk minder fris dan de voorgaande nachten. Ook de nachten daarna blijft de temperatuur ruim boven het vriespunt.

Eerste officële vorstdag van dit jaar (Stockfoto pxhere)
Eerste officële vorstdag van dit jaar (Stockfoto pxhere)

Achtervolging op hoge snelheid eindigt in crash

Een 42-jarige Soester is zondagochtend vroeg aangehouden na een achtervolging op de snelwegen A30, A1 en A28, waarbij enorm hoge snelheden werden gehaald. De achtervolging eindigde bij de afrit Vathorst, toen de automobilist in een bocht de macht over het stuur verloor. Via de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer schoot hij door de berm en kwam achterstevoren in de struiken tot stilstand.

Agenten zagen de man omstreeks 05.45 uur met hoge snelheid rijden bij knooppunt Hoevelaken en zetten de achtervolging in. Bij de afslag Bunschoten gaven de agenten een stopteken, maar hierop reageerde de bestuurder niet, waarna de achtervolging verder ging de snelweg op. Daarbij werd een gecorrigeerde snelheid vastgesteld van 172 kilometer per uur, waar 120 mag worden gereden.

Bij afslag Vathorst ging een andere weggebruiker aan de kant om ruimte te maken voor de politiewagen met zwaailicht en sirene. De verdachte passeerde deze auto rakelings aan de rechterzijde, raakte in de berm, maar wist nog te corrigeren. Bij de volgende bocht ging het mis. Onder dreiging met een taser praatten de agenten de Soester de auto uit en hielden hem aan.

De verdachte is overgebracht naar het bureau voor verhoor. Nader onderzoek moet duidelijk maken waarom hij zo hard reed en of er mogelijk sprake was van alcohol of drugs. Vanwege de snelheidsoverschrijding van meer dan 50 kilometer per uur, is zijn rijbewijs ingenomen. De auto is in beslag genomen voor nader onderzoek.

Automobilist met pech geschept op de A9

De politie is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van een aanrijding op de A9 in de nacht van zaterdag op zondag.

In de nacht van zaterdag op zondag kwam rond 01.45 uur een melding binnen van een aanrijding op de A9 links - richting Amsterdam, ter hoogte van Haarlemmerliede.

Een automobilist bleek pech te hebben gehad met zijn auto en was uitgestapt om het overig verkeer hiervoor te waarschuwen. Vervolgens werd hij aangereden door een automobilist, die na de aanrijding verder reed. De man, een 20-jarige inwoner uit Hoorn raakte hierdoor ernstig gewond aan zijn been en hij is door ambulancepersoneel naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van deze aanrijding en heeft inmiddels een aantal mensen gesproken. Omdat de toedracht van de aanrijding nog niet helder is geworden, is de politie op zoek naar meerdere getuigen.

Drenthe kanshebber voor organisatie EK wielrennen in 2019

Het EK wielrennen vindt in 2019 mogelijk plaats in Drenthe. De provincie in het noorden is in beeld gekomen na het afhaken van het Franse Annency.

De organisatie voor 2019 was toegewezen aan Annency echter de Fransen kunnen het kampioenschap alleen organiseren in oktober terwijl het in augustus plaats moet vinden.

Als gevolg van het afhaken heeft de Europese wielerunie UEC aan de Drentse organisatie gevraagd om het EK op zich te nemen. Een delegatie van de Drentse organisatie is momenteel in Innsbruck voor gesprekken met de UEC.

De kosten voor het kampioenschap bedragen ongeveer een miljoen euro. Eerder wilden de Noordelijke provincies het WK van 2020 organiseren maar door het afhaken van de provincie Groningen als geldschieter ging dat niet door.

Deelnemers trouwstoet bekeurd in Vlissingen

Naar aanleiding van diverse overlastmeldingen zijn zaterdagmiddag verkeersboetes uitgedeeld aan deelnemers aan een trouwstoet.

De trouwstoet reed aan het einde van de middag luid toeterend door Vlissingen. Vanwege de overlastmeldingen werd besloten om de stoet te volgen. Een aantal voertuigen werd staande gehouden waarna de bestuurders een bekeuring in ontvangst mochten nemen.

De groep was onderweg naar Rotterdam. Om er zeker van te zijn dat niet opnieuw overlast zou ontstaan werd de stoet door enkele politievoertuigen gevolgd richting de A58. Daar viel de groep uit elkaar en volgde iedereen zijns weegs.

Rico Verhoeven verdedigt wereldtitel in Arena, Van Roosmalen verliest titel

Kickbokser Rico Verhoeven heeft zaterdagavond in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam voor de achtste keer zijn Glory-wereldtitel bij de zwaargewichten verdedigd. De Braziliaan Guto Inocente, vorig jaar goed voor goud op de Wereldspelen en nummer twee in de Glory-ranglijst, was kansloos tegen The King of Kickboxing.

Al vanaf het begin van het gevecht was duidelijk dat Verhoeven domineerde. Inocente probeerde meermaals toe te slaan met een spinning backfist, maar de Nederlander was keer op keer prima voorbereid en pareerde nagenoeg alles wat de Braziliaan zijn kant op gooide. Aan het einde kwam Inocente een keer of twee aardig door, maar Verhoeven kwam geen moment in de problemen en kreeg van alle vijf juryleden alle vijf ronden toegewezen.

Niet alleen Verhoeven, maar ook Robin van Roosmalen vocht in de Arena om een wereldtitel. De regerend kampioen in het vedergewicht (-65kg) nam het op tegen de Thai Petchpanomrung Kiatmookao, van wie hij vorig jaar de wereldtitel overnam. Van Roosmalen was dit keer echter kansloos: Kiatmookao gooide er tientallen trappen uit, stuk voor stuk hard en raak, terwijl de Nederlander er vrijwel niks tegenover kon zetten. Kiatmookao won dan ook volkomen terecht en met ruime cijfers op punten.

Rico Verhoeven wint. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Rico Verhoeven wint. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)

In het zwaargewicht nam Jamal Ben Saddik het op tegen de voor Curaçao uitkomende D'Angelo Marshall. Ben Saddik stond er weer niet echt lekker afgetraind bij, maar dat betekende niet dat hij niet in vorm was: binnen tien seconden lag Marshall tegen het canvas en nog eens twintig tellen letter was hij nóg twee keer neer gegaan. Dat betekende gelijk het einde van het gevecht en dus won Ben Saddik op uitermate overtuigende wijze, nog voor hij goed en wel begon te zweten.

Ben Saddik daagde na afloop overigens Badr Hari uit, die de ring in stapte en het leek te accepteren. Of de inmiddels weer op vrije voeten zijnde Hari ook daadwerkelijk tegen Ben Saddik gaat vechten valt nog te bezien. In het weltergewicht (-77kg) won de Marokkaan Tyjani Beztati van Christian Baya uit Angola, waardoor Beztati het mogelijk op mag gaan nemen tegen de Armeniër Harut Grigorian, de regerend wereldkampioen.

Ook het voorprogramma leverde wat fraaie gevechten op. Lichtzwaargewicht (-95kg) Michael Duut zat stevig in de problemen tegen Mourad Bouzidi, maar de Groninger sloeg hem met vier seconden op de klok snoeihard knock-out. Roël Mannaart maakte een fraai Glory-debuut door de Tsjech Daniel Svkor bij de zwaargewichten te verslaan, terwijl Amsterdammer Murthel Groenhart in het weltergewicht in de tweede ronde loeihard korte metten maakte met de Marokkaan Mohammad Jaraya.

Feyenoord draait recordomzet door Europees voetbal

Feyenoord kende in financieel opzicht een absoluut topseizoen, zo maakte algemeen directeur Jan de Jong zondagmorgen bekend.

De Rotterdammers maken komende vrijdag de jaarcijfers bekend, maar De Jong maakte bij De Tafel van Kees op FOX Sports bekend dat de club een recordomzet heeft gedraaid, net onder de honderd miljoen euro.

"We hebben een recordomzet gedraaid. We hebben een recordjaar gehad. Feyenoord heeft net niet de honderd miljoen gehaald, maar wel 99,3 miljoen euro omzet", vertelt De Jong. "Die omzet is gerealiseerd door deelname aan de Champions League. Dan kan je wel zien wat het verschil is. Meedoen aan Europees voetbal dat maakt een verschil tussen een geweldig jaar en een financieel zwaar jaar."

Vorig jaar meldde Feyenoord ook een recordomzet, dat toen 68,7 miljoen euro bedroeg. Afgelopen seizoen was de club actief in de groepsfase van de Champions League.

Ravage na dollemansrit door Amsterdam

Een witte Audi A1 met meerdere inzittenden heeft vannacht een dollemansrit gemaakt in Amsterdam Westpoort. De wagen ramde rond middernacht een BMW, vervolgens een snorscooter en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen nog eens twee geparkeerde voertuigen. Dat meldt AT5 op haar website  

De ravage is groot. Zowel de Audi als de BMW zijn total loss geraakt door de rit. Ook zijn meerdere personen die last hadden van nek en rug ter plaatse nagekeken door het toegesnelde ambulancepersoneel. 

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. Volgens getuigen had de auto meerdere inzittenden, die lachgas gebruikten. De politie laat weten dat te onderzoeken en dat niet te kunnen bevestigen.

Higler: "Zowel mijn assistent als ik vonden het geen penalty"

Scheidsrechter Dennis Higler staat achter zijn beslissing om NAC Breda zaterdagavond geen strafschop te geven in de wedstrijd tegen PSV.

Bij een stand van 0-1 in het voordeel van PSV, kreeg Nick Viergever de bal in het strafschopgebied tegen zijn arm en daarbij schreeuwde de thuisploeg moord en brand om een strafschop. Higler zag er geen strafschop in en videoscheidsrechter Christiaan Bax deelde die mening.

"Die bal komt bij Viergever eerst op het lichaam, daarna stuitert hij heel ongelukkig tegen zijn hand aan. Er is geen speler die de bal via zijn eigen lichaam expres met zijn eigen hand speelt", vertelt Higler voor de camera van FOX Sports . "De beoordeling is: hoe komt de bal op zijn hand? Komt hij rechtstreeks op zijn hand, dan gaat de bal op de stip. Maar in dit geval komt de bal via zijn lichaam en stuitert hij ongelukkig op zijn hand."

De leidsman werd bijgestaan door de VAR. "Zowel mijn assistent als ik vond het geen penalty. De VAR zei: in elk geval geen strafschop. Maar hij nam nog even de tijd om het opstootje na het moment terug te kijken. Of ik met een goed gevoel naar huis ga? Ja, prima wedstrijd."

Vos derde bij WB-cross in Iowa City, Aerts wint opnieuw

Marianne Vos is derde gewonnen in de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Iowa City. De winst ging naar de Amerikaanse Kaitlin Keough. Bij de mannen won opnieuw de Belg Toon Aerts.

De winst in de Jingle Cross was voor Keough. Voor de 26-jarige wielrenster is dit haar eerste zege in de wereldbeker. Op de tweede plaats finishte Evie Richards. De Britse wist te profiteren van twee valpartijen van Vos en was op een loopstuk sneller dan Sophie de Boer. Waar Vos vorige week de openingswedstrijd in Waterloo won moest ze nu genoegen nemen met de derde plaats. Haar landgenote De Boer eindigde op de vierde plaats.

Bij de mannen won net als vorige week Aerts. De renner van Telenet-Fidea versloeg opnieuw wereldkampioen Wout van Aert. Michael Vanthourenhout zorgde voor een volledig Belgisch podium. Corné van Kessel was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

Uitslag vrouwen
1. Kaitlin Keough (USA)
2. Evie Richards (GBR)
3. Marianne Vos (NED)
4. Sophie de Boer (NED)
5. Sanne Cant (BEL)
6. Eva Lechner (ITA)
7. Katerina Nash (CZE)
8. Caroline Mani (FRA)
9. Maghalie Rochette (CAN)
10. Loes Sels (BEL)

Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Michael Vanthourenhout (BEL)
4. Quinten Hermans (BEL)
5. Corné van Kessel (NED)
6. Tim Merlier (BEL)
7. Kevin Pauwels (BEL)
8. Eli Iserbyt (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Daan Soete (BEL)

61-jarige man overleden bij eenzijdig verkeersongeval

De politie  heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van een aanrijding met een snorfiets, waarbij een inwoner uit Zaandam om het leven kwam.

In de nacht van zaterdag op zondag werd even na 02.00 uur bij de politie gemeld dat op de Oostzijde in Zaandam een eenzijdige aanrijding had plaatsgevonden met een snorfiets, waarbij twee personen gewond waren.

Een van deze personen, een 61-jarige inwoner van Zaandam bleek als gevolg van de aanrijding ernstig hoofdletsel te hebben opgelopen. Politiemensen en ambulancepersoneel startten direct de reanimatie, maar helaas overleed de man ter plekke aan zijn verwondingen.  

De andere gewonde man, een 47-jarige inwoner van Zaandam, is naar het ziekenhuis vervoerd. De familie van de overleden Zaandammer is door de politie in kennis gesteld en het onderzoek naar de toedracht van de aanrijding wordt voortgezet.

Bendy and the Ink Machine naar consoles

Action-puzzle-horrorgame Bendy and the Ink Machine komt dit najaar naar alle hedendaagse consoles.

Op eerste gezicht lijkt Bendy and the Ink Machine wel een beetje op een vervolg op Cuphead, maar niets is minder waar. In de game speel je als Henry, die een langverlaten animatiestudio bezoekt. Eenmaal aangekomen blijkt de studio echter niet zo verlaten als dat Henry dacht, en moet hij zien te overleven door puzzels op te lossen en niets te vertrouwen.

De game werd al eerder in afleveringen uitgegeven op Steam. Alle vijf de afleveringen van Bendy and the Ink Machine komen naar PlayStation 4 en Xbox One op 26 oktober. De versie voor Nintendo Switch volgt op 20 november.

MLB: Dodgers pakken laatste play-offticket

De honkballers van de Los Angeles Dodgers hebben zich definitief geplaatst voor de play-offs in de MLB, waardoor alle tien teams voor het postseason nu bekend zijn. De Dodgers wonnen in San Francisco van de Giants en daarmee was plaatsing een feit.

De enige concurrent voor het laatste beschikbare plekje in de play-offs, de St Louis Cardinals, hadden hun hoop eerder op de dag nog levend gehouden door met 1-2 te winnen bij de Chicago Cubs. De Dodgers hadden aan één zege echter genoeg om zich alsnog te plaatsen en die kwam gelijk al.

Na vijf innings stond het 5-5 in San Francisco, waarna de Dodgers in de achtste inning op 6-5 kwamen dankzij Manny Machado. In de negende inning volgde de genadeslag: vier runs en dus een 6-10 stand, waarna Kenley Jansen de boel ondanks één run voor de Giants uit kon gooien, 6-10.  

Uitslagen MLB zaterdag
Boston Red Sox - New York Yankees 5-8
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 1-2
Baltimore Orioles - Houston Astros 3-4
San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 6-10
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 3-0
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 4-3
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 3-0
Milwaukee Brewers - Detroit Tigers 6-5
Minnesota Twins - Chicago White Sox 8-3
New York Mets - Miami Marlins 1-0
Kansas City Royals - Cleveland Indians 9-4
Baltimore Orioles - Houston Astros 2-5
Colorado Rockies - Washington Nationals 2-12
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 4-5
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 2-5
Seattle Mariners - Texas Rangers 4-1

Giants - Dodgers (Bron: YouTube)

Minecraft: Dungeons aangekondigd

Ontwikkelaar Mojang heeft een gloednieuwe Minecraft-game aangekondigd. Minecraft: Dungeons neemt de setting mee naar een totaal nieuw genre.

Minecraft: Dungeons wordt een action-adventure die zwaar geïnspireerd is door klassieke dungeon crawlers. Om iedere hoek ligt dus loot, wapens en items die je zullen helpen een gigantische horde aan vijanden te verslaan. Je zal onder andere vechten in kloven, moerasgebieden en natuurlijk mijnen.

Minecraft: Dungeons is speelbaar in je eentje of in een team met drie vrienden, allemaal om de snode Arch-Illager te verslaan. Minecraft: Dungeons komt in 2019 aanvankelijk naar pc.

Nederland kandidaat voor WK volleybal 2022

De Nederlandse volleybalbond Nevobo heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het organiseren van het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen in 2022. In Turijn is een voorstel ingediend.

De Nevobo wil graag voor het eerst in de geschiedenis een WK Volleybal in Nederland organiseren. Nog niet eerder is het WK in de zaal organiseerd op Nederlandse modem. De afgelopen 2,5 jaar is aan het plan gewerkt. "De fan die tijdens het WK 2022 naar het stadion komt, bezoekt niet een reguliere sportwedstrijd maar een waar volleybalfestival. In de unieke speellocaties krijgen de bezoekers een ervaring die ze nooit zullen vergeten, zodat ze voor altijd onderdeel worden van de wereldwijde volleybalfamilie", vertelt Peter Sprenger, voorzitter van de Nevobo. 

Peter Sprenger leidde de Nederlandse delegatie die in Turijn aanwezig was om het bid in te dienen. Ook de Gelderse gedeputeerde Jan Markink ging mee. De provincie Gelderland draagt de sport een warm hart toe en steunt dit bid.  “Ik ben trots op het concept dat we in het bidboek presenteren. De provincie Gelderland draagt graag, samen met de vele Gelderse steden, bij aan het mogelijk maken van het WK Volleybal Dames in 2022. Sport brengt het beste en mooiste van Gelderland naar boven!”, aldus gedeputeerde Markink.

Ook de gemeente Rotterdam geeft steun aan het WK. De Nevobo heeft een goed trackrecord in het organiseren van toernooien. In 2015 was er een succesvol WK beachvolleybal en het EK voor vrouwen in de zaal. De bond haalde daarna ook het EK beach van 2018 binnen en organiseert in 2019 met drie andere landen ook het EK voor volleybalmannen.

Voor 12 november maakt de FIVB bekend welk land het WK over vier jaar mag organiseren. Het damesteam is zaterdag begonnen aan het huidige WK in Japan. Duitsland werd in de eerste wedstrijd verslagen. Vanmiddag staat de kraker tegen het gastland op het programma. 

Russell verstevigt F2-leiding, De Vries vierde

George Russell heeft zondag de sprintrace in de Formule 2 in Rusland gewonnen. In de straten van Sochi was de Mercedes-protègè een klasse apart, waarbij hij zich niet gek liet maken door wat regen halverwege de race.

Nicholas Latifi kende een goede start en nam plek twee in beslag, achter Nirei Fukuzumi. Voor de Canadees was het echter snel klaar: de van plek twee vertrokken Alessio Lorandi, gezakt naar de derde stek, ramde Latifi van achteren, waardoor beiden op de uitloopstrook eindigden.

Nyck de Vries startte vanaf plek zes niet heel erg lekker, maar door het wegvallen van Latifi en Lorandi schoof hij wel terug naar de zesde plek. Fukuzumi had zo de leiding in handen, voor Russell, Sergio Sette Camara, Antonio Fuoco, Alexander Albon en De Vries.

Twee ronden nadat de door Lorandi veroorzaakte safety car naar binnen kwam nam Russell de leiding over van Fukuzumi, terwijl De Vries niet veel later de vijfde plek van Fuoco over kon nemen, gelijk gevolgd door Artem Markelov. De Rus zette door en pakte twee bochten later ook De Vries gelijk.

Fukuzumi begon het ondertussen lastig te krijgen, want zowel Sette Camara als Albon passeerden de Japanner, die ook Markelov al snel langszij zag komen. Halverwege de race ontstond er voorzichtige paniek: er kwam regen uit de wolken boven Sochi vallen.

Met acht ronden te rijden was het prijs: iedereen dook naar binnen voor regenbanden, behalve Charouz-coureurs Fuoco en Louis Deletraz. Dat leek in elk geval op dat moment geen geweldige keuze: Deletraz en Fuoco werden in no-time gepasseerd door Russell en zijn regenbanden.

Fuoco zakte in rap tempo verder weg en moest ook zijn vijfde plek inleveren bij De Vries. De Fries had het tempo lekker te pakken en in de voorlaatste ronde wist hij zelfs Markelov nog te verschalken, waardoor hij een prima vierde plek uit het vuur wist te slepen.

Russell reed ondertussen onbedreigd naar de zege en deed weer een stap richting de titel, Sette Camara wist Albon nog net van het lijf te houden in de strijd om de tweede plek.

Fun met Funda #119 - Denk niet wit, denk niet zwart

In Zalk (bekend van Klazien uut ....) staat een uiterst stijlvolle en in 2012 compleet herbouwde herenboerderij  waarvan je jezelf de eigenaar kunt noemen na het ophoesten van 875.000 euro. Zeker als je kleurenblind bent is het een ideaal huis, want je mist helemaal niets..... Alhoewel, er staan wel wat groene plantjes in, maar voor de rest heeft Frank Boeijen er waarschijnlijk zijn inspiratie vandaan gehaald voor zijn hit "Zwart Wit". Zeg me dat het niet zo is! Sorry, het is zo...

Kijk en huiver mee. Dat kan op de volgende pagina. Of wil je liever alles op 1 pagina zien? Ga dan naar de laatste pagina, daar staan ze allemaal onder elkaar. En mocht je willen reageren, dan kan dat ook daar.

Ex-terrorist maakt zich zorgen om terrorisme in Nederland

Oud-moslimextremist Jason Walters maakt zich zorgen om het Jihadisme in Nederland. Dat moet volgens hem 'fundamenteler' worden aangepakt. Gebeurt dat niet dan moet Nederland nog tientallen jaren rekening houden met kleine en grotere terroristische acties. Dat meldt RTV Utrecht. 

Hij doet zijn uitspraken in een interview met de Volkskrant. Het voormalige lid van de Hofstadgroep zegt het 'verontrustend' te vinden dat er 7 terrorismeverdachten buiten de randstad zijn opgepakt. Dat is volgens Walters een signaal dat het extremistische gedachtengoed over heel Nederland is uitgewaaid. 

Hij zegt verder zijn bedenkingen te hebben bij de de-radicaliseringsprogramma's te hebben die door de overheid worden ingezet. Nadat Walters werd opgepakt keerde hij zich in de gevangenis van het geloof af, en ontwikkelde hij zich tot radicaliseringsdeskundige.

Jason's broer, Jermaine, was minder gelukkig: ook hij was lid van de Hofstadgroep. In 2014 reisde hij met zijn gezin naar het Kalifaat. 9 maanden later kwam hij om het leven bij een bombardement op een wapendepot in Raqqa (Syrië). 

Eerste GP3-podium voor indrukwekkende Verschoor

Coureur Richard Verschoor heeft zijn eerste podium in de GP3 binnen. De 17-jarige Nederlander van MP Motorsport, die nog maar zijn zesde race in de GP3 reed, bekroonde zo een sterke race door de olympische straten van Sochi in Rusland.

Verschoor vertrok na zijn vierde plek van zaterdag als vijfde aan de sprintrace van zondag. Hij kende een sterke start en nadat hij Simo Laaksonen in de openingsfase fraai passeerde legde hij beslag op plek drie, achter leiders Joey Mawson en David Beckmann.

Titelconcurrenten Anthoine Hubert en Nikita Mazepin, tevens teamgenoten, vochten achter Verschoor om de vierde plek, wat voor de Rus uiteindelijk in tranen eindigde: hij maakte een fout en eindigde kort voor het einde van de race in de muur, waardoor de virtual safety car afgeroepen werd.

Dat zorgde er dan weer voor dat Mawson en Beckmann in de slotfase nog volle bak om de winst streden, waardoor Verschoor dichterbij kon komen. Beckmann ging enkele bochten voor het einde voorbij Mawson en pakte zo een fraaie zege, Verschoor werd derde en pakte zijn eerste podium.

Hubert eindigde uiteindelijk als vierde en deed uitstekende zaken. Nummer twee Mazepin finishte dus niet, nummer drie Callum Ilott kende een dramatisch weekeinde en werd slechts negentiende.

24-jarige man meldt zich na moord in Bergen op Zoom

Afgelopen nacht is een 24-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 25-jarige vrouw die zaterdag in haar appartement werd gevonden.

De man heeft zichzelf vrijwillig gemeld op het politiebureau in Bergen op Zoom en is daar ingesloten. In de loop van de dag wordt hij gehoord.

Volgens BN de Stem gaat het om de (ex)partner van het slachtoffer. De twee zouden een knipperlichtrelatie hebben. 

Volleybalfinale op WK opnieuw tussen Brazilië en Polen

De finale van het wereldkampioenschap volleybal gaat tussen Brazilië en Polen. Beide landen stonden vier jaar geleden ook al in de finale. 

In de halve finale won Brazilië met 3-0 van Servië. In Turijn waren de setstanden 25-22, 25-21 en 25-22. Titelverdediger Polen bereikte de eindstrijd met winst op de Verenigde Staten, in vijf sets: 25-22, 20-25, 23-25, 25-20 en 15-11.

De Poolse volleyballers veroverden in 2014 bij het vorige WK voor eigen publiek de wereldtitel door Brazilië met 3-1 te kloppen. De Brazilianen krijgen zondagavond de kans om revanche te nemen. De Zuid-Amerikaanse ploeg liet zich twee weken geleden in de eerste groepsronde van het WK nog aftroeven door Oranje. De Lange Mannen versloegen de regerend olympisch kampioen toen met 3-1. 

De finale tussen Brazilië en Polen is vanaf 20.20 uur te zien bij Ziggo Sport Docu. 

19-jarige zwaargewond na achtervolging

Een 19-jarige man uit IJsselstein is met zijn auto in de sloot beland na een achtervolging door de politie. Agenten troffen de bestuurder tientallen meters verderop aan in de sloot. Na reanimatie werd de man naar het ziekenhuis overgebracht.

Omstreeks 01:45 uur zagen agenten de auto rijden over de Rondweg in Houten. Op basis van het kenteken zagen zij redenen om de auto en bestuurder te controleren. De automobilist ging er echter vandoor, waarna hij tegen een lantaarnpaal botste. Vervolgens reed de bestuurder achteruit en reed tegen de politieauto, waarna hij er met enorm hoge snelheid vandoor ging.

Op De Rede raakte de auto in de berm en kwam op de kop in het water terecht. De agenten vonden de IJsselsteiner in het water en brachten hem aan de kant. Een traumateam kwam ter plaatse voor de verzorging van het slachtoffer. Met behulp van de brandweer en een politiehelikopter met infraroodcamera werd de omgeving afgezocht naar eventuele andere inzittenden, maar er werd niemand meer aangetroffen.

Darter Noppert boekt eerste toernooizege bij PDC

Danny Noppert heeft Players Championship 20 gewonnen en boekte daarmee zijn eerste toernooizege bij de PDC. Na de zege op Rob Cross moest Ian White er in de finale aan geloven. Door deze zege klimt Noppert in zijn debuutjaar in de top64. 

De dag begon nog moeizaam tegen Gary Eastwood (6-3), zijn gemiddeldes vlogen daarna omhoog. Mark Dudbridge ging er met 6-2 vanaf, gevolgd door Davy van Baelen (6-3) en Ricky Evans (6-4). In de kwartfinale werd Chris Quantock met 6-3 verslagen. In de halve finales trof hij de wereldkampioen Cross kwam op een 2-3-voorsprong, maar door twee twaalfdarters om de partij af te sluiten won Noppert met 6-4. Hij noteerde een gemiddelde van 104,7 per beurt.

In de finale sloeg Noppert gelijk toe. Hij won in de eindstrijd tegen White zijn eigen leg met een 72-finish, gevolgd door de break met een 88-finish. Voor White is het alweer zijn vijfde finale op de Pro Tour dit jaar. Diamond won zaterdag van Jimmy Hendriks, Nathan Aspinall, Kyle Anderson, Ron Meulenkamp, Mensur Suljovic en Keegan Brown. White pakte de rebreak, maar kon vervolgens de stand niet gelijk trekken. Noppert kwam op 3-1 en vervolgens op 5-2.  White wist met een 72-finish de druk nog wel op te voeren en zag Noppert niet in vijf beurten uitgooien. White kwam op 5-4 met een 120-finish, maar daar bleef het bij. Noppert besliste vervolgens de partij met een 75-finish. 

Er deden nog meer Nederlanders mee in Dublin. Jermaine Wattimena en Ron Meulenkamp haalden de vierde ronde. Jeffrey de Graaf en Jeffrey de Zwaan kwamen tot de derde ronde. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld verloren allebei al hun eerste partij, al zal het gevoel over het vertoonde spel wel anders zijn. Mighty Mike gooide 104,2 per beurt, om toch met 5-6 te verliezen van Martin Schindler. Barney bleef steken op exact 90 tegen Ryan Searle (5-6).

Zondagavond begint de World Grand Prix. Noppert komt maandagavond in actie. Vanavond zullen Jeffrey de Zwaan, Ron Meulenkamp, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen de oche betreden. 

Players Championship 20 

Last 32
Andrew Gilding 6 | 1 Martin Schindler
Chris Quantock 6 | 2 Mark Webster
Ricky Evans 6 | 4 Jeffrey de Graaf
Danny Noppert 6 | 3 Davy Van Baelen
Kim Huybrechts 6 | 5 Michael Smith
Jermaine Wattimena 6 | 3 Brendan Dolan
Rob Cross 6 | 1 Wayne Jones
Joe Cullen 6 | 3 Matthew Edgar
Ian White 6 | 2 Kyle Anderson
Ron Meulenkamp 6 | 3 Dave Chisnall
Mensur Suljovic 6 | 2 Jeffrey de Zwaan
Michael Barnard 6 | 5 Paul Nicholson
Adrian Lewis 6 | 1 Steve Lennon
Robert Thornton 6 | 4 Mickey Mansell
Keegan Brown 6 | 4 Robert Owen
Steve West 6 | 3 Ronny Huybrechts

Last 16
Chris Quantock 6 | 5 Andrew Gilding
Danny Noppert 6 | 4 Ricky Evans
Kim Huybrechts 6 | 5 Jermaine Wattimena
Rob Cross 6 | 0 Joe Cullen
Ian White 6 | 0 Ron Meulenkamp
Mensur Suljovic 6 | 2 Michael Barnard
Robert Thornton 6 | 3 Adrian Lewis
Keegan Brown 6 | 4 Steve West

Kwartfinales
Danny Noppert 6 | 3 Chris Quantock
Rob Cross 6 | 5 Kim Huybrechts
Ian White 6 | 1 Mensur Suljovic
Keegan Brown 6 | 5 Robert Thornton

Halve finales
Danny Noppert 6 | 3 Rob Cross
Ian White 6 | 3 Keegan Brown

Finale
Danny Noppert 6 | 4 Ian White

FOK! Wat een weer: vanmiddag meer bewolking

In de ochtend is het zonnig. Vanmiddag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en in de avond trekt een gebied met af en toe regen over Nederland zuidoostwaarts. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig. In de avond wordt de wind westelijk.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en komen er vooral in de kustprovincies buien voor. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Maandag overdag trekken er van tijd tot tijd buien over. Tussen de buien door laat de zon zich af en toe zien. De middagtemperatuur ligt rond de 13°C. De noordwestenwind is matig. Aan de kust en boven het IJsselmeer wordt de wind krachtig tot hard en vooral daar kunnen tijdens buien windstoten voorkomen tot 70 km/uur. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Een bos in Zeeuws Vlaanderen (Foto: Paulus-de-kabouter)
Een wandeling door een bos in Zeeuws Vlaanderen (Foto: Paulus-de-kabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Amsterdamse honkballers op 2-0 in Holland Series

De L&D Amsterdam Pirates hebben ook de tweede wedstrijd gewonnen in de Holland Series, de strijd om de landstitel in het Nederlandse honkbal. Na wedstrijd één wonnen de Pirates ook wedstrijd twee op Sportpark Ookmeer in Amsterdam, waar Curaçao Neptunus te gast was.

In de eerste inning nam Amsterdam al een 3-0 voorsprong, waarna die score in de tweede inning verdubbeld werd. Het bleef vervolgens rustig, tot Kalian Sams in de achtste inning voor 7-0 zorgde. Daar konden de Rotterdammers niks meer tegenin brengen en het bleef dan ook bij 7-0.

In het Familiestadion in Rotterdam spelen de ploegen zondag de derde wedstrijd van de Holland Series, waarin de winst zal gaan naar de ploeg die vier duels wint.

Tennistiener Potapova grijpt opnieuw naast eerste WTA-titel

Tennisster Anastasia Potapova is er ook in haar tweede WTA-finale nog niet in geslaagd haar eerste titel te pakken. De pas 17-jarige Russische speelde een sterk toernooi in het Oezbeekse Tashkent, maar in de finale was haar landgenote Margarita Gasparyan een maat te groot: 6-2, 6-1, wat Gasparyan na drie jaar haar tweede WTA-titel opleverde.

Het Premier 5-toernooi in het Chinese Wuhan werd gewonnen door Aryna Sabalenka. De Wit-Russische stond in de finale tegenover de Estse Anett Kontaveit, die nauwelijks echt een vuist kon maken: 6-3, 6-3. Na het toernooi van New Haven in augustus dit jaar is het de tweede toernooizege uit de carrière van de 20-jarige Sabalenka.

Man naar ziekenhuis na plots sneuvelen autoruit

Een 37-jarige man uit Breda raakte gisteren op de Nieuwe Kadijk door een onbekende oorzaak gewond aan zijn hoofd. Uit het niets sneuvelde de zijruit van de zwarte Suzuki Swift waarin hij zat. De politie doet onderzoek naar de toedracht. Omdat er nog veel onduidelijkheid is, roept de politie getuigen op zich te melden.

Het slachtoffer zat rond 10.30 uur met een bestuurder en twee kinderen in de auto. Toen zij ter hoogte van de Doornboslaan voor het verkeerslicht stonden, sneuvelde plots de zijruit. Vervolgens liep de bijrijder letsel op aan zijn hoofd. De man werd later overgebracht naar het ziekenhuis. Hier zal worden bekeken wat de verwondingen zijn en waardoor het letsel mogelijk veroorzaakt is. De politie heeft de auto in beslag genomen voor sporenonderzoek. Hiermee hoopt zij duidelijkheid te krijgen waardoor de zijruit van de auto is gesneuveld en de bijrijder gewond is geraakt.

Getuigen gezocht
Mocht je hier heel toevallig meer over weten, neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006.En blijf je liever anoniem: 0800-7000.

Scooterrijder overleden na eenzijdige aanrijding in Gorinchem

Tijdens een eenzijdige aanrijding vrijdagavond is een 16-jarige scootterrijder uit Gorinchem om het leven gekomen.

Op het Hendrik Tollensplantsoen in Gorinchem verloor rond 21.15 uur een 16 jarige scooterrijder uit Gorinchem de macht over het stuur. In zijn val raakte hij drie stilstaande voertuigen. Ambulancediensten boden direct hulp. Vervolgens werd de zwaargewonde jongen met spoedtransport overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum, waar hij aan zijn verwondingen is overleden. De politie eenheid Rotterdam doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Stormloop op gratis burenontbijt nieuw Van der Valk-hotel

Het nieuwe Van der Valk-hotel bij Overamstel in Amsterdam opent na ruim twee jaar bouwen komende week de deuren. Dat de buurt nieuwsgierig is naar het nieuwe hotel, blijkt wel uit de stormloop die er is ontstaan op het gratis burenontbijt dat maandag wordt georganiseerd.

"We nodigen graag al onze buren uit voor een uitgebreid ontbijt in ons restaurant Buffet aan 't IJ", zo staat te lezen op de flyer dat het hotel door de buurt verspreidde. Na aanmelding bleek dat lang niet alle buren bij het ontbijt kunnen zijn.

"Helaas moeten wij u mededelen dat wij uw aanmelding moeten afwijzen", zo staat te lezen in een e-mail aan een van de buren. "Ons Buffet restaurant 't IJ heeft plek voor 140 couverts. De actie werd zo goed ontvangen, dat wij binnen een paar minuten waren volgeboekt."

Ronaldo helpt Juventus met drie assists langs Napoli

Cristiano Ronaldo heeft zaterdagavond met drie assists een grote bijdrage geleverd aan de 3-1 winst van Juventus op Napoli. In Turijn wachtte Juventus de zwaarste uitdaging tot nu toe, maar ook de zevende competitiewedstrijd werd winnend afgesloten. Titelconcurrent Napoli schoot uit de startblokken, maar kon de sterke openingsfase geen passend vervolg geven tegen La Vecchia Signora.

Dries Mertens was na tien minuten spelen al verantwoordelijk voor de openingstreffer en dat was op dat moment verdiend te noemen. Hij kreeg de bal uitstekend aangespeeld van José Callejon en de Belgische aanvaller bleef kalm in de afronding.

Juventus ging meteen in de tegenaanval en een snelle gelijkmaker was mogelijk als Ronaldo en Giorgio Chiellini iets scherper waren geweest. Na iets minder dan een half uur spelen kwam de Turijnse goal er alsnog via Mario Mandzukic. De Kroaat knikte een perfecte assist van Ronaldo binnen en zag daarna Emre Can, Cancelo en Paula Dybala nalaten om Juventus al voor rust op voorsprong te zetten.

Mario Rui zette er kort voor rust een kans tegenover, maar de bezoekers zouden in het duel niet meer tot scoren komen. Juventus wel: kort na rust raakte Ronaldo de paal en was het wederom Mandzukic die de goal aan kon tekenen. Daarna kon het duel beide kanten op als Napoli beter met haar kansen omsprong.

Juventus stond het laatste half uur met een man meer (tweede geel Rui) en had moeite om dat goed uit te spelen. De bezoekers kregen kansen, zagen Wojciech Szczesny meerdere keren een gelijkmaker voorkomen en incasseerden een kwartier voor tijd de genadeklap van Leonardo Bonucci. De verdediger was het eindstation van een ingestudeerde corner vakkundig werd doorgekopt door Ronaldo. Hij had zelf ook nog kunnen scoren, maar liet dat na. Toch was hij met drie assists de man van de wedstrijd voor de onbetwiste koploper van de Serie A.

Uitslagen Serie A zaterdag
AS Roma - Lazio 3-1
Juventus - Napoli 3-1
Inter - Cagliari 2-0

Borussia Dortmund grijpt koppositie na fraaie comeback

Borussia Dortmund is de nieuwe koploper van de Bundesliga. De ploeg van Lucien Favre profiteerde optimaal van het puntverlies van Bayern München op vrijdag.

BVB kende een goede seizoenstart met drie overwinningen en twee gelijke spelen. Op bezoek bij Bayer Leverkusen leek het echter voor het eerst dit seizoen helemaal mis te gaan, tot Dortmund een fraaie comeback inzette en een 2-0 achterstand veranderde in een 2-4 zege. Spits Paco Alcácer was de grote man met twee treffers.

Voor rust leek het er geen moment op dat de bezoekers met de zege aan de haal zouden gaan. Meer dan een half uur duurde het voor het eerste schot op doel werd gelost. Leverkusen leidde op dat moment al dankzij een vroege treffer. Na negen minuten werkte Mitchell Weiser de bal binnen na een vlotlopende aanval over veel schijven en dertig minuten later werd het 2-0 dankzij Jonathan Tah. De centrale verdediger kreeg de bal voor de voeten nadat Dortmund niet onder de druk uit kwam na een afgeslagen corner. Hij legde de bal rustig klaar en schoot beheerst binnen.

Na rust kreeg het publiek een compleet andere wedstrijd te zien. In eerst instantie was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg, maar Roman Bürki voorkwam de 3-0 en zag Borussia de stand in vier minuten tijd rechttrekken. In minuut 65 was het Jacob Bruun Larsen die van dichtbij binnenschoot en even later rondde Marko Reus een fraaie voorzet van jongeling Jadon Sancho af.

Daarna werd het de wedstrijd van Paco Alcacer. De Spaanse spits keerde terug van een blessure en maakte vijf minuten voor het einde de bevrijdende derde Dortmundse treffer. Als invaller schoot hij via de binnenkant van de paal raak en in de blessuretijd maakte hij zelfs een tweede treffer. Met de driepunter passeert BVB Bayern München. De grote concurrent ging vrijdag verrassend onderuit bij Hertha BSC.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Hertha BSC - Bayern München 2-0 (vrijdag)
1899 Hoffenheim - RB Leipzig 1-2
1. FC Nürnburg - Fortuna Düsseldorf 3-0
Schalke 04 - FSV Mainz 1-0
VfB Stuttgart - Werder Bremen 2-1
VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 2-2
Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 2-4

PSG evenaart stokoud record dankzij uitblinker Neymar

Ook het achtste competitieduel van Paris Saint-Germain is geëindigd in een zege. Daarmee evenaart de ploeg van Thomas Tüchel een stokoud record. In het seizoen 1936/37 presteerde het tijdens de Tweede Wereldoorlog ter ziele gegane Olympique Lillois het om ook de eerste acht duels van het seizoen te winnen en sindsdien is die prestatie van de eerste Franse landskampioen ooit niet meer geëvenaard, tot nu.

Er staat dit seizoen geen enkele maat op PSG, wat nu al een gat van negen punten heeft geslagen op de naaste belager, Saint-Étienne. Olympique Lyon speelde zaterdag gelijk, Olympique Marseille en Lille, net als Lyon aanvankelijk goed voor dertien punten, komen later dit weekeinde nog in actie.

De Parijzenaren konden tegen Nice weer rekenen op Kylian Mbappé en de jongeling liet zich direct gelden. Teruggekeerd van een schorsing speelde de Fransman een goede wedstrijd, al ging de meeste aandacht na afloop uit naar Neymar. De Braziliaan zorgde na een goede twintig minuten spelen voor de openingstreffer met een sterk afstandsschot.

Hij dacht kort voor rust ook de 0-2 te maken, maar hij bleek buitenspel gestaan te hebben toen hij een voorzet van Mbappé binnentikte. Na rust kwam die vergroting van de voorsprong er alsnog via Christopher Nkunku. Hij was er als de kippen bij om de rebound binnen te werken nadat Mbappé op de doellijn werd afgestopt door een verdediger.

De misère van Nice werd nog groter toen Wylan Cyprien na een uur spelen zijn tweede gele kaart kreeg en het duel moest staken. Met een man meer was het voor PSG een koud kunstje om nog een treffer te maken. Zonder voluit te gaan drukte de ploeg van Tüchel door en mocht Neymar zijn tweede treffer van de avond maken toen Mbappé hem in blessuretijd een niet te missen kans voor leeg doel bood.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
OGC Nice - Paris Saint-Germain 0-3
Angers - Guingamp 0-1
Caen - Amiens 1-0
Olympique Lyon - Nantes 1-1
Stade Reims - Girondins de Bordeaux 0-0
Strasbourg - Dijon 3-0

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.