Quake Champions

Welkom in de arena die Quake Champions heet. De game waarbij het erom gaat dat jij eerder schiet dan de tegenstander. Je skills worden hier maximaal getest, want de game is snel, bruut en rechtvaardig.

Quake Champions is het vervolg op Quake III Arena en Quake Live. De bedoeling is elkaar in verschillende Arena’s elkaar helemaal kapot te schieten. Wie de meeste kills, euh frags, maakt, is de winnaar. Op dit moment kun je alleen kiezen uit Free-For-All, Team DeathMatch, Sacrafice en Dual. Later in de volledige game zal dit worden uitgebreid.

Het oude Quakegevoel is helemaal terug. Je kiest een personage, kiest een basiswapen en je wordt in een map geflikkerd met tig andere gamers. Ondertussen moet je op zoek gaan naar (betere) wapens om de andere af te slachten. Dit allemaal onder begeleiding van bombastische technomuziek terwijl je je ogen moet openhouden voor de vijand. Het is een game waarbij je hand-oogcoördinatie optimaal moet zijn. De 8 beschikbare maps zijn een feest der herkenning, hoewel ze wel nieuw zijn.

De toevoeging dit keer is dat elk personage een eigen actieve ability heeft die eens in de zoveel tijd beschikbaar wordt. Deze special is voor BJ Blazkowicz bijvoorbeeld dat hij alle wapens tijdelijk kan dual-wielden, Anarki spuit een goedje in zijn aderen die zijn gezondheid weer op pijl brengt en Visor kan voor een korte tijd door muren heen zien. Je kunt deze abilities sneller opladen door items op te pakken, of door anderen af te slachten.

De modus die sinds de beta erin zit is Duel. Hierbij kiezen twee spelers drie verschillende personages en nemen het dan tegen elkaar op. Gaat een personage dood, dan is de volgende aan de beurt. Omdat elk personage zijn eigen voor- en tegens heeft, zou het dus een stuk spannender moeten zijn. Helaas ben ik zelf heel slecht in een-tegen-eenpotjes dus geheel spannend werd het niet.

Quake Champions wordt free-to-play, maar dan krijg je dus wel één personage, namelijk Ranger. De anderen kun je (tijdelijk) vrijspelen door middel van echt geld of punten die je verdient tijdens potjes. Zo kun je even een personage proberen voordat je er geld aan spendeert. Ook kun je loot-boxes vrijspelen, maar tot nu toe heb ik daar alleen maar kostuums voor verschillende personages in gevonden.

Hoewel Quake vooral bij de wat oudere gamers in de smaak gaat vallen, richt het zich ook op de nieuwere garde gamers. Er zit een (kleine) tutorial in, die je moet volgen voordat je aan de slag mag gaan. De ouderen kunnen meteen aan de slag gaan met de rocket-jumps die er nog steeds in zitten, zodat ze de jonkies nog te slim af kunnen zijn.

Al met al speelt Quake Champions zeker anders dan de hedendaagse shooters. Dat moet je liggen. Quake Champions is rauw, snel, onverbiddelijk en als je zuigt, dan heb je dat helemaal aan jezelf te danken. Quake Champions is vanaf nu te koop als Early Access-game.